HWSW Informatikai Kerekasztal: Az egészséges számítógéphasználat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (9 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az egészséges számítógéphasználat avagy gondolj a jövőre is Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 23. 18:26

Mostanában elég sok bajom van a sok gép előtt töltött idő miatt; például szemromlás, a csuklóm szokott fájni, meg a fejem is elég sűrűn. Arra gondoltam, hogy nyitok egy topikot amelyben az "egészséges számítógépezés" minden aspektusát meg lehetne beszélni. (Előre is elnézést kérek a hosszú topiknyitányhoz.) Egyébként természetesen használtam a keresőt, és a hasonszőrű témákat a „+olvasnivaló” résznél lehet megtalálni. A téma helyén sokat gondolkoztam, de mivel tökéletesen egyik hardveres szekcióba se illik, ezért raktam a PÁF-ba (esetleg a Sziget lehet még jó hely, ha szükséges, akkor majd el lesz mozgatva).

Megpróbálom először egy kissé összefoglalni a fő irányelveket és "támadási pontokat", aztán majd meglátjuk, hogyan folyik tovább a topik. ;)

A számítógép és perifériái által leginkább támadott emberi szervek a következők: szem, fül (idegrendszeri panaszok okozója lehet), gerinc (főként a derék és a nyak ill. esetlegesen a hát), vállak, csukló, ujjizületek, lábak. Azért elég szépen fel van sorolva tetőtől-talpig, de közvetve majdnem minden szervünk veszélynek lehet kitéve (itt mondjuk a mozgáshiány okozta keringési problémákra gondolok).

A számítógép elsősorban fizikai hatások útján okozhat károsodásokat, de azért nem hiszem, hogy van olyan ember, akit ne mérgelt volna fel egy váratlan hiba, egy elszállt dokumentum vagy egy mentetlen játék. Márpedig nem árt komolyan venni ezeket a hatásokat sem, mert a mai rohanó világban már egész fiatalon (30-40 évesen) reális esélye lehet egy szívinfarktusnak vagy agyvérzésnek, még ha a számítógép okozta hirtelen felindulás csak az utolsó csepp is, de mondjuk a helytelen táplálkozás vagy a stresszes életmód volt a fő ok.
+olvasnivaló:
HWSW - Játék közben tettél-e tönkre hardvereszközt? :)
Egészséges életmód – Stressz – Okok és igazi megoldások
HarmoNet – Fejfájás? Mulaszd el!

