[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 17., péntek - 18:53']HookR itt mar soha sem tisztel meg minket?!

[/quote]
Joleso erzessel tolt el a tudat, hogy igy hianyzom

, de van eletem az interneten tul is...
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 15., szerda - 23:43']Nem tudom a bujtatos elhelyezest hogyan dijjazak majd a csovek.[/quote]
A midi haz eseteben a kozepso vizszintes zartszelvenyben csupan az ajto tengelyehez legkozelebbi resre van szukseg, ugyanis az oldallapradiatoron, tengelytol tavolabb eso konyokcsonk csove csupan azon lenne keresztul bujtatva. A
masik ketto res a korabbi konstrukciok hozomanya (idorendi sorrendben: kocka, torony, midi), mert legeloszor, a kocka haznal a tartaly - szembol nezve a jobb hatso reszbe - felulre kerult volna (ahogy az a kepeken is latszik), s onnan a zartszelvenyen celszeru levezetni az also terreszbe. A nagytoronyban is hasonlo megfontolasbol maradt meg, bar ott kesobb a merevlemezek vettek at a tartraly helyet. A midiben meg igazabol felesleges is.
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 15., szerda - 23:43']Furdes kozben gondolkodtam a radiator dolgon. Az en elgondolasommal az a problema, hogy nem lehet nagyon suru a lamellazas. Azonban szerintem mivel van egy aktiv hutesi pont a rendszerben, ez nem akkora hatrany.
A suru lamellazas ugyan meg betoltene egy valaszotfal szerepet is, de ezt egy esztetikus femhaloval, perforalt lemezzel lehet helyettesiteni.[/quote]
Az egyaltalan nem problema, hogy nem lehet suru, hisz az oldallapradiatorok csak passziv holeadokent funkcionalnak. A futoradit meg amugy is celszeru vagy bontobol, vagy a 'neves gyartoktol' beszerezni - penztarcatol fuggoen.
Az aktiv futesi pont, azaz a futoradiator a haz belsejeben pontosan ezert lett elhelyezve. Ha szukseg van ra, ott van, de ha passziv radik is elegendonek bizonyulnak, akkor akar el is hagyhato, es HDD fiokokkal helyettesitheto. Ez utobbira is keszitek hamarosan illusztraciot.
A csore fuzott lamellak szvsz nem eleg esztetikusak, igy arra gondoltam, oldalrol egy az egyben el kellene takarni egy lemezzel. Csupan alul es felul - esetleg perforalt lemezen keresztul - szellozne a radiator (kemenyhatas). Gyakorlatilag egy szendvics-szerkezetet kapnank, ami a kulso oldalrol is es a belso oldalrol is el lenne hatarolva a kornyezetetol. A kulso oldalon esztetikai okokbol, a belson legmozgas kordaban tartasa miatt.
Mi a velemenyetek?
Ellenben ha szabadon maradna, akkor ragaszknek a szinezest is biztosito feluleti kezeleshez.
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 15., szerda - 23:43']A lamellak preselessel alakithatoak ki, egy szerszammal. A szerszam elvegzi a formai vagast, ill. a szem kinyomasat (azt hiszem igy hivjak). Az osszeallitas gondolom nem okoz komoly fejtorest. A holeadokat en rezbol keszitenem, szerintem megeri. De ugy tudom, hogy az aluminium galvanizalas utan kozonseges modon forraszthato. Ez miert fontos? Mert a lamellak csore fuzese utan szerintem erdemes lenne a lamellak es a rajtuk kresztulfuto cso talalkozasat forrasztassal megerositeni/kiegesziteni. Hiaba passzentos a lamellakbol kinyomott szem es a cso csatlakozasa (finom vajat), hosszu tavon megeri a forrasztas. Ez zarja ki a suru lamellazast.[/quote]
Igen, ez jol hangzik, anno Brian (ha jol emlekszem a nickjere) is ilyen tipusu radiatort keszittetett, valamelyik topicban meg is vannak az adatai, de talan Arn, vagy Orbano is meg tudja mondani
Tekintve, hogy a kompakt vizhuteses haz gondolata reszben a hordozhatosag jegyeben fogant, en inkabb az alu lamellakra szavaznek a sulycsokkentes erdekeben. Elegendo, ha a csovek vannak v.rezbol a hutoblokkok miatt.
Forrasztani szerintem felesleges. Csak bonyolitja a megmunkalast es igy noveli a koltsegeket.
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 16., csütörtök - 18:09']A passziv holeado elkeszitheto olcson. A rez alapanyagot tekercselve kell megvasarolni. Ebben is tudok segiteni. HookR altal tervezett radiator lamellaknak egy hatranya van - sok hulladek kepzodik. Gondolom elso sorban a design jatszott szerepet a tervezeskor.[/quote]
Alut is lehet kapni tekercselve?
Egyelore ugy tunik, a hulladekanyag a legkisebb problema a radimmal kapcsolatban
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 16., csütörtök - 18:09']Nekem az az oteletem, hogy csak a lamellak vegei vannak megmunkalva a masik ketto oldal maradjon parhuzamos egymassal. Igy minimalis az anyagveszteseg. Cserebe aldozunk a design oltaran.[/quote]
Igen, igy valoban gazdasagosabb.
Amugy - a megmunkalasi koltsegektol eltekintve - akar minden egyes lamella egyedi formaju is lehetne, ezzel kolunbozo mintakat, esetleg betuket formazva oldalnezetbol.
A szemleletesebb pelda kedveert kepzeljuk el, hogy minden lamella ele egyenes es fuggoleges. A radiator sikjaba - tehat a hazat oldalrol szemlelve - "besullyesztenenk" a mintat (mondjuk betuket), azaz a lemellak eleibol kivagnank a megfelelo szakaszokat.
[quote]A hrmadik (nem szamozott) kepreszlet HookR elgondolasat vazolja, ahol a piros anyag a hulladek. Az altalam tervezett forma az egyes kepreszlet. Az oldalak nem 45 fokban lennenek elvagva, csak paint alatt igy konnyebb tervezni! A piros resz maga a vago szerszam lenne. A zold ponttal jelolt reszeken radiuszos lenne a megmunkalas, hogy a kivagott lamellaknak ne legyen hegyes vege (serules megelozes). A vago szerszam szelesseget akar 3mm-re is le lehet csokkenteni, igy gyakorlatilag nulla a hulladek. Ket fazisban lehet elkesziteni a lamellakat, az elsoben le vannak szabva, a masodikban van rajuk nyomva a szem. Ennek a lyukaszto szerszamat olyanra kell elkesziteni, hogy a lyukasztas utan kuposan szukoljon a kinyomott resz es legalabb 3mm hosszu legyen. Ugy ha ra van huzva a rezcso kulso falara, akkor igen szorosan fog illeszkedni. Gyakorlatilag majd egy illeszto kzei pres is kell majd, mert olyan passzentos lesz. A 3mm-es vall pedig stabil helyzetet es jo hoataadast biztosit majd. Szerintem azonban kiserletezni kellene a kinyomassal, hogy mekkora nyulast kepes elviselni a rezlemez. Ha eleg hosszu vallat lehetne kinyomni, akkor a hoatadas jelentosen javulna, a stabilitas nagyon jo lenne es a vall betolthetne meg a tavtarto szerepet is. Igy osszeszereleskot utkozesig csusztathatoak lennenek a lamellak, nem kellene tavtartokkal szarakodni.[/quote]
Jol hangzik.
Utalva egy korabbi kerdesemre, ez alubol is kivitelezheto szerinted? Birna az ezzel kapcsolatos deformaciokat? Nyilvan vekonyabb lemezbol, mint a v.reznel.
Tovabba milyen koltsegvonzata lenne a felvazolt eljarasnak?
[quote]Azonban egy dolgot szeretnek kerni! Ha sikerul minden, akkor kozosen menjunk ki egy kulfoldi mod versenyre, "A" hazzal.[/quote]
Bar ott tartanank.

