Tegnap vettem egy 500 MBs Samsung SATA HDDt 21.500 HUF kp-ért, tehát a vinyó nem drága, ez tény. USBs külső rack 6-7 ezer HUF, ezzel megoldható a HDDk cseréje a gép kikapcsolása nélkül is.
LG blue-ray író jelenleg 75 ezer, 25GBs (egyrétegű) lemez 3500-4000 HUF.
De
1. Camcorderinfo tesztjei szerint az AVCHDs kamerák mind rosszabb minőségben vesznek fel mint a HDVsek. Szerintük egyrészt nem elég nagy a h264 (x264?) kodek bitrate-je, illetve a kamerák procijának a teljesítménye. Az eredmény blokkosodás, zajosság, stb.
2. Nem sokat ér a könnyű mozgathatóság, gyors gépre áttétel stb. ha cserébe a vágáshoz először konvertálni kell a nyersanyagot. Eleve akkor már átkonvertálva érdemes tárolni a HDDn is, különben csomó időt elvesz az újbóli konvertálgatás, így meg már többől jön ki a tárolási költsége a nyersanyagnak.
3. Nem hinném hogy a miniDV kazin tárolt HD anyagok hibásak lennének, 500 HUFos TDK kazin a 10. LPs felvételnél kezd dropos lenni az anyag ha a fej tiszta és nem agyonhasznált. (vmi fórumon azt olvastam hogy a 100. felvétel környékén válik teljesen használhatatlanná a szalag, de nincs kedvem kipróbálni)
4. Boldogult gyermekkoromból van egy Adachi nevű noname VHS kazin (90-es évek elején 300 HUF volt a zsibin, szal a legolcsóbb vmi) egy filmem, amit 25-26x néztem végig (egyedül ill haverokkal) ilyen autós baromság. Ma is ugyanolyan a minősége mint mikor felvettem (kis felbontás -VHS - szal mosott, de semmi kép vagy hanghiba, hangyásodás, zaj, stb) Kb 5-6 különböző magnóban volt eddig lejátszva, mono Fischer, mono JVS, stereo Telefunken, 2-3 Pana, stb)
Láttam 10+ éves Beta kaziról lejátszott filmet ami úgy mosta le a DVD minőséget hogy csak na (sajna nemtom MAX volt-e vagy sima) (mivel ezek ráadásul analógok így hibajavítás sincs)
A 90-es évek elején/ közepén hozzáértők állították hogy a mágneses tárolással (szalag, floppy, stb) archivált anyagok nem bírnak ki 10 évet sem. Nálam már 18 éves is van, ami ugyanolyan (szar persze, de szarabb nem lett az évek során

) Viszont DVDből (adat, nem film) van olyanom amit megírása után 1 évvel már semmilyen író / olvasó nem bírt beolvasni. (Kiírás után mindig visszaolvastam az egész DVDt, igaz eleinte az íróval, gondolom ez lehetett a baj)
Szal szerintem a mágneses adatrögzítés (szalag, HDD, stb) még mindig 100x megbízhatóbb mint az optikai. Pláne ha digitális. A HDDn tönkremehet az elektronika, illetve az ütődést sem bírják.
Szalagot legfeljebb egy rossz mechanika tehet tönkre.
Firestore-s kamerával 2 hétig "dolgoztam" (inkább csak hurcolásztam

) maga az egység a kamerán méretre akkora volt mint egy GS500as kamcsi, súlyra még több. Az áráról ne is beszéljünk. Ezek speckó felhasználási területre jók (pl. TV csatornánál gyors át"másolás" - igazából csak beledugják a tárolót, át se muszáj venni- a szerverre, vágás, jó minőség, stb) de pl. amit én csinálok arra nem.
Mint pl. mikor egy small blockos Corvette-t visszaalakítanak karbisra injektorosról. Teljesítmény az egekbe nő, de az üzemanyag fogyasztás is (károsanyag kibocsátásól nem is szólva)
Szóval mondjuk egy 400 méteres sprintre jó lesz a gép, de cserébe semmi másra sem.
Ha pedig tényleg igaz hogy az AVCHD formátum vmely része a Sony szabadalma és ő fenntartja a nagyobb bitsebességet a profi kamerái részére (vmi fórumon olvastam) akkor hiába lesznek újabb AVCHDs kamerák gyorsabb procikkal, illetve jobb asztali gépek a vágáshoz, akkor is csak amatőröknek lesznek jók, mint most a DVD-re rögzítő SD kamerák.
De persze lehet tévedek, én örülnék a legjobban egy olyan kamerának ami max akkora mint egy GS500 a miniDV rész nélkül és olyan minőségű felvételt is készít, csak 1920x1080-ban. (a fejlődés jegyében persze legyen progressive, elvégre úgyis LCDn vagy plazmán fogják nézni - pár év múlva meg OLEDen, gondolom az se interlaced megjelenítő)
Nekem olyan HD kamera kell ami 1920x1080p-ben (vagy legalább 1280x720p-ben) rögzít, cserélhető laptop HDDre 50-100mbit / sec-es mpeg2es formátumban, 200-300 ezer HUF közötti áron, normális optikával. Vagy 20+ mbit/seces h264-es kodekes, akkora procival hogy ne látszódjon a tömörítés, miniDVre, memóriakártyára, HDDre, szal akármire.
Ilyen vajon miért nincs? Melyik alkatrészének az előállítása megoldhatatlan olcsón?
Ja és vajon miért nincs olyan kompakt fényképezőgép (mostani modellek szal 7-10 mpixeles érzékelő, optikai képstabilizátor, jó optika, kompakt méret) amibe beleraknának egy olyan mobiltelót mint pl. a Sony Ericcson W sorozata (jó mp3 lejátszás, stb)
Csak nem a gonosz marketing és fogyasztói társadalom az oka?