De haladjunk szépen sorjában, kezdjük a szemmel.
A szemünk állapotát elsősorban a monitor által mutatott kép minősége befolyásolja. CRT monitorok esetén fontos, hogy lehetőleg minél kevésbé vibráló képet nézzünk, vagyis a frissítési frekvencia minél nagyobb legyen. Az ajánlott 85Hz, de én pl. a munkahelyemen és otthon is 100Hz-en járatom a monitorokat.
Szerintem a képernyőfelbontás is fontos, hiszen a túl nagy felbontás miatt lehetséges, hogy "gúvasztani" kell az embernek a szemét a szövegek olvasásához, ez megint csak nem túl egészséges. A felbontást úgy érdemes beállítani, hogy ha a fejünk a monitortól min. 40cm-re van (ez kb. az egészséges távolság), akkor kényelmesen el lehessen olvasni a megjelenő szövegeket.
Ha ezeket a mostani monitorunkkal nem tudjuk megtenni, akkor érdemes elgondolkozni ennek cseréjén, mert a szem a legfontosabb érzékszervünk, annak romlása az egész életünkre kihatással van. Ha valaki új kijelző vásárlásán töri a fejét, akkor jó alternatíva lehet a TFT. Itt egyáltalán nem jelentkezik vibrálás, és a képminőség is elég jó már manapság akár az olcsó kategóriában is (még ha a CRT-k ebben mind a ami napig jobbak).
Fontos még, hogy a monitor a szemmagassághoz képest hol helyezkedik el. Ez akkor a legjobb, ha egyenesen előre nézve a monitor közepe és felső széle közé nézünk. Ebben az esetben ugyanis a gép előtt töltött idő java részében előre vagy kissé lefelé nézünk, így kevésbé fárad el a szem. Nem egészséges viszont felfelé nézni (magasan lévő monitor esetén), ez kifejezetten fárasztó egy idő után, de a túlzottan lefelé nézés (alacsonyan lévő monitor) se jó, mert a szemnek ez az állása is fárasztó lehet.
Elég sűrűn előforduló jelenség, hogy a delikvens meredten bámulja a képernyőt, a percenként pislogásszám akár 4-5-re is lecsökkenhet (az átlagos pedig valahol 7-8 között van a számítógép előtt ülők esetében). Ez a szem kiszáradásához vezethet, égő, bepirosodó szem a jele. Megoldás lehet, hogy ha akaratosan pislogásra kényszerítjük magunkat (bár ezt be kell gyakorolni, mert könnyen elfeledkezik az ember róla), ill. a legjobb, ha időnként tartunk egy kis szünetet, amikor nem a monitort bámuljuk. Ezt egyébként érdemes összekötni egy kis mozgással is. Erre vonatkozólag van kormányrendelet is, ami (ha jól emlékszem) óránként 10 perc szünetet ír elő, és azt is meghatározza, hogy a folyamatosan gép előtt töltött idő nem lehet több 7 óránál (ez a munkahelyekre vonatkozó előírás, de otthon is érdemes lehet betartani... ;) ). Mindenféleképpen érdemes legalább évente elmenni szemészeti vizsgálatra, hogy idejekorán kiderüljön a legkisebb szemromlás is. :hemuveg:
+olvasnivaló:
HWSW - Miért szemkímélőbb a TFT mint a CRT?!
HWSW - Látvány és használhatóság: TFT vs CRT - melyik a jobb?
HWSW - szemüveg – munkahely
HWSW - Monitor és a szem :-)
HWSW - Latasunk romlasa, avagy minden infos szemuveges lesz egyszer?
HWSW – Munkavédelem

Folytassuk a füllel.
Bármennyire is furcsának hangzik, de nagyon sok probléma okozója lehet a zaj. Márpedig egy átlagos számítógép igen csak szép számmal termeli a különféle zajokat. Egy rossz monitor sípolása, az elkoszolódott ventillátorok sivítása vagy a merevlemez kattogása mind zavaró lehet ha hosszú ideig kell hallgatni. Ez először csak zavaró, de a későbbiekben fejfájáshoz vagy gyomorpanaszokhoz is vezethet. Mi a megoldás? Elsősorban kiszűrni/cserélni a zajos eszközöket (mint pl. az említett monitor), ill. csendesebb megoldásokat találni. Ez lehet egy jobban hangszigetelt/rezgéscsillapított ház, alacsonyabb fordulaton járó ventillátorok vagy akár vízhűtés. Kinek mi tetszik igazán, azt hiszem ezen a fórumon ezzel a témával elég sok topik foglalkozik. ;)
+olvasnivaló:
HWSW - Számítógép szekrénybe építése, Beépített számítógép a csend érdekében

A következő testrész a gerinc, ide tartozik a nyak, a hát és a derék problémái.
Nagyon fontos, hogy a gép előtt töltött időben a lehető legkényelmesebb testtartásban legyünk (nem, nem a fekvésre gondolok... :) ), ebben elsősorban a bútorok helyes kiválasztása és használata segíthet. Az egész test akkor van jó pozitúrában, ha a törzs és a felső lábszár kb. 100-110 fokot zár be (vagyis enyhén hátra vagyunk dőlve a függőlegestől), és az alsó és a felső lábszár szöge is hasonló legyen. A szék magasságát úgy kell megválasztani, hogy az előbbi helyzetben a teljes talppal érintsük a padlót. Ha ez a magasság megvan, akkor ehhez képest kell a billentyűzet magasságát beállítani. A jó helyzet az, ha a felkar függőleges, lógó helyzetben van a testünk mellett, és ehhez képest az alkar derékszögben állva nyúl a billentyűzet fölé.
A hát egészséges tartásához olyan széket válasszunk, amely elég stabilan meg tudja tartani ha nekidőlünk, de mindemellett kényelmes a hátnak (párnázott), esetleg jó lehet, hogy ha a támla dőlésszöge külön állítható.
A nyak a fej tartásától függően van terhelve. A legjobb az, ha a nyak a gerinccel egy "egyenesben" van, és nem hajolunk túl előre vagy hátra.
Érdemes arra figyelni, hogy hosszabb idő esetén mozgassuk, tornáztassuk a lábunkat, hogy a keringés ne lassuljon le benne. Munka közben is lehet a lábat térdből hintáztatni, a lábfejet körbe forgatni, a lábujjakat ki-be hajtogatni. Nem árt az asztal alatt elegendő lábteret hagyni, hogy véletlenül se rúgjunk bele semmibe (ez se a lábunknak, se mondjuk a számítógépnek nem tesz jót).
+olvasnivaló:
HWSW - Térdepelős szék és számítógépbútorok
HWSW - Szamitogepes asztalok
HWSW - Asztalok , székek : milyet ?
Patikatükör - Merev háttal

