HWSW Informatikai Kerekasztal: Az egészséges számítógéphasználat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (9 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az egészséges számítógéphasználat avagy gondolj a jövőre is Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   miatyánk 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 23. 18:22

Üdv.

Nagyon jó ez a topic! Gratula!

Az én álom munkaszékem a norvég Stokke, DUO balans fantázianevű székkölteménye. Ennél a cégnél mindent az ergonómiának rendelnek alá, és mindeközben még fantasztikusan is néznek ki a termékei. Sajnos az árai a norvég szinthez igazodnak.:(

KépKép
KépKép

#62 Felhasználó inaktív   Eiki 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 23. 20:09

Nagyon tetszenek ezek az ülőbútorok (szándékosan nem széket írtam :)). Azonban 305.000 Ft horror-ár. Fel kell hívnom pár bútoros ismerőst :Đ

#63 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 15:31

HWSW Szavazás - Min ülsz a számítógép előtt? :up:

#64 Felhasználó inaktív   [Black] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 19:34

Hi All!

Először is: gratulálok a topikhoz... :)  szép munka  :respect:

Végigolvastam az elejétől a végéig, és szerintem ha minden topik ilyen lenne... az maga lenne a mámor  :D

É, személy szerint nem értek egyet azzal, hogy az "A" típusú bill-zet jobbat tesz azoknak, akik 10 ujjal gépelnek. Mondjuk én nem tudok gépelni, de tudm ,hogy a csuklónak egy olyan pózban kell lennie, hogy a csukló nagyon "meghajlik". Ez ellen van egy nagyon jó megoldás: ülj messzebb a bill-zettől!  :)

Láttam, sokan töltenek fel a munkaállomásukról képet, előbb-utóbb én is fogok, de addig megpróbálom leírni... A székemmel kezdeném. Nem éppen egy kényelmes szék :( Ezen lenne a legjobb változtatni. Karfa nélküli, RS-ből származó gurulós székecske.... mondjuk még nem foszlik ;) Az asztal az ikeaból való. Meg vagyok vele elégedve egyszerűsége miatt. Egyedül a karom nincs egy magasságban a billzet tartóval, de ezektől eltekintve nagyszerű. Sajnos magának a gépháznak van egy nagy hibája: zúg. És nem tudom, mitől. Én a ventillátorra gyanaxok... de ki tudja... a monitoromról, mert végülis rövidlátó vagyok. Egy nagyon jó 17' SyncMaster monitor... 1024x768 85Hz-en megy. Meg vagyok vele elégedve.

A Stokke DUO balans székhez csak annyit... én is kipróbálnám :D
Linux felhasználónak lenni egy olyan életet jelent, mintha egy nagy, ácsokból és építészekbõl álló családdal laknál együtt. Minden reggel, amikor felkelsz, a ház egy kicsit megváltozott. Lehet, hogy egy új torony épült, vagy néhány falat elmozdítottak. Vagy esetleg valaki ideiglenesen eltüntette a padlót az ágyad alól.

#65 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 12:47

Ergonómikus egy topic... Élvezet olvasni. :up:

Én személy szerint - hasonlóan másokhoz - meg vagyok győződve róla, hogy a monitor hozzájárul a szem romlásához. Bár a mai monitorokkal nem nagyon van már ebből a szempontból probléma, régebben viszont annál több volt. Nekem gimiben kellett először szemüveget húznom a fejemre. Az általánosban még Junosztyokon toltuk a dolgokat, de gimiben sem lett sokkal jobb a helyzet a monokróm dögökkel. És hát akkoriban kattantam rá a számítógépre... Ami szerintem ugyancsak nagyon sokat számított a látásromlásomban, az a neon. Mivel koliban laktam, nem választhattam meg, hogy milyen lámpát használok, és hát kivétel nélkül minden helyiségben neoncső volt. :( Megtette a magáét.

