HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux for human beings

#461 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 23. 18:25

Idézet: Lenny - Dátum: 2006. júl. 23., vasárnap - 19:18

jóóvan nna.. :)

Most olvastam el a honlapot..  :p

A root jelszó problémára emlékeztem.... :)

Csak lassan már ideje lenne eljutni odáig, hogy előbb gugli, aztán kérdezés, nem? ;) Nem vagy te már tök zöldfülű :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#462 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 23. 18:27

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 23., vasárnap - 19:25

Csak lassan már ideje lenne eljutni odáig, hogy előbb gugli, aztán kérdezés, nem? ;) Nem vagy te már tök zöldfülű :)

Mindenkinek lehet rossz napja.... :)

Már majdnem új topic-ot nyitottam a kérdésre..  :Đ
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#463 Felhasználó inaktív   rskorpio 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 24. 11:03

Sziasztok!

Totál kezdő Linuxos vagyok. Ismerősöm ajánlotta az Ubuntut. Szerintetek is érdemes ezzel kezdenem az MS-utáni életem? :) Vagy van ennél gyorsabban megtanulható Linux disztribúció?

köszi
r

#464 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 11:18

Idézet: rskorpio - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 12:03

Sziasztok!

Totál kezdő Linuxos vagyok. Ismerősöm ajánlotta az Ubuntut. Szerintetek is érdemes ezzel kezdenem az MS-utáni életem? :) Vagy van ennél gyorsabban megtanulható Linux disztribúció?

köszi
r

Én viszonylag régóta foglalkozok linux-al és a napokban néztem ki magamnak az XGL miatt ezt a disztribet.

Meglepődtem a windows-os telepítőn. Illetve tetszik, hogy Live CD-ként kezdi. Tehát kipróbálhatod az alap funkciókat és ha megfelelő akkor telepítheted.
Én anno SUSE-val kezdtem a linux-os életemet, de szerintem ez sokkal jobb. Igaz azóta sokat fejlődött a linux desktop téren.. :)

Szóval a lényeg, hogy szerintem érdemes evvel kezdened....

Üdv.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#465 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 11:27

Idézet: Lenny - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 12:18

Én viszonylag régóta foglalkozok linux-al és a napokban néztem ki magamnak az XGL miatt ezt a disztribet.

Meglepődtem a windows-os telepítőn. Illetve tetszik, hogy Live CD-ként kezdi. Tehát kipróbálhatod az alap funkciókat és ha megfelelő akkor telepítheted.
Én anno SUSE-val kezdtem a linux-os életemet, de szerintem ez sokkal jobb. Igaz azóta sokat fejlődött a linux desktop téren.. :)

Szóval a lényeg, hogy szerintem érdemes evvel kezdened....

Üdv.

Ne már, grafis lett az installer? Ehh, szép :D

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#466 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 11:38

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 12:27

Ne már, grafis lett az installer? Ehh, szép :D

Nem az installer lett grafikus, ennél érdekesebb a megoldás. Az install CD gyakorlatilag egy live CD, bebootol, elindul a a live rendszer, belőheted a netet közbe, MSN-ezhetsz, XChatelhetsz, netezhetsz, kipróbálhatsz mindent, és a desktopon van egy Install ikon, kattintasz, és miközben játszol a live rendszerrel, közben a háttérben megy a telepítés (persze a szokásos kérdéseket azért felteszi).
-ZsOlTi-

#467 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 11:40

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 12:38

Nem az installer lett grafikus, ennél érdekesebb a megoldás. Az install CD gyakorlatilag egy live CD, bebootol, elindul a a live rendszer, belőheted a netet közbe, MSN-ezhetsz, XChatelhetsz, netezhetsz, kipróbálhatsz mindent, és a desktopon van egy Install ikon, kattintasz, és miközben játszol a live rendszerrel, közben a háttérben megy a telepítés (persze a szokásos kérdéseket azért felteszi).

Bah, livedvd+install már breezyben is volt, de ott még nem volt a dolog ennyire agyrém :) Nembaj, usernek lehet jobb ez, nekem meg marad a server install cd :)

#468 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 12:00

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 12:40

Bah, livedvd+install már breezyben is volt, de ott még nem volt a dolog ennyire agyrém :) Nembaj, usernek lehet jobb ez, nekem meg marad a server install cd :)

Igen, egy kezdő usernek sokkal jobb.