Végül pedig a kar és a kéz (váll, csukló, újjak) következzenek.
A kar (váll) helyzetéről fentebb már írtam. A csukló lehetőség szerint egyenes állapotban legyen, vagyis a kézfej az alkarral egy egyenesbe essen, mert így éri a legkisebb terhelés. A kéz tartására kétfajta állás terjedt el; az egyik szerint nem szabad alátámasztani az alkart, annak szabadon kell lennie. Ez az eset szerintem elsősorban a folyamatos kétkezes billentyűzet használat során jó (viszont ez is fárasztó hosszú ideig). A másik esetben az egérhasználat során az alkart a csukló mögött megtámasztjuk. Ez történhet magán az asztalon, vagy direkt erre a célra tervezett eszközzel, például egérpaddal, ill. csuklótámaszos billentyűzeten. A folyamatos gépelés esetén a csukló esetében arra is ügyeljünk, hogy a csukló ne legyen kifelé fordítva, hanem itt is egyenesen álljon. A normál, egy egyenesben elhelyezett gombsorú billentyűzeteknél ez nem biztos, hogy betartható, de szerencsére elég sok ergonómikus billentyűzet kapható, amelyek középen meg vannak törve, így nem a kéznek kell megtörnie.
A sok "egerészés" miatt elég sok embernek vannak ujjizületi panaszai. Erre a problémára megoldás lehet, ha olyan egeret választunk, ami a számunkra legkényelmesebb. Ebben esetben a balkezesek általában hátrányban vannak, mert elég kevés kifejezetten balkezes egér kapható, nekik a kétkezes egerekkel kell megelégedniük. Fontos, hogy az egér mérete akkora legyen, hogy a tenyerünk kényelmesen feküdjön rajta, az egerek nem túl széles tartományban mozgó méretei miatt a nagy tenyerű emberek és kis tenyérrel rendelkezők (pl. gyerekek) hátrányban lehetnek. Lehet kapni ún. laptopegereket is, amelyek a normál méret felével/harmadával rendelkeznek; de ezeket felnőtt ember hosszú ideig biztosan nem tudja kényelmesen használni, ezek csak a tapipad kiváltására jók, ha annak a használat még inkább fárasztó. Az egér kiválasztásakor szempont lehet még, hogy a fogása jó legyen. (Nekem pl. a sima műanyag egér azért nem tetszik, mert egy idő után ha megizzad az ember tenyere - főleg nyáron - akkor vagy csúszkál, vagy ragad a tenyér.) Szerintem az enyhén érdes felületű műanyag egerek a jó választás. Lehet bőrbevonatú egereket is kapni (jó drágán), ezekről érdemben nem tudok nyilatkozni, talán nem csak státusszimbólum egy ilyen egér, hanem valamilyen haszna is van... Fontos szempont az egereknél, hogy lehetőleg könnyen mozogjanak. Ma már az optikai egerek elég olcsók, és jó minőségű egérpadon (főleg, ha kis tefloncsíkokat ragasztunk az egér aljára) ezek működnek a legkényelmesebben. Nem mindegy az egér súlya sem. A kábeles egerek súlyai nagyjából egyformák, de a rádiós/infra egerek egy vagy két ceruzaelem nagyságú akkumulátort is tartalmazhatnak, ez pedig sokaknak kényelmetlen lehet (bár az egérkábel beakadása miatt többet biztos nem kell idegeskedni...).
+olvasnivaló:
HWSW - Speciális egérpadok, egy kis trükk
HWSW - A jó egérpad...

