HWSW Informatikai Kerekasztal: Házépítés és rejtelmei - Stealth Towers - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Házépítés és rejtelmei - Stealth Towers Avagy miről szólt volna az eredeti topic

#21 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 06. 14:06

Mégegy: a víztartályt nem legfelülre szokták tenni amolyan légtelenítő és után/feltöltő gyanánt? Ha a toronyházban középen van a tartály, akkor abból igencsak ki fog folyni a víz, vagy a radiátorban is max félig lesz a víz.

Szerkesztette: Gyulavitéz 2004. 12. 06. 14:08 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#22 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 06. 14:34

a feszstab alkatrészek hűtésére egy ABIT-OTES szerű megoldást tervezek... valszeg az IC-k kapnak ilyen bordákatis... egy 8 centis, 5 volton járatott ventit terveztem oda... ezzel már garantáltan elég lesz...

Csatolt fájl:

Szerkesztette: yeahsp 2004. 12. 06. 14:35 -kor

MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#23 Felhasználó inaktív   DummyBoy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 14:46

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 13:55

Kivancsiva tettel, be tudnad mutatni?

Sajnos nem , mivel még csak elméletben vannak meg ...

De a lényeg, hogy valahol a neten bóklászva találtam egy olyan házat aminek gyárilag is radiátorok az oldallapjai... ilyet szerettem volna, vagy valami hasonlót, egyik barátomnak van ismerőse hűtős cégnél, vele tárgyaltunk volna, hogy milyet lenne érdemes, de sajna időközben sürgős lett a radibeszerzés és vettem egy innova Radit ...

Az meg ugye nem fér bele a Casetek tetejébe az USB púp miatt ... de ha ezt a púpot elmozgatod a táp fölé akkor már befér, megmarad a használhatósága is és a Design része is (Csak nem kell alá 8cm-es venti ...)

Ezután az egész ház leszigetelve (Még filózok hogy mivel ...) És a végére ha marad pénzem, akkor arra a két helyre amit elfoglal a radi, oda lehet tenni egy 2*5,25"-os LCD-t vagy egy ugyanekkora Aerocool vezérlőt ...

Csakhogy megrekedtünk a "tervezési fázisban" ... :( Bár most kaptam igéretet, hogy ismerős kivágja a ház tetejét ... Ha valami lesz akkor majd dobok képeket ... radiról meg majd skiccelek valamit ...

Az első ötletek az egyszerűségre törekedtek ... Oldallapnak alulemez, majd erre valamilyen módon felfogatott idom (Harmonikaszerű ...) alul felül üsszekötve ... és a kettő közötti légrések lennének a csatorna ... de sajna mivel nem értek hozzá, és a sráccal sem tudtam beszélni így elvetettem ... egyenlőre legyen összerakva a ház, majd utánna az oldallapot már tudom mahinálni, és addigra biztos tudok valami okosat kitalálni ... Főleg hogy már van direkt ilyen topic :)

Sorry ha hülyeség ... csak elborult a kicsi elmém :)

Még valami ... nem lenne első körben egyszerűbb (és főleg olcsóbb/költséghatékonyabb) olyan alap házat találni ami nagyjából megfelel a kívánalmaknak és olcsó?

Ráadásul az én elképzeléseimhez is jobb lenne egy Casetek 1019 ... csak az ritka mint a fehér Zorro :(
(Alap 18kg-os ház, 2 vízzel töltött oldallappal + szigeteléssel ... hmmm nehezebb lesz mint én :) )

Szerkesztette: DummyBoy 2004. 12. 06. 14:50 -kor

"Live Fast! Die Young!"

#24 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 14:53

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 13:56

A ház elején levő két ventillátort én lehet, hogy fordítva építeném be, vagyis úgy, hogy a levegőt a házból kihúzza. Igaz, ilyenkor a lamellákon keresztül a meleg elvegő bemegy a házba, de így talán mégis hatékonyabb lehet a hűtés. Egy próbát megér. (szerk: vagy ott nincs is légjárat? már nem értem :think:)

Az oldallapradiator nem enged at levegot, a lamellak kozti hezagot elfedi a koztes szeparator elem, mely atlatszo muanyag. A majdani folyadek is ebben fog aramlani a felso vizszintes gyujtojaratbol az alsoba. Ugy kepzeld el, mintha ket atlatszo plexi lemez kozotti teret feltoltened (szines) hutofolyadekkal, es 5mm-enkent a sikjukra merolegesen kiallna belulok egy-egy 1.5mm-es alulemez. Az eredmeny: passziv hutofelulet es hutfolyadekkal feltoltott ablak egyben. Kivancsi lennek hogy mutatna kek v. voros belso megvilagitassal sotetben :cool:

Ket tovabbi kep a radiator szerkezetenek megertesehez:
Kép Kép
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#25 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:06

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 14:06

Mégegy: a víztartályt nem legfelülre szokták tenni amolyan légtelenítő és után/feltöltő gyanánt? Ha a toronyházban középen van a tartály, akkor abból igencsak ki fog folyni a víz, vagy a radiátorban is max félig lesz a víz.

