HWSW Informatikai Kerekasztal: miniDV kamera tulajok IDE! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

miniDV kamera tulajok IDE! Értékeld a témát: -----

#2141 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 09. 20:33

Idézet: druppa - Dátum: 2009. febr. 9., hétfő - 19:32

akkor segíts egy kicsit bőbeszédűbben. ;)
Találtam egy boltot, de kiderült, hogy 4 féle firewire csatlakozó van. :-(
Honnan tudjam, milyen típusú kábelt vegyek?

A "firewire" is csak fantázia név  :D  de ne mez a lényeg.

Többiek már leírtak mindent, kicsit összefésülöm neked.

Minden kamera ami miniDV szalagra rögzít, a felvett anyagot csak firewire kábelen képes áttolni közvetlenül PC-re.
Ha van usb port, az csak azért van, hogy ha kártyás a kamera (memóriakártyára tud képeket rögzíteni) akkor azt azon keresztül másolhatod a gépre. Ez opcionális, nem minden kamera tud ilyent.

Tehát a pc-re másoláshoz miniDV kamera esetében KELL a firewire kábel, ha esetleg régebbi a géped és nincs az alaplapon integrált firewire kártya, akkor azt is kell venned. Mindenestől 3-5 ezer forintból megúszható a kaland.

Milyen kábel legyen? Legegyszerűbb, ha szemrevételezed a PC firewire portjátját, no meg a kameráét is,
de alap esetben 6/4-es kábel kell ha kamera - asztali PC csatolásról beszélünk. A laptopoké többnyie 4/4-es.

Ha a boltban azt mondod, hogy PC-t akarsz összekötni egy kamerával, firewire kábellel, magára valamit is adó eladónak ez alap kérdés, tudnia kell. Azért ne abba az üzletbe menjél ahol azt mondták éve óta nem tartanak, mert nem keresik, vagy mi volt az indok, mart azok az emberkék nem eladónak valók  :D

Ha egy PC boltban nincs firewire kártya, az majdnem olyan mint ha azt mondaná, nincsenek cd meg dvd lemezek a boltban.

#2142 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 09. 20:38

http://hu.wikipedia.org/wiki/FireWire

Vannak olyan Camok aminél USB-vel is átlehet másolni a videót (panasonicnál motion dv), de ezt senkinek nem kívánom.

(A firewire kábellel meg figyelni kell,  mert már kétszer akartak rámsózni 6/6-os, és feszt azt állították, hogy csak ilyen létezik. )

#2143 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 10. 22:34

Idézet: Primary - Dátum: 2009. febr. 9., hétfő - 20:38

Vannak olyan Camok aminél USB-vel is átlehet másolni a videót (panasonicnál motion dv), de ezt senkinek nem kívánom.

Ebben az esetben is tömörítetlen az adat, vagy ebben az esetben már eleve konvertálva kerül fel a PC-re?

A laptopé 6/6 vagy 4/4? :s  eddig még nem másoltam fel laptopra...

#2144 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 00:13

Idézet: kapopsx - Dátum: 2009. febr. 10., kedd - 22:34

Ebben az esetben is tömörítetlen az adat, vagy ebben az esetben már eleve konvertálva kerül fel a PC-re?

A laptopé 6/6 vagy 4/4? :s  eddig még nem másoltam fel laptopra...

tömörítetlenről már kiindulásként sem volt szó :) de némelyik panák valóban át tudják tolni usb-n a dv streamet. laptopokon 4es csatlakozó szokott lenni (4/4 a kábel lenne, ha mindkét vége kicsi). mac notikon azt hiszem a 6os a divat.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2145 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 08:10

Idézet: kapopsx - Dátum: 2009. febr. 10., kedd - 22:34

Ebben az esetben is tömörítetlen az adat...

Csak, hogy ne legyen senki számára félreérthető:
A DV tömörített anyag. A tömörítési arány 5:1, a bitráta 25Mbps, a színmintavételezés 4:2:0.
A tömörítést a kamerában lévő DV processzor végzi és a szalagra már tömörtített formában kerül felírásra.
Firewire (Ilink) azaz az IEE1394 felület esetében a 4 és a 6 pontos csatlakozó között pusztán az a különbség, hogy a 6-6 pontos kábelen tápfeszültség is átmegy a host-hoz kapcsolt eszközre így az eszköz tápellátást nem igényel. Ilyenek lehetnek pld. egyes 2.5" HDD-t tartalmazó egységek, memóriakártyás tárolók, stb.
Kamerák esetében mindig 4 pontos felület van, mert a tépfeszültség átvitelnek itt nincs jelentősége és éppen ezért tök mindegy, hogy 4-6, 4-4 vagy éppen 6-6 (egyik oldalon 6/4 átalakítóval) van összekötve a kamera a PC-vel. A kábelt a PC felületéhez kell nézni.

