HWSW Informatikai Kerekasztal: Füstölő modem, szikrázó ház - villanyszerelő kerestetik! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Füstölő modem, szikrázó ház - villanyszerelő kerestetik! Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 06. 11. 10:31

mtx: köszi a segítséget! :)

Újabb fejlemények az elektronika fényes világából:
Éjjel kipróbáltam :D , én mennyire tudom leföldelni a gépházat - megfogtam egy csavart a gép hátulján, majd másik kezemmel a radiátort... egy élmény volt. Bár azért nem volt olyan vészes, mint egy éve, amikor barátnőm zárlatos rézlámpája látott el 220V feszültséggel mintegy 10 másodpercen keresztül... :D :D
Nade mindegy, most gyorsan elkaptam a kezem, majd egy rézdróttal (szigetelt, vastag) rácsatlakoztam a házra, másik végével pedig a radiátorhoz. Kicsit szikrázott, ha mozgattam a drótot a fémfelületen, de más nem történt. Kertes házban lakom, cirkófűtés van, ez ugye összekötve a vízvezetékkel, utántöltés céljából - talán megfelel földelés céljára, vagy tévedek?

Egyébként a tápból hol megy ki a házra az áram? És az alaplapnak nem árt ez nagyon? Meg a fülhallgatónak, meg az erősítőnek? A modemnek ártott...

ps. kábelhálózat nincs, ez Békásmegyer, és nem a lakótelep... az olyan ötven méterre van, de ide már nem ért el a kábel. :rolleyes:

#22 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2002. 06. 11. 10:43

idézet:
Ezt írta Zoch:
...Kicsit szikrázott, ha mozgattam a drótot a fémfelületen, de más nem történt. Kertes házban lakom, cirkófűtés van, ez ugye összekötve a vízvezetékkel, utántöltés céljából - talán megfelel földelés céljára, vagy tévedek?...[/quote]

Öööö, nem igazán értek a dologhoz, de eztet én nem tartom túlságosan jó ötletnek: elektromosság...szikra...cirkó...gáz... hááát. :)

üdv

R.
Can you hear me, major Tom?

#23 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 11. 10:54

A gáz úgyis ég a cirkóban - bár most már nem (nyár van :cool: ), szerintem nem gond, a vizet a csövekben elektromos motor keringeti, ami valószínűleg jól szigetelt, különben rázna a radiátor is...
De én sem tudom, jó-e ez így... :confused:

#24 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 11. 15:01

Szóval: végülis jó-e földelésnek a gépház-->drót-->radiátor?

És ha jó, az áram nem fog a modemen, erősítőn keresztül járkálni?

:tanácstalan:
:hozzánemértő:

#25 Felhasználó inaktív   trezor 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 06. 11. 15:38

Nem olyan olcso, mint az egyszal drot, de sokkal hasznosabb a te esetedben egy levalaszto transzformator. Ha veszel egy kb. 1kW-ost, arra rakotheted a hifit, tv-t, video-t, pc-t, meg minden egyebb szorakoztato elektronikat, es nincs gondod a foldelessel. Csak arra vigyazz, hogy jo legyen a trafo szigetelese. ;)

#26 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 11. 16:57

idézet:
Ezt írta trezor:
Nem olyan olcso, mint az egyszal drot, de sokkal hasznosabb a te esetedben egy levalaszto transzformator. Ha veszel egy kb. 1kW-ost, arra rakotheted a hifit, tv-t, video-t, pc-t, meg minden egyebb szorakoztato elektronikat, es nincs gondod a foldelessel. Csak arra vigyazz, hogy jo legyen a trafo szigetelese. ;)[/quote]

Hú, hol lehet ilyet szerezni? Milyen trafó?

#27 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 11. 21:17

Hát akkor:
  • jó a drót földelni vagy nem?
  • mi az a leválasztó transzformátor?
  • mennyibe kerül kb?
  • hol érdemes keresni?

Bocs a túl direkt és célratörő kérdésekért, de elég fontos lenne.
Köszi szépen.
:)

[ 2002. június 11.: Zoch szerkesztette a hozzászólást ]

#28 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 11:53

Szia Zoch!

Nekem is volt regen problemam a foldelessel. Az elozo hazban ahol laktunk nagyon nem volt foldeles a felsobb szinteken, csak alul volt rendesen kiepitve a halozattal. Mivel a rendes foldelest nallunk is csak bontas aran lehetett volna megoldani, ezert ettol eltekintettunk.

