HWSW Informatikai Kerekasztal: Az egészséges számítógéphasználat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (9 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az egészséges számítógéphasználat avagy gondolj a jövőre is Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 26. 11:57

ez nagyon jo topik!  :respect:

SuMMeR altal belinkelt nehany keprol mondanek velemenyt. Eloszor a Safco termeke: Eleg viccesnek tunik szamomra. Iden osszel terveztem magamnak egy uj kifejezetten szamitogepes asztalt.  Ugy terveztem meg, hogy a kihuzhato bill- es egerpad beferjen a szek karfaja fole.
kep1 Ezaltal megvan a karjaim tamasztasa, a vallak nincsenek felhuzva, termesztes allapotukban pihennek.

Masodszor: a belinkelt kepen lathato, hogy A4tech fan vagyok  :cool:. Jobb kezes reven, direkt vettem balos billt, mert zavart, hogy munka kozben mindig le kelllett vennem a kezemet az egerrol vagy ballal atnyulni a numerikus reszhez. Balos billel ezt sikerult kikuszobolni, bar az A alaku gombokat meg nem sikerult megszoknom. Masik talan egy picit zavaro tenyezo: hianyoznak a kijelo ledek, ezek csak a systrayen jelennek meg, de meg lehet szokni.

7%os egerpad dontes. Ritka kenyelmetlen.. En ugy hasznalom az egeret, hogy a kezél egeszen a kisujjamig az asztallapon nyugszik. Grafikus leven, a precizios munkaknal a kisujj es a gyurusujj segit a pontos pozicionalasban, mikozben a huvelykujj ellentartja az egeret. (ezt most vettem eszre :) )

Ami szerintem kimaradt: az a lab tamasztasa. Velemenyem szerint ez is nagyon fontos. Jelen pillanatban ugy nezki, hogy a labam egyaltalan nincsen a foldon, a kepen lathato Videoton hangfalat hasznalom labtartonak. Az IKEA irodai szekem (Nominell) tokeletes valasztas.

Persze, azert a mozgast nem szabad elhanyagolni, kell napi gimnasztika vagy rendszeres sportolas. Neha mar igy is erzem, hogy a gerincem faj egy kicsit.. :( "Roviden" ennyi..
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#22 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 12:33

Idézet: Schwarzmueller - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 11:57

[...]
Ami szerintem kimaradt: az a lab tamasztasa. Velemenyem szerint ez is nagyon fontos. Jelen pillanatban ugy nezki, hogy a labam egyaltalan nincsen a foldon, a kepen lathato Videoton hangfalat hasznalom labtartonak. Az IKEA irodai szekem (Nominell) tokeletes valasztas.
[...]

Én meg azon gondolkodtam, hogy egy görgős talptámaszt rakok be az asztal alá (a T*sco-ban láttam Welness World márkanéven)
Egy kicsit hasonlít rá ez:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
csak az két részből áll, vagyis a jobb és a bal láb külön görgőket kap.

#23 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 19:05

Idézet: Rhino666, az médium - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 11:30

Te is nyolc ujjal nyomod? :D :lol:

oszinten szolva lovesem nincs, mennyivel, de talan 2-4-6-8 altalaban :D
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#24 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 26. 19:18

Idézet: alvaro - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 19:05

oszinten szolva lovesem nincs, mennyivel, de talan 2-4-6-8 altalaban :D

:omg: Én is csak ahogy (ki)jön (a lépés). :p
Rhino666

#25 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 19:52

Mint ígértem, kiemeltem a topikot... ;) Sok sikert, a magas színvonalú eszemcseréhez... :up:
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#26 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 20:15

Idézet: Fym - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 19:52

Mint ígértem, kiemeltem a topikot... ;) Sok sikert, a magas színvonalú eszemcseréhez... :up:

:)  :up:

Egy-két ergonómiával foglakozó weblap:
IBM - Healthy Computing
Cornell University - Ergonomics
Bárány Tamás - Irodaergonómia (Itt lehet olvasni a helyes megvilágításról és levegőminőségről is, amiken én "nagyvonalúan" átsiklottam ;) )

#27 Felhasználó inaktív   Stormrider 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 20:16

Sziasztok!

Amikor egy ergonómikus egeret szerettem volna venni magamnak, szétnéztem a neten és akkor találtam az
Ullman.se oldalt és a PenClic Mouse-t.