Ami még szerintem fontos a lábakkal kapcsolatban. Olyan magasra kell beállítani a széket, hogy a combok vízszintesen legyenek. Ekkor is a legkönnyebb "teletalppal" a földön pihentetni a lábunkat. Illetve ekkor a vénás keringést nem szorítja el a szék széle. Ez főleg kisebb gyerekeknél nagyon fontos, akiknek ugye még nem elég hosszú a lábuk, és legtöbbször lóbálják. Szóval a lábtámasz nekik a legfontosabb.

A székről még egy gondolat. A munkahelyi székemet szeretem nagyon. Nem egy extra cucc, úgy örököltem. Szokásos irodai szék, szerintem az OfficeDepot-ban vehették, onnan szoktak nekünk rendelni, ha jól emlékszem. Egy rettentő nagy előnyét érzem: széles az ülőfelülete, a szokásos irodai székek alsó árkategóris termékeinél megszokotthoz képest szélesebb. És egyáltalán nem vagyok egy nagy darab ember, sőt, vékony vagyok, de ezt a tulajdonságot határozottan kedvelem.

Egyébként az eszközök csak nagyjából ergonómikusak körülöttem.
A monitort én válaszottam, és nem hiába kértem 96KHz-eset (kár, hogy LG :mad: ), 1024*768@100Hz.
Az asztal, szék magassága kiváló. Egy baj van az aztalommal, hogy alul van neki nyomtatótartó polca. Kb 20 centire a padlótól. Előre egyenesen nem tudom kinyújtani a lábam :(. Ez rettentően sz@r dolog, bár sokkal rosszabbul kivitelezett nyomtatópolcos asztalokkal is találkoztam már.
A másik bajom meg a hangos ház... De szerintem majd lerakom magam mellé, akkor jobb lesz. De akkor hová rakjam a szkennert a tetejéről...? Na, mindegy.
Az otthoni állapotokról nem beszélek, a kis asztal, kis szék... Meg úgyis átmeneti...

Két fontos dolog van miután minden ergonómikus dolog körülöttünk: tudatosan kell azt a pozíciót kiválasztani, ami helyes, és - mint kokler már említette fentebb - minél kevesebb időt tölteni ebben a pozícióban...  :D

Ja, és ekkor jön elő a másik fontos kérdés: és az ágyad mennyire kényelmes...?

Szerkesztette: SikE 2005. 02. 28. 12:55 -kor

"This world is not like mine
This future's far behind"

#66 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 22:45

Hat ja, az mar nekem is feltunt, hogy miota dolgozom, azota sokkal gyorsabban farad a szemem, mivel egy kovulet Samsung 700s bombazza a kepemet a munkahelyen, maximum 1024x768 85Hz-vel.
Iszonyuan zavar, mivel itthon 1280x960 100Hz-n tolom, es latom, ahogy vibral a 85Hz.
Plane, hogy neha-neha latni velek atlos csikokat a munkahelyi monitoron, mintha egy pillanatra kimaradna a frissites.

Szoltam kolleganak, o nem latja, mondjuk ot a 85Hz sem zavarja.

Esetleg nem artana mar uj :hemuveg:-et csinaltatnom, mivel a mostani mar 4 eves. (raadasul elegem van a gagyi Zeiss lencsebol, annyira csapnivalo minosegu. :mad: Haverom majdnem megvakult miattuk, mikor szetrobbant az alig egy honapos Zeiss lencseje olvasas kozben...)

Szerkesztette: nyunyu 2005. 03. 01. 22:51 -kor

#67 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 08:49

Melyik lencse jobb szghez?
Üdvözlettel:
Gabi

#68 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 17:20

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 8:49

Melyik lencse jobb szghez?

