miniDV kamera tulajok IDE!
Elküldve: 2005. 11. 20. 09:05
Nem igaz, hogy nincs néhány felvételetek amit feltehetnék az oldalamra mindenki számára okulásul !
Nem stimmel a parittyásbit !
"Amíg nincs kamerád sírsz. Amint meglesz lapítasz" Kínai közmunkás.
Elküldve: 2005. 11. 21. 12:37
Sajnos a digicam témát nem nagyon vágom, a nővéremék, pedig azzal nyúznak, hogy mondjak vmi okosságot, mert venni szeretnének egyet...
Ők a Sony Handycam alapmodelljét nézték ki, azt amelyik miniDVD-re rögzít. Nos, nem tudom igaz-e, de állítólag csak és kizárólag a Sony asztali lejátszók /új modellek/ illetve a PS2 játsza le a Handycam lemezeit!?
Ők prpill max 150k bruttóban gondolkodnak, és rá vannak kattanva a DVD-s kamerákra, merthogy az biztos jobb, mint a szalagos... Eccerű népek, nem vágnak, nem nagyon szerkesztenek, csak a gyerekeket "archíválják" ünnepekkor, meg nyaraláskor. A kérdés adott. Mit tanácsoljak?
Ha néhány típust konkrétan is ajánlanátok, megköszönném...
üdv
Elküldve: 2005. 11. 24. 13:20
Nem vagyok egy kamera expert, viszont fotózni nagyon szeretek (igazából ez már mánia nálam). A kamerákkal kapcsolatban csak módjával tájékozódtam, de majd szeretnénk egyet barátnőmmel. Leginkább akkorra kellene, ha már jön a gyermekáldás, de ez még odébb van, majd egy-két év múlva. Viszont tájékozódni már elkezdek, meg talán előbb lesz igény a kamerára (Grószmutter terminológiája szerint "kukucska").
Nézegettem a mostani kamerákat és két márkára korlátoztam önkényesen a választékot. A fényképezőgépek közül a Canon márkát szeretem, ezért ez az egyik. A másik a Sony, mert az meg talán jó a kamerák között.
Felsorolom, hogy miket szeretnék a kamerával művelni. Először az árat. Jó lenne mondjuk 220e HUF alá szorítani az árát.
- kellene egyrészt valami normális színhűség. Ehhez gondolom előnyös a 3ccd-s változat. Bár ha valami jobb cmos szenzor van, akkor talán elég belőle 1 is.
- jó AF, ne vadásszon állandóan. Kecskeméti repülőnapon ne valljon szégyent lehetőleg.
- a hang minősége ne legyen csapnivaló. Nem kell DD5.1, elég a sztereó, de az azért működjön.
- miniDV felület érdekelne, a memóriakártya elég drágának tűnik, kinn a mezőn (nyaralás mondjuk) nehéz pótolni, ha betelik. A kazettából vihetek akár ötöt is, az nem gond.
- az állókép üzemmód hidegen hagy, van egy kicsi és egy nagy digitális gép is, azokkal fényképezek, ez "csak" filmezni kellene.
- jó lenne valami nagyobb fényerejű optika, lehetőleg jó üvegből. A fényképezőnél is az a jó, ha az üveg nagy (számomra a 72mm-es frontlencse már jó ómen, de 82 még jobb). Persze értelmes határok között gondolkodom, de a nagyobb lencse nekem jobb képminőséget jelent, jobb fényerővel.
- nem kell nagy zoom, inkább nagyobb látószög wide állásban. Ha ehhez konverter kell, akkor majd olyat használok. Nem tudom, hogy mi a szabvány nagylátó 35 mm-es formátumra vetítve. Ha valami 45mm körüli, akkor az még nem nagylátó nekem. Létezik ennél szélesebb látószög nagylátó konverter nélkül?
- jó lenne valami manuális állíthatóság. Tehát szeretnék shutter priority módot, hogy tudjak a mozgáshoz megfelelő effektet választani. Vagy ezzel effektezni, mondjuk elmosni mozgást vagy kimerevíteni gyors mozgásokat. Nem tudom, hogy ilyeneket lehet-e ezeknél a gépeknél.
- szeretnék jó fénymérést, kellene spot mérés meg valami állítási lehetőség.
- jó lenne olyan felvételt is készíteni, amikor léptetéssel működik, mondjuk másodpercenként egy felvétel. Ezzel jó kis gyorsított felvételeket tudnék készíteni a városról mondjuk. Ugyanez lassítással esetleg?
- külső mikrofon bemenet esetleg?
- valami jobb képstabilizátor. Az fontos lenne, hogy ha svenkelek, akkor lehessen vízszintesen kicsit stabilizálni, függőlegesen jobban. Így nem "ragadna" be a mozgás a svenkelésnél, viszont a függőleges káros remegéseket ki tudná szedni. Fontos lenne, hogy ne az legyen, hogy egy ideig megragad a mozgás, mert a stabilizátor ellentart, aztán pedig egy tépőzáras szakadáshoz hasonlóan meglódul a kép. Szép átmenetet szeretnék a álló és a mozgó kamera között. Ez mikor jó?
Melyik kategóriában van optikai stabilizátor és mikor van még elektronikus?
- valami nagyon jó akku menedzsment kellene, mint a Sony Info Lithium (ezért is Sony elsődlegesen)
- nem kell érintőképernyő, inkább a kis keresőt használnám, nekem jó a sok gomb és esetleg görgők. A fényképezőgépemen van néhány gomb és két görgő, ezekkel villámgyorsan és nagyon jól lehet operálni akkor is, ha a szemem a keresőn keresztül néz. A "nyújtott karos magamtól eltartós kihajtós LCD-t nézős" felvételt nem nekem találták ki. A nagy kijelző leginkább rá lenne hajtva a gép oldalára, ha lehet.
- kellene állvány csavar, akarok állványozni. Esetleg valami konzol segítségével mozgó kocsiban is filmeznék, vagy kerékpáron, ha nem féltem nagyon a gépet.
- elég nagy kezem van, (CTRL+F9 egy kézzel megvan) ezért nagyon miniatűr gép nem kell. Fél kiló súly még nem baj, de nem akarok régi vállra fektetős gépet. Bár a Canon XL1 nagyon tetszik…
- valami atomjó éjjeli mód. Lehessen csillagfényes Hold nélküli éjjel is filmezni, de akár 0 csillag mellett aktív infrával is fogja a dolgokat.
Röviden ennyi. Mire használnám? Családi események, erre kell a nagylátó. Vicces dolgok (autóban télen csúszás, pörgés) felvétele. Nyaralás alatt sokat futna, ehhez vennénk leginkább. Ha lesz gyerkőc, akkor pedig az összes fontos állomás megörökítése remélhetőleg.
Néztem két típust eddig. Mivel beleolvastam a fórumba és a Canon gépekről nem túl kedvező a vélemény, ezért első körben két Sony típust néztem ki.
Van a Sony DCR-HC90. ez 10x zoom, CCD és érintős képernyője van. Ennek még olyan közel normális alakja van, nagyobb optikával. A másik pedig a DCR-HC21 / HC-32 / HC-42 közül valamelyik. Sajnos még nem néztem át a speckóikat, de ezek olcsóbbak. Bár az üveg is kisebb.
Van még a Sony DCR-PC1000. ez már CMOS (nekem ez azt jelenti, hogy jobb a képe, mert a fényképezőnél így van). Érzékelős és ráadásul 3 db van benne. De ez már nagyon-nagyon drága.
Az lenne a kérdésem, hogy a fenti kérdéseimnek van-e valami létjogosultsága vagy az ilyen "olcsóbb" modellek nem kínálnak fel túl sok manuális lehetőséget? Meg tudnátok jelölni, hogy mi lehetséges és mi teljesen kizárt a 200 rugó alatti kategóriában?
Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv!
.
.
Elküldve: 2005. 11. 24. 14:02
3ccd :)
[quote]- jó AF, ne vadásszon állandóan. Kecskeméti repülőnapon ne valljon szégyent lehetőleg.[/quote]
kézi fókusz a nyerő ilyenkor, ezeknek úgyis elég nagy a mélységélességük (merthogy kicsi ccd)
[quote]- a hang minősége ne legyen csapnivaló. Nem kell DD5.1, elég a sztereó, de az azért működjön.[/quote]
ez többnyire nem szokott probléma lenni, csak nagyon nagy hangerőnél és szélben
[quote]- jó lenne valami nagyobb fényerejű optika, lehetőleg jó üvegből. A fényképezőnél is az a jó, ha az üveg nagy (számomra a 72mm-es frontlencse már jó ómen, de 82 még jobb). Persze értelmes határok között gondolkodom, de a nagyobb lencse nekem jobb képminőséget jelent, jobb fényerővel.[/quote]
ennyi pénzért szerintem ne számíts túl nagy üvegre...
