Szerkesztette: Primary 2009. 02. 16. 20:43 -kor
Láma juzerek :)) a jelentés a pult tuloldalárol
Elküldve: 2009. 02. 16. 21:04
Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 16., hétfő - 21:37
Milyen fogkrémet használt?
Elküldve: 2009. 02. 16. 21:06
Harmadik eset, ez nem rég volt. Hoztam egy gépet, alaplaposnak nézett ki, de kiderült, hogy az Intel P4 proci halt meg. Berakok a lapba egy másk procit, rárakom a hűtőt, BIOS-ban 105°C... 106°C, gondoltam jólvan a BIOS hülye, amíg 110°C körül csontra nem fagyott a szerencsétlen. Veszem le a hűtőt, egy szem paszta nincs rajta, mert hozzá sem ért a procihoz. Valami okos kicserélte a tartókeretet és nem hozzá való rögzítőket rakott bele, ami sikeresen távol tartotta a procitól a hűtőbordát. Csak mondom, hogy ilyen is van.
Elküldve: 2009. 02. 16. 21:08
Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. febr. 16., hétfő - 22:04
Azt nem tudni, de az alaplap jól alszik tőle.
Elküldve: 2009. 02. 16. 21:20
Elküldve: 2009. 02. 16. 22:09
Elküldve: 2009. 02. 17. 09:02
Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 16., hétfő - 22:09
Majd amikor elrobban a feje mellett, (jobb esetben, mert rosszabb esetben bele az arcába) utánégetővel, vagy hogy volt anno az eredeti postban...
Elküldve: 2009. 02. 17. 09:07
Elküldve: 2009. 02. 17. 19:51
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. febr. 16., hétfő - 12:29
1990-es évek elejétől gyártott diszkeket már nem kellett parkoltatni kikapcsolás előtt (tehát már jó 20 éve), másrészt a pentiumos gépek előtt (de még jópár Pentiumon sem) volt ATX tápegység, a ki-bekapcsolás kapcsolóval történt (hardveresen, nem pedig csak kis nyomógombot nyomkodott az ember; de az legalább olyankor tényleg ki volt kapcsolva). Igaz a Windows 95 már leállította a diszket, amikor kiírta, hogy "kérem kaccsojja ki!", de előtte nem volt ilyen.
Ismerőnél netkávézós gépek rengetegszer leálltak pillanatnyi áramszünet miatt. Volt olyan időszak, hogy naponta 10-szer elment az áram 1-1 másodpercre. Mégsem "sült ki" soha a BIOS, és nem ment tönkre egy diszk sem. Legnagyobb gond a filerendszer sérülése volt, de szerencsés módon általában talpraállt mindig az összes gép, csak lefutott a chkdsk a következő indításkor.
A parkoltatás nem szükséges szoftveresen (nem tudom, honnan vetted elő ezt, azért ennyire nem vagyok lemaradva), mivel a lemez végzi el (vagyis parkoltatva van az a fej mégis). Ezt mechanika és elektronika együtt intézi el. Adott esetben, ha a lemez éppen elfoglalt, vagy mechanikai behatás éri, akkor a parkolás nem sikerül, aminek pontos okát nyilván nem tudom. Ez eredményezhet akár kinntmaradó fejet is, ami azért nátha, mert túl azon, hogy karcol, még le is tapad. És csak azért bátorkodom felemlegetni ezt az apróságot, mert pár ilyet billentettem (szó szerint) vissza az élők sorába. Nyilván van eltérés parkoló és parkoló között típus, gyártó szerint, nem tudok kiemelni problémásabb sorozatot sem, de ettől még elég sűrűn megesik és mit ad isten, jellemző összefüggés szokott lenni az áramszünet. Ilyen kimaradás rendszerint nem szül SMART eseményt, csak akkor, ha fizikai sérülés is történik, vagyis valóban hibás lesz a szektor. A current pending sector count bejegyzésnek meg ehhez nem sok köze van tapasztalatom szerint, az ilyen bejegyzéssel bíró szektor nem javul meg automatikusan, az elektronika dönti el, hogy alkalmas-e némi kondícióbahozatal (írás-olvasás) során további munkára, vagy végleg megválik tőle. CMOS sérülése is tapasztalat, de lehet, hogy neked van igazad és én nem láttam jól, a fene tudja, mindig csak a szám jár.
A DOS-os időkben nem volt perpendikuláris technika sem példának okán, egy merevlemez sokkal robosztusabb, mechanikailag "keményebb" jószág volt, mint a mai, nagy adatsűrűségű, ezáltal mechanikai eseményekre sokkal érzékenyebb lemezek, valamint jellemzően akkor állítottad le a gépet, amikor már minden dolgával végzett, nem volt lemezművelet.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 02. 17. 20:15
Elküldve: 2009. 02. 18. 00:08
Elküldve: 2009. 02. 18. 12:42
Idézet: didyman - Dátum: 2009. febr. 17., kedd - 19:51
Mintha írta volna valaki, de most visszaolvasva én sem látom ... bizonyára csak odaképzeltem ...
