idézet:
Ezt írta Ghost Siretsa:
Ja még valami! (hhmm deja vu)
Akkor sokszor nem érdemesebb inkább egy szüntementest berakni a gép védelmének, mint szétszedni a teljes lakást? (jó, tudom, a többi elektromos cuccot nem védi (tv stb))
[/quote]
Az UPS sem véd a subject-ben leírt esetekkel szemben ha nincs meg a védőföld, sőt egyes típusok még a polaritást is figyelik, és figyelmeztetnek, ha nincs a "helyén" a védőföld.
üdv
R.
[ 2002. június 16.: Renwick szerkesztette a hozzászólást ]
Füstölő modem, szikrázó ház - villanyszerelő kerestetik!
Elküldve: 2002. 06. 16. 11:34
Elküldve: 2002. 06. 16. 13:16
Amugy UPS-t használva még kellemetlenebb a földeletlen használat, mert 1 esetleges áramszünet esetén a UPS-re kötött gép és a nem UPS-re kötött periféria között nem csak 100-110 voltnyi kóborfeszültség lehet, hanem rendesen 230 is rákerülhet olyan helyekre, ahova nem kéne és szerencsétlen esetben füstöl minden.
Nekem akkor volt ilyen, mikor az autóban szünementesről nyomattunk 1 gépet és ott persze nem volt sehova leföldelve a belső "220-as hálózat". Úgy lezsibbadt a kezem, mikor hozzáértem a géphez, hogy fél óráig nem tudtam vezetni!

Egy napon felesége megelégelte és ráförmedt:
-Billy! Ebből nem lesz rendszer!
Elküldve: 2002. 06. 16. 16:28
idézet:
Ezt írta JuNi0r:
Az UPS véd a feszülségingadozástól, a rövidzártól, meg hasonlóktól, de védővezető (földelés) egyenesen át van vezetve a szünetmentesen. Tehát gyakorlatilag mindegy, de inkább a szünetmentes előtt illik bekötni a földelést és nem a gépre ilyenkor.
Amugy UPS-t használva még kellemetlenebb a földeletlen használat, mert 1 esetleges áramszünet esetén a UPS-re kötött gép és a nem UPS-re kötött periféria között nem csak 100-110 voltnyi kóborfeszültség lehet, hanem rendesen 230 is rákerülhet olyan helyekre, ahova nem kéne és szerencsétlen esetben füstöl minden.
Nekem akkor volt ilyen, mikor az autóban szünementesről nyomattunk 1 gépet és ott persze nem volt sehova leföldelve a belső "220-as hálózat". Úgy lezsibbadt a kezem, mikor hozzáértem a géphez, hogy fél óráig nem tudtam vezetni![/quote]
Nekem egy MGE Pulsar ellipse 500-as van, a fentebb írt földeletlen házban. A két védett aljzatára a gépet és a monitort, a "sima szűrt" aljzatra a nyomtatót kötöttem. Szóval lehet gondom áramszünetnél? Csak azért kérdem, mert nemrég volt egy áramszünet és frankón, hiba nélkül áthidalta. O.K., a CREATIVE hangfalszett kikapcsolt, mert az nincsen rákötve.
Amúgy nem lett gond. De ezexerint lehetett volna ???![]()
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2002. 06. 16. 16:37
idézet:
Ezt írta Ghost Siretsa:
........
UNDER/OVER VOLTAGE túláram alacsony áram - ok![]()
SPIKE SUPPRESSION ??? :confused:
OVERLOAD túltöltés de ez mikor van? :confused:
SHORT CIRCUIT rövidzárlat - ok![]()
AC/DC FUSE ??? :confused:
[/quote]
Spike Supression = Feszültségcsúcsok (rövid idejű kiugró áramlökések) elleni védelem
Overload = túlterhelés (túl sok eszköz rákötése) elleni védelem
AC/DC Fuse = Biztosíték
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 06. 17. 07:21
idézet:
Ezt írta piftuka:
Nekem egy MGE Pulsar ellipse 500-as van, a fentebb írt földeletlen házban. A két védett aljzatára a gépet és a monitort, a "sima szűrt" aljzatra a nyomtatót kötöttem. Szóval lehet gondom áramszünetnél? Csak azért kérdem, mert nemrég volt egy áramszünet és frankón, hiba nélkül áthidalta. O.K., a CREATIVE hangfalszett kikapcsolt, mert az nincsen rákötve.