A helyzet nem ilyen egyszeru :) Ha a rendszerben aramlo folyadeknak biztositasz egy terreszt, ahol az lelassulhat es van eleg hely a levegonek, akkor az ott kivalik. Pont ez a problema gyakran a feltoltesnel is a radiatorokkal. Mozgatni kell, hogy a megrekedt boborekokat elkapja az aramlas. Tehat a tartaly lehetne akar a haz alatt is, a lenyeg, hogy megfelelo korulmenyeket teremts a levegonek az aramlasbol valo kivalasra.
Ezen felul meg egy eset van, amikor fontos a tartaly elhelyezese, es ez a feltoltes. Ilyenkor csak arra kell ugyelned, hogy a betoltott folyadek ellepje a pumpa belsejet, hogy az kepes legyen tovabbnyomni azt.

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#26 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 06. 15:11

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 15:06

A helyzet nem ilyen egyszeru :) Ha a rendszerben aramlo folyadeknak biztositasz egy terreszt, ahol az lelassulhat es van eleg hely a levegonek, akkor az ott kivalik. Pont ez a problema gyakran a feltoltesnel is a radiatorokkal. Mozgatni kell, hogy a megrekedt boborekokat elkapja az aramlas. Tehat a tartaly lehetne akar a haz alatt is, a lenyeg, hogy megfelelo korulmenyeket teremts a levegonek az aramlasbol valo kivalasra.
Ezen felul meg egy eset van, amikor fontos a tartaly elhelyezese, es ez a feltoltes. Ilyenkor csak arra kell ugyelned, hogy a betoltott folyadek ellepje a pumpa belsejet, hogy az kepes legyen tovabbnyomni azt.

de ha alul van a feltölttő/kiegyenlítő tartáj, akkor ha kinyitod, akkor bizony nemhogy bele tudnál vizet rakni, hanem a gravitációnak köszönhetően az is kijön, ami benne van...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#27 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:28

Idézet: DummyBoy - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 14:46

Még valami ... nem lenne első körben egyszerűbb (és főleg olcsóbb/költséghatékonyabb) olyan alap házat találni ami nagyjából megfelel a kívánalmaknak és olcsó?

Ráadásul az én elképzeléseimhez is jobb lenne egy Casetek 1019 ... csak az ritka mint a fehér Zorro :(
(Alap 18kg-os ház, 2 vízzel töltött oldallappal + szigeteléssel ... hmmm nehezebb lesz mint én :) )

Merlegelendo alternativa, de alapveto paradigmavaltast kovetel, hiszen eddig joszerivel a beepitendo alkatreszekhez kellett hazat tervezni, mig gyari eseteben annak adottsagai szabjak meg a lehetosegeket. Ez utobbi volt az egyik legfobb oka, hogy az alapoktol epitkeztem.
Pl. oldallapradiator eseten olyan konstrukcioban kellene gondolkodni, ami nem csak egy adott tipusba adaptalhato, hanem biztosit nemi rugalmassagot is a piac valtozo kinalatanak megfeleloen.
Most persze felmerulhet a kerdes, hogy mit is akarok valojaban, csak magamnak egy egyedi hazat, vagy eladhato termeket. Nos, mindkettot :cool: Vagy ugy is fogalmazhatnek, hogy olyan hazat, ami megfelelne az ertekesitheto haz elvarasanak es megkozeliti a boltban kaphatoak adottsagait.
A masik fo ok, amiert onallo haz tervezesebe fogtam az az, hogy bebizonyitsam (magamnak es masoknak), hogy szerenyebb megmunkalasi lehetosegekkel is fel lehet(ne) venni a versenyt a nevesebb gyartok termekeivel - az innovacio es testreszabhatosag reven.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#28 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:32

Idézet: yeahsp - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 15:11

de ha alul van a feltölttő/kiegyenlítő tartáj, akkor ha kinyitod, akkor bizony nemhogy bele tudnál vizet rakni, hanem a gravitációnak köszönhetően az is kijön, ami benne van...

