HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#71 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 19. 13:09

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 13:01

Szerintem se. Bár néhány manus ugyancsak úgy tesz, mintha ő lenne az :)  .
Most, hogy így kiokosítottál, lenne még néhány kérdésem  :respect:  Lehetséges-e, hogy a fény sebessége nem állandó az időben? Tehát a Big Bang után valamennyivel (1 milliárd év) valamennyi, 15 milliárd évvel meg másvalamennyi.

A válasz bonyolult lesz. Kapaszkodj.  Nem tudom. :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#72 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:09

Lehetséges-e, hogy a fény sebessége nem állandó az időben? Tehát a Big Bang után valamennyivel (1 milliárd év) valamennyi, 15 milliárd évvel meg másvalamennyi.

Nem állandó.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#73 Felhasználó inaktív   Asdam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:15

Most, hogy így kiokosítottál, lenne még néhány kérdésem  :respect:  Lehetséges-e, hogy a fény sebessége nem állandó az időben? Tehát a Big Bang után valamennyivel (1 milliárd év) valamennyi, 15 milliárd évvel meg másvalamennyi.

Ezt már bebizonyították hogy nem lehet hiába a vöröseltolódás a fény nem "fárad" el

Bár egyes fizikusok ezt próbálják bebizonyítani magyarul Einstein relativitás elméletét megdönteni
bye

http://leonidasunstoppable.ytmnd.com/

TranceTreamFM The All New Hungarian Trance Radio

WoW: Ashenear - lvl60 Human Warlock - Arathor PvE
Updated@2006.12.01.

#74 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:51

Idézet: one - Dátum: 2004. dec. 18., szombat - 22:27

Azon gondolkodtatok már, hogy a Lorentz-trafókat másképp is ki lehet találni olyanra, hogy illeszkedjenek a azokhoz a kísérletekhez, amelyek szerint a fény sebessége minden vonatkoztatási rendszerből egyformának látszik? A levezetésben van egy ponton egy önkényes szorzás, ami bármire kicserélhető... Lehet, hogy csak kicsit eltérő, de pontosabb eredményt kapnánk?

nem? szerintem végig lehetne vezetni az egészet egy picit másképp. bár valami azt súgja, hogy a kísérletekhez illeszkedő elméletek közül a legegyszerűbb működik a legjobban (az "egyszerű" alatt persze semmi konkrétat nem értek :D). most nincs időm, de majd leírok egy példát (a képletekkel szarakodni kell, lehet, hogy 1 nagy képbe berakom az egészet).

Szerkesztette: one 2004. 12. 19. 13:58 -kor

Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

#75 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 22. 16:20

Na miaz, kifingtatok agyilag? :)

Én továbbhaladtam a Hawking-Penrose könyvben, de már ott tartok, hogy 1 oldal/nap :D

Igen érdekes, ahogy Hawking bebizonyítja, hogy a fekete lyukakban igenis elveszhet az információ, és ráadásul sugároznak is kifelé.

Igazából viszont az keltette fel az érdeklődésemet, ahogy a Minkowsky tér, és az Euklideszi tér összepárosításáról emélkedik. Mégpedig hogy a kétféle térdiagram egyesítésével leírható az elektronok viselkedése, mozgása, vagy például a párkeltés, sőt, még a fekete lyukak egymáshoz való viszonya is. Az egyik ilyen diagram szerint pl a 4 féle tér létezik az időben, amelyből mi az egyik oldalon vagyunk, velünk szemközt (a diagramon) egy párhuzamos valóság található (ahova féreglyukak vezethetnek), a két oldalsó tér pedig valami, ahova a fekete lyukak is mutatnak. Már ha jól értelmeztem, bár ezt még csak épp átfutottam.
Viszont az tényleg érdekes, ahogy az Euklideszi tér leírja az elektron általunk észlelhető mozgását, a pozíciójának bizonytalanságára pedig a Minkowsky tér elmélet ad magyarázatot...

#76 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 22. 19:08

Én ezt szoktam mostanában nézegetni, érdekesen néz ki 3D-re kivetítve! :think:
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#77 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 08:07

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 22., szerda - 19:08

Én ezt szoktam mostanában nézegetni, érdekesen néz ki 3D-re kivetítve! :think:

Ez most mi is?:) Én csak két wireframet látok, amik torzulgatnak össze vissza.