Igy egy megoldas maradt, a szobamban aramtalanitottam es az osszes bermancsobe behuztam egy 3. kabelt (lenyegeben 3 konnektor volt fontos) a kabelek csatlakozasa az ablak kozeleben volt egy konnektornal, a konnektor aljaz muanyaga mogott egy jol szigetelt vastag kabelt kivezettem az ablakon keresztul muanyag kulso sinnel a foldik, majd egy masfel meteres acel rudad leszurtam a foldbe es a kabelt ra forrasztottam ahogyan csak birtam. mindenhol jol leszigeteltem, mert ugye fem felulet es ha csupasz, es ha villam csap bele, hat a gep nem koszoni meg a masfel gigavoltot, habar tuning szempontjabol nem lenne rossz, csakhat huteni;o]]]]]

szoval ezek utan a tunerkartyam kepe eles lett, a tobbi tv is jo lett az egesz hazban ha a gepem bevolt kapcsolva, az erosito nem zugott mar mint a vadallat, csak mint egy soundblaster pro 2.0;-]

vegulis ha kertes hazban lax en ezt tudom javasolni neked, talan ez lehet az egyik legjobb megoldas, lehetoseg van panelba villamharitora kotni, csak nehogy villamot kapjon a kabel.

szerencsere ahol most lakom itt ugyeltek a foldelesre es minden nagyon franko!;-]

Sok sikert!

#29 Felhasználó inaktív   MrSteVe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 13:06

Én is panelban lakom, és földelés csak a konyhában és a fürdőszobában van. Az én gépem is szokott szikrázni, a TV tuner képe interferenciacsíkos, és ha egyszerre fogom meg a TV kábelt meg a számítógépházat, rázós élményben van részem.

De most azt csinálom, hogy kulturált módon egy fehér kábelcsatornában a biztosítéktáblától a szobáig elvezetek egy rendes, földelt kábelt, és ez fogja szolgáltatni a földelést és az áramot a számítógépnek meg a légkondicionálónak. Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás, és nem is túl ronda. Különösen, hogy a kábel TV drótot is belerakom a csatornába, ami eddig elég igénytelenül volt odafogva szabadon a falhoz (UPC alvállalkozók kezemunkája, képzelhetitek...)

steVe

#30 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 13:44

idézet:
Ezt írta Zoch:
Szóval: végülis jó-e földelésnek a gépház-->drót-->radiátor?

És ha jó, az áram nem fog a modemen, erősítőn keresztül járkálni?

:tanácstalan:
:hozzánemértő:
[/quote]

A vízvezetéket szokták általában említeni mint jó földelési helyet, mert ezt többnyire a földben vezetik, ezért földelt. A fűtésnél is így van sok helyen, de nem mindenhol. Sokszor szokták egyébként mondani, hogy mielőtt procit, ram-ot stb. szerel be a gépbe az ember fogja meg a vízvezetéket a ruhán vagy a testen lévő töltések levezetésére. Lehet hogy érdemes lenne a témát felvetni a terminal.hu elektro fórumán is, mert ott több a hozzáértő ember.
neduddki!

#31 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 13:49

idézet:
Ezt írta Zoch:
Kertes házban lakom, cirkófűtés van, ez ugye összekötve a vízvezetékkel, utántöltés céljából - talán megfelel földelés céljára, vagy tévedek?[/quote]

Szerintem ez megfelelő lesz. Ha van egy mérőműszered megmérhetnéd a vízvezeték és a radiátor közötti ellenállást, remélhetőleg csak pár ohm, és akkor tuti jó lesz.
neduddki!

#32 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 16:15

Szereztem egy multimetert, hogy megmérjem a dolgokat, de fogalmam sincs, hogyan kell használni... Még azt se tudom. melyik kábelt hova kell dugni... :(

Bonyolult egy dolog ez.

#33 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 20:57

idézet:
Ezt írta ANTImatavFan:

Fogsz egy multimertert, lemered a feszt a konektorba, azt kapod , hogy kb 220 , aztan ha az egyik lyuk es a fold kozott is tudsz kb 220-at merni akkor foldelt.
[/quote]

A lenyegen nem valtoztat, nem segit, igy csak csendben halkan jegyeznem meg, hogy az a 220 mar jopar eve 230... :rolleyes:
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#34 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 12. 22:21

idézet:
Ezt írta asdf:
A lenyegen nem valtoztat, nem segit, igy csak csendben halkan jegyeznem meg, hogy az a 220 mar jopar eve 230... :rolleyes:[/quote]

Mi ennek az oka?