Szerintem is. Közlekedő edények című fejezet a fizika könyvben.

#29 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:33

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 14:53

Ket tovabbi kep a radiator szerkezetenek megertesehez:

Így már jobban érthető, köszönöm.

#30 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:34

Idézet: yeahsp - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 15:11

TartáLY.

Mondom, hogy nem ilyen egyszeru :) Hajszalcsovesseg, vakuum, ezeknek nezz utana, es gondolj bele!

Amire te gondolsz, olyan is van, csak nem ezen korulmenyek kozott.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#31 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:40

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 15:32

Szerintem is. Közlekedő edények című fejezet a fizika könyvben.

Ha nem engedsz mashonnan levegot a tartalyba, a legnyomas a helyen tartja a folyadekot. A ti elkepzelesetek akkor lenne helytallo, ha valahol levegot engednel a rendszerbe es ezaltal kiegyenlitened a nyomast, azaz a folyadek kozvetlen engedelmeskedne a gravitacionak.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#32 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:40

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 15:34

TartáLY.

Mondom, hogy nem ilyen egyszeru :) Hajszalcsovesseg, vakuum, ezeknek nezz utana, es gondolj bele!

Amire te gondolsz, olyan is van, csak nem ezen korulmenyek kozott.

A kiegyenlítő-tartály nálad légmentesen le lesz zárva? Mert úgy le tudod tenni tényleg.

Másik: mivel ragasztod a lamellát a plexihez? (vagy írtad, csak elkerülte a figylememet).

barkács rulez  :respect:

#33 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:44

(pont egyszerre írkálunk).

Szóval: első feltöltéskor a tartály van a legmagasabb ponton, majd a kupakkal nyomás alá helyezve a rendszert már le lehet tenni egy alsóbb pontra is. Ez így világos.
A tartályt én addig fent tartanám, amíg kicsit a gép be nem melegíti a vizet, és csak utána zárnám le azt légmentesen, mert az a víz tágulni fog. Nehogy kinyomja valahol a vizet. De gondolom nem ez az első megoldandó feladat.

#34 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:45

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 15:40

A kiegyenlítő-tartály nálad légmentesen le lesz zárva? Mert úgy le tudod tenni tényleg.

Nem, a tartalyt a rendszer feltoltott allapotaban lerakhatod alulra is a rendszerben keletkezo vakuum nem engedne a tartalyban lenyegesen feljebb a folyadek szintjet, mert mashonnan nem juthat levego a rendszerbe, csak a tartaly tetejen at.

Idézet

Másik: mivel ragasztod a lamellát a plexihez?

Ez a kerdes engem is foglalkoztat, meg nem tudom :)

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#35 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:49

A légmentesent úgy értettem, hogy van egy kis levegő (oda tágul, abból zsugorodik), de lezárás után se ki se be semmi.

#36 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 20:20

Gyulavitéz:

teljesen mindegsy hova teszed a tartály, SOHASEM fog kifojni belőle a víz. Lehet legalul is, ha kinyitod, a vyz belül marad. Te magad is meggyőződhetsz róla: fogj egy szívószálat, szívj fel vele vizet és fogd be a tetejét. A víz benn fog maradni, annak ellenére, hogy alul lukas. A rendszer is ugyanígy műxik. Az egyetlen luk a tartály feltöltő nyílása. És hidd el hogy így van, nekem legalul va na tartályom és bármikor kinyithatom, amíg minden más ponton zárva van a rednszer.

Na akkor HookR:

Feszstab probléma: nekem nyitott háznál, ha nem fújom közvetlenül a feszstabokat, 8 fokot emel a procihőmérsékleten. Elérhetik ezek az alkatrészek akár a 90 fokos hőmérsékletet is működés közben. És szerintem a táp, illetve a két venti nem fog akkora légmozgást okozni a házban, hogy ezen javítson.

Most értettem meg a radiátorok működését és felépítését. Hát ha ezt kis darabszámban reális áron össze tudod hozni... De szerintem nem tudod. A műanyag profil megmunkálása csakis fröccsöntéssel lehet kifizetődő. Az öntőforma elkészítése százezres nagyságrendű. Ezen felül nem árt ha O-gyűrűvel tömíted. Ez nagyobb tételben is olyan 20-50ft/db árat jelent. A lamellákat a legcélszerűbb sajtolni, vagy hogy is hívják azt az eljárást. Nem vagyok benne jártas, de egy ilyen egyedi forma elkészítése sem lehet olcsó, lehet hogy jobban járnál ha téglalap alakú lamellát terveznél. azt szalagból is lehet gyártani, csak fel kell darabolni. Amúgy az általam említett eljárás a CNC lemezűtő géppel való megmunkálás. Ez nem ad tökéletesen sima éleket, de kis darabszámban ez a legolcsóbb. A lézeres és egyéb preciziós megoldásokat felejtsd el, nem erre találták ki.
Ezen felül a két oldalsó műanyag megmunkálása is drága. Marva számolj úgy 5000-1000ft-ot, fröccsöntve pedig ott van a szokásos öntőforma-készytési díj...

Akkor most térjünk vissza a vázra:

A 8, sarokban lévő kocka megmunkálási pontossága 0,05mm-en belül esik a legócskább CNC maróval is, így a pontosságot a váz anyaga adja. Az L-profil és a zártszelvény között ilyen szempontból nincs nagy különbség (nem tudom dolgoztál e már zártszelvényekkel, de nagyon meg tudnak tekeredni, akár gyártás közben is). Persze ha a többi szerkezeti elem megköveteli, akkor nem olyan nagy probléma valóban az a kis többlet súly és ár. Én most beszéltem le a maróssal az L-profilos megoldást, nagyon pöpec lesz...  :smoker:

A tartálynál lehet hogy nem értettél meg teljesen: az adott heyzetében egyes alaplapoknál akár a CPU, NB és VGA fölötti részen is lehet. Így beleütközhet az onnan kifutó csövekbe. Persze ez megfelelő csatlakozókkal kómegoldható, de kényelmesebb lehet egy jóval ksiebb tartály. A kifrdíthatóság meg szerintem egy baromi jó ötlet volt, de működésének feltétele az elforgatható csatlakozás, hiszen 90 fokos elfogrgatást egy fix csonk nem bír ki (megtörik a cső).

Amúgy meg gratulálok a tervedhez, szerintem állati jó, csak még finomítani kell a konkrét megoldásokon (főleg gyártástechnológiára). Szerintem akár komolyabb befektetést is megérdemelne a dolog, biztos sokaknak tetszene egy ilyen vízhűtéses ház elérhető áron...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#37 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 06. 21:05

Idézet: orbano - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 20:20

teljesen mindegsy hova teszed a tartály, SOHASEM fog kifojni belőle a víz. Lehet legalul is, ha kinyitod, a vyz belül marad. Te magad is meggyőződhetsz róla: fogj egy szívószálat, szívj fel vele vizet és fogd be a tetejét. A víz benn fog maradni, annak ellenére, hogy alul lukas. A rendszer is ugyanígy műxik. Az egyetlen luk a tartály feltöltő nyílása. És hidd el hogy így van, nekem legalul va na tartályom és bármikor kinyithatom, amíg minden más ponton zárva van a rednszer.

közben rájöttem, hogy tényleg nem folyik ki, ha a visszafolyó csonk is beleér a vízbe... ha nem, akkor természetesen kifolyik...

#38 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 22:33

akkor sem folyik ki, mivel a feltöltönyílás magasabban van mint a befolyó csonk. nyilván addig emelkedik a vízszint, amíg el nem éri a befolyócsonkot.
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#39 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 06. 23:17

Idézet: orbano - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 22:33

akkor sem folyik ki, mivel a feltöltönyílás magasabban van mint a befolyó csonk. nyilván addig emelkedik a vízszint, amíg el nem éri a befolyócsonkot.

ez már kialakítás kérdése... ha elkezd visszafolyni a víz a csövekből, akkor már jön a légtelenítés problémája ismét... de természetesen ajánlott a befolyó csonkot a víz alá tolni, mert különben venti visítás helyett vízcsobogást lehet hallgatni... :D

#40 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 07. 04:08

Idézet: orbano - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 20:20

A kifrdíthatóság meg szerintem egy baromi jó ötlet volt, de működésének feltétele az elforgatható csatlakozás, hiszen 90 fokos elfogrgatást egy fix csonk nem bír ki (megtörik a cső).

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 13:13

- A belterbol kiforgathato folyadektartaly (a zsanerokon a tartaly kulon elforgathato, igy mint az a kepen is latszik a csonkok a ket allapot mindegyikeben lehetnek parhuzamosak a haz oldalaval, vagy maskepp fogalmazva, nyitott es zart allapotban is nezhetnek ugyanabba a pontba)

Napkozben majd reagalok a tobbire is.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.