HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux for human beings

#501 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 25. 11:35

Az van, hogy az smb:/ kezdetű urikat a kde kioslavek kezelik, ezeket nem tudja úgyfest még rendesen kezelni az ooffice. Ha nem  smb:/ kezdettel tallózod ki, hanem felmountolod rendesen valahova egy könyvtárba, és úgy, akkor menni fog. Ill. azt hiszem, hogy a media:/ -t pl kezeli rendesen.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#502 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 11. 03. 18:01

Urak, következő elég érdekes problémám adódott: adott egy új rendszer (I965P, Core2Duo), az alaplap szépen szabályozza a procihűtő  fordulatszámát és mivel a proci elég hűvös, ha nem kell a hűtés, akkor le is áll a venti pár másodpercre/fél percre, (bocs ha szájbarágósan írom, nekem ez újdonság volt a régi AMD rendszeremhez képest). Ez eddig OK, a gép bekapcsolásának pillanatától és elvileg oprendszertől függetlenül teszi a dolgát.
A probléma az, hogy Linux alatt (Ubuntu Edgy a default kernellel) előfordul, hogy a venti megáll ha elég hűvös a proci, viszont néha elfelejt újból felpörögni, és ezt már csak akkor veszem észre mikor elkezd a gép szirénázni, hogy éppen sül a proci 60 fokon. Ez a venti leállás teljesen véletlenszerű. Tegnap még azt hittem a hogy a vmware kernel moduljai kavarnak be valamit, mert amíg a vmware fent volt, addig a leállás tuti bekövetkezett kb fél-egy óra géphasználat után. A vmware-t leszedtem, ma egész nap rendben ment minden, erre délután megint megállt a venti, vagyis elfelejtett vissza kapcsolni :mad: (most kikapcsoltam a BIOS-ban a venti szabályzást, így tök feleslegesen pörög folyamatosan teljes sebességen, és még hangos is).. Mi a túró felelhet ezért a venti leállásért??
(nem biztos -sőt-, hogy ubuntu specifikus a dolog, de hátha van valakinek ötlete. Windows nincs a gépen, azzal most nem tudok kísérletezni.)
-ZsOlTi-

#503 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 00:10

Az ubuntu csak a proci órajelét pakolássza. A venti forgásáért a vas felel (eddig legalábbis csak ilyennel találkoztam). Mindenképp próbáld ki másik operációs rendszerrel mert ez szerintem könnyen lehet hardverhiba.
In Flames We Trust

#504 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 08:37

Idézet: pascal - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 1:10

Az ubuntu csak a proci órajelét pakolássza. A venti forgásáért a vas felel (eddig legalábbis csak ilyennel találkoztam). Mindenképp próbáld ki másik operációs rendszerrel mert ez szerintem könnyen lehet hardverhiba.

Ki fogom próbálni egy winxp-vel, de szerintem nem hardveres a gond. Ha elindítom a gépet és mondjuk a bios setup-ban, vagy a grub boot menünél hagyom állni egy órát, akkor ott nincs gond (ha kell megáll a venti, de aztán fel is pörög). Akkor válik bizonytalanná a dolog, mikor az OS már betöltődött.
Keresgéltem a témában (http://ubuntuforums....index.php/fan/), megoldást nem találtam, de hasonló problémákat igen. PL van akinek dapperrel(2.6.15) jól ment a laptopja, edgy-vel(2.6.17) meg egyáltalán nem indul el a cpu ventije bootoláskor, csak ha kompletten kikapcsolja a kernelben az acpi-t. Van akinek meg az a baja, hogy folyamatosan fullon pörög a venti. Az enyém ugyan nem laptop, de gondolom valami hasonló probléma lehet.
-ZsOlTi-

#505 Felhasználó inaktív   thomasson88 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 06. 22:26

Hello mindenki!
Először is azt szeretném kérdezni, mivel nem rég kezdtem el Linuxot használni, hogy magyar nyelvű dokumentumok,pdfek stb stb hol található a neten ehhez a féle linuxhoz.(tom tom, google a barátom de azon nem találtam semmi oat ami egy tanfolyamhoz hasonlitana hogy megértsem a dolgokat.)
A másik problémám az az hogy windows alatt ha meg nyomom a backspacet akkor böngészőben egyet visszaugrik a böngésző de itt valahogy nem akar. Mit és hol és hogy állitsak be hogy ez műküdjön?
Illetve tényleg egy utolsó kérdés:
Microsoft Corp. IntelliMouse Optical tipusu egerem van, aminek nem csak az alap két gomb pluisz görgője van, hanem van jobb és baloldalt is egy egy gombja ami windows alatt a bal a vissza a jobb pedig az előre nyilaknak felelt meg a böngészőben. Ezt hogy lehetne megcsinálni hogy Linux alatt is igy legyen?
Köszi előre is.
Thomasson.