#2146 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 10:26

Idézet: wpepi - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 8:10

Kamerák esetében mindig 4 pontos felület van

ha mindenképpen precízek akarunk lenni, akkor ez sem tökéletesen igaz ;) persze általában azért igen.

#2147 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 10:33

Idézet: qnadam - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 10:26

ha mindenképpen precízek akarunk lenni, akkor ez sem tökéletesen igaz ;) persze általában azért igen.

MiniDV formátum és konzumer ill. félprofesszionális kategóriában igaz.  :)

#2148 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 10:35

Idézet: wpepi - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 10:33

MiniDV formátum és konzumer ill. félprofesszionális kategóriában igaz.  :)

naja :)

#2149 Felhasználó inaktív   druppa 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:15

Idézet: qnadam - Dátum: 2009. febr. 9., hétfő - 19:45

kétféle csatlakozó van,

4P, 6P, 9P és van még egy negyedik is a boltos szerint.

Plusszba még előadást tartott, hogy bizonyos gyártók készülékei csak bizonyos gyártmányú kábelekkel működnek.

Most már legalább láttam, hogy néz ki egy "négyes" meg egy "hatos" csatlakozó, igy a méretüket is ismerem. Azt még mindig nem tudom, miért 4,6,9 a jelük, mert a hosszuk biztosan nem 4-6-9 mm.

A kicsi és a nagy usb-hez hasonlitanak, csak van bennük egy "V" alakú törésvonal, kicsinél befelé, nagynál kifelé.

Szerkesztette: druppa 2009. 02. 11. 13:19 -kor

#2150 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:34

a hatosban 6 érintkező van, a négyesben 4 :) a kilencesben valószínűleg 9, de olyat még nem láttam.

#2151 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:39

Idézet: wpepi - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 8:10

Csak, hogy ne legyen senki számára félreérthető:
A DV tömörített anyag. A tömörítési arány 5:1, a bitráta 25Mbps, a színmintavételezés 4:2:0.
A tömörítést a kamerában lévő DV processzor végzi és a szalagra már tömörtített formában kerül felírásra.

Na, azt hiszem megint félreérhetően fogalmaztam, helyesebben nem pontosan azt írtam, amire gondoltam.

Az teljesen világos, hogy a DV formátum is tömörített adat.
Azt akartam kérdezni, hogy ha usb kábelen (már amelyik kameránál lehet) tolod át a felvételt, akkor további tömörítés történik felmásolás közben vagy sem?
Mert a firewire kábelen átjátszott adat tömörítetlenül megy át. Tehát amit firewire kártyán/kábelen másolsz fel az az adat másoláskor nem konvertálódik(kivéve ha te magad nem állítasz be más formátumot) az megy fel ami a szalagon van.

Remélem most érthetően fogalmaztam.

#2152 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:45

Idézet: druppa - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 13:15

Plusszba még előadást tartott, hogy bizonyos gyártók készülékei csak bizonyos gyártmányú kábelekkel működnek.

Ez így szerintem baromság, de bármi megtörténhet. :D

az usb szabványként működik, tehát olyan nincs, hogy bizonyos típusok csak bizonyos gyártók kábeleivel működnek. Az RCA csatoló, vagy SCART csatlakozó is szabvány, mindegy kinek a terméke amelyik platformon van, annak azzal működnie kell. Az megint más kérdés hogy SCART esetében van 2 különböző funkciójú kábel, de a kialakítása egyforma és mindegy ki csinálta, amin van SCART csatlakozás, annak azzal működni kell.

Az megint egy másik kérdés, hogy minőségben lehetnek eltérések.

#2153 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:53

Idézet: druppa - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 13:15

Mezei marketing duma. pld. Sony-nál szokták emlegetni, hogy ha nem Sony a firewire kábel akkor meghibásodik a kamera. Ez mezei népbutítás, nem kell vele foglalkozni. A kamera DV csatlakozóján digitális jelek jönni ki ill. mennek be. A kábel gyártója érdektelen. (ez ugyanolyan népbutító marketing mint az amikor a gyártó a miniDV kazettához odaírja, hogy élesebb kép, jobb színek lesznek azzal a típussal ami ugyebár azért baromság, mert ilyen csak az analóg videó tárolásánál volt (VHS, S-VHS, Hi8).

#2154 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:58

Idézet: kapopsx - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 13:45

Ez így szerintem baromság, de bármi megtörténhet. :D

Az hát, de Sony ezzel marketingel, hogy lehúzza az embert a 8ezres kábel árával. Mondjuk legalább működik  :Đ
Make love not Wor.

#2155 Felhasználó inaktív   TEST11 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 12. 15:13

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 12:58

Az hát, de Sony ezzel marketingel, hogy lehúzza az embert a 8ezres kábel árával. Mondjuk legalább működik  :Đ

A Sony-nál az analóg kábel tényleg elég különleges csatlakozású. Nem hiszem, hogy bármi másba belemenne. Viszont a DV kimenet az sima szabványos Firewire kimenet.