Kép

Itt van róla egy kis videó: :)
PenClick Video

Sajnos az ára legolcsóbb helyeken (német online shopokban) kb. 130 Euro.  :(
Pedig biztos nagyon kényelmes...
"The closer you are to death. The more you realize you are alive." - Joe Simpson

#28 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 20:50

Idézet: Stormrider - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 20:16

[...]
Amikor egy ergonómikus egeret szerettem volna venni magamnak, szétnéztem a neten és akkor találtam az
Ullman.se oldalt és a PenClic Mouse-t.
[...]
Pedig biztos nagyon kényelmes...

Hmm... Az én saját tapasztalatom, hogy egy nem is túl sokáig tartó kézírás sokkal jobban lefárasztja a kezem, mint akár az egész napos egerészés. Ha kb. egy oldalnyi kézírásos szöveget kell elkövetnem, akkor már szüneteket kell beiktatnom. Mondjuk a kézírás tollal, és az egérfunkciók tollszerű eszközön való használata nem ugyanolyan terhelés, mindettől függetlenül nem vagyok meggyőzve a PenClick hasznosságáról (csak hát 130 euroért nem veszi meg az ember csak kipróbálásra... ;) )

Gondolom ez az eszköz viszont jó lehet arra, hogy kézírásos módszerrel vigyünk be információkat (WinXP-ben ez már alapban benne van), de nem kell külön egér és pl. külön digitalizáló tábla:

Idézet

A kézírás-felismerési szolgáltatás segítségével a szöveg gépelés helyett kézírással is bevihető. A szöveg beviteléhez használjon kézírás bevitelére szolgáló eszközt, például digitális tollat és táblát, vagy az egér mozgatásával formálja meg a szavakat, és közben tartsa lenyomva az elsődleges egérgombot.

(Forrás: WindowsXP Súgó)

#29 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 22:38

Idézet: SuMMeR - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 20:50

Hmm... Az én saját tapasztalatom, hogy egy nem is túl sokáig tartó kézírás sokkal jobban lefárasztja a kezem, mint akár az egész napos egerészés. Ha kb. egy oldalnyi kézírásos szöveget kell elkövetnem, akkor már szüneteket kell beiktatnom. Mondjuk a kézírás tollal, és az egérfunkciók tollszerű eszközön való használata nem ugyanolyan terhelés, mindettől függetlenül nem vagyok meggyőzve a PenClick hasznosságáról (csak hát 130 euroért nem veszi meg az ember csak kipróbálásra... ;) )

Sztem nagyban fugg, hogy milyen tollal irsz. Ha a tollat nyomni kell a papirra, hogy latszodjon az iras, akkor az faraszto, de ha olyat hasznalsz, amihez lenyegeben nulla erokifejtes szukseges, az mar annyira nem faraszto. :)

#30 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 23:23

Idézet: Schwarzmueller - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 22:38

Sztem nagyban fugg, hogy milyen tollal irsz. Ha a tollat nyomni kell a papirra, hogy latszodjon az iras, akkor az faraszto, de ha olyat hasznalsz, amihez lenyegeben nulla erokifejtes szukseges, az mar annyira nem faraszto. :)

Igazad lehet, de én már cyberhuszár vagyok, levélírást csak gombnyomogatással, az egérmutató mozgatását csak egérráncigálással  tudom elképzelni... :D

Apropó, lábtámasz. A Safco katalógusában (~2,9MB pdf) van néhány fajta, esetleg ötletadónak:
Kép

Szerkesztette: SuMMeR 2004. 12. 26. 23:25 -kor

#31 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 23:51

Ezek joknak tunnek, nem ugy mint a fagorgos, amit korabban belinkeltel.
Menetkozben jutott eszembe. Dolgozm egy cegnek, es ott lattam egy olyan szeket, amibe egy kb 50cm atmeroju -nem tudok jobb szot-  gumilabda volt az ules. kiprobaltam, elkepesztoen egyenes tartast adott automatikusan. A hattamlat es a kartamaszt nem is nagyon hasznaltam, de a labtamaszt annal inkabb.

#32 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 23:51

Idézet: SuMMeR - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 20:50

Hmm... Az én saját tapasztalatom, hogy egy nem is túl sokáig tartó kézírás sokkal jobban lefárasztja a kezem, mint akár az egész napos egerészés. Ha kb. egy oldalnyi kézírásos szöveget kell elkövetnem, akkor már szüneteket kell beiktatnom.

Hiaba, konnyen megszokja az ember az ergonomikus billzetet.

En is eszrevettem, hogy miota gyakorlatilag majdnem nonstop gepezek, azota elfelejtettem kezzel irni.
Sosem voltam egy szepiras bajnok, de az 5 evvel ezelotti kezirasom a maihoz kepest gyongyszem, azt meg el lehetett olvasni, most mar nem mindig sikerul olvashatoan irnom.

Meg elfarad a csuklom hosszabb szoveg irasakor, mig billzettel gyakorlatilag korlatlanul birom.

Ergonomia nalam annyiban kimerul, hogy hanyattvagom magamat a borfotelben, lab felrak a Chieftec torony miatt megemelt Buroteka asztalra (most 75 cm magasan van az asztallap), Cordless Comfort billzet olbe vesz, bal konyok a bal kartamaszon, jobb konyok a jobb tamaszon, MX1000 meg pont kezre all az asztalon, csuklom az asztallap elen.
Asztalon levo 21"-es monitor (nana, hogy 100Hz-n) meg a hanyattfekvo pozicio miatt all pont szemre, egyenesen ulve tul magasan van.
Fejemet meg nem kell tartani, arra ott van a szekbe epitett fejtamla. :)

Aztan mar csak arra kell figyelni, hogy az etel/ital/WC/alvas szuksegletet neha el kell intezni, akkor fel kell allni. (Bar aludni mar sikerult billzettel az olemben...)

A francba, a sorrel teli huto a masik szobaban van, at kene cipelni ide, hogy egy karnyujtasnyira legyen a geptol...

Szerkesztette: nyunyu 2004. 12. 27. 00:00 -kor

#33 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 27. 14:59

A magam részéről az ergonómikus kompjúterizálás kimerül egy jó monitorban (most épp TFT, mer' az nem sugároz), nagy betűmérettel (96 helyett 120 vagy 144 DPI, felbontástól függően). Természetesen kell háttérvilágítás is, ezt egy kis 5W halogénlámpával oldom meg (a monitor mögötti falat világítja).

Van továbbá zselés egérpadom (amiből, optikai egérről lévén szó, kioperáltam a zselés csuklótámaszt, így kevesebb helyet foglal), kényelmes székem - most gondolkodom egy amolyan "főnöki bőrfotelen", ami akciósan 25 forint a Metróban. Ja, és halk gép, természetesen. Nagyon halk.

Persze néha befigyel a nyunyu féle élethelyzet is, csak nekem az ágyon: TV kimenetre teszem a kártyát, szépen elfekszem, egér a kezembe, billzet a fejem alá :), és max. egy újabb sörért mászok ki a hűtőhöz :D
Jó dolog ez a sok derótmentes ketyere.

#34 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 28. 00:30

Na igen, ha ergonomiarol van szo, akkor TFT a nyero.

Miota 2 hetig nalam allomasozott faterom 19"-es TFT-je, azota erosen gondolkozok en is egy beszerzesen. (Csak a zse hianyzik :( )

Sokkal kellemesebb azt bamulni 8-10-12 oran keresztul, mint a 21"-es CRT-t.

Halk gep: na igen, az sem hatrany, nemreg csereltem le a visito vinyomat, mert csengett a fulem tole, ha egesz nap hallgattam :(

Szerkesztette: nyunyu 2004. 12. 28. 00:32 -kor

#35 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 28. 00:44

Dög kényelmetlen, szétnyűtt, teszkógazdaságos forgószék, öthathét éves, atomszemroncsoló CRT monitor, kényelmetlen, instabil íróasztal. Még szerencse hogy a billentyűzetem kényelmes A-shape billentyűs. :Đ Az önpusztítás érdekében már azon is gondolkodtam hogy mobiltelefon adó-vevő tornyot húzok fel az íróasztalom mellé, vagy pedig széntüzelésűvé alakítom át a tápegységemet. :rolleyes: Katasztrófa!! :reklamacio: :down:
Rhino666

#36 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 28. 10:38

Idézet: Rhino666, az médium - Dátum: 2004. dec. 28., kedd - 0:44

már azon is gondolkodtam hogy mobiltelefon adó-vevő tornyot húzok fel az íróasztalom mellé

