Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 21:52

Egyébként ma jártam egy euro. -ban itt nálunk 6-7 különböző lejátszó volt kapható.
Mindegyik vitte a leirás szerint a DivX-XviD avi filmeket. Persze nem tudhatom mik azok a kódolási beállítások amik mellett ez igaz.
Viszont egyik lejátszón sem láttam olyat, hogy mp4 formátumot vagy bármi-féle h264-et kezelne.
Egyébként beállítottam az XviD-et a fentebb már említett játékvideora, a lehetséges legjobb beállításokkal amit ismerek.
Az eredmény:
első menet: 2 perc; második menet: 12 perc
Szóval a második menet kétszer annyi ideig tartott mint az a beállítás amivel először csináltam a kódolást, viszont ez az eredményen nem igazán látszik, vagy ha igen akkor nem vettem eddig észre.

Majd kiváncsi lettem, mi van, ha az x264-et probáljuk kicsit gyorsabbá tenni igy a jelenleg probált High Quality-Slowest profil után kiprobáltam a HQ-slower és a HQ-slow profilokat is, az időeredmények igy alakultak.
HQ-slow:
első menet: 2p 5mp; második menet: 8p 26mp
HQ-slower:
első menet: 2p 8 mp; második menet: 14p 8mp
HQ-slowest:
első menet: 2p 11mp; második menet: 28p 45mp
Érdekes, hogy alacsonyabb bitrátán a slowest tömörítés második menete pár perccel kevesebb lett, mint pár napja magasabb bitrátán, mivel azt vártam, hogy több lesz.
A minőség összehasonlítása elég szubjektiv, picit még mindig az x264-et látom szebbnek.
Azt hiszem a slower profil ami megfelel majd az elvárásaimnak.
Prociterhelésre, az xvid + media player classic 10-15% között mozgott a lejátszás alatt.
A kétféle XviD beállítás visszajátszásában a prociterhelést figyelembe véve nem vettem észre különbséget.
Az x264 (coreAVC és matroska hali splitter van fenn lejátszásra) + MPC
A HQ-slow lejátszásakor 12-20% között volt a prociterhelés viszont a betöltés kicsit tovább tartott.
Majd a slower és a slowest profillal kódolt filmeknél 2-3%-al ment feljebb a prociterhelés.
Ha mplayer for windows lejátszót használtam ami belső ffmpeg (FFmpeg H.264) kódeket használ a prociterhelés 2-18% között mozgott, a lejátszás észrevehetően gyorsabban betöltödött, valamint nem igazán tudtam a különdöző profillal kódolt filmek között terhelési különbséget tenni.
Mindenesetre tervbe vettem még egy dvd-rip tömörítési tesztet is, mivel ez igy nem teljesen fejezi ki a két kódek teljes tudását, mivel ez egy játékból felvett 1p 45 mp hosszú video.
Egy teljes 2 órás dvd film rippjét megcsinálom, az majd kiadja a két kódek különbségét.
Ott jön ki igazán a bitek eloszlása, helyezkedése egy teljes filmre.
Gyaníthatóan ott nem lesz ennyire látható a különbség a két kodek között.
Remélem valamelyikteket érdekel ez annyira, hogy nem totál feleslegesen irkálok itt.

Üdv
szabi