#2156 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 12. 16:12

Idézet: TEST11 - Dátum: 2009. febr. 12., csütörtök - 15:13

A Sony-nál az analóg kábel tényleg elég különleges csatlakozású. Nem hiszem, hogy bármi másba belemenne. Viszont a DV kimenet az sima szabványos Firewire kimenet.

azért a régebbi sonyknál volt a kváziszabvány minijack, ahhoz lehet kábelt keríteni, még korábban a sima rca :) a rendesebb gépeken most is minijack van, vagy rca-svideo-hdmi. a még rendesebbeken soksok bnc :D

#2157 Felhasználó inaktív   Vivien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 17. 10:47

[FONT=Arial][SIZE=1]Sziasztok!Lenne néhány kérdésem,mivel új vagyok még ebben a DV témában,és a fórumban is.Pana kamerám van,és nekem úgy tűnt,hogy teljesen mindegy usb-n,vagy FW kábelen megy át az anyag a pc-re.Kipróbáltam.Azonos méret,felbontás,stb,semmi eltérést nem tapasztaltam a kettő között.Néhány szaki viszont arról áradozik,hogy FW-n kell átvenni az anyagot,mert az jobb minőséget eredményez.Elvileg jóval nagyobb adatsebességre képes,mint az usb port.Elvileg.Az a gond,hogy nálam nem.Gondoltam lehet nálam van a probléma oka,ezért várok véleményeket,hátha igaz ez az állítás,ha már minden adott hozzá hogy jobb is lehetne.Mellesleg jó a Pana gépekhez a Motion DV,de erre is azt hallottam,hogy rugalmasabb és profibb egy komoly videoszerkesztő cucc.Előre is köszönöm!!!/Amúgy 4/6-os az FW kábel./ :think:

#2158 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 17. 13:46

sok pana kameráról usb-n is át lehet húzni az anyagot eredeti minőségben a motiondv-vel, de ezt más kamerák nem tudják, a fw univerzálisabb.

#2159 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 17. 13:54

Idézet: Vivien - Dátum: 2009. febr. 17., kedd - 10:47

[FONT=Arial][SIZE=1]Sziasztok!Lenne néhány kérdésem,mivel új vagyok még ebben a DV témában,és a fórumban is.Pana kamerám van,és nekem úgy tűnt,hogy teljesen mindegy usb-n,vagy FW kábelen megy át az anyag a pc-re.Kipróbáltam.Azonos méret,felbontás,stb,semmi eltérést nem tapasztaltam a kettő között.Néhány szaki viszont arról áradozik,hogy FW-n kell átvenni az anyagot,mert az jobb minőséget eredményez.Elvileg jóval nagyobb adatsebességre képes,mint az usb port.Elvileg.Az a gond,hogy nálam nem.Gondoltam lehet nálam van a probléma oka,ezért várok véleményeket,hátha igaz ez az állítás,ha már minden adott hozzá hogy jobb is lehetne.Mellesleg jó a Pana gépekhez a Motion DV,de erre is azt hallottam,hogy rugalmasabb és profibb egy komoly videoszerkesztő cucc.Előre is köszönöm!!!/Amúgy 4/6-os az FW kábel./ :think:

A firewire porton van megvalósítva a DV ki/bemenet OHCI-n (Open Host Control Interface) keresztül. Az OHCI implementáció teszi lehetővé, hogy a firewire felületen lehessen eszközöket összekötni, vezérelni (DV rögzítő/kijátszó eszközök egymást képesek ezen a felületen vezérelni) valósidőben DV adatfolyamot küldeni/fogadni.
Az USB-n a DV kamerák 90%-a csak a memóriakártyáról tudnak átvinni adatot, 8%-a a DV szalagról úgynevezett videoemail-ként azaz 352x288 felbontásban küldi át a DV anyagot (internetes megosztás), 2%-a pedig képes a normál SD DV (720x576 25Mbps) anyagot is átküldeni azzal a programmal amit a kamerához adtak.
A teljes felbontású (720x576 25Mbps) DV USB-n való áttöltéséhez azért van szükség arra a programra  amit a kamerához adtak, mert a speciális vezérlési funkciókat csak az a program ismeri (a szerkesztő programok a kamera vezérlését csak firewire porton tudják

Szerkesztette: wpepi 2009. 02. 17. 13:55 -kor

#2160 Felhasználó inaktív   Vivien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 17. 14:43

Nagyon köszönöm!!Érthető volt.Kicsit tartottam tőle,hogy esetleg van egy szűk keresztmetszet valahol az adatok átvitelében,mert olvastam a FW-el kapcsolatban,hogy elméletben képes 100mb/s -al közvetítenie,csak hitetlen voltam,ennek kb negyedét tudja az usb,ha jól tudom.Ezek szerint nincs probléma , mindkét csatlakozás hozza a DV-ről a maximumot.Köszi mindenkinek! :respect:

Téma megosztása:

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.