#506 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 09:15

Idézet: thomasson88 - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 23:26

A másik problémám az az hogy windows alatt ha meg nyomom a backspacet akkor böngészőben egyet visszaugrik a böngésző de itt valahogy nem akar. Mit és hol és hogy állitsak be hogy ez műküdjön?

A firefox címsorába írd be: about:config

Szűrj rá a backspace szóra, és találsz egy browser.backspace.action bejegyzést (default értéke 1). Ennek értékét írd át 0-ra.

http://kb.mozillazin...ackspace_action
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#507 Felhasználó inaktív   sector99 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 18:07

Sziasztok !

Wines megosztást akarok böngészni linux alól (Ub.6.06 LTS)
Mindent úgy csinálok ahogy itt le van írva: http://ubuntuguide.o...buntu_dapper_hu

A hiba a következő: ha csak beírom parancsba, hogy smb://192.168.1.3/hir_c
akkor símán elérem az adott gépet DE
ha mountolni szeretném:
sudo mount //192.168.0.1/linux /media/megosztasneve/ -t smbfs -o username=myusername,password=mypassword

a hibaüzenet:wrong fs type, bad option, bad superblock on //192.168.1.3/hir_c,
missing codepage or other error
????
Mit rontottam el ?
THX előre is ! Sorry de nagyon láma vagyok...

#508 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 20:19

Idézet: sector99 - Dátum: 2006. nov. 7., kedd - 19:07

Sziasztok !

Wines megosztást akarok böngészni linux alól (Ub.6.06 LTS)
Mindent úgy csinálok ahogy itt le van írva: http://ubuntuguide.o...buntu_dapper_hu

A hiba a következő: ha csak beírom parancsba, hogy smb://192.168.1.3/hir_c
akkor símán elérem az adott gépet DE
ha mountolni szeretném:
sudo mount //192.168.0.1/linux /media/megosztasneve/ -t smbfs -o username=myusername,password=mypassword

a hibaüzenet:wrong fs type, bad option, bad superblock on //192.168.1.3/hir_c,
missing codepage or other error
????
Mit rontottam el ?
THX előre is ! Sorry de nagyon láma vagyok...

használd az smbmount parancsot inkább.
Friczy

#509 Felhasználó inaktív   sector99 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 21:03

THX ! Az smbmount utáni nyomozás során derült ki, hogy nincs föltelepítve az smbfs. Másrészt még ezek után sem megy a csatolás. De ha az ip címet kicserélem gépnévre akkor minden ok.
Szóval mégegyszer köszi !!!

#510 Felhasználó inaktív   Bird-Of-Prey 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 13. 23:57

minap szerettem volna egy pár részt megnézni a Jóbarátokból, DVD-n divx formátumban van meg, azonban az ékezetes fileneveket nem jeleníti meg helyesen.

hogyan kell beálítani a gnome managert hogy rendben jelenjenek meg?
Nem állhatunk meg, ez denevérország....

#511 Felhasználó inaktív   Bird-Of-Prey 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 14. 08:53

Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2006. nov. 14., kedd - 0:57

minap szerettem volna egy pár részt megnézni a Jóbarátokból, DVD-n divx formátumban van meg, azonban az ékezetes fileneveket nem jeleníti meg helyesen.

hogyan kell beálítani a gnome managert hogy rendben jelenjenek meg?

jah, a screenshot:  :D

Kép
Nem állhatunk meg, ez denevérország....

#512 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 14. 12:19

Minek kell ékezetes file neveket használni? :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#513 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 14. 12:24

Idézet: leslie - Dátum: 2006. nov. 14., kedd - 12:19

Minek kell ékezetes file neveket használni? :)

Mondjuk mert nem 1970 van? ;) Félre ne érts, én is irtom ahol tudom spacestől, de ettől még ez bizony egy teljesen reális igény.