#78 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 23. 18:00

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. dec. 23., csütörtök - 8:07

Ez most mi is?:) Én csak két wireframet látok, amik torzulgatnak össze vissza.

Ez egy hiperkocka csak különböző módon van lehetőség a 3D megtekintésre. Lehet kapcsolgatni, hogy szemüveged van, vagy "bandzsítós" módszerrel nézed, stb. ;)

Gondolom a hiperkockát, tudod, hogy mi... Szerintem érdekes kis kütyü. ;)
Kép

#79 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 19:23

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 23., csütörtök - 18:00

Gondolom a hiperkockát, tudod, hogy mi... S

Hogy őszinte legyek: nem... lemaradtam valamiről? :)

#80 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 31. 17:46

Idézet: one - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 14:51

nem? szerintem végig lehetne vezetni az egészet egy picit másképp. bár valami azt súgja, hogy a kísérletekhez illeszkedő elméletek közül a legegyszerűbb működik a legjobban (az "egyszerű" alatt persze semmi konkrétat nem értek :D). most nincs időm, de majd leírok egy példát (a képletekkel szarakodni kell, lehet, hogy 1 nagy képbe berakom az egészet).

Kép
Kép

Szerkesztette: one 2004. 12. 31. 18:35 -kor

#81 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 01. 00:09

BUÉK! remélem nem kúrtam el a képleteket, most már végképp nem tudom ellenőrizni őket. :party:

#82 Felhasználó inaktív   Asdam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 01. 18:19

Idézet: one - Dátum: 2005. jan. 1., szombat - 0:09

BUÉK! remélem nem kúrtam el a képleteket, most már végképp nem tudom ellenőrizni őket. :party:

:eek:  :OOO  :respect: 
bye

http://leonidasunstoppable.ytmnd.com/

TranceTreamFM The All New Hungarian Trance Radio

WoW: Ashenear - lvl60 Human Warlock - Arathor PvE
Updated@2006.12.01.

#83 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 20:21

:think:  Erről a hipercube-ról mit kell tudni?
Érdekes,tetszik,de mi köze a tér-idő elméletekhez?  :think:

#84 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 02. 20:29

A hiperkocka egy négydimenziós kocka, melynek minden oldala önmagába tér vissza... :) Ez szerintem már alapból elég érdekes és van némi köze a tér-idő elméletek megvitatásához, már csak azért is, mert nem mindennap mászkál az ember egy olyan kockában, aminek ha kimész az oldalán a saját seggedet látod kimenni szemben... :D
Kép

#85 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 02. 20:40

Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#86 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 20:52

Idézet: LightBringer - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 20:29

A hiperkocka egy négydimenziós kocka, melynek minden oldala önmagába tér vissza... :) Ez szerintem már alapból elég érdekes és van némi köze a tér-idő elméletek megvitatásához, már csak azért is, mert nem mindennap mászkál az ember egy olyan kockában, aminek ha kimész az oldalán a saját seggedet látod kimenni szemben... :D

És hogyan működik, illetve mitől 4 dimenziós ez a kocka?

#87 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 21:24

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 20:52

Ha ezt én úgy el tudnám magyarázni, ahogy olvasom ezekről a weboldalakat, akkor én most elméleti matematikát tanítanék valamelyik neves egyetemen... :D

Magyar oldalakat nem nagyon találtam a témáról, de itt egy angol nyelvű leírás, amely elmagyarázza a negyedik teret, valamint az N dimenzó kiszámítását, stb.

Itt egy idézet, ami kb. megérteti a 3-nál (3+1) több dimenziós tér fogalmát:

Idézet: dr. Balogh Sándor

A három dimenziós Föld felszíne felett repülõ halad. Látszólag nincs semmi kapcsolat a két objektum között, de ha valami meghibásodik a gépen, akkor azt a Föld magához vonzza. Azaz van gravitáció, ami olyan ”távolbahatás”, ami alapján feltételezhetünk egy negyedik dimenziós kapcsolatot a két test között. Eszerint a gravitációt magasabb, négydimenziós jelenségként értelmezhetjük. A negyedik dimenzióban tulajdonképpen mezõt kell feltételezünk, ahol tömegvonzás mellett a sugárzó energia, például a mágnesesség, vagy a rádióhullámok foglalnak helyet. A „4-D” mezõ felett a nagyobb szabadságfokú ötödik mezõ lehetséges, ahol az energiatartalmú anyagi mezõ, vagy hullám energia létezik. A következõ dimenzió az élõ, növényi bioformát rejti magában. Elég ha csak arra gondolunk, mitõl nõnek a fák a gravitációval ellentétes irányba. Aztán a hetedik dimenzióban elképzelhetõ az élõ állati bioforma, a nyolcadikon az emberi forma, az anyaghoz kötött szabad lélek, illetve szellem. A kilencedik dimenzióban lehetségesek a legmagasabb szabadságfokú mezõk, mint például az anyaghoz nem kötött szellemek, vagy a lehetõ legnagyobb szabadságfokú abszolút lény. Mindez logikus magyarázata lenne számos megfejthetetlen problémának, amit a tudomány több területén, de a geometriában is több, mint 2000 esztendeje hordozunk magukkal

Kép

#88 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 21:42

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 14:01

A rég világban a fény sokkal lassabb volt még a hangnál is, gondolj csak a fekete fehér tévékre ahol a hang előbb jött mint a kép. Aztán amikor még csak messziről nézted a légvédelmi gépágyúkat akkor előbb jöttek a piros csíkok aztán a tak-tak-tak-tak. Az első nyomjelzős lövedék ellövésekor viszont, a durranás előbb volt csak aztán láttad a csíkot, pedig a szemed előrébb van mint a füled. A fény sebessége is változik, mitől lenne állandó. Minden igaz, sőt az ellenkezője is, csak jó helyen kell lenni hozzá.
Ezért veszélyes a fénysebességnél gyorsabb űrhajó, mert sötétben nem világít előre a lámpája és csak nappal lehet vele haladni. Amúgy is éjjel le kell lassítani a részeg részarvasok meg a télapó miatt, aki ott kóvályog a tejúton, kivilágítatlanul. Természetesen ezek, csak a háromdimenziós világunk problémái.
Ezt még nem éred föl, azt a kanyart ne is próbáld, maradj itt a helyeden.

#89 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 14:39

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 21:52

Megfigyelések:
A kocka 8 csúcsának mindegyikéből 3, páronként merőleges él indul ki, tehát 3 kiterjedése van.
A négyzet 4 csúcsának mindegyikéből 2, páronként (:D) merőleges él indul ki, tehát 2 kiterjedése van.
A szakasz 2 csúcsának mindegyikéből 1 (páronként merőleges :D) él indul ki, tehát 1 kiterjedése van.
(csak a teljesség kedvéért :smoker:)
A pont 1 csúcsának mindegyikéből (:omg:) 0 (páronként merőleges :p) él indul ki, tehát 0 kiterjedése van.

Mindre igaz, hogy 2^n csúcsának mindegyikéből n él indul ki, tehát n kiterjedése van.

És ettől aztán nem-kicsit-pihent-agyú emberkék hiperkockákról kezdenek elmélkedni - a 4 dimenziós hiperkockának 16 csúcsa van, mindegyikből 4, páronként merőleges él indul ki, az 5 dimenziós hiperkockának 32 csúcsa van, mindegyikből 5, páronként merőleges él indul ki, stb.

Így aztán lehet teszem azt olyan szépeket mondani, hogy "az n bites Gray-kódok az n dimenziós hiperkocka csúcs-él gráfjának Hamilton-köreit adják". :omg::D

U.I.: Remélem ezzel mindenkinek elvettem a kedvét a további hiperkockázástól - inkább Rubik-kockázzatok. :D
U.I.2.: Nem is, jobbat találtam: 4D Rubik-kocka - mert megérdemlitek. :D

Szerkesztette: cx.core 2005. 01. 03. 14:52 -kor

#90 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 18:08

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 14:39

4 dimenziós hiperkockának 16 csúcsa van, mindegyikből 4, páronként merőleges él indul ki...

Ezt így ábrázolnád, tudod, idővel visszatér önmagába, hisz kocka, de ha merőleges páronként, akkor hogy... és végül, akkor mitől "kocka"? köszi! :rolleyes: :p :D

Szóval nem olyan egyszerű dolog ez, leírva egyszerű, de a valóságban elképzelni már elég érdekes.
Kép

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »