Elárulom...
A végsebességhez teljesítmény kell. Ez gondolom eddig vili.
Namost a teljesítményképletét ha kitalálod, akkor meglátod mi köze van a végsebességnek a nyomatékhoz.
[quote]Te azt magyarázod itt, hogy a benzinesnél még nagyobb is a kerékre ható nyomaték[/quote]
NEM!!!! NEM FELTÉTELNÜL!!!
Azt a tévhitet szeretném elosztani, hogy a dízelnél nagyobb a kerékre jutó nyomaték.
Mert ugye sokan ezt hiszik.
Ekkor jött be egyszerű, de látom néha bonyolultnak tűnő példám..
Azonos konstukció, azonos végsebességű autókkal, azonos teljesítményű benzin és dízelmotorokkal.
Namost ha a két kocsinak azonos a végsebessége és mivel azonos típusról van szó a kerék is azonos fordulaton megy. Hogy meglegyen a végsebességhez szükséges teljesítményed állandó nyomatékra van szükség a keréken.
Megvan, hogy mennyi a kerék fordszáma, ez fix. Megvan a max teljesítmény, ez is mindekét esetben fix. A teljesítmény képlete alapján pedig AZONOS nyomaték fog kijönni.
Nemde???
Az, hogy más fokozatokban mekkora nyomaték áll a KERÉKEN rendelkezésre az csak váltó áttételezésen múlik.
Namármost ha azt is hozzávesszük, hogy egy benzinmotor váltója sokkal egyenletesebben elosztott fokozatokkal rendelkezik...
[quote] Állsz mindkettővel egy emelkedő alján, járó motorral. Váltó mindkettőnél be mondjuk 4-be, majd rajt. Mi fog történni?[/quote]
Azon is el kellene gondolkozni bizony, hogy mekkora a maximális sebesség az adott fokozatokban.
Mert ugye egy benzines 3.ban megy majd annyit...
Figy, ha hasonlítani akarsz, akkor ne barom példákkal gyere. 4. fokozat nem mérvadó, mert max teljesítménynél a kocsik két különböző sebességet fognak elérni.
De nem várom el, hogy ezt megértsed.
[quote]Hát elárulom: a dízel nagy valószínűséggel szépen elindul, a benzines meg meghal. Vajh miért? Valószínűleg mert a dízelnél kisebb nyomaték hat a kerekekre... [/quote]
Persze, mert arányaiban más az áttételezés... De hát látom nehéz.
Komolyan. Arányaiban azonos áttételt keress.
[quote]Nem akarok nagyon beleszólni, meg annyira nem is értek hozzá lehet (bár nem tudom kinek mi itt a végzettsége ilyen szinten), de itt abban van az óriási tévedés, hogy GI azt hiszi, hogy egy dízelnek RÖVIDEBB a váltója egy benzinesénél[/quote]
Te figyi, olvasd el többször amit írtam és nézd meg, hogy utána egy könyvben, hogy mit jelent a rövidebb és a hosszabb váltó fogalma... (nem akarlak megbántani, de kevered a kettőt, fogalmad sincs)
Aztán akkor olvasd el ezt:
A kerék fordulata a legkisebb mindkét konstrukciónál (azonos)
Dízel motor nagy nyoamtékából, kis fordulatából a váltóval csinál kisebb fordulatot és nagyobb nyomatékot.
A benzin motor kis nyomatékából, nagy fordualtából csinálsz jóval kisebb fordulatot és jóval jobban meg is növeled a nyomatékot, ami a kerékre jut.
Kapizsgálod már???
Te úgy gondolod, hogy én fordítva gondolom a váltót. De nem. Te gondolod jól. És ezzel pont azt bizonyítod, amit már egy hónapja papolok.
[quote]Tehát hibás az, hogy "rövidebb váltójú dízel", ilyen nincs, minden dízel hosszabb váltójú a benzinesnél.[/quote]
Olvasd el kérlek, amit írtam.
Én is ezt írtam. ÉS ha a végsebesség, nyomatékos téma, amiröl msot folyik a vita, beleolvasol, láthatod.
Egyébként első fokozataid rövidebbek. Ezen nincsen mit játszani. Sűrübben vannak.
Míg egy benzinesnél sokkal arányosabban van szétosztva, nagyobb az üzemi tartomány.
[quote]Egy dízel autónál a nyomaték 90-95%-a már 1700-1800 fordulat/perctől a rendelkezésedre áll, míg a benzinesnél csak 3500-4500 fordulat/percnél. Tehát miben is van igaza GI-nek?[/quote]
Abban, hogy menetteljesítményhez az egész görbe alatti terület kell.
Nézd meg egy benzinmotor görbéjét.. LEhet nincsen benne egy olyan kis lapos rész, mint a dízelnél. De ne kicsiben, nagyban láss. Nézd az egész görbét, ne csak részét. Aztán látod milyen "egyenes".
Majd nézd meg a dízel görbéjét, aztán a vége mennyire egyenes....
Sokkal nagyobbat veszít a dízel a végén az erejéböl, és az elején is.
Szép és jó, hogy ha elautózgatsz, akkor az egyenes szakaszban tudod tartani.
De ha kimész pályára és menned kell bizony a sebesség miatt belekell menned a "letörési" tartományba is. Teljesítményhez kell fordulat és kész. Nem lehet megúszni csak az egyenes szakaszon a nyomatékgörbét.
[quote]Gyorsulás, végsebesség, netán emelkedőn való indulás 3-as vagy 4-esben? [/quote]
Gyorsulás végsebességig.
