HWSW Informatikai Kerekasztal: miniDV kamera tulajok IDE! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

miniDV kamera tulajok IDE! Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 01. 23:53

Idézet: Sheen - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 15:30

Idézet: wpepi

Véleményem szerint az asztali DVD felvevővel együtt szép lassan kiszorítják a mágneses elven rögzítő berendezéseket (VHS, miniDV, Hi8, digital8)

természetesen igy lesz, amint teljesül pár feltétel, pl. ha az újrairható 8 centis DVD kapacitásban, minőségben és árban egyforma szintre kerül a DV kazikkal, hiszen még te sem javasolod azoknak akik szerkesztenék is.  :]  Elképzeltem ahogy kiszorítja a DV kamerákat és pár év múlva egy esküvői videós 20 percenként lázasan cserélgeti DVD lemezeit hogy felférjen minden, aztán se aláfestőzene se vágás se más mert ilyen elavult felesleges dolgokat ez már nem tud...  :p

Bocs, de nem véletlenül írtam, hogy VHS, miniDV, Hi8, digital8. Nem a professzionális kamerákról volt szó. Mert ugye azt belátod, hogy a 25Mbps sávszélességű 4:2:0 színmintavételezésű miniDV nem tartozik a professzionális felhasználás körébe. A DVD-s kamerák ugyanúgy házi használatra szánt eszközök mint a miniDV.
Szóval egy esküvői videósnak esze ágában sincs mezei 1 CCD-s miniDV kamerát használni. Azok akik ezt nem hobby szinten űzik komoly félprofi valamint profi kategóriába eső 3 CCD-s DV valamin DVCAM szabványú kamerát használnak.
A DVD-s kamerák a hobby videósoknak szánt eszközözök. És azt azért belátod, hogy ebben a kategóriában otthon nem igazán használnak komoly sok 100.000Ft-os NLE szerkesztőrendszert a házi videók megvágására. Az a pár átmenet, felirat meg egyéb meg elvégezhető az MPEG2 esetében is.

Idézet

aztán se aláfestőzene se vágás se más mert ilyen elavult felesleges dolgokat ez már nem tud... 

Egy szóval sem írtam, hogy az MPEG2 nem szerkeszthető. Annyit írtam, hogy bonyolult NL alapú editálásra nem igazán alkalmas mivel az NL editálás alapja a kockánkénti hozzáférhetőség. Az MPEG esetében meg köztudott, hogy a GOP struktúra miatt újratömörítés nélkül csak GOP határon vágható (PAL norma esetén minden 12. ill. 15. kockánál). Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kockapontosan vágni (kockapontos vágást már az asztali DVD felvevők és a DVD kamerák is képesek elvégezni) de a professzionális területen nem részesítik előnybe az MPEG2-t.
Szóval az aki hobby felhasználásra vesz DVD-s kamerát nem valószínű, hogy otthon NL editálást fog végezni több százezres programokkal. Arra amire otthon szükség van azaz egyszerű átmenetek a kivágott részeknél, címek, kísérőzene, stb. tökéletesen alkalmas az a program amit a kamerához mellékelnek.

Mint ahogy qnadam is írta egy hobby videós nem fog hónapokat tanulni azért, hogy képes legyen egy Premiere vagy egy Edius programmal professzionális videót készíteni. Mert ugye ahhoz, hogy olyan szintű NLE programot mint a Premiere vagy az Edius valaki használni tudjon elég sok ismerettel kell rendelkeznie videós utómunka terén.

#282 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 06:08

Idézet: denes44 - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 0:30

Én nekiültem, és megérte. ;)
Amúgy még a moviemaker is jobb, mint egy többórás home video.  :cool:

Szia Dénes!

Ha már szóba hoztad, milyen videóvágó/szerkesztő progit javasolsz DVD készités céljából?
Adobe Premiere Pro 1.5, vagy Pinnacle Studio/Moviebox 9 ? (asszem ezek a jelenlegi friss verziok)
Amire hamarosan használni fogom, az a saját esküvői felvétel DVD-re irása.  :D :nevet:
Ugy képzeltem, hogy kimentek néhány képet a felvételből, és ezek a képek lesznek az egyes fejezetek kiválasztására alkalmas "menük".
Példának okáért, ha vki nem akarja végigtekerni az egész felvételt, hogy a menyecske táncig eljusson :p annak elég lenne a kis képet kiválasztani, és oda ugrik ahol az kezdődik.

Ehhez melyik szoftver alkalmasabb? Most még egyiket sem ismerem, ezért kérdem.
Biztosan van kifejezetten ezen szoftverek használatát tárgyaló topik.
Kérhetek egy linket? Megköszönném :)

Üdv, Péter

Szerkesztette: topeti 2005. 07. 02. 06:10 -kor

Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

#283 Felhasználó inaktív   Sheen 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 15:37

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 0:53

Szóval egy esküvői videósnak esze ágában sincs mezei 1 CCD-s miniDV kamerát használni.