Amúgy nem lett gond. De ezexerint lehetett volna ???[/quote]
A te esetedben konkrétan nem, mert a gondot a hangfalsett okozhatta volna, de az nem "földeléses" cucc. Ha mongyuk a monitorod lett volna a UPS helyett simán a konnektorban, az már cikisebb!
Egy napon felesége megelégelte és ráförmedt:
-Billy! Ebből nem lesz rendszer!
Elküldve: 2002. 06. 17. 20:49
idézet:
Ezt írta trezor:
Itt tenyleg senki nem hallott a levalaszto trafokrol. :confused:[/quote]
mintha minden szünetmentesben lenne, vagy tévedek?
Elküldve: 2002. 06. 18. 16:31
udvozlet. olvasgattam eztet a topicot aztat hozzaszolnek:
(bar mar sok valasz erkezett de gondoltam, hogy hatha hall valaki valami ujat is)
1. a gep haza ha nincs lefoldelve akkor mindig raz, csak nem egyforma mertekben.
ok: a halozati fesz bemeneti pontjan van ket kondenzator sorba kotve zavarszures celjabol. kb igy:
^ ^
| |
| || || |
|---||---|---||---|
| || | || |
| c1 | c2 |
| | |
| | |
^ ^ ^
fazis fold nulla
ez a kondenzator lanc feszultsegosztokent mukodik valtakozo aramon, igy a fold ponton
(ha nincs foldelve) kb 115V merheto, a tobbi ponthoz es
pl a radiatorhoz kepest.
a pontbol kifolyo aram erosseget (amit te is erzel) csak
a kondenzatorokon szivargo aram
(+ a kondi valtakozo aramu ellenallasa) hatarozza meg
(a regi, kinai, stb jobban ereszt -} nagyobbat rug)
a gephaz foldpontja es a foldeles (vagy vizcso,femkerites, stb) koze beteszel egy pillanatra
egy 220V/40W -os izzot (bekapcsolt v legalabb halozatba bedugott gepnel) es ha vilagit akkor
ottan sulyos bibi van (sorgosen tedd ra a tapot a vonatsinre)
2. Egyen potencialra hozas (EPH) legalabb is a szabvany szerint:
a hazban talalhato osszes nagyobb kiterjedesu femtargyat (kad, zuhanytalca,kazan, stb)
ossze kell kotni egy kozos ponton es ezt a pontot le kell (kotelezo!) foldelni
ide kell rakotni a viz, gaz, futes,stb csovet is ha fembol van.
a celja, hogy kulonbozo femtargyak kozott ne alakulhasson ki veszelyes merteku feszultsegkulonbseg
3. a falban levo "drot" neve: vezetek, a kabel tobberu, tobb szigeteloretegu vezetek.
szinei: fekete - fazis (L) , kek - nulla (N), foldeles(vedovezeto) - zold/sarga (Pe)
ezek a szinek csak kisfeszultsegu (1000V alatti) egyfazisu rendszerre ervenyesek
4. nullazas: ez egy letezo (szabvanyos), a foldelessel egyenerteku dolog.
a bejovo nulla vezetekrol agazhat el.
(de legkesobb ott, ahol a bejovo vezetek keresztmetszete 16 mm2 ala nem csokken)
a szetvalasztas utan a levalasztott vezeto lesz a vedovezeto
a fogyasztoktol jovo foldeles vezetekek ide jonnek, ezt a pontot le szoktak foldelni.
a fogyasztoknal tilos a nulla foldeleskent valo felhasznalasa
elony: a nullavezeto biztos vezetest ad a hibaaramoknak.
(a foldelesnel ez valtozo es az ido multaval egyre rosszabb lesz)
hatrany: ha a bejovo nullavezetek elszakad, akkor a hazban talalhato osszes femtargyra
halozati feszultseg kerul (bar ennek a valoszinusege nagyon kicsi kb. 0%)
legvezeteknel a nullavezeto a tarto acelsodrony, ha ez elszakad, akkor valoszinuleg a tobbi is
5. multimeterrel nem mindig jo merni, mert nagy a bemeneti ellenallasa es olyat is kijelez
ami elhanyagolhato ertek (nem erezheto) biztosabb a probalampa (egyszeru izzo is lehet)
ha az valahol vilagit akkor az mar nagyot tud rugdalni.