Nekem pl. azért nem jó (most így utólag) mert pl. azt nem kérdezte meg, hogy hova tegye a GRUB-ot.. :mad:

Fogta és szó nélkül az MBR-be pakolta..  :reklamacio:

#469 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 16:26

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 12:40

Jó az :D Másik gép híjján elnetezgetek azon amire épp telepítek :D
Persze van debianinstalleres telepítő cd is, azért ubuntuék sem kattantak még meg teljesen :D
In Flames We Trust

#470 Felhasználó inaktív   Aerdos 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 28. 13:20

Lenne egy kerdesem.
Meg regen raktam fel egy Ubuntu 5.1-et, kesobb meg egy Win2k3-at egy masik particiora.
Ez azzal jart hogy egybol windowsra bootol, a linux bootmanagert kikeruli. Ha felrakom a linux bootmanager-et akkor az mindig linuxra bootolna. Hogy tudnam megcsinalni, hogy bekapcs/restart utan windows lenne az alapertelmezett os, linux csak opcionalis? (mivel az emlitett manager forditva gondolkodik)
Jo nekem a windows boot manager is, csak tudjam hasznalni az Ubuntumat is. :p
Segitsegetek elore is koszonom. :)
Aerdos

"Grandpa, were you a hero in the war?" "No", I answered, "But I served in a company of heroes". - Maj Richard Winters

#471 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 28. 17:48

1. Hacsak nincs nyomós okod az 5.10 (igen .10 és nem .1) mellett akkor szeritnem inkább 6.06-ot tegyél fel.
2. /boot/grub/menu.lst  a default értéket állítsd a kívántra.
In Flames We Trust

#472 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 29. 21:27

Ubuntu és Gnome profik.. :)

Azt hogy tudom eltünteni, hogy mikor rákattintok pl. egy MP3-ra, akkor ugye elindítja  pl. az XMMS-t. Viszont a taskba megjelenik egy launch ikon. Ezt KDE alatt eltüntettem, de it valahogy nem találom, hogy hol lehetne.
Ötlet?

#473 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 07. 30. 17:54

Ubuntu System Panel (a standard Gnome menü helyett):
Kép

A quinn féle repóban van usp néven, de innen is le lehet szedni az aktuális friss deb csomagot: http://www.compiz.ne...pic.php?id=2112
-ZsOlTi-

#474 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 20:34

Nos a következő a helyzet.

Feltettem egy Ubuntut. Sajna a telepítésnél nem kérdezte, hogy hova tegye a bootsectort. És automatán az MBR-be tette.

A gépre felkerült egy WindowsXP ami persze MBR-be került. Nincs is evvel gond, de hiába adtam meg a grub-nak, hogy a boot particióra tegye a bootsectort. Vagyis odatette és de nem rendesen.

részlet:

title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-686
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.15-26-686 root=/dev/hda8 ro quiet splash
initrd /initrd.img-2.6.15-26-686
savedefault
boot

title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-686 (recovery mode)
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.15-26-686 root=/dev/hda8 ro single
initrd /initrd.img-2.6.15-26-686
boot

Az az érdekes, hogy az elsőt választva nem akar elindulni. Nem találja a kernelt.
Amásikra elindul,de az ugye single-be. De gyakorlatilag ugyanaz a kernel... nem értem :think:

#475 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 20:47

Probléma megoldódott... ne kérdezzétek, hogy.. :)

Na jó.. grub-install /dev/sdx... de ezt már elötte is megtettem és nem akart menni... :think:

#476 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:28

Emberek, az update manager és/vagy az apt-get loggolja valahol, hogy milyen változásokat hajt végre? Tegnap jött pár upgrade, én meg csak fél szemmel figyeltem. Frissült valami mono-s csomag is, de nem tudom melyik, és azóta pár mono-s alkalmazás nem indul, pl Tomboy, F-Spot. Eetleg valaki, aki még nem frissített tegnap óta, be tudná ide másolni, hogy miket ajánl fel frissítésre az upgr manager?

Másik kérdés ezzel kapcsolatban, hogy tud-e olyasmit az apt, hogy mondjuk frissítek X csomagot, aztán meg nem tetszik és visszavonom a frissítést (leszedné amit felrakott és vissza kessből az eggyel régebbit)?