Már megint eltérsz a tárgytól. A kamerában található CCD-k száma semmiféle összefüggésben sincs azzal hogy DVD-re vagy MiniDV kazettára rögzited a felvételt. Tudjuk a különbséget az 1CCD és a 3CCD között, csupán egyáltalán nem erről volt szó hanem a rögzítés módjáról, és arról hogy melyik a rugalmasabb, jobb - ez pedig relativ. Aki szerkeszteni akar, annak a MiniDv a jobb választás. Aki egyből vissza akarja nézni, annak a DVD. Minőség szempontjából pedig nincs miről vitázni, mert az bizony egyértelmü.  :)
Addig, amíg a főnököm úgy tesz, mintha jól megfizetne, addig én is úgy teszek, mintha jól dolgoznék.

#284 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 15:46

Örömmel jelenthetem, hogy már 23 kamera van fent a miniDV-s oldalon. Mostmár a canonnak minden kamerája fent van (kivéve a nagyon drágákat)
Tekintsd meg a fotóimat, itt: http://vdenes.hu
Forma 1 Tippverseny: http://f1tipp.net

#285 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:18

Most már 29 kamera van, és benne van az adatbázisban az összes panasonic kamera is.

#286 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:27

a dvcam maximum annyival profibb, hogy gyorsabban pörög benne a szalag, de ugyanúgy 25 mbites adatfolyamot rögzít, úgyhogy innentől kezdve nem látok benne  túl nagy fantáziát :(
van még esetleg a dvcpro50, az 2x akkora bitrátával megy, 4:2:2es mintavételezéssel, ez még érdekes lehet (meg esetleg a dvcpro100, de az már hd felbontású :D)
tényleg, van valami köztes állomás minőségben a dvcpro50 és a digibeta között?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#287 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:31

Idézet: topeti - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 7:08

Szia Dénes!

Ha már szóba hoztad, milyen videóvágó/szerkesztő progit javasolsz DVD készités céljából?
Adobe Premiere Pro 1.5, vagy Pinnacle Studio/Moviebox 9 ? (asszem ezek a jelenlegi friss verziok)
Amire hamarosan használni fogom, az a saját esküvői felvétel DVD-re irása.  :D :nevet:
Ugy képzeltem, hogy kimentek néhány képet a felvételből, és ezek a képek lesznek az egyes fejezetek kiválasztására alkalmas "menük".
Példának okáért, ha vki nem akarja végigtekerni az egész felvételt, hogy a menyecske táncig eljusson :p annak elég lenne a kis képet kiválasztani, és oda ugrik ahol az kezdődik.

Ehhez melyik szoftver alkalmasabb? Most még egyiket sem ismerem, ezért kérdem.
Biztosan van kifejezetten ezen szoftverek használatát tárgyaló topik.
Kérhetek egy linket? Megköszönném :)

Üdv, Péter

Nekem senki se segit?  :rolleyes:
Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

#288 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:35

állj, te videóvágó progikat soroltál fel, a dvd-n az adott pontra uigrás a dvd-author programokkal oldható meg, én a dvdlabot tudnám ajánlani :)

#289 Felhasználó inaktív   Old_Mumus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:51

Hasznal-e valaki Magix VideoDeLuxet?
V63 a legjobb mozdony
Olyan mint a CISCO router ;-)

#290 Felhasználó inaktív   Sheen 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:52

"Ugy képzeltem, hogy kimentek néhány képet a felvételből, és ezek a képek lesznek az egyes fejezetek kiválasztására alkalmas "menük"."

Nincs összehasonlitási alapom, mivel csak a Pinnacle szoftverét próbáltam ki, de tökéletesen megfelelt nekem efféle célokra. Változatos mozgó vagy álló menüket csinálhatsz, zenét is vághatsz a menü alá, stb stb stb. Elég nagy tudású szoftvernek tünik, egyszerüen kezelhető, sokan használják. Persze van aki mást használ, van választék a szoftverekből. :) Én maradok ennél amig nem akarok valami olyat csinálni, amiről esetleg kiderülne hogy ez nem tudja.
Addig, amíg a főnököm úgy tesz, mintha jól megfizetne, addig én is úgy teszek, mintha jól dolgoznék.