Felolem lehet rola szo, de ezesetben meg csiszolni kellene a kulso megjelenesen, nem? Mert mig most a vizhuteses belbecsre hetkoznapi gunyat akarunk huzni, addig egy modversenyre ennel talan tobb kell.
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 16., csütörtök - 22:27']Orbano segitsegevel egy kep a presgeprol.[/quote]
Jo lenne latni mukodes kozben is.
[quote name='orbano' date='2004. dec. 17., péntek - 0:31'] Hmm. Egy ilyen radiátorba lehet én is beneveznék ha sikerül összehozni! smile2.gif[/quote]
Mint emlitettem volt, Brian(?) mar csinaltatott ilyet, s ha jol tevedek, Templomegere hazanak az oldalan is ilyen diszeleg.
[quote name='PeppeR' date='2004. dec. 17., péntek - 9:33'] Gyakorlatilag, ha HookR rabolint, hogy nalunk keszuljon el az elso protoripus, megadja a lamellak (torony, midi, cube) meretet, akkor el is tudjuk kezdeni a szerszam kesziteset. Hajlando vagyok ingyen nekiallni - a tesztelesre es a tomeggyartasra viszont mar nem tudom biztositani az alapanyagot. De mint mar irtam, ha van penz tudok mondani nagyon jo "lelohelyeket".[/quote]
Reszemrol nincs akadalya, azonban pontositsunk meg a konstrukcion! Megoldando problemak:
- Ajtokent valo rogzithetoseg, azaz megfelelo rogzitesi pontok kialakitasa a zsanerok szamara.
- Csonkok elhelyezese a nyithatosag jegyeben. Azaz a konyokcsonkoknak a csoveket a tengellyel parhuzamosan, annak vonalat minnel jobban megkozelitve kell pozicionalniuk. Felteve, hogy a jelenlegi formajaban nyilna az oldallap.
- Esztetika. A mar korabban vazolt burkolat pontos kialakitasa.
Szerkesztette: HookR 2004. 12. 17. 23:26 -kor