6. a legerosebb erintesvedelmi fokozat a hibaaram vedokapcsolo (FI-rele)
ahol ez van ott nem szukseges (de nem art a foldeles)
tehat ha a gep hazat rakotod a gazcsore (futes stb) es felszereltetsz egy FI - relet (a meronel)
akkor meg van oldva a problemo:
a. le van foldelve a geped
b. ha valami bibi van es megfogod a radiatort akkor a FI-rele olyan gyorsan lekapcsol,
hogy szinte meg sem erzed az aramutest
(pl a FI-rele a legjobb megoldas a kadba ejtett hajszarito ellen)
7. a nulla es a foldeles kozott normalis esetben nem lehet feszultseg kulonbseg
8. a fogyasztasmerot nem kothetik "veletlenul" forditva mert erre nagyon figyelnek az
Elmus bacsik (nem akarnak ingyen arammal ellatni teged)
9. (normalis esetben) minden elektromos keszulekben minden fem alkatresz (pl tartosin,
burkolat,stb) es minden NYAK panel test pontja ( 0V ) ossze van kotve egymassal
es ide van kotve a a tapfesz foldpontja is.
10. a 220V mar tenyleg 230V (220/380 helyett 230/400)
kb 95 ota minden evben egy kicsit emeltek rajta igy most 230V korul van
a trafohazhoz kozelebb egy kicsit tobb, tavolabb egy kicsit kevesebb (terhelesfuggo)
ez valami europai szabvany miatt van igy (egyseges europai elektromos rendszer)
az egyik orszagban vett elektromos keszulek korlatozasok nelkul mukodhessen a masikban is
a 220V-os izzokat kb 20eve 240V-ra gyartjak.
11. bar nem szedtem szet ilyet de valoszinu, hogy a villanyborotvaban nincs levalaszto trafo.
a trafok merete (legalabbis a hagyomanyosaknal ("vasmagos") a teljesitmennyel aranyos pl egy 380V/42V 1000W trafo kb
18 Kg, de egy 100 W 220/220 trafo is 3-5 Kg
igy egy kicsit faraszto lenne ezzel "beretvalkozni".
a kapcsolouzemu tapegysegeknel a trafo merete (es sulya) toredeke az elozohoz kepest de itt meg a vezerloelektronika foglal el helyet es ez amugy is kicsit draga lenne borotvalkozni
12. bermann cso: igy szereti mindenki hivni azt a barna muanyag csovet pedig a bermann cso egy olomburkolatu, katranyos textil belseju cso volt kb 40-60 eve
(a belvarosi hazak legtobbjeben meg mindig ilyen van)
13. na nem pofazok ma' tobbet mer' belekavarodtam
egy ket error azert lehet a leirasban (remeljuk hogy nem) mer csak ugy hirtelenjebe irtam eztet
13+1: az ekezeteket es a mondatkezdo nagybetuket elvittek a UFO-k.
Elküldve: 2002. 06. 18. 16:39
a rajz nem kafa
(miert hagyta ki a szokozoket ez az ize?)
leirva kb:
bejovo fazisra ramegy a c1 kondi egyik fele a masik a c2 egyik labara es a c2 masik laba a nullara
a ket kondi kozos pontja a foldelesre megy
[fazis]---|c1|----[fold]----|c2|------[nulla]
ha igy sem lesz jo akkor felgyujtom.
udv.
Elküldve: 2002. 06. 18. 17:19
Lényeg a lényeg, szerintem védőföld, FI-relé. Ennyi. Rá kell költeni kis pénzmagot, de néhány evtizedig megintcsak nincs gond. Jön a gyerek (ha még nincs), nyúlkál, fogdos, asszony virágot locsol az ablakpárkányban, ami alatt ott az elosztó, beleesik a kádba a hajsütővas. Ezeket soha nem lehet előre tudni, de erre elsősorban NEM a számítógép miatt van szükség, hanem a saját és a családod BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!
Ahol még nincs védőföld, szerintem, ott szinte egész biztos egy viszonylag régebbi elektromos hálózat van kiépítve. Namost régi is->könnyebben, jobban, nagyobb eséllyel hibásodik meg valami, valahol, ami miatt kialakulhat az életveszély. Emiatt már eleve szükség volna lépni a védőföld ügyében. Most, hogy valahol valami tönkrement (csörög a telefon, füstöl a modem,etc.) kicsit felfigyeltünk arra, hogy miről is van szó.
