Idézet: Gyoma - Dátum: 2006. szept. 28., csütörtök - 9:25
Csak idáig tudtam elolvasni, de még tovább is elfogom + átgondolom a többi hozzászólást is, de most idő hiányában csak annyit,h:
pályakezdő tanárként 2 szakos diplomával, gimiben netto 78K-t keresek... a 100 az szerintem kissé sok, bár nemtom,h a helyettesítésekkel együtt gondoltad-e? A tanári munka egyébként szerintem nem feltétlen rossz, csak erős jellem kell hozzá + szerencse,h manapság találj a közelben a szakirányodnak megfelelő állást...

Épp ezért gondolkoztam el (már csak múlt időben

) egy másik szakú diplomán.
Az alapbérem (tehát amit pl. egy nyári hónapban kapok) bruttó 148.000 Ft, ebből durván 50.000-et vonnak le mindenféle adó és járulék címén, tehát kb. 100.000 marad. Természetesen amikor dolgozom is

, mondjuk októberben, a fizetésem ennél jóval több. A bruttó 148-ban benne van az osztályfőnöki pótlék és a minőségbiztosítási különmunkáért kapott keresetkiegészítés is. Nálunk gyakorlatilag nincs helyettesítés, van viszont éjszakai és hétvégi ügyelet.
A nettó 78 szerintem nagyon kevés, de még a nettó 100 is éppenhogy elmegy. Ezek után még kevésbé van kedvem elmenni tanítani, teszek magasról a presztízsre...
Csak úgy ízelítőül egy elég friss sztori, átlagos hétfő éjszaka egy fiúkollégiumban:
Minden hétfőn én vagyok az éjszakás, ez azt jelenti, hogy hétfő 15 órától kedd reggel 8-ig dolgozom és kedden még vissza kell mennem 15-től 21-ig. 15-től 22-ig kötelező foglalkozások vannak (tanulószoba, szakkör, csoportfoglalkozás, korrepetálás, stb.), persze ezek mellett minden egyéni problémát meg kell oldani, ami a gyerekekkel kapcsolatos, folyamatosan fegyelmezni őket mindenféle rendbontás miatt. Ebben az időszakban több tanár is van az épületben, tehát megoszlik a munka. Az igazi ereszd-el-a-hajam a 22 óra utáni takarodóval kezdődik, amikor az éjszakai portást leszámítva egyedüli tanárként kell felügyelned az egész épületet, ahol 140 középiskolás fiú, 32 főiskolás fiú és 64 főiskolás leányzó tartózkodik. A középiskolások az első és második emeleten, a lányok a harmadikon, a főiskolás fiúk a középiskolásokkal közös első emeleten. 22 órakor bezárom a fürdőket és központi villanyoltás van, tehát csak a folyosón marad néhány lámpa égve, a szobákban nincs áram.
Múlt héten hétfőn a következők zajlottak le 22 óra után: fürdő bezár 22.15-kor (nem fejezték be a fürdést időre, meztelenül mégsem rángathatom ki őket a zuhany alól), villany lecsap 22.01-kor, persze mindenki kitódul a folyosókra, hozzák a székeket, nekiállnak enni, futkosni, egymást törülközővel csapkodni, telefonálni, szobában focizni. Én megállás nélkül ingázom a két emelet között, közben lemegyek a földszintre, amit lehet, azt bezárom, számtechtermet beriasztom, váltok pár szót a portással, aztán rohanok az emeletre, mert egetverő ordibálás van - két fiú majdnem összeverekedik, közéjük állok, nagy nehezen megnyugszanak. A másik szobában "szivatás" zajlik, egy kilencedikest próbálnak éppen fogkrémmel bekenni, hárman lefogják, a negyedik éppen kenné. Kicsavarom a kezéből a tubust, szétzavarom őket. Caplatok a másodikra, a fiúk nagyban dumálnak a főiskolás lányokkal, megkérem őket, ugyan már, távozzanak. Nagy nehezen elbúcsúznak, megyek tovább. Az egyik szobában üveg Hubertus a szoba közepén, kis stampedlik körben, iszogatnak a 16-17 éves srácok, egy műanyag palackban csikkek. Üveg elkoboz, takaríttatás. A WC-ben öt-hat fiú dohányzik, nem is nagyon exkluzálják magukat, neveket megjegyzem, holnap lesz nemulass. Visszatérek az első emeletre, mindenki az utcára néző ablakokban lóg, odakint néhány roma fiatal válogatott szavakkal ecseteli a kollégisták családi kapcsolatait, néhány kődarab és műanyagpalack repül, jobbnak látom segítséget hívni, de mire leérek a portára, a portás már tárcsázza a rendőrséget. Kimegyünk vele a kollégium elé, közben az egyik roma már elkezdett felmászni az első emeletre a vasrácson. Felmegyek a szobába, a fél kollégium ott lóg és anyáznak. Kiszólok a srácnak, hogy távozzon, mert jönnek a zsaruk, de csak mászik tovább. Közben megérkezik a járőrautó, igazoltatják a romákat, az egyik a rendőrautón ugrál, nagy nehezen leszedik és beviszik az őrsre. Kb. fél óra, mire a srácok megnyugszanak, 23.40 van, hosszú éjszakám lesz, az már biztos.
A másodikról jön egy srác, hogy a szobatársa rosszul van, menjek azonnal. Futólépés a másodikra, az egyik kilencedikes az, alig van magánál, az ájulás szélén áll, a szobában kisebbfajta pánik, mert az illető epilepsziás - no, még egy éjszakai roham hiányzik, a fenébe is. Pupillákat ellenőrzöm, pulzusa gyenge, de a nevét meg tudja mondani. Hívjam a mentőt? Túladagolta a gyógyszert, mondja a srác, de volt már ilyen, ne ijedjünk meg, majd kialussza. Rendben, később még ránézek, akkor már alszik.
Közben az egyik szobából furcsa hangok hallatszanak, mintha vízcsobogás lenne. Az ajtó belülről zárva, hosszasan kopogok, nagy nehezen kinyitják, színlelik, mintha most ébredtek volna. Az asztalon műanyag palackokban sárga folyadék. - Mi ez? - Á, semmi, csak limonádé. - Akkor igyál belőle! - Öööö, nem vagyok szomjas... Kiöntetem velük a vizeletet a WC-ben, lassan 0.30 lesz, kezdek fáradni én is. Még egyszer körbejárom a szinteket, talán ma már nem lesz más esemény. Beállítom a telefonomat 6.15-re, reggel én ébresztek. Nyugtalanul alszom, bármikor felébreszthetnek, de az éjszaka hátralévő része eseménytelenül telik. Reggel zsibbadtan ébredek, pár percig nézek magam elé, aztán szép lassan feltápászkodom, indul a nap. A nulladik órások már talpon vannak, lassan a többiek is ébredeznek. Körbejárom a szobákat, nappali fényben még lehangolóbb a szemét, a rendetlenség, a kanszag. Több gyereket úgy kell kirángatni az ágyból, nem is csoda, a tegnap éjszaka után. Közben megérkeznek a takarítónők, az adminisztrátor és a karbantartó. Váltok velük néhány szót, javítást kérek a másodikra, lemondom néhány gyerek étkezését a hétre, és mielőtt 8.15-kor hazaindulnék, még beírom az ügyeleti naplóba: "Rendkívüli esemény nem történt."
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000