Gnomeot nem ismerem, de jó eséllyel meg kéne mondani a mountolásnál, hogy milyen charset lakik a disken, megnézegetni a locale beállításokat, ilyesmi...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#514 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 15. 08:18

Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2006. nov. 14., kedd - 8:53

jah, a screenshot:  :D

Kép

Meg lehet próbálkozni az iocharset opcióval, ha mount paranccsal csatolod a CD-t. pmount esetén pedig a -c opció használatos. Automatikus mountolásnál az /etc/fstab-ban tudod fixre állítani a karakterkészletet (bár ezt nem javaslom, mert holnapután egy másik kódolású CD-t/DVD-t teszel be, aztán írhatod át. Sajnos a karakterkódolások körül még évekig kavarodás várható :(, aztán remélhetőleg ha már mindenki átállt utf8-ra, akkor egy darabig nyugi lesz.
Friczy

#515 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 15. 08:20

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. nov. 14., kedd - 12:24

Mondjuk mert nem 1970 van? ;) Félre ne érts, én is irtom ahol tudom spacestől, de ettől még ez bizony egy teljesen reális igény.

Gnomeot nem ismerem, de jó eséllyel meg kéne mondani a mountolásnál, hogy milyen charset lakik a disken, megnézegetni a locale beállításokat, ilyesmi...

A gnome szinte 100%, hogy utf8-at használ, volt is vele gondom, amíg a saját LANG beállításom nem az volt. Illetve még vannak nekem is könyvtáraim, amiket nem kódoltam át, ott most is van.
Friczy

#516 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 19. 18:01

Megosztanám a t. közönséggel egy nem kis méretű szívás megoldását. Tegyük fel, hogy Intel chipsettel akarunk valami nem túl szabványos méretű képernyőt (mert laptopunk van, mert szélesvásznú monitorunk van stb.) meghajtani, és nagyon nem megy: no made of this name üzenet vigyorog vissza az Xorg.0.log -ból és már mindent kipróbáltunk, a 915resolution-t is, és csak nem megy...

Ilyenkor takarítsuk el a 915resolution-t, az egy hack (én rebootot is nyomtam a biztonság kedvéért) és http://people.ubuntu.com/~rodarvus/package...org-video-i810/ telepítsük az Intel modesetting drivert. Meg ne kérdezze senki, honnan van ez linkelve, én modesetting ubuntu deb szavakra googlezva találtam.

#517 Felhasználó inaktív   Elrohir 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 23. 14:57

Tegnap este sikeresen feltettem a 6.10-s Ubuntut. :) Most reggel beállitottam a netet és feltettem az xmms-t.
Most pedig az ati drivert probálom feltenni, de elakadtam.
Ezt a segédletet használtam fel a telepítéshez, de a fakerootos résznél elakadtam . /
usr/bin/fakeroot: 152: ati-driver-installer-8.28.8.run: not found

A legfrisseb ati driverrel probálkoztam: "ati-driver-installer-8.28.8.run".

Megnézem az ati hivatalos honlapján  a "sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run to launch"-t emliti meg. De lefuttatva ezt
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.28.8...
-e ==================================================
-e  ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager 
-e ==================================================
./ati-installer.sh: 165: Syntax error: Bad substitution
Removing temporary directory: fglrx-install
adja.

Így itt abbahagytam az egészet. :)

A kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne rendesen feltenni a drivert?
Másik: a képernyőfelbontásom 1284*1024*75Hz,probáltam átállitani 1024*768-ra, de mindeig 1284*1024-s felbontást adja vissza.( Makacs jószág :) ) Ezt hogyan lehetne orvosolni?
Válaszokat előre is köszönöm!

Szerkesztette: Elrohir 2006. 11. 23. 14:58 -kor

#518 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 11. 23. 16:16

Idézet: Elrohir - Dátum: 2006. nov. 23., csütörtök - 15:57

Tegnap este sikeresen feltettem a 6.10-s Ubuntut. :) Most reggel beállitottam a netet és feltettem az xmms-t.
Most pedig az ati drivert probálom feltenni, de elakadtam.[...]

Kár a telepítővel szenvedni. A restricted repository-ban ott van az ATI fglrx driver, synaptic-kal (vagy akár parancssorból egy apt-get-tel) fel lehet rakni. Automatikusan fel fogja rakni a kernel modulokat is az aktuális -gondolom gyári- kerneledhez.

Kép

Kép

Ha fent van, akkor a /etc/X11/xorg.conf -ban a Device részben át kell írni a Driver sort fglrx-re (Driver "fglrx"), majd újraindítani a masinát.
-ZsOlTi-

#519 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 23. 16:40

Xorg file-matatas helyett lehet akar
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=xv

Szerkesztette: Emvy 2006. 11. 23. 16:40 -kor

while (!sleep) sheep++;

#520 Felhasználó inaktív   Elrohir 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 23. 23:42

Köszike sikerült :)
Csak azt nem tudom, el lehet érni hogy 100Hz-n menjen a Monitor 1024*768-s felbontásban? Mert max. amit megenged az 85Hz.

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.