Harmadik ami régóta foglalkoztat (és lehet csak én vagyok láma, hogy nem tudom), az az, hogy ha felrakok egy csomagot ami magával ránt egy rakás függőséget, majd le akarom szedni, akkor van-e olyan okosság, hogy leszedje automatikusan a függőségeit is? DE persze csak azokat, amik más telepített programoknak nem zavarnak be?
-ZsOlTi-

#477 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:46

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 11:28

Emberek, az update manager és/vagy az apt-get loggolja valahol, hogy milyen változásokat hajt végre? Tegnap jött pár upgrade, én meg csak fél szemmel figyeltem. Frissült valami mono-s csomag is, de nem tudom melyik, és azóta pár mono-s alkalmazás nem indul, pl Tomboy, F-Spot. Eetleg valaki, aki még nem frissített tegnap óta, be tudná ide másolni, hogy miket ajánl fel frissítésre az upgr manager?

Másik kérdés ezzel kapcsolatban, hogy tud-e olyasmit az apt, hogy mondjuk frissítek X csomagot, aztán meg nem tetszik és visszavonom a frissítést (leszedné amit felrakott és vissza kessből az eggyel régebbit)?

Harmadik ami régóta foglalkoztat (és lehet csak én vagyok láma, hogy nem tudom), az az, hogy ha felrakok egy csomagot ami magával ránt egy rakás függőséget, majd le akarom szedni, akkor van-e olyan okosság, hogy leszedje automatikusan a függőségeit is? DE persze csak azokat, amik más telepített programoknak nem zavarnak be?

No...

Rollbackoról nem tudok, de régebbi csomikat tán lehet felrakni kézzel, az új dpkg elvileg talán tud valami loggolás félét, de erre mindig ilyen hackek voltak, pl ez:
http://www.debian-ad...rg/articles/177

Vagy, ha aptitudeot használsz, az loggol...

Esetleg szétnézhetsz a /var/cache/apt ben, hogy mizu a dátumokkal :)

Fölös csomagokat meg deborphan-nal érdemes keresgélni...

#478 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 12. 11:08

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 11:46

No...

A var/cache/apt/arcives volt az első amit néztem, de 1 monos csomagot se találtam tegnapi dátummal -sőt a közelében sem-, pedig tisztán emlékszem, hogy volt valami mono-s frissítés  :think:, éshát meghülyültek a monos programok. Drasztikus, de asszem leszedek mindent ami mono-s, szerencsére nincs sok (beagle, tomboy, f-spot, monodevelop meg a libek), aztán felrakom megint hátha :)

Köszi az ötleteket!  :up:
Simán el tudnék képzelni egyébként valami okos kis rollback funkciót az upgrade managerben, hogy legalább egy frissítést vissza lehessen vonni, ha valami borulna. Elvileg minden adott hozzá, hogy mit upgradel azt loggolni kéne, a kessben meg ott vannak a régebbi csomagok.
-ZsOlTi-

#479 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 11:21

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:08

A var/cache/apt/arcives volt az első amit néztem, de 1 monos csomagot se találtam tegnapi dátummal -sőt a közelében sem-, pedig tisztán emlékszem, hogy volt valami mono-s frissítés  :think:, éshát meghülyültek a monos programok. Drasztikus, de asszem leszedek mindent ami mono-s, szerencsére nincs sok (beagle, tomboy, f-spot, monodevelop meg a libek), aztán felrakom megint hátha :)

Köszi az ötleteket!  :up:
Simán el tudnék képzelni egyébként valami okos kis rollback funkciót az upgrade managerben, hogy legalább egy frissítést vissza lehessen vonni, ha valami borulna. Elvileg minden adott hozzá, hogy mit upgradel azt loggolni kéne, a kessben meg ott vannak a régebbi csomagok.

Akkor húzd újra a mono alapcsomagjait is :)

Egyébként valóban elférne egy rollback, de nagyon, bár nem az update-mangerbe, hanem az aptbe közvetlenül imho, csak apt-nél az isten malmai elég lassan őrölnek... Volt egy időszak, amikor azért nem állt át a debian a 3as szériás gccre, mert nem fordult vele az apt, és mindenki csak távolról nézegette, nem nagyon merték piszkálni :D Aztán persze megoldódott, most azért szépen lassan szivárognak bele a fícsörök, egyszer talán ezt is megérjük :)

#480 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 12. 15:30

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:21

Akkor húzd újra a mono alapcsomagjait is :)

Persze, ezt értettem az egyéb libek alatt :) Azóta megvolt egyébként és minden frankó, mennek a monos progik :)  :up:
-ZsOlTi-

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.