HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 08. 16:52

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 13:18

Ezt meg nézni:

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35 A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Bár a lehető legérthetőbben, laikusoknak szólóan magyarázzák a dolgokat, mégis megdöbbentően hihetetlen amit a műsorban hall az ember. Emészteni kell utána egy kicsit a hallottakat. :) 
NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#202 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 17:56

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 17:52

Ezt meg nézni:

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35    A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Bár a lehető legérthetőbben, laikusoknak szólóan magyarázzák a dolgokat, mégis megdöbbentően hihetetlen amit a műsorban hall az ember. Emészteni kell utána egy kicsit a hallottakat. :) 

Igen, ezt már én is kinéztem magamnak :) Ha van rá igény esetleg fel is tudom venni (tv-tunerrel).

Azt a műsort nem láttad véletlenül a spektrumon, ahol a fénysebességhez közeli, illetve azt elérő sebesség esetén elénk táruló látványt modellezték számítógépen? Kb. 2-3 hete láttam egyik este, de sajnos csak a műsor végét. A számítógépes modell készítőjének a nevét meg nem jegyeztem meg :( pedig biztos fenn van az anyag a neten is.

#203 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 21:38

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 17:56

Igen, ezt már én is kinéztem magamnak :) Ha van rá igény esetleg fel is tudom venni (tv-tunerrel).

Azt a műsort nem láttad véletlenül a spektrumon, ahol a fénysebességhez közeli, illetve azt elérő sebesség esetén elénk táruló látványt modellezték számítógépen? Kb. 2-3 hete láttam egyik este, de sajnos csak a műsor végét. A számítógépes modell készítőjének a nevét meg nem jegyeztem meg :( pedig biztos fenn van az anyag a neten is.

Nem sajnos, de a Spektrumon hál'Istennek sokat ismételnek. :) SZVSZ rövidesen műsorra tűzik.

upd: Egyébként már 1977-ben láttuk a Millenium Falconból... :D

Szerkesztette: Brett Shaw 2005. 02. 08. 21:40 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#204 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 08:36

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 16:52

Ezt meg nézni:

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35    A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Ez volt már, nem?

Legalábbis valami ilyesmit láttam a múlt héten, asszem egyik este a spektrumon.

A húrelméletről meg a dimenziókról beszéltek ott is, egész jól szemléltették a dolgokat.

#205 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:19

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 22:38

upd: Egyébként már 1977-ben láttuk a Millenium Falconból... :D

Pont ez az, hogy a modellezés szerint egészen más lenne a látvány, mint ahogy ezt eddig gondoltuk (vagy láttuk a tv-ben) :)

#206 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:54

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 9:19

Pont ez az, hogy a modellezés szerint egészen más lenne a látvány, mint ahogy ezt eddig gondoltuk (vagy láttuk a tv-ben) :)

Fred Hoyle leírta a látványt "Az űr legmélyén" c. sci-fi regényében (nem legyinteni, Fred Hoyle csillagász), persze még képzeletgazdag olvasóknak is más olvasni és más szimuláción végignézni.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#207 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:29

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 16:52

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35    A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Ezt tegnap már láttam, tök jó. :)
Én eddig úgy tudtam, hogy az M-elmélet a "membrán"-ból kapta az M betűt.
Wherever you go, go with all your heart.

#208 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 09. 13:30

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 9:54

Fred Hoyle leírta a látványt "Az űr legmélyén" c. sci-fi regényében (nem legyinteni, Fred Hoyle csillagász), persze még képzeletgazdag olvasóknak is más olvasni és más szimuláción végignézni.

Azt mondod, olvasni sokkal jobb? :)  Egyetértek. ;)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#209 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 13:36

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 13:30

Azt mondod, olvasni sokkal jobb? :)  Egyetértek. ;)

Persze hogy jobb, de itt azon túl, hogy olvasás közben valamiféle egyéni elképzeléseken alapuló kép kialakul az emberben a jelenségről, szerintem érdemes megnézni a szimulációt is. Nem az olvasást helyettesítendő, hanem kiegészítendő.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#210 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 09. 13:59

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 13:36

Persze hogy jobb, de itt azon túl, hogy olvasás közben valamiféle egyéni elképzeléseken alapuló kép kialakul az emberben a jelenségről, szerintem érdemes megnézni a szimulációt is. Nem az olvasást helyettesítendő, hanem kiegészítendő.

