Most én kissé bajban vagyok ezen topiccal kapcsolatban, de kezdeném az eredeti kérdéssel:
lehet boldogulni, de informatikai területen nem.
Amiről egyébként a topic szól, és emiatt vagyok bajban:
én szerencsésnek mondhatom magam, mert több nyelvet elég magas szinten beszélek, és aktívan használok, így nem zavar, ha valaki angol/német/spanyol/stb. nyelvű idézetet linkel be, bár nem támogatom. Sajnos kevés szabadidőm akad, így általában olyan kérdésekre válaszolok, amiket fejből tudok, ha ritkán megoldást keresek a neten, megpróbálok magyar oldalról csatolni, ha nem találok, magyarul beírni egy összefoglalót, de előfordul, hogy angolul linkklek, bár nem tudom, hogy ezen a fórumon megtettem-e valamikor is. Ennek egyetlen oka van, hogy magyar a fórum, de én sem állok le több oldalt fordítani.
Előfordul, hogy kérdezek, aminek csak idő rászánásával utána kéne nézzek (jó példa erre az Outpostos topicom,) de az otthoni gépemmel kevés időt töltök, munka közben pedig másokéval foglalkozom. Így bár kérdezek olyat, amit kereséssel is megoldhatnék, minden irányítást, segítséget lekövetek, max tovább tart, mire végzek, ha nem egyből megoldást kapok, de ez rendben is van.
A lényege az egésznek, hogy a teljes lustaságot, a megoldás keresésének teljes hiányát rühellem, az olyan topicot, amit úgy kezd, hogy nincs kedvem végigolvasni/keresni, meg sem nézem, de a hozzászólásaimban megpróbálok maximális segítséget nyújtani, lehetőleg magyarul, és legalább megpróbálok nem felesleges kérdéseket feltenni, de persze sikerül.