Ott nem bánt.  :D
Üdvözlettel:
Gabi

#37 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 28. 13:03

Maximum ha radol :D

#38 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 28. 13:24

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2004. dec. 28., kedd - 10:38

Ott nem bánt.  :D

Akkor marad a széntüzelés... :omg:
Rhino666

#39 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 31. 06:34

Nekem,mint gamer-fannak,joforman csak a szekkel van gondom. :omg:
Ha Anyam kenyelmes,alacsony foteljaban kavarok,akkor nem latom jol a kepernyot,mert messze van /rovidlato vagyok!/ :mad:
Ha a gorgos,ergonomikus,teleszkopos irodai szeket hasznalom,akkor vagy a karfara tamaszkodom,akkor a vallaim kapnak gorcsot,vagy nem tamaszkodom a karfara,es akkor egy ora mulva a gerincem elfarad.A szgep asztalra helyhiany miatt nem tudok tamaszkodni.
/Mint minden hatranyos helyzetu gepbuzi-a sarokba vagyok bekenyszeritve!/
Mivel az eddig hasznalt szekem szertefoszlott,adjatok tippeket /esetleg konkret,es nem 69.000.-Ft-os tippet/ hogy milyen szeket,es hol lenne erdemes megnezni?
Tapasztalataim szerint az egeszseges szamitogephasznalat az,hogy a kozepso,vagy mutato ujjunkkal
eroteljesen megnyomjuk a kikapcsolo gombot! :D
Forumlako

#40 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 01. 12:24

Idézet: kokler - Dátum: 2004. dec. 31., péntek - 6:34

Nekem,mint gamer-fannak,joforman csak a szekkel van gondom. :omg:
Ha Anyam kenyelmes,alacsony foteljaban kavarok,akkor nem latom jol a kepernyot,mert messze van /rovidlato vagyok!/ :mad:

Akkor nem csak szek kell, hanem :hemuveg: is.
(Egyebkent nekem is -5/-5 a konfiguraciom, es :hemuveg: nelkul 20cm-rol tudnam csak elolvasni a monitort, tavolabbrol nem...)

Idézet

Ha a gorgos,ergonomikus,teleszkopos irodai szeket hasznalom,akkor vagy a karfara tamaszkodom,akkor a vallaim kapnak gorcsot,vagy nem tamaszkodom a karfara,es akkor egy ora mulva a gerincem elfarad.A szgep asztalra helyhiany miatt nem tudok tamaszkodni.

Ha jol ertem, akkor neked valami olyan szek kell, aminek nagy a hattamlaja, es a teljes hatat tartja.

Idézet

Mivel az eddig hasznalt szekem szertefoszlott,adjatok tippeket /esetleg konkret,es nem 69.000.-Ft-os tippet/ hogy milyen szeket,es hol lenne erdemes megnezni?

Erdemes raszanni egy napot, es elmenni a butornegyedbe (XIII. kerulet, Reitter Ferenc utca kornyeke), aztan vegignezni a nagy aruhazak kinalatat.

Annak idejen igy tettem, es vegigprobaltam egy csomo szeket a Domus-ban, Kika-ban, egy csomo masik Reitter utcai boltban, aztan vegul az RS-ben kotottem ki, es jopar ora szektesztnek alcazott ucsorges+hintazas utan dontottem a mostani fotelem mellett. (Irodaszekek/Vezetoi szekek/Standard hintamechanikas borfotelek/5400 cimszo alatt talalod a weblapon)
Eredetileg nem szantam ennyi penzt szekre, de vegul megiscsak kiadtam 45k-t erte. Nem bantam meg.

Joval tartosabb, mint baratom Metro gazdasagos 20k-s mubor fotelje, ami masfel ev alatt szetfoszlott.
No meg persze kenyelemben is van nemi kulonbseg a ket fotel kozott.

Mondjuk azt nem tudom, mitol 45k a fotel, mert amikor rossz beallitas miatt eltort a hintam, akkor a komplett hintamechanika postakoltseggel egyutt kerult ~5500Ft-be (ebbol 1800 volt a postakoltseg!)

Szerkesztette: nyunyu 2005. 01. 01. 12:46 -kor

Téma megosztása:

• (9 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.