Ebben a topikban lehetne beszélni az egészségkímélő PC alkatrészekről és bútorokról. De várom a véleményeket, ötleteket, tanácsokat!

#2 Felhasználó inaktív   N_Gabber 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 18:29

hűűű aztamindenit, de jól összefoglaltad :)
szép munka  :respect:  :up:

#3 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 12. 23. 20:28

:up:
Ebből írtam évfolyamdogát é ilyen témában tartottam osztályfőnökit az egyik suliban :) . Mennyi munkától kímélsz meg, ha előbb jut eszedbe a topik! :Đ
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 20:42

Idézet: didyman - Dátum: 2004. dec. 23., csütörtök - 20:28

Ebből írtam évfolyamdogát é ilyen témában tartottam osztályfőnökit az egyik suliban :) . Mennyi munkától kímélsz meg, ha előbb jut eszedbe a topik! :Đ

:)
Kösz az elismerést!

didyman: képzeld el, hogy a topik ötlete tegnap délután fogant meg fejemben a munkahelyemen, este elkezdtem bepötyögni, ma meg "stilisztikailag" rendezgettem, meg egy kis fórumkutatást csináltam... :cool:

#5 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 20:58

Egyébként a "kutatásom" során elég sok weboldalra és termékre bukkantam, majd ezeket is elkezdem csöpögtetni.
Itt van mindjárt egy érdekes oldal:
>>Keysan<<
Kép(Allsop)
Kép(Safco)

#6 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 08:45

Summer: szép munka, gratulálok.
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#7 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 08:46

Idézet: didyman - Dátum: 2004. dec. 23., csütörtök - 20:28

Ebből írtam évfolyamdogát...

Megoszthatnád velünk... ;)
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#8 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 13:14

A nagy testvér nevével fémjelzett Natural Keyboard (ez azt hiszem az eredeti változat, de fut Pro, Elite és Media néven is)
KépKép
Ilyeneket bárhol be lehet szerezni, szerintem megéri.

Vannak ennél érdekesebb billentyűzetmegoldások is, ezek (is) az ergonómia jegyében készültek, de elég érdekes a kinézetük, és a használhatóságuk is megkérdőjelezhető:
>>Kinesis Corp.<<
Contoured Keyboard
Kép

Maxim™ Adjustable Ergonomic Keyboard
Kép

The Kinesis Evolution™ Track-Mount™ Keyboard
Kép

#9 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 16:08

Egyébként a rossz számítógéphasználat okozta betegségeket RSI szindrómának (repetitive strain injury) (ismétlődő jellegű terhelés) nevezi az orvosi terminológia.
R.S.I. Page

Vannak még érdekes kialakítású billentyűzetek:
SafeType Vertical Keyboard
KépKép

Balkezes billentyűzet (ráadásul ún. A-kialakítású):
Kép

Néhány érdekesség balkezeseknek:
HWSW - Balkezesek, ballábasok ide!
HWSW - Modern egér balkezeseknek...

Szerkesztette: SuMMeR 2004. 12. 25. 16:11 -kor

#10 Felhasználó inaktív   galileo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 22:54

[quote name='SuMMeR' date='2004. dec. 23., csütörtök - 20:58'] Egyébként a "kutatásom" során elég sok weboldalra és termékre bukkantam, majd ezeket is elkezdem csöpögtetni.
Itt van mindjárt egy érdekes oldal:
>>Keysan<<
Kép(Allsop)
Gratulálok!
Ilyen van az országban? Esetleg csulótámaszos egérpadról tud valaki? (nem a két cicisre gondolok) :)

Szerkesztette: galileo 2004. 12. 25. 22:56 -kor

#11 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 23:07

Idézet: galileo - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 22:54

[...]
Ilyen van az országban? Esetleg csulótámaszos egérpadról tud valaki? (nem a két cicisre gondolok) :)

Ezt csak külföldi weblapon találtam, de csuklótámaszos egérpadot már láttam én is élőben.

