A .3gp, .mp4, .avi, .asf., stb azok KONTÉNEREK, azaz váz funkciót töltenek be. Ahogy des hozta fel példának egy másik topikban, hasonló, mint a .zip vagy a .rar. Tartalmazhatnak hangsávokat, videót (még feliratot is) különböző kódekekkel kódolva, mint tartalmat.
Samott jól írja. A neten minden MPEG4, XViD, DivX, h/x263-ban van fent, a konténer meg általában .avi szokott lenni, az .mkv (Matroska Video), .asf(wmv), .mov (Apple QuickTime), stb. konténerek ritkábbak. MPEG2-nél elképzelhetők .vob (DVD), program/transport stream (ez nem csak MPEG2-nél lehetséges) konténerek is.
Na már most tegyük fel, van egy MPEG4, XViD, DivX-es videód, de nem avi. Nem kell az egészet átkódolni aviba, mert az idő, energia, újabb minőségveszteség. Hanem ki kell szedni a cuccot (a videót, hangsávokat) a régi konténerből és beletenni változatlanul egy másik konténerbe (itt most avi). Mindenféle átkódolás nélkül megvan. Bármelyik videoeditor vagy videoconverter progi tudja. Megnyitod a nem avi-s videót, majd elmented újrakódolás ("Copy Stream"-nek hívják általában) nélkül avi konténerbe. Mp-ek alatt megvan. Ha aviról van szó, akkor én általában a VirtualDub(Mod/MPEG2) valamelyik verzióját szoktam használni, de csinálhatod mással is. Főleg mert a VirtualDub nem boldogul minden kódekkel. Mondjuk nekem általában ez a progi megfelel, mert nem vagyok videób*zi. Ha valamivel nem boldogul, akkor mencoder vagy FFmpeg parancssoros progikkal szoktam konvertálni (azaz most a téma szempontjából másik konténerbe átrakni a cuccost).
Szerkesztette: N0zer0 2009. 12. 24. 10:16 -kor