Idézet: Mykee - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 23:40
Lenne egy óriási problémám! Ha a filmen nagyon sok a fehér szín, szinte az egész kocka abból áll, akkor pár másodperc elteltével vízszintes csíkok is lesznek a videó képén, mintha egy mobiltelefon lenne a közelben (persze zavaró dolgot nem találtam). Az S-Video kábelt már cseréltem, és a DC30-as a legmesszebb van a táptól. Már próbáltam igazgatni is a kábelt, sőt, SCARTról átdugtam a videó S-Video kimenetébe is, de a hiba fennáll. Akkor is, ha egy HI8-as kamerát kötök a videóra és úgy játszom át.
Érdekes, hogy hasonló jelenséget figyeltem meg sógoromék videóján is, amikor azon keresztül néztük a képet, ott viszont a tévé antennával volt a videóval összekötve. A két videó típusa más: az enyém Panasonic, az övé Philips.
Tehát mi lehet a baj?
Nem a DC30-al van a gond. Ezt egyszerűen ki is próbálhatod ha TV készüléket kötsz a kártya kimenetére. A probléma a videomagnók esetében jelentkezik. Ha túl sok fehér szín van a képen akkor átbillenhet a magnó szinkronfokozata mely ilyen csíkokat eredményez. Vannak olyan készülékek is melyeknél nagyobb intenzitású fehér tartalom esetén ugrál a kép (nekem is van egy ilyen régebbi típusú magnóm).
Továbbá a kék szín bizonyos árnyalatai is okozhatnak ilyen jelenséget ha túlnyomó részben ilyen van a képben. De ez még nem minden. Vannak régebbi készülékek melyek élénkpiros szín esetén gyenge apró ferde vagy V alakú csíkokat tesznek a színbe.
Ezekkel sajnos együtt kell élni. Ez ennek a technológiának a csökevénye. Persze ha a készülék tartalmaz korrekt digitális képjavítást akkor ezeket a jelenségeket nem minden esetben vesszük észre (csak nagyon szélsőséges esetben).
Szerk:
Természetesen a fenti jelenségek LP módban sokkal jobban előjönnek mint SP-ben
Szerkesztette: wpepi 2005. 04. 13. 09:03 -kor