#35 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 13. 10:17

idézet:
Ezt írta Zoch:
Szereztem egy multimetert, hogy megmérjem a dolgokat, de fogalmam sincs, hogyan kell használni... Még azt se tudom. melyik kábelt hova kell dugni... :(

Bonyolult egy dolog ez.
[/quote]

Az ellenállás mérése:
A fekete vezetéket beledugod a COM feliratú aljzatba (vagy lehet valami föld jelölés is a COM helyett). A piros vezetéket bedugod az OHM vagy görög nagy omega jellel jelölt aljzatba. A mérésválasztó kapcsolót elforgatod arra a részre ahol az ohm skálát látod, ezen belül is a 200 ohm-ot vagy valami közelebbit választod ki.
Ha összeérinted a két méróvezetéket, akkor a multiméternek nullát kell mutatnia, esetleg még csipognia is kell (rövidzár jelzés). Az egyik vezetékkel megérinted a vízvezetéket, a másikkal pedig a radiátort. Ha most nulla körüli értéket látsz akkor király, mert a két vezeték össze van kötve.
neduddki!

#36 Felhasználó inaktív   trezor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 13. 10:31

idézet:
Ezt írta Zoch:

Hú, hol lehet ilyet szerezni? Milyen trafó?
[/quote]

Boccs a kesei valszert, de ....szoval nagyon sok dolgom volt most a napokban.
A levalasztotrafo, egy olyan transzformator, aminek ket 220V-os tekercselese van. Magyarul 220 valto be, 220 valto ki. Csakhogy a ket tekercseles jol le van egymastol szigetelve, igy a kimeneten megjeleno 220V mar nem lesz a null vagy a foldhoz kepes 220, csak az egyik droton a masik drothoz kepes lesz 220. Ezert barmelyik drotot nyugodtan megfoghatod, nem lesz semmi bajod mig a masik drotot nem erinted.
Ilyen eszkozzel talakozhatsz nap mint nap a furdoszobai villanyborotva csatlokozoban. Itt is az aramutes elkerulese miatt alaklmaznak levalaszto trafot. Hogy hol tudsz megfelelo teljesitmenyut szerezni, nem tudom. Talan rendelesre tudna kesziteni neked egy motortekercselo szaki, de lehet hogy a kereskedelemben is talasz keszen.

De meg mielott barmibe is belevagnal, kiprobaltad-e mar ugy elinditani a geped, hogy a monitor ne legyen becsatlakoztatva a halozatra. Vegyel egy fazisceruzat es nezd meg hogy vilagit-e a hazhoz erintve ugy is, ha a monitort kihuzod a hazolzati csatlakozobol. Megeshet, hogy a monitor tapjaban levo kicsatolo kondi zarlatozott be, (kb 100-400nF /400-1000V) Ez eleg nagyocska barnas pirosas darab
es a taptrafo primer es szekunder kore kozze szoktak rakni. Megprobalhatod azt is, hogy a monitor jelkabelenek arnyekolasat vizsgalod fazisceruzaval. Ha kerdesed van irj...

#37 Felhasználó inaktív   bandikaa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 13. 11:04

idézet:
Ezt írta asdf:

A lenyegen nem valtoztat, nem segit, igy csak csendben halkan jegyeznem meg, hogy az a 220 mar jopar eve 230... :rolleyes:
[/quote]

Na ja. Vagy nem :)) Itt az egyetemen, gödöllőn volt úgy, hogy egy UPS kiirta, hogy bocs, de ez a hálózat nem 230 voltos. Kimérték, és 170-250 volt között urgál a fesz.... Sőt, volt hogy 50 voltot mértem a BNC hálózat meg a radiátor között :))))) rendesen rázott!

bandikaa
"We are creatures of the Under World.
We can not afford to love."

#38 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 13. 12:20

idézet:
Ezt írta bandikaa:
Na ja. Vagy nem :)) Itt az egyetemen, gödöllőn volt úgy, hogy egy UPS kiirta, hogy bocs, de ez a hálózat nem 230 voltos. Kimérték, és 170-250 volt között urgál a fesz.... Sőt, volt hogy 50 voltot mértem a BNC hálózat meg a radiátor között :))))) rendesen rázott!
[/quote]
Nalam itthon, akarmikor mertem, 230V-t mer. (Elmu pontos!)

Koleszban maskepp megy, mert ott 4kV-s vezetekrol veszik a tapfeszt, es azt osztjak le szintenkent ~230V-ra. (Tul nagy a terheles, hogy hagyomanyos 400V 3 fazisrol jojjon be a tap, nem birna a rendszer...)
Aztan ha egyszerre tul sokan hasznaljak a villanyt, akkor a terheles fuggvenyeben valtozhat a feszultseg!

#39 Felhasználó inaktív   Qpack 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 06. 13. 19:44

idézet:
Ezt írta bandikaa:

bandikaa
[/quote]

Melyik karra jársz? Hanyad Éves vagy?

