Idézet: bogdan - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 8:49
(ha mar ekezettel, akkor legyen Bogdán!) milyen rugkapalasrol beszelsz, draga SFIJ? ne keserits el, hogy nem birsz megkulonboztetni ket kerdest egy vitazastol!! en kerdeseket tettem fel, tudod azert van kerdojel a vegen.
nem. azer se!
egyszer meg kene nezni azt a jobb kepminoseget..
igen meg kene.
en mindenesetre nem lattam problemat az xvid-en, pedig az mpeg2-on latom, hogy miben jobb.
tenyleg meg kene nezened a jobb kepminoseget a fuzfafilologia helyett.
no de ez az en bajom, tudom. hogy 720 felett es 8MBps folott elveszik az elonye az mpeg2-hoz kepest?? Te mirol beszelsz?
tapasztalati tenyekrol, meresi eredmenyekrol. a h263 es az mpeg2 hasonlo technologiai alapokon nyugszik. az xvid altal nyujtott fejlett(ebb) kvanatlasi eljarasok kis kepmeret es alacsony bitrata mellett elonyt jelentenek. nagy kepmeret/magas bitrata mellett a tomoritesben mar nem a kvantalas lesz a donto, hanem a transzformalt taromanyban hasznalt huffman kodolo hatekonysaga. ez a ket kodekre nezve ugyan az. Csak megjegyeznem, mivel ugy latom a szabvanyok elso par oldalan nem jutottal tul, hogy a h264 ujdonsaga pont a transzformalt tartomanyban levo binek kodolasa menten jelentkezik. huffman kodolas helyett kontextus adaptiv binaris aritmetikai kodolast (CABAC) hasznal. ez az algebrai kodolas okozza egyebkent azt is hogy mind az enkodolas mind pedig a dekodolas roppant szamitasigenyes.
egy dvd (nem foglalkozom dvd-kkel, de alapveto szamolast azert el tudok vegezni) ugye kb. 4G es 2 ora. ergo 1 ora 2G, es ez ugye 720x576. az altalam hivatkozott Planet Earht resz 1 ora, 2,8G, de a felbontasa majdnem a 4x-ese, azaz 1440x1080. szoval nem kene szerintem az mpeg2-vel jonni, mert ha azt tultomorited, na akkor valoban csuf lesz.
kedves bogdan, leven hogy sokat foglalkozol DSLR kamerakkal is, nyilvan tudod hogy a jpeg es a raw kimenet informaciotartalma nem azonos. ezek a video kodolok a jpeg-re is hasonlitanak sokban, az intra kepkockaik gyakoraltilag jpeg kepkockak. mpeg eseteben annyival bonyasabb a helyzet, hogy akepkozka 'informacio tartalma' fug attol is, milyen 'mozgalmas' a filmre vett folyamat. tehat elmondhato, hogy a negyszeres bontas a gaykorlatban nem biztos hogy teljesul, sot!
tipikus.. milyen segitseg is ez? hogy tudom meg ebbol, hogy mi a ketto kozotti kulonbseg? hogy MENNYIVEL, es MIBEN jobb az egyik a masiknal?
a szabvanyokat elolvasva megtudod mi a kozos bennuk es miben ternek el.
az azert abszolut vicces, amikor valaki komoly szakirodalommal dobalozik, es perceken belul kiderul, hogy o maga nem csak, hogy nem olvasta, de meg csak nem is tudja, hogy mi van benne..
mi is az xvid szabvanyos felbontasa? (irtad anno, hogy az HD-ban nem szabvany..) segitek! van elore definialt felbontasa, ennek a maximuma 1408x1152, es van szabadon allithato felbontasa, ennek a maximuma 2048x1152. ez akkor miert is nem szabvanyos HD-ban?

meg hogy youtube-ra lett kifejlesztve!

en olyat, hogy az xvid 'szabvanyos felbontasa' felbontasa nem irtam. teljesen folosleges ez a rugkapalo csusztatas. mellesleg az mpeg-1 kepkockak merete maximun 2048x2048 lehet, ez nem jelent semmit. egyebkent a videotechnikaban szabvanyosnak tekintjuk a CIF, QCIF, 720x576 (CCIR601/PAL), 720x480 (CCIR601/NTSC), 720p, 1080p, 1440p felbontasokat. az mpeg4/asp gyakrolatilag szabad kezet ad (legyen a pixelszam minden dimenzio iranyaban 16-tal oszthato) es megadtad a szabvanyban definialt apparatus altal abrazolhato maximalis kepmeretet. ha a fenti listatol eltersz akkor azonnal unrestricted profilt hasznalsz. az unrestricted profil-t nem kell tudnia tamogatnia egy egyebkent az mpeg4/asp szabvanynak eleget tevo eszkoznek.
Persze erolkodhetsz tovabb, a HD technologiak szabvanycsomagjaban 3 fele videokdek szerepel. az mpeg2, a h264 es a microsoft fele VC-1. ertsd keplemezek, musorszoras.
persze senki sem gatol teged meg abban, hogy az 1920x1080-as kemperetu moziaidat akar mpeg-1-be is bekodold (lehetoseg van ra) ahogy xvid-re is van lehtoseg. de amig nem lattad a kulonbseget azonos forrasbol szrmazo 6-8MBps-es 720p-s xvid es h264 kozott szerintem objektive nem vagy abban a helyzetben hogy velemenyt alkoss. de minek utana helyzetbe hozod magad, a tovabbi vitazast is okafogyottnak fogod tekniteni a temakorben.
P.S.: Mostanaban tortent meg az a csufsag, hogy mar a HRHD rilizek eseteben is 960x540, 45 perc, 1CD meret (700MByte) is attert a scene h264-re az xvid-rol, igaz az avi fileformatum ittmeg megmaradt.
Szerkesztette: SFIJ 2008. 02. 25. 12:18 -kor