Hogy érted a kérdésed? Üveg <-> műanyag, vagy víztiszta <->színezett, vagy normál <-> bevonatos. :confused:

Nekem egy 0/0,25 dioptriás, műanyag lencsés (olyan lekerekített téglalap alakú), bevonat nélküli szemüvegem van, úgy egy éve.
Amit ennyi idő alatt tapasztalatam:
- állandóan zavar a mai napig is, sűrűn piszkálom (pedig stabilan áll a fejemen), ezért állandóan tele van az ujjlenyomataimmal amit egy puha, síma szövettel szoktam takarítgatni. :hemuveg:
- mivel műanyag a lencséje, ezért elég gyorsan karcolódik, meg van rajta egy "kavicsfelverődés" is (egy kis ütődés), emiatt talán jobb választás az üveg, de arra meg jobban kell vigyázni ugyebár, ezt már ejtettem le asztalról is. 

#69 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 19:23

A monitornál nem csak a frissítés számit hanem az is, hogy mennyire éles a kép. Egy 3-4 éves monitornál már durva képminőség romlás lép fel ill. az is számit, hogy milyen vga hajtja. Mert egy gf2mx nem fog neked tűéles képet adni 1024-ben 100Hz-n. Ezeket is figyelembe kell venni. Nemrég váltottam tft-re, azóta jobban birom a gép elött, már csak a munkahelyen kellene kivágni a crt-t, sajnos ez nem tőlem függ.

A hangos gépen pedig lehet segiteni pár ezer forintból, mivel elég olcsón lehet manapság kapni halk ventiket, érdemes szétnézni.

#70 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 23:35

Idézet: SuMMeR - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 18:20

- mivel műanyag a lencséje, ezért elég gyorsan karcolódik, meg van rajta egy "kavicsfelverődés" is (egy kis ütődés), emiatt talán jobb választás az üveg, de arra meg jobban kell vigyázni ugyebár, ezt már ejtettem le asztalról is.

Nekem a mai szemüvegem 3 éves lesz tavasszal, de egyetlen karcolás sincs rajta, pedig műanyag (--> előnye, hogy nem törékeny). A bevonatok ezen is segítenek. Ennyi idő alatt annyi "romlott" rajta, hogy a páralecsapódást gátló bevonat hatása meggyengült. Gondolom, az van legkívül, és a törléstől, mosástól megkophatott. Egyébként pedig oké. Ez valami japán lencse, de előtte Zeiss volt, azzal sem volt semmi bajom. Szerintem a szétrobbanás egyáltalán nem attól van, hogy Zeiss vagy sem. Ott inkább rosszul csiszolhatták, és feszültség volt a keret és a lencse között.
A becsiszolásnál az se mindegy, hogy ki csinálja. Nekem volt olyan lencsém, aminél a szemtengelytávolság rosszul volt belőve. Fájt is tőle a fejem --> kuka. Szóval jó szemész + jó optikus. (Még mielőtt valaki a számítógépes szemvizsgálatok előnyét emelné ki, én még mindig nem bízok a gyors módszerekben. Jobban éreztem magam, amikor egy órát eltöltöttem a szemészemnél, aki elmondta, hogy miért is jobb 1/4-del kisebb erősségű lencse, mint amivel tűéles képet látok...)
A hosszú monológ után: számítógépezéshez spec bevonat kell. Szerintem. (Nekem nincs.) Ugye régebben ezek olyan szép narancsos sárga szemüvegek voltak...

Szerkesztette: SikE 2005. 03. 02. 23:39 -kor

#71 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 00:25

Ne is mondd, nekem is elszurtak a -4-es olvasoszemuvegemet a szemtengely tavolsag rossz belovesevel, allandoan fajt tole a jobb szemem, holott direkt arra lett csinaltatva egy szemeszprof javaslatara, hogy ne farasszon le a monitor+eros szemuveg.
Tenyleg tok jol latom vele a monitoromat 1600-as felbontasban. (rendessel nem, mivel a -5 jobban kicsinyit :( )

Kivertem a balhet, csiszoltak bele uj lencset ingyen, 2mm-mel odebb, de igy sem tokeletes.
Bal szemmel 5m-ig eles a kepe, jobbal alig 3m, holott a rendes szemuvegemmel egyforman latok mindket szememmel, azonos dioptriajuak a lencsek.
Most kevesbe faj a fejem tole, de igy is rossz, egyaltalan nem hasznalom, felesleges penzkidobas volt.