[quote]- nem kell nagy zoom, inkább nagyobb látószög wide állásban. Ha ehhez konverter kell, akkor majd olyat használok. Nem tudom, hogy mi a szabvány nagylátó 35 mm-es formátumra vetítve. Ha valami 45mm körüli, akkor az még nem nagylátó nekem. Létezik ennél szélesebb látószög nagylátó konverter nélkül?[/quote]
koncerter lesz ebből, számolj rá pár ezret, főleg ha konverterrel együtt is tervezel zoomolni (az olcsóbb wideconverterek csak a legszélesebb állásban alkotnak jó képet)
[quote]- jó lenne valami manuális állíthatóság. Tehát szeretnék shutter priority módot, hogy tudjak a mozgáshoz megfelelő effektet választani. Vagy ezzel effektezni, mondjuk elmosni mozgást vagy kimerevíteni gyors mozgásokat. Nem tudom, hogy ilyeneket lehet-e ezeknél a gépeknél.[/quote]
ezt konkrétan nem tudom, melyikekben van, de utólag még mindig könnyebb elmosni a mozgást, ha sport módban, rövid záridővel vetted fel az eseményt
[quote]- szeretnék jó fénymérést, kellene spot mérés meg valami állítási lehetőség.[/quote]
a fénymérés általában nem szokott probléma lenni, sonykon exposure állítás a legalapabb gépeken is van, egy kis tárcsával állítható, igaz nem teljesen folyamatosan. spotmérés... passz.
[quote]- jó lenne olyan felvételt is készíteni, amikor léptetéssel működik, mondjuk másodpercenként egy felvétel. Ezzel jó kis gyorsított felvételeket tudnék készíteni a városról mondjuk. Ugyanez lassítással esetleg?[/quote]
az enyém azt hiszem tud ilyet, az is elég alapgép... a lassítást hogy érted? egy másodperc alatt felvesz 100 kockát és azt visszalassítod 4 másodpercbe? az nem igazán...
[quote]- külső mikrofon bemenet esetleg?[/quote]
nem ritkaság :)
[quote]- valami jobb képstabilizátor. Az fontos lenne, hogy ha svenkelek, akkor lehessen vízszintesen kicsit stabilizálni, függőlegesen jobban. Így nem "ragadna" be a mozgás a svenkelésnél, viszont a függőleges káros remegéseket ki tudná szedni. Fontos lenne, hogy ne az legyen, hogy egy ideig megragad a mozgás, mert a stabilizátor ellentart, aztán pedig egy tépőzáras szakadáshoz hasonlóan meglódul a kép. Szép átmenetet szeretnék a álló és a mozgó kamera között. Ez mikor jó?
Melyik kategóriában van optikai stabilizátor és mikor van még elektronikus?[/quote]
sony. az újabb gépeikben ezt az elektronikus stabilizátor is elég szépen csinálja, a canonok (legalábbis amikkle találkoztam) nem annyira. optikai a drágább kamerákban van :)
[quote]- valami nagyon jó akku menedzsment kellene, mint a Sony Info Lithium (ezért is Sony elsődlegesen)[/quote]
passz, úgy rémlik, mintha más kamerákban is lenne már valami hasonló. viszont rögtön az elején készülj fel egy nagyobb akku vásárlására
[quote]A "nyújtott karos magamtól eltartós kihajtós LCD-t nézős" felvételt nem nekem találták ki. A nagy kijelző leginkább rá lenne hajtva a gép oldalára, ha lehet.[/quote]
lehet, de néhány esetben a kijelző kényelmesebb, pl autóban ülve :)
igazából mindegy, kijelző úgyis lesz :D
[quote]- kellene állvány csavar, akarok állványozni. Esetleg valami konzol segítségével mozgó kocsiban is filmeznék, vagy kerékpáron, ha nem féltem nagyon a gépet.[/quote]
szokott lenni
[quote]- elég nagy kezem van, (CTRL+F9 egy kézzel megvan) ezért nagyon miniatűr gép nem kell. Fél kiló súly még nem baj, de nem akarok régi vállra fektetős gépet. Bár a Canon XL1 nagyon tetszik…[/quote]
canon xl1, hehe, az 4-5szörösen lépné túl a költségvetésedet ;) de az sem vállrafektetős :D viszont ahhoz lehet kapni mindenféle objektíveket, sőt valami átalakítóval fényképezőre való optikákat is rá lehet tenni ha jól tudom :)
[quote]- valami atomjó éjjeli mód. Lehessen csillagfényes Hold nélküli éjjel is filmezni, de akár 0 csillag mellett aktív infrával is fogja a dolgokat.[/quote]
felejtsd el. infra lesz, szép zöld képet ad :) de ilyen sötétben ne várj semmi jót, ott világítani kell valamivel
konkrét típust így nem tudnék mondani, de ermélem tudtam segíteni :)
Zsigabá: a privire nemválaszolásom nem ellened irányul, csak szimpla halogatás, de igazából tényleg nem hinném hogy bármihez is értek annyira, hogy jó leírást tudjak készíteni, viszont ha minden igaz, holnap kipróbálok néhány nagylátószögű előtétet :)
Szerkesztette: qnadam 2005. 11. 24. 14:03 -kor
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt
Elküldve: 2005. 11. 24. 17:01
Elküldve: 2005. 11. 24. 20:35
néztem, hogy bicikliről akarsz filmezni? Hehe.. nyáron volt szerencsém.. lehetelen szép képet csinálni, viszont annál élethűbb.. konzolt vagy állványt nem javaslok, az első buckánák olyan rántást okoz amit az életben nem lehet korrigálni.. ám ha egykézzel/kéz nélkül tekersz és közben filmezel az kicsit jobb.. bár szörnyen zavaró, hogy az lcd-n látod az utat..
Egy türelemjátékot kérek, de azonnal!
Elküldve: 2005. 11. 25. 08:46
Idézet: qnadam - Dátum: 2005. nov. 24., csütörtök - 14:02
.
.
.
konkrét típust így nem tudnék mondani, de ermélem tudtam segíteni
köszönöm szépen a kimerítő választ! úgy tűnik, hogy majd elzarándokolok egy "hülye azért nem vagyok" boltba vagy az "elektromos világba", van Törökbálinton mindkettő és megsasolok néhányat. még bőven van gondolkodási időm, de már az elején jó tudni, hogy mire számíthatok.
úgy tűnik, hogy ha komolyabb trükközést akarok, akkor elég mélyen bele kellene nyúlni a zsebbe, ami mostanság nem fog menni.
majd próbálgatok, aztán még olvasom a témát lelkesen.
köszi, üdv!
.
.
Elküldve: 2005. 11. 25. 13:29
Úgy néz ki, hogy beruházok egy Sony HC19-be. Néztem hozzá pótakkut (FP-90, 2460mAh), de most így az a 37000HUF kicsit húzós... Az utángyártott mennyire jó? Merjem megvenni, vagy gyűjtögessek eredetire?
Elküldve: 2005. 11. 25. 13:53
Idézet: Temes - Dátum: 2005. nov. 25., péntek - 14:29
A Lenmar és GP aksik általában megbízhatók.
Elküldve: 2005. 11. 26. 06:13
Idézet: Zsigabá - Dátum: 2005. nov. 25., péntek - 12:53
Sajnos nekem toltheto ceruzaelem meretu GP termek nem igen valt be.
2. feltoltes utan kb. 5 percet birt 2200 mAh, azota is neha kicsit furan viselkedik...
Olyan mint a CISCO router ;-)
Elküldve: 2005. 11. 26. 07:20
Idézet: Old_Mumus - Dátum: 2005. nov. 26., szombat - 7:13
2. feltoltes utan kb. 5 percet birt 2200 mAh, azota is neha kicsit furan viselkedik...
Már hallottam és tapasztaltam ilyen problémát.
Szerintem arra gondolsz, hogy váratlanul lemerülnek az aksik, pedig nem is használtad sokáig őket.
Nem mindegy, hogy formázáskor milyen töltővel van feltöltve az aksi. Legjobb olyan töltővel formázni, amelyik legalább 16 órán keresztül tölt és automatikusan kikapcsol töltés végén. A gazdaságos töltők sajnos elég gagyik.
Nemrég egy munkatársam új Sony ceruzaaksi garnitúráját "javítottam" fel a leírt módszerrel, pedig már előzőleg ő is többször formázta őket.
Persze minden típusba becsúszhat selejt.
Elküldve: 2005. 11. 26. 08:33
Idézet: Old_Mumus - Dátum: 2005. nov. 26., szombat - 7:13
Hány mA-es töltővel,és mennyi ideig töltötted ?
AMD Athlon XP2400+,Asrock K7S8X,Samsung 2x512 DDR400,GeForce4 MX440,Samsung 160Gb/7200/2M,Hitachi 160Gb/7200/8M,Pioneer DVR-109,LG GSA4163B,Codegen 300x,Sampo Alphascan 777,Canon MPC 190
Elküldve: 2005. 11. 26. 17:55
Elküldve: 2005. 11. 26. 19:21
Idézet: Old_Mumus - Dátum: 2005. nov. 26., szombat - 18:55
Nem célszerű gyorstöltővel formázni.
De ez sem mindíg igaz, mert a Casio fényképezőgépem gyorstöltöje a Casio aksit gyönyörűen formázta, a GP-vel meg gondjai voltak. ( Lehet, hogy a Casio már gyárilag formázva volt ? )
Egy másik töltővel, lassú töltéssel a GP meggyógyult.
Elküldve: 2005. 11. 27. 01:00
Elküldve: 2005. 11. 27. 06:09
Idézet: tbee83 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 0:00
Nekem az utangyartott szepen dolgozik, sosem kellett csalodnom abban, hogy hamarabb lemerult az akksi mint ahogy kellene.
Elküldve: 2005. 11. 27. 11:19
Elküldve: 2005. 12. 12. 15:51
Megnéztem tegnap az Elektromos Világban a kiállított "kukucskákat" (ahogy a Grószmutter hívja a kamerát) és nagyon tetszett. Volt több is, de csak a Sony gyártmányokat tekintettem. Megnéztem a HC-42 és a 90-es típusokat és vetettem egy pillantást a PC1000-re is.
A vizsgálat elég hanyag volt, mindössze annyit csináltam, hogy kerestem a terepasztalon valami kis figurát és azt megcéloztam a berendezéssel, majd zúmoltam egy kicsit. A következtetést azonnal levontam: jobb a 3 CCD, mint az 1, ezt még barátnőm is látta. Érdekes módon úgy nyilatkozott, hogy ha majd egyszer a messzi-messzi jövőben vennénk, akkor ő ragaszkodni fog a 3 érzékelőhöz, mert annyival jobb a színe. Itt csak helyeselni tudtam. A PC1000 tetszett neki a legjobban, ott éppen 299 rugóért vesztegették, így a nézelődésnél meg is maradtunk.
Lenne egy kérdésem, ami biztos butaságnak tűnhet, de azért mégis megkérdezem. Ha valamilyen firmányosan furmányos módon egy amerikai eredetű kamerát használna az ember, akkor ott mi történik? Ott ugye NTSC van, viszont azért az is DV kazira rögzít, ami itthon is ugyanúgy leolvasható. Ha ott vennék egy kamerát, akkor az itthoni PAL-Secam tévémmel hogyan tudom lejátszani?
Elsődlegesen az lenne az eljárás, hogy a DV kaziról számítógépen DVD videó készülne, amit aztán asztali lejátszóban játszanék le.
Milyen gondot okoz ez, ha okoz egyáltalán? Milyen különbség van a DV kamerák esetében a PAL és az NTSC formátum között? (felbontás esetleg vagy képkocka/sec, esetleg színek kezelése)
Köszönöm előre is az infót, segítsetek eloszlatni a ködöt a fejemben.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2005. 12. 12. 16:35
Idézet: donphobos - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 16:51
Pontosan ahogy írtad !
Kishazánkban csak a gond lenne vele. A végén még eladni sem tudnád.
Elküldve: 2005. 12. 14. 00:16
az ntsc és pal közötti különbség:
- képkockaszám
- felbontás
- színhűség (vagy mi)
természetesen ha egy videoszerkesztő progival dolgozol az nem jelent akadályt, mert ő a project szerint kezeli, és pikk pakk átteszi

Súgó
A téma zárva.