Hali!
Van egy 13 éves Panasonic kameránk, ami már elég öregnek mondható a mai gyorsan fejlődő világban. Épp ezért úgy gondoltuk beújítunk valami újabb kamerával. Hát persze, az öreg is Panasonic, akkor az új is legyen az. Azt hittem, hogy a mai piacon kapható kamerák már legalább annyit (sőt többet) tudnak a régi 13 éves technológiánál, legyen az egy olcsó minidv kamera akár.
Hát óriásit tévedtem...
Ugyanis belefutottunk mi is abba a hibába, hogy Pana NV GS-27-et vettünk.
Remélem nem fogtok rám haragudni, de szerintem ez a kamera egy rakás sz*r. Addig amíg 7 ágra süt a nap és a kertben kamerázol, semmi probléma nincs vele. Csak akkor veszed észre, hogy itt valami nem frankó, amikor bemész a szobába és ott kamerázol, amikor már (!!) kicsit kevesebb a fény...
Mintha piszkos lenne a lencséje, a kép homályos, zajos, és még a színek is ki vannak fakulva. Összehasonlítottam a régi 13 éves kamerával, azt hittem eldobom az agyam. Hát a réginek nagyságrendekkel jobb volt a képe, és még olyan (sötétebb) helyeken is tudtam vele kamerázni ahol a GS-27-es semmit sem lát. Úgyhogy a GS-27 ccd érzékenysége elég gyenge.
A legnagyobb poén az az átverés ami a pana oldalán és a gép kézikönyvében van írva. Mégpedig az, hogy a minimális fény 2 lux. Mondjuk oda van írva mellé hogy színes éjszakai üzemmód, de az ember gondolná, hogy akkor lehet vele 2 lux fénynél kamerázni. Lehetni lehet, csak épp 1 frame/sec-kel, autofocus nélkül. Úgyhogy az éjszakai üzemmód nem sok sz*rt ér, akkor inkább viszem a digitális fényképezőmet, ha állóképeket szeretnék készíteni, mert az 1 f/s inkább állóképek sorozata, mint mozgókép....
Úgyhogy asszem ez volt az utolsó Panasonic cucc amit vettünk. Ismerősömnek hasonló árkategóriás Sony minidv kamerája van, sokkal több beállítási paraméterrel, tud 0 lux-ot, szebb a képe is, mondjuk érintőképernyős, meg csak 20x-os optikai zoomot tud. Ja, és a Sonynál a 2 lux az 2 lux, és a 0 lux is 0 lux, a Panasonicnál ez sajnos máshogy van. Úgyhogy asszem ez volt az utolsó Pana cucc amit vettem.
Aki Panasonic kamera vásárlásán gondolkodik, és ráadásul GS-27-est szeretne venni, az jól gondolja át mit és hol szeretne vele kamerázni. Ja, és a GS-37-ben ugyanez a ccd van és az "jóval" többe kerül...
Szerkesztette: lada22 2007. 01. 06. 13:21 -kor