Hoya lencsek meg tenyleg jok, olyan az elszurt olvasoszemuvegem, nekik van a legjobb tukrozesgatlo bevonatuk. Siman alazza az olvasoszemuvegem a hipermegaszuper reteges Zeiss lencseju szemuvegemet ebben a musorszamban.

Spec reteg: UV szuro+antireflex nem eleg?

Szerkesztette: nyunyu 2005. 03. 03. 00:46 -kor

#72 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 12:05

MIvel arról volt szó, hogy a zeiss rossz, ezért kérdeztem másik márkát, mert most kéne venni asszonynak egy szges szemüveget.
Műanyagnál egy keményített felület csodákra képes, de a tükröződésmentessel csak szívni lehet.
Üdvözlettel:
Gabi

#73 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 14:53

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 13:05

...de a tükröződésmentessel csak szívni lehet.

Miért is?  :think:

#74 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 20:37

Az enyém 1-2 percel a tisztítás után már foltos, sokkal hamarabb piszkolódik, mint a sima, sokkal érzékenyebb a felülete, és nem tudod olyan könnydén tisztítani. :reklamacio:
Üdvözlettel:
Gabi

#75 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 21:12

Szvsz folytassuk a Sziget/szemuveg - munkahely topikban, ugyis felhozta nemreg valaki.

Szerkesztette: nyunyu 2005. 03. 03. 21:30 -kor

#76 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 05. 15:51

Idézet: Fym - Dátum: 2005. jan. 6., csütörtök - 16:56

Az kb. annyira bőr, amennyire olcsó... :think: Én nem venném meg...

Most hirdetik az Office Depot-ban is (elfogyott) meg a KIKA-ban is. Vettem egyet, jó.
Az ülőlap és a hátlap bőr, az oldala műbőr. Emelkedik-süllyed, hintázik, és van karfája is - 14 ezerért hülyeség lett volna nem megvenni :)

Szerkesztette: Bástya elvtárs 2005. 03. 05. 15:51 -kor

#77 Felhasználó inaktív   [Black] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 21:44

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. márc. 5., szombat - 15:51

Most hirdetik az Office Depot-ban is (elfogyott) meg a KIKA-ban is. Vettem egyet, jó.
Az ülőlap és a hátlap bőr, az oldala műbőr. Emelkedik-süllyed, hintázik, és van karfája is - 14 ezerért hülyeség lett volna nem megvenni :)

Az a jó kis szék, ami az oldal legelején van?
Linux felhasználónak lenni egy olyan életet jelent, mintha egy nagy, ácsokból és építészekbõl álló családdal laknál együtt. Minden reggel, amikor felkelsz, a ház egy kicsit megváltozott. Lehet, hogy egy új torony épült, vagy néhány falat elmozdítottak. Vagy esetleg valaki ideiglenesen eltüntette a padlót az ágyad alól.

#78 Felhasználó inaktív   petyus_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 20:51

Sziasztok!

Lenne egy szörnyű problémám. Kedves anyukám olvasott egy cikket, hogy a számítóép, a TV, a mikro + a hasonló dolgok, mennyire egészségtelkenek, merthogy mennyi elektzromos impulzust, vagy mit bocsátnak ki, és hogy ez milyen rossz hatással van a szervezetre. ezért kitalálta, hogy a gépet ki kell vinni a szobámból, hogy legalább alvás közben amikor töltök, addig ne legyek a közelében.

Na mármost, nekem nincs túl nagy tudásom ilyen téren, de ha jól tudom, a gép éppen az ilyen dolgok lefedése miatt van fém házban, javítsatok ki ha tévedek. És mivel alvás közben kb 3 méterre vagyok a géptől nem hiszem, hogy túlságosan nagy sugárzás érne.

Azt szeretném bebizonyítani valahogy anyukámnak hogy nincs igaza. esetleg nem tudtok egy cikket vagy valami hasonlót, ami az én igazamat bizonyítaná?