Nem szeretem, ha még a képzeletemben is korlátoznak...  ;)

(Persze, hogy érdemes. De nem szükséges. Pont úgy, ahogy az utolsó mondatod mondja, mert az bizony kulcs! És mégis, nézd csak végig szinte az összes filmértékelést errefelé, mind azt hiányolja, miért nem pont úgy van, mint a könyvben....  :omg: )
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#211 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 14:28

Szerintem azért ezt a 11 dimenziót egy "kicsit" nehezebb elképzelni, mint bármilyen más könyv netán fantáziavilágát.
Bizonyos témákban jó, ha az ember maga képzeli hozzá a világot a könyvekhez, de ez egy kicsit súlyos téma ahhoz, hogy magától teljes képet tudjak alkotni róla. És ebben a filmek, illusztrációk nagy segítségemre vannak.

#212 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 14:46

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 14:28

Szerintem azért ezt a 11 dimenziót egy "kicsit" nehezebb elképzelni, mint bármilyen más könyv netán fantáziavilágát.
Bizonyos témákban jó, ha az ember maga képzeli hozzá a világot a könyvekhez, de ez egy kicsit súlyos téma ahhoz, hogy magától teljes képet tudjak alkotni róla. És ebben a filmek, illusztrációk nagy segítségemre vannak.

Amikor olvasok valamit, a könyv cseleménye mintegy leképeződik az agyamban, látom a történéseket, de ez a kép teljesen egyéntől, az egyén tapasztalásaitól függ. Ha én azt olvasom, hogy "sűrű erdőbe ért", bizony egy tölgyes, vagy fenyves képe jelenik meg előttem, egy brazil olvasó előtt bizonyára trópusi őserdő (hacsak konkrétan meg nem nevezi a könyv, milyen erdőről is van szó).
Itt viszont olyan témáról van szó, ami túlmutat minden emberi tapasztaláson, analógiákra kényszerülünk, melyeknél kénytelenek vagyunk az általunk közvetlenül érzékelt 3 térbeli dimenzióra csökkenteni a dimenziók számát. Minden ilyen illusztráció szükségszerűen sántít, sőt, nem kell 11 dimenzió ahhoz, hogy sántítson, elég a jól ismert 3 is, (lásd atommodellek illusztrálása). Mindezek ellenére én nem vagyok az illusztrációk ellen, csak tudnunk kell, hogy a saját fantáziánkban kialakult kép érhet annyit, mint bármely illusztráció.

Szerk: bocsánat, ez már elég offos eszmefuttatás volt. :offtopic:

Szerkesztette: Thrawn 2005. 02. 09. 14:54 -kor

#213 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 09. 15:45

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 14:46

ez már elég offos eszmefuttatás volt. :offtopic:

De ezt legalább érdemes elolvasni. :)
¤

#214 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 16:13

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 14:46

Amikor olvasok valamit, a könyv cseleménye mintegy leképeződik az agyamban, látom a történéseket, de ez a kép teljesen egyéntől, az egyén tapasztalásaitól függ. Ha én azt olvasom, hogy "sűrű erdőbe ért", bizony egy tölgyes, vagy fenyves képe jelenik meg előttem, egy brazil olvasó előtt bizonyára trópusi őserdő (hacsak konkrétan meg nem nevezi a könyv, milyen erdőről is van szó).
Itt viszont olyan témáról van szó, ami túlmutat minden emberi tapasztaláson, analógiákra kényszerülünk, melyeknél kénytelenek vagyunk az általunk közvetlenül érzékelt 3 térbeli dimenzióra csökkenteni a dimenziók számát. Minden ilyen illusztráció szükségszerűen sántít, sőt, nem kell 11 dimenzió ahhoz, hogy sántítson, elég a jól ismert 3 is, (lásd atommodellek illusztrálása). Mindezek ellenére én nem vagyok az illusztrációk ellen, csak tudnunk kell, hogy a saját fantáziánkban kialakult kép érhet annyit, mint bármely illusztráció.

Szerk: bocsánat, ez már elég offos eszmefuttatás volt. :offtopic:

Teljesen igazad van vele, csak arra céloztam hogy elsőre könnyít a felfogáson egy jó illusztráció :) Főleg a nagyon elméleti fogalmaknál, megérteni is könnyebb úgy. Aztán persze lehet már egyedi elképzelésünk is róla :)

#215 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 17:32

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 16:13

Teljesen igazad van vele, csak arra céloztam hogy elsőre könnyít a felfogáson egy jó illusztráció :) Főleg a nagyon elméleti fogalmaknál, megérteni is könnyebb úgy. Aztán persze lehet már egyedi elképzelésünk is róla :)

Kell is hogy legyen, sok esetben - főleg az ilyen 11 dimenziós és ehhez  hasonló szemléltetések esetén -  az illusztráció nem több, mint egy nagyteljesítményű fürtön lerenderelt techdemo.

