Idézet: donphobos - Dátum: 2009. nov. 7., szombat - 16:08
A HD egyre inkább előtérbe kerül, ezt érzékelem. Csak úgy érzem hogy nekem nincsen rá szükségem még. A "DVD-felbontás" (konyhai nyelven) nekem jelenleg bőven elég. Inkább legyenek a színek szépek, a dinamika több és a mozgást is fogja jól minthogy valami űber felbontású, de a fentiek tekintetében csapnivaló anyagot vegyen fel. Szóval kisebb felbontás és jobb minőség előtérben van.
A cost-save alatt azt értettem, hogy vajon a ma kapható olcsóbb MiniDV kamerák nincsenek-e tele könnyen törő és kopó idióta kis műanyag alkatrészekkel, nem olyanok-e, hogy a mechanika zaja elnyomja a kis zajokat egy csendes szobában, nincs-e minden részlet a végletekig leegyszerűsítve és "szétspórolva". Szóval hogy érdemes-e mondjuk egy Sony belépő szintű MiniDV kamerát megvenni vagy inkább valami már kifutott és raktáron megmaradt típusra koncentrálni, ami viszont korábban feljebb volt pozícionálva és ezért minőségibb alkatrészekkel szerelték?
A kamera hobbi célokra lenne, tehát a tipikus pár hetente pár tucat percet használom emberke vagyok ebből a szempontból. Viszont amikor használom akkor jót akarok és nem valami idióta kompromisszumot. Szóval ha lehet azt mondani, akkor igényes amatőr. Már ha létezik ilyen.
Köszönöm a sok hasznos infót mindenkinek!
Üdv!
"A HD egyre inkább előtérbe kerül, ezt érzékelem. Csak úgy érzem hogy nekem nincsen rá szükségem még. A "DVD-felbontás" (konyhai nyelven) nekem jelenleg bőven elég. Inkább legyenek a színek szépek, a dinamika több és a mozgást is fogja jól minthogy valami űber felbontású, de a fentiek tekintetében csapnivaló anyagot vegyen fel. Szóval kisebb felbontás és jobb minőség előtérben van."
Lehet valamit elértettél...
Az vágom, hogy nem igényeled a HD felbontást, meg elégszel a DVD minőséggel.
De azt vedd figyelembe, hogy akár belépő szintű, vagy attól feljebb levő DVD felbontásban rögzítő kamera képe, sosem lesz olyan szép, mint a legalapabb belépőszintű HDV kameráé.
Pont arról van szó, hogy a HD felbontású kamerának sokkal jobb a dinamikája, szebbek a színei, élethűebb a visszaadott képe, mint a DVD (DV) felbontású kameráké.
Szintén alap dolog, hogy minél jobb a kiinduló nyersanyagod minősége, a végén utómunka és tömörités után annál jobb, szebb marad a végeredmény. Ugyan azt felveszed HD és DV kamerával, majd összevágod, kiírod DVD-re, a HD kamera felvétele kalsszisokkal szebb lesz DVD felbontásban is mint a DV kameráé.
Tetszik vagy sem, a HD irányába mennek a dolgok. Ez olyan, mint a számítás technikában, ha van egy 5 évvel ez előtti konfigurációd és mondjuk tönkre megy az alaplap, akkor nem tehetsz mást, mint egyben cseréled az alaplapot, processzort, ramot, mert az 5 évvel ezelötti alaplapod már elavult, nem is gyártják már és sehol nem lehet venni. Az aktuális alaplapba amit meg tudsz venni, abba meg már nem jó a régi processzor meg ram.
A cégek nem fejlesztenek már DV kamerákat, még akkor sem ha van rá igény.
Másik példa, van olyan nagy fényképezőgép gyártó cég (nem is egy) aki bejelentette, végleg leállt az analóg (hagyományos, filmre rögzítő) készülékek gyártásával és csak a digitális gépeket csinálják, azokat fejlesztik, mert ez a jövő.
"A cost-save alatt azt értettem, hogy vajon a ma kapható olcsóbb MiniDV kamerák nincsenek-e tele könnyen törő és kopó idióta kis műanyag alkatrészekkel, nem olyanok-e, hogy a mechanika zaja elnyomja a kis zajokat egy csendes szobában, nincs-e minden részlet a végletekig leegyszerűsítve és "szétspórolva". Szóval hogy érdemes-e mondjuk egy Sony belépő szintű MiniDV kamerát megvenni vagy inkább valami már kifutott és raktáron megmaradt típusra koncentrálni, ami viszont korábban feljebb volt pozícionálva és ezért minőségibb alkatrészekkel szerelték?"
Erre kicsit utaltam már feljebb. Először is, belépő szinten, eleve nem szabad nagy elvárásokat támasztani.
Másrészt, ahhoz nagyon vissza kellene menni az időben, hogy olyan típust találj DV kategóriában (főleg belépő szinten) hogy olyan modellt találj, ami ami űber f@szának számított a maga idejében, ami ma is megállná a helyét a te igényeid szerint. Gyakorlatilag nem hinném, hogy üzletben manapság ilyen fellelhető lenne.
Ha belépő szinten keresel DV kamerát, az bizony kompromisszum...nagyon olcsón hozzáférhető manapság már, viszont gyenge a minősége. Kevés használat után is már, recseg ropog, nyiszorog a kezedben, lötyög, mgkopik a festés stb. Ahogy fentebb irtam, a cégek nem fejlesztenek ebben a kategóriában már...legfeljebb elérhetővé tesznek még néhány évig ilyen modelleket is.