#79 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 21:14

Idézet: petyus_ - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 20:51

[...]
Azt szeretném bebizonyítani valahogy anyukámnak hogy nincs igaza. esetleg nem tudtok egy cikket vagy valami hasonlót, ami az én igazamat bizonyítaná?

Anyukád valószínűleg az elektroszmogról olvasott, ami természetesen valós "veszélyforrás" a számítógép előtt ülőkre is. Nem áll távol a valóságtól, hogy minden elektromos berendezés valamilyen szintű elektromágneses mezőt gerjeszt maga körül. A számítógép esetében ezt főként a monitor (CRT), de pl. gondolom a tépegység se sokkal marad el mögötte. Ha van egy iránytűd, akkor mozgasd a monitor vagy a számítógép mellett, érdekes látványban lesz részed: egy kis vacak iránytűvel kipróbáltam és néha akár 30-40 fokos kilengéseket produkált a monitor előtt, a gép mellett ennél kisebbeket.

Természetesen a mágneses mező élettani hatásai ma még nincsenek teljesen felkutatva, de az erős mágneses mezők hatása általában káros. Persze a számítógép és perifériái korántsem gerjesztenek ilyen erős mezőt, de valószínűleg a káros mágneses hatások is összegződnek az ember élete során, mint egyes sugárzások esetében.

Tippem: ha már mindenáron letöltessz, ahhoz nem szükséges a monitornak bekapcsolva lennie, ezzel már nagyjáből meg is felezted a káros hatások forrását. Mint mondtad kb. 3 méterre fekszel a géptől, ez pedig elégnek tűnik (irodalmi adatok 2métert javasolnak az ágy és működő elektromos berendezések között).

#80 Felhasználó inaktív   cydor 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 18. 16:45

Idézet: Stormrider - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 19:16

Sziasztok!

Amikor egy ergonómikus egeret szerettem volna venni magamnak, szétnéztem a neten és akkor találtam az
Ullman.se oldalt és a PenClic Mouse-t.

Kép

Itt van róla egy kis videó: :)
PenClick Video

Sajnos az ára legolcsóbb helyeken (német online shopokban) kb. 130 Euro.  :(
Pedig biztos nagyon kényelmes...

sziasztok
szerintem valóban kényelmes és jó mutatóeszköz a következő néven található meg e-bay.de-n Brand I-pen optical pen/mouse - USB 800dpi ára kb 12ezres.
találhozott már valaki vele?
jó lenne ha valaki tapasztalattal rendelkezne róla, és azt megírná nekem
cydor kukac mailbox.hu (robotok miatt írtam ki a @ot)
címemre.

ha esetleg volna 5lete, mit lehet csinálni a Raid vezérlő kártyámmal (ID680), ugyanis egyszeree csak egy winyót hajlandó kezelni, de azt a 2 ide illesztőhely közül bármelyikre kötött kábellel, az sem számít, h. master vagy slave! tehát a kábel közepére dugom rá a winyót akkkor sem kell, hogy slave legyen, és fordítva, de sem egy kábelen 2 vinyó, sem 2 külön kábelen 1-1. egyszerűen, ha másik is van rajta, akkoregyiket sem látja. (optikai meghajtókból elbírja az 1-1et). Táp hibájára sem gyanakszom, mert 2 HDD+2ODD simán megy, de ha mindet lehúzom, és csak azok kapnak tápot amiket a Raid vezérelne, akkor sem megy 2HDD egyszerre...
próbáltam SW update-t, mert haveromnak ugyanilyen raid kártya 4HDD-t kezel egyszerre is.
hozott nekem egy dos alatt futó UpdFlash progit, ami szépen el is indul a megadott paraméterekkel, de a flash memória típusát kellene 9 közül kiválasztani... melyik lehet az ?
sem a gyártó oldalán sem a dokumentációban (ugyan az van a gyártó oldalán, főleg használati útmutatás, hogyan kell beilleszteni a PCI slotba, stb...) nem találtam erre vonatkozó információt.
van valami tippetek?

Téma megosztása:

• (9 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.