[quote]vezetési élmény[/quote]
Hát ilyen dízelben csak teherben lehetséges, vagy buszban.
[quote]Szerintem az a hoszabb valtoju, ami hosszabb fordulatszam-tartomanyban hasznalja a motort egy sebesseg fokozatban.
Amit irsz felig igaz, mert mint irtam a dizelek arra "kenyszeritenek" hogy 1-2(esetleg 3)-bol gyorsan felpakolj ergo "rovid", majd "hosszu" lesz[/quote]
Így van.
De ennek ellenére azt nem értem, magyarázzátok már el dízel tulajok, ha egy jól beosztott rövid váltód (ez kell ugye a gyorsuláshoz) van 0-100km/h-ig, mert a fokozataid nagyrészét itt használod, akkor miért nem nagoybb mégsem a nullárólszázra???
És majd egy hosszú fokozat (5.) amiben végsebességet akarsz elérni (amiben kicsi a gyorsulás), na hogy lesz ebböl jobb???
Te válthatsz többet 100-120-ig míg én, én meg csak párat. Sokkal sűrübben el tudod osztani a dolgot a kezdeti rövidebb fokozatok miatt. Én meg szenvedek a viszonylag hosszú egyes, kettes, hármassal (de önmagához képest hosszú és rövid, dízel, benzin)...
Te meg simán négy fokozattal játszhatsz. Nemde???
Sokkal ideálisabban tudod tartani a megfelelő tartományoknál a motort, az egyel több fokozat miatt.
Mégsem mész jobban.
[quote]Vezetési élmény? Haha, gyere nyugodtan a C3-addal, ültessünk magunk mellé két puncit, ők ugye laikusok menjünk randalírozni egyet és kérdezzük meg a végén őket melyik érezte magát jobban![/quote]
Ezt én is megcsekkolnám.
[quote]Szóval Peace! [/quote]
Én felőlem is, igaz nem nekem írtad. De nem áll szándékomban itt rossz viszonoykat kialakítani másokkal.
[quote]De szaknyelvi definíciókon ne vitatkozzunk: a hosszabb váltó azt jelenti, hogy azonos fordulatszám mellett nagyobb sebességgel halad az autó.[/quote]
Ha egy pörgös és egy alacsonyabb fordulatú motorod van és azonos sebességet szeretnél, akkor a pörgősbe kell a rövidebb, az alacsonyabba a hosszabb. De az alacsonyabbhoz bizony nagyobb nyomaték is kell, hogy meglegyen a sebességhez szükséges teljesítmény.
[quote]Kevered a motor karakterisztikáját a váltó áttételezésével! [/quote]
ja, de egy váltó áttételezését a motor karakterisztikájához kell illeszteni...
[quote]Azt elismerem, hogy 100-ig nem valószínű, hogy megver egy hasonló benzinest, de 100 fölött már a dieselé a pálya. [/quote]
Mivel az azonos teljesítmény benzines kocsik gyorsabban mennek pár km/h-vla, mint a dízelek. Ezért látatlanban megmodnom, hogy a dízel végsebességéig BIZTOSAN jobban gyorsul a benzines.
Egy wartburgban is megvan a gyorsuls élménye, nagyobb, mint bármiben, és még a húzást is érzed..
Mondjuk 120 fölött már uccsó fokozatban vagy. Nekem még van kettő..
Lehet, hogy nyomatékosan mész, de egyszer elfog jönni a teljesítményt igénylő légellenállásban.
Te nemtudsz mit tenni, nyomod a gázt, míg eléred a max teljesítményt.
Én meg ugyanezt teszem, de a több fokozat miatt valahogyan mégis jobban teljesítmény közelében tudom tartani a motort.
Figyi, ha több fokozatod van alacsony sebességen és ott nem érsz utol, akkor miböl gondolod, hogy ha kevés fokozatod lesz, utoléred azt akinek már több fokozata van???
De ebböl úgy is baromi nagy vita lesz.
Szóval alacsony sebességeket a váltóddal finoman be tudod szabályozni, hogy a kocsid mindig a megfelelő fordulatszámtartományban legyen. Magas sebességen pedig rá vagy kényszerítve arra, hogy ne csak nyomatékkal menj, mert teljesítmény is kell a légellenállás miatt (és igen ez pont 100 felett kezd dominálni), el kell kezdened pörgetni. ahol már NEM HÚZ!!!
Persze az érzés csalóka, mert 3.-ban húz mint a mozdony, azt gondolná az ember, hogy belerakna olyan áttételt, amikor a húzás alatt alacosny fordulaton nagy sebességet elérne, még akkor is menne.... De nem ám, mert nagy sebességhez teljesítmény kell. És hiába a b*szott nagy nyomaték (egyrészt egy ilyen fokozat mellett a kerékre már l*f*sz sem jutna), de 2500rpm mellett bizony még sehol sincsen teljesítmény.
És félre ne értsetek, nem a japán kávédarálókat imádom. De kell fordulat a nyomaték melllé, mert semmit sem ér.
[quote]- árkülönbség van vagy 10Ft a benzin és a gázolaj között.[/quote]
Figy, ezt aláírom nekik, mert 2 liter ára már 500 pénz és ennyi elképzelhető különbség literre a fogyasztások között.
Én belátom a dolgokat, belegondolok, ennek ellenére a túloldalon nem ezt teszik.
Bár én amellett vagyok, ha akár a törlesztőrésztletet tudnám fizetni, vagy új kocsit venni... Akkor is szarnék bele abba, hogy 10l-t megeszik benzinböl, mert milliomosnak érezném magam.

Súgó
A téma zárva.