Idézet: victorpictor - Dátum: 2008. aug. 12., kedd - 10:44
Különösebb utómunkára nem gondoltam, igazából nem is nagyon írnám ki dvd-re, úgyis vinni kell majd a filmeket anyóshoz, nagymamához, ide-oda és talán az a legegyszerűbb, ha mindenhol rádugom a kamerát a tv-re és hadd menjen.
Vagy mindenképpen érdemes kiírni, mert a szalag tönkremegy egy idő múlva?
Egyébként amire emlékszem a Samsung adataiból: 800k, 34x zoom, talán még állókép rögzítés SD-re is volt benne.
Hát az biztos, hogy se a kamerának, se a szalagnak nem tesz jót ha minden esetben ezeket használod lejátszáshoz is. Jelentősen lerövidül az élettartama mindkettőnek. A szalag kopásával pedig a minőség is romlik.
Archiválás szempontjából is jobb az eredeti felvételt békén hagyni a szalagon!
Az archiválásnak jelen időben is, a legolcsóbb és legbiztonságosabb formája, a mágnesszalagra rögzítés. Egy miniDV-re felvett anyag 10 év múlva is olyan minőségű lesz, mint amikor rögzítetted.
Ezzel szemben a merevlemez, DVD, mágneskártya könnyeben meghibásodik, elvész az adat.
Tehát a legbiztonságosabb dolog, ha a kazettára felvett anyagot felmásolod a számítógépre, onnan pedig kiírod DVD lemezre, az eredeti szalagot pedig elteszed. Ha megsérül a DVD, a szalagron még mindig megvan a felvett anyag és újból kiírható lemezre.
Ez különösen fontos azoknál az eseményeknél, amilyen célból vetted a kamerát!
A kamera egy teljesen alap gép, amelyel jó fényviszonyok mellett, hagyományos tévén viszonylag elfogadható minőségű felvételeket lehet készíteni.
Az igazsághoz tartozik, hogy ez már erősen idejét múlt technika, ezért is adják olyan olcsón ezeket a kaliberű kamerákat.
olyan ez, mint a PC-nél, mikor alig pár éve 100 forint körül volt egy P4-es processzor, ma már komplett P4-es konfigurációt lehet venni alig pár tízezer forintért, mert felváltották a 2 3 meg 4 magos processzorok azt.
Ha csak a miniDV rendszerre tekintünk vissza és nem korábbra, megjelentek a 0,8 felbontású kamerák 1 érzékelővel, alig 10x optikával.
Röviddel utána kijöttek 3ccd-s szonzorral és nagyobb optikával rendelkezők, aztán a ccd-t elkezte felváltani a CMOS abból is eleinte csak 1 majd a 3 érzékelőszenzor.
Ma már ott tartunk, hogy viszonylag olcsón elérhető a HD (nagyfelbontású technika) a hétköznapi háztartásokban is. Ez jelenti a jövőt, rohamosan hladunk ebbe az irányba. Igaz ez a kamerákra, a tévékre, de még a műsorsugárzásokra is.
Elnézést, hogy elkalandoztam kissé, de a teljesség igénye nélkül próbáltam összefoglalni a lényeget.
Én azért megfontolnám, hogy valóban érdemes megvenni egy ennyire alap kamerát.
Ha mondjuk azt tervezed, hogy lecseréled a jelenlegi tévédet Plazmára, vagy LCD-re (feltéve ha még nincs) akkor ha visszanézed a felvételeket csalódni fogsz a gyenge minőségen.
Az archiválást pedig mindenképpen a fentebb leírt módon javasolom.
Üdv,
kapopsx