Én is ott végeztem..mármint gépészként..az Én időmben (hoppá mit is írok :)) csak a gépész szerver rendetlenkedett, de gyorsan rendbe raktuk és ment tovább.. sajnos a mi pénzünkön kiépített hálózatot már nem volt alkalmam csak utólag kiróbálni..de durva az a 950 kb az itthoni ISDN hez képest..

Egyébként szerintem túlzás amit írsz a fesz ugrálásról, mert kb 4 éve volt teljesen felújítva a rendszer és nem is akárhogy! teljesen újra vezetékelve új átalakítók és kapcsoló szekrények..stb. szerintem kontaktos volt a műszer amivel mértétek.. ekkora fesz ingadozásra az összes gépnek teljesen instabillá kellene válnia bele értve a HUB okat is, az egész hálózatot.. ha nem hal bele minden akkor is komoly károsodások keletkeznek rövid időn belűl.....
---Qpack---
"Muszáj mindig megoldást találni? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?" (grafiti)

Gigabyte GA-8INXP;Intel Pentium 4 3.06 HT;Asetek Vapo Chill Micro Ultra Low Noise;Sapphire Radeon HD 3850;Pioneer DVR-110;Pioneer DVR-115(D); IBM Deskstar 120GXP 60GB;Hitachi Deskstar 7k250 SATA 160 GB ;Morex 9689 házikó;2x2x512/400 DualDDR Inifineon;Philips 107T21

#40 Felhasználó inaktív   JuNi0r 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 06. 14. 09:47

Sziasztok!

Végigolvastam a témát. Teccik. Egész jó ötletek születtek ahhoz képest, h a hozzáértők száma láthatóan 0-hoz konvergál ;)
De most viccen kívül 1-2 alap dolog:

Az un. "földelt konnektor": 2 luk (fázis, nulla) + 2 érintkező (ami valójában 1) a "földelés" - ha be van kötve!!
De ha be is van kötve, akkor sem földelés, hanem nullázás - a jelenlegi szabványok szerint.
Azaz: a védővezetőt - zöld-sárga (esetenként sárga v. piros) vezeték - a biztosítótáblában összekötik a nullavezetővel - kék (mindig) - ami viszont a házba való belépési ponton - ezenkívül a trafónál és az oszlopokon is - földelve van.

Tehát ELVILEG a konnektorban is ráköthetnéd a védőérintkezőt a nullavezetőre - ami egyes országokban szabványos is - de ennek hátrányát már előbb említették, avagy a konnektornál levő kék vezetékre különböző szabályos és szabálytalan okokból kifolyólag akár fázis is kerülhet!! (ami meg a fekete vezetéken van egyébként) Tehát veszélzes dolog!

Vízvezetékre kötés: A vízvezeték valóban jó földelő VOLT! Amíg a vizet acélcsőben vezették a földben. De manapság más a földbe (de soxor a lakásba is) müanyag csövet tesznek, tehát földelési értéke 0 :(

Fűtéscső: Ha vezetékes gázról megy a fűtés, akkor nyert ügyed van! Ugyan a gáz is müanyag csőben megy a földben, de a föld felett és a lakásokban acél. És az acélcsövet a végpontjain és a földből való kiállásnál szigorúan kötelező földelni!!! Így fűtéscsövön - hacsak nem az is müanyag - kazánon és gázcsövön keresztül van földelésed.

A számítógépház és az alaplap: Az alaplap rögzítőlyukai körül az alaplap kisfeszültségű nullapontjára kötött vezető-gyűrű van. De beszereléskor az ezekbe kerülő csavarok alá és az alaplap alá is szigetelőgyűrűt kell helyezni, ami egyébként a ház csavarcsomagjában van, csak mindenki elfelejti használni :mad:
Tehát az alaplapot a gépháztól galvanikusan el kell szigetelni

A modemleégés: védővezető nélkül a gép tápjából ~110V kikerülhet a gép házára. Helytelen szerelés esetén onnan az alaplapra, onnan a soros porra, onnan a modem elektronikájának nulla-pontjára. A telefonvonal csengetési feszültsége szintén 110V, és egyik ere szintén nullán van. Ha a modemből a 110V a másik érre kerül, akkor kész is a baj :eek:

Na, remélem, mindent leírtam. Bocs, ha kicsit szájbarágósra sikeredett, de igyekeztem mindent leírni.
Bill Gates éjszakákon át fejlesztette a Windows-t, ahelyett, hogy férji kötelességeit teljesítette volna.
Egy napon felesége megelégelte és ráförmedt:
-Billy! Ebből nem lesz rendszer!

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.