Itt lehet kapni egy egyszerűbb kialakításút (Kelly-Tech)
Kép

Itt is van ugyanez, meg egy másik fajta (ÍrókézSK)
Kép
Kép

Szerk.: viszont az a 7 fokos dőlésszögű egérpad szvsz kicsit használhatatlan, kipróbáltam, hogy féloldalasan feltámasztottam a jelenlegi egérpadomat, de nekem ez a helyzet nem nyerte meg a tetszésem (talán meg lehetne szokni).

Szerkesztette: SuMMeR 2004. 12. 25. 23:12 -kor

#12 Felhasználó inaktív   galileo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 00:15

Köszi! Ilyesmikre gondoltam.

#13 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 00:18

Csak egy merész felvetésem lenne: Ez miért Pocsék áru??? :think:

A topik témája nagyon jó, ez nagyon komolyan ki is van fejtve, szal a helyedben jelezném egy global mod.-nak, hogy helyezze át az őt megillető helyre... :up:
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#14 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 00:29

SuMMeR: :respect:  :respect:  :respect:

ritka alapos topik :up:

részemről van egy 100Hzen villogó, megfelelő magasságban levő monitorom, billzet és egér egy szintben, egérpad zselés csuklótámasszal (3M), szék pedig beállítva, hogy az alkarom vízszintes legyen.
már csak a gépet kéne eldugítani, mert ahhoz képest, hogy egy heatpipeos Aerocool prochűtő, meg két lassított Zalman házhűtő pörög (ráadásul ventirács nélkül), +1 dtk táp ami alapvetően nem hangos, meg egy szintén halk Seagate vinyó okozza a zajt, au összhatás még így is elég durva :(
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#15 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 00:40

Nalam is be van a szek allitva normalisan,moncsi szem magasagaban,es a csuklom is magasabban van egy picit,szal akkor nem is rossz ez igy! :lollypop:

A billentyuzet pedig:Kép :lollypop:
:D

#16 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 09:38

Idézet: Fym - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 0:18

Csak egy merész felvetésem lenne: Ez miért Pocsék áru??? :think:

A topik témája nagyon jó, ez nagyon komolyan ki is van fejtve, szal a helyedben jelezném egy global mod.-nak, hogy helyezze át az őt megillető helyre... :up:

Sajnos gőzőm sincs hova kellene rakatni, ötlet?  :)

Mivel ebben a topikban mindenféle számítástechniai eszközzel (meg persze a jó/rossz hatásukkal) lehetne foglalkozni, ezért egyik hardveres szekcióba se illik pontosan bele (vagy ha a legtöbbet emlegetett eszközöket nézzük - egér, billyentyűzet - akkor az "Egyéb hardver" lenne esetleg jó...).

#17 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 10:00

Én is az Egyéb hardverre gondoltam, ott megérne egy kiemelést is, meg is tenném, csak kerüljön oda... :think:
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#18 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 11:04

Kép
Erre azt mondják hogy hiába vannak rajta "A" alakban a gombok, ugyanúgy roncsolja az ember csuklóját, mint egy "sima" billentyűzet. :think: Nem tudok nyilatkozni, nemrég óta használom, ráadásul a csuklómra sem panaszkodhatok, pedig már vagy 10 éve (mióta az eszemet tudom :Đ ) számítógépb*zi vagyok... :D
Rhino666

#19 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 11:12

en sose ertettem ezeket a torott billentyuzeteket :confused:

az egyeneshez is hozza tudok nyulni ferden. probaltak belemverni a tizujjas gepelest, na az merev es kenyelmetlen volt, ha ahhoz ragaszkodnek, talan szamitana :think:
de jobban erzem magam nelkule, ami kulon jo, ugyanis ettol a designtol kiraz a hideg...
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#20 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 11:30

Te is nyolc ujjal nyomod? :D :lol:
Rhino666

Téma megosztása:

• (9 Oldal)
  • +