De mégegyszer tehát: nem az a lényeg, hogy most a gép miatt nem kell védőföld, inkább rázzon, nem fogom meg. Nem költök most villanyszerelőre, veszek inkább jobb videokártyát. Az itt a lényeg, hogy MÁR RÉGÓTA kellene, hogy védőfölddel ellátott BIZTONSÁGOS elektromos hálózata legyen!
Gondoljátok át, tényleg!
Elküldve: 2002. 06. 20. 10:18
idézet:
Ezt írta joe39:
mintha minden szünetmentesben lenne, vagy tévedek?[/quote]
Tevedsz! Miert lenne levalaszto trafo bennuk? Vagy valaki talalkozott mar ilyennel?
:confused:
[ 2002. június 20.: trezor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 06. 20. 10:40
idézet:
Ezt írta trezor:
Tevedsz! Miert lenne levalaszto trafo bennuk? Vagy valaki talalkozott mar ilyennel?
[/quote]
Hm. Egy részükben tulajdonképpen van, bár általában fixen össze van kötve a primer és a szekunder köri föld.
A szükséges transzformátor persze mindegyikben megtalálható.
Elküldve: 2002. 06. 20. 14:57
idézet:
Ezt írta Rive:
Hm. Egy részükben tulajdonképpen van, bár általában fixen össze van kötve a primer és a szekunder köri föld.
A szükséges transzformátor persze mindegyikben megtalálható.[/quote]
Transzformator =/= Levalaszto transzformator!
A transzformator atteteli aranya barmekkora lehet, esszeru hatarok kozott. A levalasztotranszformator atteteli aranya 1:1 , illetve 1:1,0x a hatasfok 100%-nal kissebb erteke miatt. Vagyis mint mar irtam 220V be, 220V ki. Mi olyan bonyolult ebben?
A szunetmentes tapokban is van transzformator, de az 220V-rol 12V-ra illetve regebbi modelleknel 24V-ra letranszformal, normal halozati feszultseg jelenleteben. Majd a halozati feszultseg megszuntekor 12V, vagy 24V-rol feltranszformal 220V-ra.
A masik lenyeges dolog,
es ez az amiert a temahoz hozzaszoltam, hogy a levalasztotranszformator galvanikusan levalasztja a primer korrol, a szekunder kort. Ellenben az UPS-ek nem vegeznek a halozati feszultseg jelenleteben galvanikus levalasztast, a halozati feszultseg egy relen megy keresztul.
Elküldve: 2002. 06. 21. 07:17
idézet:
Ezt írta trezor:
...[/quote]
Akkor én egy minőségi pédánnyal találkoztam...
Volt a trafójában két 220V-os, valamint egy 24V-os tekerés: a vázon meg egy jól látható helyen egy nagydarab csavar, ahol a ki- és a bemeneti védőföldelést összekötötték![]()
Elküldve: 2002. 06. 21. 07:44
idézet:
Ezt írta Rive:
Akkor én egy minőségi pédánnyal találkoztam...
Volt a trafójában két 220V-os, valamint egy 24V-os tekerés: a vázon meg egy jól látható helyen egy nagydarab csavar, ahol a ki- és a bemeneti védőföldelést összekötötték[/quote]
A leválasztó transzformátornak éppen az a lényege, hogy a primer és szekunder kör nincs galvanikus kapcsolatban
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 06. 21. 08:09
idézet:
Ezt írta *****:
A leválasztó transzformátornak éppen az a lényege, hogy a primer és szekunder kör nincs galvanikus kapcsolatban[/quote]
Éppenséggel tudom - a trafó gyártói is tudták: így aztán a trafón szépen megvoltak a fizikailag elválasztott tekercsek, és a szükséges összekötések a készülék fémvázán kivitelezve - ahogy fentebb írtam.
Elküldve: 2002. 06. 21. 10:26
idézet:
Ezt írta Rive:
Éppenséggel tudom - a trafó gyártói is tudták: így aztán a trafón szépen megvoltak a fizikailag elválasztott tekercsek, és a szükséges összekötések a készülék fémvázán kivitelezve - ahogy fentebb írtam.[/quote]
Legyen ahogy akarod!
Elküldve: 2004. 02. 25. 19:47
Ma a kádban, zuhanyozás közben kaptam egy alapos 50Hz-es rázást a csapteleptől.
Szükségünk lenne egy megbízható, minőségi és garanciális munkát végző villanyszerelőre, aki vállalja a ház teljes villamos felújítását.
Ha ismertek ilyet, ajánljatok, legyetek szívesek.

Kösz.