#291 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 18:40

Idézet: Sheen - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 16:37

Már megint eltérsz a tárgytól. A kamerában található CCD-k száma semmiféle összefüggésben sincs azzal hogy DVD-re vagy MiniDV kazettára rögzited a felvételt. Tudjuk a különbséget az 1CCD és a 3CCD között, csupán egyáltalán nem erről volt szó hanem a rögzítés módjáról, és arról hogy melyik a rugalmasabb, jobb - ez pedig relativ. Aki szerkeszteni akar, annak a MiniDv a jobb választás. Aki egyből vissza akarja nézni, annak a DVD. Minőség szempontjából pedig nincs miről vitázni, mert az bizony egyértelmü.  :)

Egyáltalán nem tértem el a tárgytól. Csak annyit jegyeztem meg, hogy az esküvői videós nem fog egy kommersz miniDV kamerával felvételeket készíteni. Mivel a DVD kamera képalkotási minősége megegyezik a kommersz miniDV kamerák által nyújtottakkal ezért az ilyen kamera csak a hobby videósok körében terjed el. Mert ugye a félprofi DV és DVCAM kamerákat egyáltalán nem lehet a kommersz miniDV hobby kamerákkal egy lapon említeni.
Pusztán azt szeretném érzékeltetni, hogy a DVD kamerák a hobby videósoknak készülnek és nem professzionális felhasználásra melyből egyértelműen adódik, hogy az a szerkesztés amit otthon a házi videón el kell készíteni az MPEG2 esetében is zökkenőmentesen megvalósítható. Szó sincs arról, hogy az MPEG2 nem szerkeszthető. Pusztán arról van szó, hogy NL editáló rendszereknél nem igazán szerencsés az MPEG2 használata.

qnadam:

A miniDV és a DVCAM között track szélességben is van különbség. miniDV 10um, DVCAM 15um
A DVCPRO50 és a Digital Betacam közé rakhatjuk a Digital-S rendszert. Ugyan színkódolásban, tömörítésben és sávszélességben megegyezik a DVCRO50 és a Digital-S de a Digital-S esetében a megnövelt track szélesség jobban növeli a megbízhatóságot.

Szerkesztette: wpepi 2005. 07. 02. 18:42 -kor

#292 Felhasználó inaktív   Sheen 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 19:38

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 19:40

Egyáltalán nem tértem el a tárgytól. Csak annyit jegyeztem meg, hogy az esküvői videós nem fog egy kommersz miniDV kamerával felvételeket készíteni.

Nem arról volt szó hogy mivel készíti hanem hogy mire rögzíti, és milyen szabványt alkalmaz az adat  tömörítésére.

Idézet: wpepi

Mivel a DVD kamera képalkotási minősége megegyezik a kommersz miniDV kamerák által nyújtottakkal

A képalkotási minősége igen, a rögzitett felvétel minősége már nem, az MPEG2 tömörítés miatt.

Ez nem azt jelenti hogy a DVD kamera rossz. Azt jelenti hogy a MiniDV-től rosszabb. Aki megveszi, a praktikussága miatt veszi meg, nem ezért.

#293 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 20:19

csodálom, hogy még nem került elő a microMV :)

wpepi: utánanéztem ennek a digital-s nek, nem tűnik túl elterjedtnek... viszont azért a minidvben is van még fantázia :D

Kép

#294 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 21:05

A mi helyi TV-nkben használnak miniDV cam-et. Meg DVCAM-et is.
(DVD-set nem :p :p :p )

#295 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 21:31

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 21:19

csodálom, hogy még nem került elő a microMV :)

wpepi: utánanéztem ennek a digital-s nek, nem tűnik túl elterjedtnek... viszont azért a minidvben is van még fantázia :D

Kép

Ha látnád az XL2 típust akkor csorogna igazán a nyálad  :D  3 db egyenként 800.000 pixel felbontású CCD melyet ki is használ, kiváló DV tömörítő processzor, 16:9 módban 960x576 felbontás!!, kiváló optikai képstabilizátor mellyel még nagy nagyítás esetén is tökéletes kézremegés mentes stabil felvétel készíthető, XLR csatlakozás a hangnak, stb.
Szóval ez a kamera a kommersz miniDV kamerákhoz csak annyiban hasonlít, hogy ugyanolyan kazettára rögzít de a DV minősége messze felülmúlja a miniDV kamerák által készített minőséget. :)

#296 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 21:31

Idézet: Sheen - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 20:38

Nem arról volt szó hogy mivel készíti hanem hogy mire rögzíti, és milyen szabványt alkalmaz az adat  tömörítésére.

A mivel az nem elhanyagolható tényező mert egy kamera képminősége elsősorban az optikától, CCD-től és a tömörítő processzortól függ. Mivel a DV más tömörítési eljáráson alapul mint az MPEG2 ezért így nem hasonlítható össze. Ha korrekt és gyors MPEG processzort tartalmaz a kamera akkor a képe semmiben nem különbözik a kommersz miniDV kamerák által nyújtott minőségtől. Lásd az asztali DVD felvevők közül pld. a Pioneer és a Panasonic típusokat melyek igen kiváló minőséget képesek készíteni.

