Idézet: Sheen - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 15:30
Idézet: wpepi
természetesen igy lesz, amint teljesül pár feltétel, pl. ha az újrairható 8 centis DVD kapacitásban, minőségben és árban egyforma szintre kerül a DV kazikkal, hiszen még te sem javasolod azoknak akik szerkesztenék is.
Bocs, de nem véletlenül írtam, hogy VHS, miniDV, Hi8, digital8. Nem a professzionális kamerákról volt szó. Mert ugye azt belátod, hogy a 25Mbps sávszélességű 4:2:0 színmintavételezésű miniDV nem tartozik a professzionális felhasználás körébe. A DVD-s kamerák ugyanúgy házi használatra szánt eszközök mint a miniDV.
Szóval egy esküvői videósnak esze ágában sincs mezei 1 CCD-s miniDV kamerát használni. Azok akik ezt nem hobby szinten űzik komoly félprofi valamint profi kategóriába eső 3 CCD-s DV valamin DVCAM szabványú kamerát használnak.
A DVD-s kamerák a hobby videósoknak szánt eszközözök. És azt azért belátod, hogy ebben a kategóriában otthon nem igazán használnak komoly sok 100.000Ft-os NLE szerkesztőrendszert a házi videók megvágására. Az a pár átmenet, felirat meg egyéb meg elvégezhető az MPEG2 esetében is.
Idézet
Egy szóval sem írtam, hogy az MPEG2 nem szerkeszthető. Annyit írtam, hogy bonyolult NL alapú editálásra nem igazán alkalmas mivel az NL editálás alapja a kockánkénti hozzáférhetőség. Az MPEG esetében meg köztudott, hogy a GOP struktúra miatt újratömörítés nélkül csak GOP határon vágható (PAL norma esetén minden 12. ill. 15. kockánál). Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kockapontosan vágni (kockapontos vágást már az asztali DVD felvevők és a DVD kamerák is képesek elvégezni) de a professzionális területen nem részesítik előnybe az MPEG2-t.
Szóval az aki hobby felhasználásra vesz DVD-s kamerát nem valószínű, hogy otthon NL editálást fog végezni több százezres programokkal. Arra amire otthon szükség van azaz egyszerű átmenetek a kivágott részeknél, címek, kísérőzene, stb. tökéletesen alkalmas az a program amit a kamerához mellékelnek.
Mint ahogy qnadam is írta egy hobby videós nem fog hónapokat tanulni azért, hogy képes legyen egy Premiere vagy egy Edius programmal professzionális videót készíteni. Mert ugye ahhoz, hogy olyan szintű NLE programot mint a Premiere vagy az Edius valaki használni tudjon elég sok ismerettel kell rendelkeznie videós utómunka terén.

Súgó
A téma zárva.