A modern diszkek automatikusan kihúzzák a fejet leálláskor. (Amikben még léptető motor volt, azoknál kellett parkoltatni, amikben voice coil van, azoknál automatikus ez a folyamat -- persze hiba mindenbe csúszhat)
Van amelyikben egy gyenge rugó tolja ki, van amelyik a lemeztányérokban lévő lendületet használja ki, és a tányérok felületén a forgástól keletkező "szél" hajtja ki oldalra, és olvastam olyat, hogy egy mágnes rántja ki, bár ilyet nem láttam még. (Mondjuk belülről nem sokat láttam)
Voltak olyan sorozatok amikben ez nagy csattanással hallatszott is.
A lényeg, hogy ehhez nem kell szoftveres beavatkozás, teljesen automatikusan történik meg, amikor megszűnik az áram.
Pending sector az olvasási hibás szektort jelenti. Ilyen akkor keletkezik, ha pl. írás közben elmegy az áram, és félbemaradt szektor keletkezik.
Ha íráskor nem sikerül az írás, akkor már nem pending sector lesz, hanem reallokált szektor, ha van még hely.
Persze, minden tönkremehet. Lehet egy rossz széria is, aminek ez a hibája.
De elvileg ettől nem szabadna ledöglenie, hogy elmegy az áram (főképp, mivel a CMOS memóriát akku is táplálja, tehát még a CMOS RAM-ból sem szabad elvesznie adatnak, nemhogy a BIOS kódja rongálódna meg)
Jó, de a mechanika ugyanaz: egy tengelyen pörög 1 vagy több tányér, és egy másik tengelyen a fejek fordulnak el egy tekercs hatására.
A nagyobb adatsűrűség, meg a többi az már szinte csak szoftveres fejlesztés (persze jobb minőségű mágneses réteg meg fejek kellenek, de a mechanika ugyanaz)
Elküldve: 2009. 02. 18. 13:37
CMOS RAM: Tudok mondani furmányos megfejtéseket CMOS elem+készenlét közösítésére, egy mai BIOS nem csak néhány bitet ír egy CMOS RAM-nak nevezett területre, ott van egy csomó más is (DMI példának okán), a tápellátás meg nem terjed ki minden egyes terület (fw-hub vonatkozó portjai) működésére, maga a megszűnő tápfeszültség által keltett események hatása sem garantálható sok esetben és tisztességes BIOS a gép szabályos leállásakor is ír a CMOS területre, amiből pl. a restore AC power loss bejegyzés változója derül ki aztán. Tehát közel sem ilyen egyszerű, hogy akku táplálja és csókolom.
A current pending sector meg nem erről szól, ez egy fizikai szinten jelenlévő problémát kezel, amiből az életben nem lesz olvasási hiba a kódolásnak hála. A félig felírt adat meg elsősorban nem a fizikai szinten okoz gondot, hanem a logikain (fájlallokációs tábla, oprendszer felé).
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 02. 19. 15:55
Idézet: didyman - Dátum: 2009. febr. 18., szerda - 13:37
Csak a voice coil-ról volt szó, az utóbbi 20 évben csak ilyet gyártanak.
Mindegy a fej, mindegy a motor vezérlése, a lényeg, hogy ha elmegy az áram, akkor a fej teljesen vezérlés nélkül marad, és a vezérlés nélküli állapotban automatikusan kimegy a helyére.
Mivel maga a vezérlés tartja bent egy erő (rugó, mágnes, a pörgő korongok által keltett léghuzat) ellenében.
CMOS RAM: Tudok mondani furmányos megfejtéseket CMOS elem+készenlét közösítésére, egy mai BIOS nem csak néhány bitet ír egy CMOS RAM-nak nevezett területre, ott van egy csomó más is (DMI példának okán), a tápellátás meg nem terjed ki minden egyes terület (fw-hub vonatkozó portjai) működésére, maga a megszűnő tápfeszültség által keltett események hatása sem garantálható sok esetben és tisztességes BIOS a gép szabályos leállásakor is ír a CMOS területre, amiből pl. a restore AC power loss bejegyzés változója derül ki aztán. Tehát közel sem ilyen egyszerű, hogy akku táplálja és csókolom.
Jó, végülis bármi lehet, Te biztos jobban értesz hozzá. Nem is vitatkozni akarok.
De azért általában nem szoktak ledögleni a gépek egy áramszünettől (persze minden elromolhat, pl. hibás tervezés esetén ki/bekapcsoláskor fordulhatnak elő olyan tranziensek, amik szerencsétlen esetben kinyírhajták a berendezést)
A current pending sector meg nem erről szól, ez egy fizikai szinten jelenlévő problémát kezel, amiből az életben nem lesz olvasási hiba a kódolásnak hála. A félig felírt adat meg elsősorban nem a fizikai szinten okoz gondot, hanem a logikain (fájlallokációs tábla, oprendszer felé).
Őőőő ... egy félig megírt szektor hogyne volna olvasási hibás, hiszen a szektor "vége" nem az "elejéhez" tartozik. Éppen a kódolás mutatja meg a hibát, kódolás nélkül nem derülne ki, hogy hibás az adat.
Valóban gond lehet belőle az operációs rendszer szintjén is (ha az OS bejelöli hibásnak a területet, akkor oda többé nem is ír alaphelyzetben, ezért nem derül ki, hogy csak logikai hiba).
Szerkesztette: Sparow2 2009. 02. 19. 15:57 -kor
Elküldve: 2009. 03. 10. 16:41
Soha ne nevezd el úgy a behozott gépek vinyóiról készitett mappákat, hogy fasz, faszbackup, faszbac, faszmentes, mert csak belekeverdsz, lemented egyikbe a másikat, és szopol
Elküldve: 2009. 03. 10. 16:44
Elküldve: 2009. 03. 10. 16:47
Idézet: debaj - Dátum: 2009. márc. 10., kedd - 16:44
Fasznak éppenséggel mind fasz volt
Elküldve: 2009. 03. 12. 14:49
Ne szedd a Viagrát mert rászoksz a gumimacira!!!
Ami máshonnan kimaradt
Bocsánat a helyes írási hibákért, de az direkt valá így.
Hűtőborda mellé elektrolitkondenzátort ne rakj mert az ottan hamar meg pusztul !!!!!!
Könyörgöm miért kell mindent alul méretezni még a méregdrága dolgokat is könyörgöm?
Elküldve: 2009. 03. 19. 01:09
Azért elmesélek én is egyet, kicsit gyenge sztori, de hátha..
Egyik irodában egy kedves felhasználóval beszélgetünk az internet rejtelmeiről, magyarázgattam neki, hogy mire jó a tűzfal, és hogy mitől jobb egy külön gyártótól származó, akár ingyenes tűzfal, mint az XP sajátja.....erre megszólal nekem, csak úgy ad-hock módon, hogy ő egyébként azon gondolkozik, hogy linuxot fog használni otthon, merthogy az mennyire biztoságosabb, meg jobb, és gyorsabb.......-mondom, hogy oké, de egy megjegyzés, én itthon feltettem anno, és kb. 4 óra múlva az itthoniak miatt-mivel nem tudták használni-leszedtem (akkor még szegénység volt, 1 gép-1 net:) ).
Jah, de egyébként igaza van...és akartam magyrázni, hogy azért nem olyan egyszerű a történet, bár nem vagyok linuxos...-de ő közbevág: - De neki az ismerősei mondták, hogy annak nem kell tűzfal, meg nincsenek vírusok, ígyhát víruskergető sem kell, és hogy nem is érti itt bent miért nem használjuk a linuxot......(itt kicst gyanakodni kezdtem) ....de merthogy ő otthon felteszi egy másik winyóra, vagyis majd tesz a gépébe egy másik vinyót, és az majd arra irányítja, és kész is... Vagyis ha jön a net, akkor az arra menjen. (<- ezt így szó szerint. Még láttam esélyt, hogy tudja, hogy LILO-t kell állítani, meg mittomén, de folytatta: ) ......csak azt nem tudja, hogy hogyan lehet ezt beállítani, meg hogy honnan tudna letölteni a gépére ilyen linuxot....merthogy milyen jó lenne csak ALT+TAB-al váltani, mikor netez, és kész......hát itt megértettem a problémáját. Aztán mikor nekiálltam magyarázni, hogy az egy külön op-rendszer, és hogy hogyan képzelje el.......akkor közölte, hogy ő érti (kedvenceim, amikor ők értik..
Nem akartam g**i lenni...de ráhagytam. Az voltam? Lehet. Csak egy idő után már sztem mindenkinek elfogy a türelme, és nem ül le és mondja el, hogy mi a különbség pl. autó és autó között, mert túl hosszú onnan elkezdeni, hogy: előszöris kihült a Föld, majd megjelentek az egysejtűek...
Ennyi. Jó éjt, csáá!
Szerkesztette: Miles.co 2009. 03. 19. 01:13 -kor

Súgó
A téma zárva.