#216 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 19:18

Komolyan mondom hihetetlenek vagytok. Mi az, hogy többet ér pusztán a szöveg bárminemű illusztráció nélkül? Ekkora baromságot régen olvastam. Nyilván egy regény "képi világát" magam alkothatom meg, de nehogymár egy fizikai, netán tudományos kísérlet megértéséhez elég legyen az egyén képzelőereje!!!! Nehogymár ne kelljen bemutatni egy fizikai kísérlet ereményét! Vagy úgy gondolják egyesek, hogy elég lenne egy tudományos szöveg az egészről és mindenki képzelje el maga, hogy miről is van szó???? Qrvára nem kéne ebbe a kategóriába sorolni az irodalmi műveket, pláne összemosni a filmes adaptációkkal. Ez az egész gondolat - amire egyesek itt próbálják ráirányítani a figyelmet - azontúl, hogy baromság még ráadásul qrva nagy álokoskodás is, amelyel - egyesek - önnön felsőbbredűségüket igyekeznek bizonygatni. Nevetséges.

#217 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 20:10

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 19:18

Komolyan mondom hihetetlenek vagytok.

Komolyan mondom, hihetetlen vagy. :D  Senki nem mondta, hogy a szöveg többet ér bárminemű illusztráció nélkül, olvass vissza még egyszer.

Idézet

Nyilván egy regény "képi világát" magam alkothatom meg, de nehogymár egy fizikai, netán tudományos kísérlet megértéséhez elég legyen az egyén képzelőereje!!!!

Nem általánosan tudományos kísérletről volt szó, sőt, semmiféle kísérletről, ellenben egy máig bizonytalan elméletcsokorról, amit jelenlegi tudásunk szerint semmilyen módon nem tudunk kísérletileg ellenőrizni.

Idézet

Nehogymár ne kelljen bemutatni egy fizikai kísérlet ereményét!

Még egyszer hangsúlyozom, semmiféle kísérletről nem volt szó.

Idézet

Vagy úgy gondolják egyesek, hogy elég lenne egy tudományos szöveg az egészről és mindenki képzelje el maga, hogy miről is van szó????

Nem, nem elég. Csak a szemléltetés szükségszerűen elnagyolt, analógiákba csomagolt,  - főleg multidimenzionális terek esetén -, nem árt továbbgondolni. Láttál Te már akár egy fekete lyukról olyan ábrázolást, ahol nem a gravitációs potenciálgödröt ábrázolták, mint egy tölcsért, amibe belecsorog az anyag? Mert én nem. Márpedig a lyuk,  - ha a rá vonatkozó szöveg elolvasása után továbbgondolkodsz Te is rájössz - nem ilyen.

Mindössze erről volt szó.

Szerkesztette: Thrawn 2005. 02. 09. 20:11 -kor

#218 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 20:13

Egészen véletlenül épp az imént láttam (a Spektrumon) "Az elegáns univerzum" sorozat "A 11. dimenzió" című részét. Sajnos azt kell mondjam, hogy nekem nem tűnt többnek, mint népszerűsítő, színes-szagos mesének. Kvantummechanikai kifestőkönyvnek. Félreértés ne essék, nem a húrelmélettel van bajom.

Nem ártott volna néhány dolgot ténylegesen elmagyarázni, nem csak vizuális hasonlatokat mutogatni.

Számomra például egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy pontosan milyen fizikai jelenségek vizsgálatánál szükséges a "tér szövete" fogalom bevezetése, és hogy pontosan mit is takar ez a hangzatos szószerkezet. De ez csak egy kiragadott példa a sok közül. Ami még így hirtelen felindulásból eszembe jut: szvsz a gravitáció (a rajta "csúszkáló" bolygók alatt behorpadó) hártyaként történő ábrázolásával csínján kéne bánni, mert az a tapasztalat, hogy az ilyen szemléletes hasonlatokat a hétköznapi ember bizony készpénznek veszi (pl. elektromos illetve mágneses erővonalak).

#219 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 09. 20:14

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 20:10

Mindössze erről volt szó.

Kép  :)
¤

#220 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 20:41

:p

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10