A DVD kameráknál a gond nem is igazán az MPEG tömörítéssel van hanem az egyéb a képminőséget keményen befolyásoló részegységről. Mivel a DVD kamerák is hobby célra a nagyközönségnek készülnek mint a kommersz miniDV társai ezért nem igazán fektetnek nagy hangsúlyt a korrekt képalkotásra. És ez sajnos az ebbe a kategóriába eső miniDV esetén is így van.

Itt van pld. qnadam által említett Canon XL1 és az új XL2 kamera. Ezek a készülékek ugyan miniDV kazettára rögzítenek de a rögzített DV minősége messze felülmúlja a kommersz miniDV kamerákat (3 db egyenként 800.000 felbontású CCD, kiváló DV tömörítő processzor, 16:9 módban 960x576 felbontás!!, optikai képstabilizátor). Na ezek azok amik meghatároznak egy kamerát.

Amit a DVD kamerák térhódításáról írtam az a hobby kategóriára vonatkozott azaz az olcsó 200.000Ft alatti miniDV kamerák helyét szép lassan átveszi a DVD rögzítés. Ezek a DVD kamerák minőségben ugyanazt produkálják mint az ugyanebbe a kategóriába eső miniDV (nem a DV és az MPEG2 közti tömörítési arányt kell nézni mivel a két szabvány merőben különbözik).
Van nekem egy JVC SVHS-C kamerám mely már nem egy mai gyerek de az eddig nálam megfordult kommersz miniDV kamerák (Canon, Sony) képminőségénél jobbat ad vissza holott az S-VHS csak 400 soros. És ez hogy lehet? Hát úgy, hogy a hobby kategóriás miniDV kamerákban lévő CCD-knél DV rögzítésnél max. 380.000 pixel van csak kihasználva továbbá a gagyi tömörítő processzor miatt képminőség épphogy eléri 400 soros minőséget.

Szóval visszatérve az általad említett esküvői videóshoz nem fenyegeti a veszély, hogy MPEG2-t kellene szerkesztenie mivel abban a kategóriában melyben pld. az XL1 és XL2 van nem fognak DVD kamerát piacra dobni.  :)

Szerkesztette: wpepi 2005. 07. 02. 21:42 -kor

#297 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 21:43

Idézet

nem a DV és az MPEG2 közti tömörítési arányt kell nézni mivel a két szabvány merőben különbözik

És? Az a lényeg, hogy a miniDV minősége jobb. És nem hiszem, hogy a DVD-s kamerák átvennék a helyét a miniDV-s kameráknak.

#298 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 21:47

Idézet: denes44 - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 22:43

És? Az a lényeg, hogy a miniDV minősége jobb. És nem hiszem, hogy a DVD-s kamerák átvennék a helyét a miniDV-s kameráknak.

pedig jó esély van rá (persze sokáig együtt fog élni a két technológia). és tényleg nem olyan jelentős a különbség a kettő között

#299 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 21:59

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 22:31

Ha látnád az XL2 típust akkor csorogna igazán a nyálad  :D  3 db egyenként 800.000 pixel felbontású CCD melyet ki is használ, kiváló DV tömörítő processzor, 16:9 módban 960x576 felbontás!!, kiváló optikai képstabilizátor mellyel még nagy nagyítás esetén is tökéletes kézremegés mentes stabil felvétel készíthető, XLR csatlakozás a hangnak, stb.
Szóval ez a kamera a kommersz miniDV kamerákhoz csak annyiban hasonlít, hogy ugyanolyan kazettára rögzít de a DV minősége messze felülmúlja a miniDV kamerák által készített minőséget. :)

speciel a gugliba xl2-t írtam kulcsszónak, scak aztán ez is bekerült a szórásba, a nyálamat meg már régebb óra folyatom :D

ha már xl1 és a profi felhasználás, ami nem lehet véletlen:
Kép

Idézet: denes44

A mi helyi TV-nkben használnak miniDV cam-et. Meg DVCAM-et is.
(DVD-set nem :p  :p  :p )

a mienk (Újpest) is minidv alapn megy, bár ez nem látszik rajta, állítólag a képminőség a kábelhálózatra kerüléskor romlik, valahol útközben. hát, fene tudja. igaz amilyen szar műsorokat produkálnak, annak mindegy is... :( de ami a legszmorúbb, hogy a stáblistában legalább 10 ember van, pedig állítom, hogy ennél sokkal jobb műsort is lehetne készíteni akár 2 emberrel is...

Szerkesztette: qnadam 2005. 07. 02. 22:06 -kor

#300 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 22:41

Nállunk BetaSP-ket használnak (van vagy 8 :p ). Ezt a miniDV-t akkor szokták vinni, ha messzire mennek, több napra pl.
De van még VHS, igaz azt már nem használják, csak én szoktam néha elkérni. + töménytelen mennyiségű, aáálvány, mikrofon, egyéb ;)
A műsorok is jók, meg a minősége is.

Téma megosztása:

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17