Ergonómikus egy topic... Élvezet olvasni.
Én személy szerint - hasonlóan másokhoz - meg vagyok győződve róla, hogy a monitor hozzájárul a szem romlásához. Bár a mai monitorokkal nem nagyon van már ebből a szempontból probléma, régebben viszont annál több volt. Nekem gimiben kellett először szemüveget húznom a fejemre. Az általánosban még Junosztyokon toltuk a dolgokat, de gimiben sem lett sokkal jobb a helyzet a monokróm dögökkel. És hát akkoriban kattantam rá a számítógépre... Ami szerintem ugyancsak nagyon sokat számított a látásromlásomban, az a neon. Mivel koliban laktam, nem választhattam meg, hogy milyen lámpát használok, és hát kivétel nélkül minden helyiségben neoncső volt.

Megtette a magáét.
Ami még szerintem fontos a lábakkal kapcsolatban. Olyan magasra kell beállítani a széket, hogy a combok vízszintesen legyenek. Ekkor is a legkönnyebb "teletalppal" a földön pihentetni a lábunkat. Illetve ekkor a vénás keringést nem szorítja el a szék széle. Ez főleg kisebb gyerekeknél nagyon fontos, akiknek ugye még nem elég hosszú a lábuk, és legtöbbször lóbálják. Szóval a lábtámasz nekik a legfontosabb.
A székről még egy gondolat. A munkahelyi székemet szeretem nagyon. Nem egy extra cucc, úgy örököltem. Szokásos irodai szék, szerintem az OfficeDepot-ban vehették, onnan szoktak nekünk rendelni, ha jól emlékszem. Egy rettentő nagy előnyét érzem: széles az ülőfelülete, a szokásos irodai székek alsó árkategóris termékeinél megszokotthoz képest szélesebb. És egyáltalán nem vagyok egy nagy darab ember, sőt, vékony vagyok, de ezt a tulajdonságot határozottan kedvelem.
Egyébként az eszközök csak nagyjából ergonómikusak körülöttem.
A monitort én válaszottam, és nem hiába kértem 96KHz-eset (kár, hogy LG

), 1024*768@100Hz.
Az asztal, szék magassága kiváló. Egy baj van az aztalommal, hogy alul van neki nyomtatótartó polca. Kb 20 centire a padlótól. Előre egyenesen nem tudom kinyújtani a lábam

. Ez rettentően sz@r dolog, bár sokkal rosszabbul kivitelezett nyomtatópolcos asztalokkal is találkoztam már.
A másik bajom meg a hangos ház... De szerintem majd lerakom magam mellé, akkor jobb lesz. De akkor hová rakjam a szkennert a tetejéről...? Na, mindegy.
Az otthoni állapotokról nem beszélek, a kis asztal, kis szék... Meg úgyis átmeneti...
Két fontos dolog van miután minden ergonómikus dolog körülöttünk: tudatosan kell azt a pozíciót kiválasztani, ami helyes, és - mint kokler már említette fentebb - minél kevesebb időt tölteni ebben a pozícióban...
Ja, és ekkor jön elő a másik fontos kérdés: és az ágyad mennyire kényelmes...?
Szerkesztette: SikE 2005. 02. 28. 12:55 -kor