HWSW Informatikai Kerekasztal: Továbbtanulás Egyetemen Főiskolán, de hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (21 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Továbbtanulás Egyetemen Főiskolán, de hol? egy kis segítség kellene Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 22. 23:15

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 22:10

Igen ám, de a gondok ott kezdődnek (bmennyire is ráfeküdtél a témára), mikor olyan feladatot tesznek be a zh-ba/vizsgadolgozatba, amiről órán nem volt szó/nem gyakoroltátok.

így van. :up: bár nálunk most inkább az időhiány ami ezt okozta - nem jutott mindenre ideje sok előadónak, hogy leadja az anyagot... amit viszont a vizsgán kérnek vissza szépen és rendesen.

-C0pp3rM!n3-

#242 Felhasználó inaktív   banditos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 22. 23:25

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 13:14

Azt írtam, h szivárgott, nem azt, hogy vki kiengedte :p De azért köszi a bizalmat :D

;)

Idézet: skeeter

Szóval lehet, hogy sok gond van a hallgatókkal is, de én azt láttam, hogy rengeteg az egzisztánciáját féltó, elavult, lejárt szemléletű anyagokat átadó oktató, aki csak alibiből van ott az egyetemen.

Sajnos mindenhol találni ilyet. :(
No sacrifice, no victory.
Yeaah we'll shine like stars in the summer night...

#243 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 22. 23:49

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 23:10

Igen ám, de a gondok ott kezdődnek (bmennyire is ráfeküdtél a témára), mikor olyan feladatot tesznek be a zh-ba/vizsgadolgozatba, amiről órán nem volt szó/nem gyakoroltátok.

De épp a matek egy olyan tárgy, ahol nem várhatod el a sablonszerűséget.  :o
Be is baxna, ha mindenki tudna integrálni hajnal kettőkör is, mert csak be kell írni két számot valahova, és kész :p

Nem csak tárgyi tudásról van szó, hanem logikáról is.
Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy.

#244 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 22. 23:58

Idézet: Papa - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 23:49

De épp a matek egy olyan tárgy, ahol nem várhatod el a sablonszerűséget.  :o
Be is baxna, ha mindenki tudna integrálni hajnal kettőkör is, mert csak be kell írni két számot valahova, és kész :p

Nem csak tárgyi tudásról van szó, hanem logikáról is.

Ha már logikánál tartunk. Hol logikus az, hogy nekem, mint biológusnak többváltozós parciális differenciálegyenleteket kelljen íkúból megoldanom a zh-ban, (mindezt úgy, hogy órán nem csináltunk ilyen feladatot) különben megbukok? :think:
Azt mondják, az ember az, amit megeszik ("ételed az életed"). Ha ez így van, miért van az, hogy a manapság már szinte mindenben megtalálható tartósítószerek fogyasztása ellenére is korán halálozunk el?

#245 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:01

Idézet: padawan - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 22:58

Dehogynem, lehet, de pl. pont a matek egy olyan targy amin nincsenek 'kamuk': ez azert annyi mert, integralni igykell, konstansnak meg 0 a derivaltja. Ha meg valaki tudja h hulye hozza, akkor uljon neki gyakoroljon es ha mar csak rutinbol is de 2est csak ir.

Azert az csunya volt, amikor elso fizika eloadason a professzor felkente a Newton torvenyeket a tablara, ahogy kell, integralokkal.
Szakkozepbol, egyszerubb gimibol jovok (~evfolyam 3/4-e) ott pislogott, hogy most akkor mi van?
Mi is hummogtunk egy kort, pedig mi tanultunk valamennyi integralt gimiben... (Matektagozatosok meg rajtunk rohogtek :omg: )

Aztan 3 honap mulva oda is ertunk analizisbol, hogy egyaltalan megertsuk, mirol is van szo a fizikan.

#246 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:07

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 0:01

Azert az csunya volt, amikor elso fizika eloadason a professzor felkente a Newton torvenyeket a tablara, ahogy kell, integralokkal.

Akkor a fizikus szak jobb volt, ott legalább az első fél órában leadták az analízist az integrálásig :D

#247 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:07

Idézet: padawan - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 22:58

Dehogynem, lehet, de pl. pont a matek egy olyan targy amin nincsenek 'kamuk': ez azert annyi mert, integralni igykell, konstansnak meg 0 a derivaltja. Ha meg valaki tudja h hulye hozza, akkor uljon neki gyakoroljon es ha mar csak rutinbol is de 2est csak ir.

A sztori ott kezdődik, hogy a 800 fős évfolyamon több, mint 1000 UV volt analízisen első félévben, ami egymás közt is azt jelenti, hogy az átlagember legalább egyszer bukott.

Na, ezek után lineáris algebra és programozás címén előadott matek"oktatás" közben adta elő a gyakorlatvezető:
- Egy dimenizóban van az egyenes, ez világos?
(Hangos bólogatás.)
- Két dimenzióban van a négyzet, mint szabályos alakzat, ez 4 egydimenziós "szabályos alakzat"ból tevődik össze. Világos?
(Közel ugyanolyan hangos bólogatás.)
- Három dimenzióban van a kocka, mint szabályos alakzat, ez 6 kétdimenziós szabályos alakzatból tevődik össze. Gondolom, ezt is el tudják képzelni.
(Bólogatás továbbra is. A nép várja, hogy az anyagról is beszéljen a tantóbácsi'.)
- Négy dimenzióban is van szabályos alakzat, ezt n (nem emlékszem, de szerintem 24) kocka megfelelő egymás mellé illesztésével kapjuk. Ezt könnyű elképzelni.
(Döbbent csend.)
- Öt dimenzióban ugyanígy kapjuk, csak még többet kell egymás mellé illeszteni. Ezt már eltarthat olyan 2 percig elképzelni.
(Állak kopogása a padlón.)
- Na jó, ez úgysem anyag, lássuk a 3x3-as mátrixok determinánsának számításának módszereit, a többit csak általánosan, mert azt túl hosszadalmas számolni órán és vizsgán is.

Mi volt vizsgán? Persze, hogy ötdimenziós vektorterek és 4x4-es mátrix determinánsának számítása.

Ami a legszebb, hogy mindezt tesztesen, ahol az "E" válasz kötelező érvénnyel az "egyik fenti válasz sem helyes" variáció volt.

De végülis arcus szögfüggvényekkel megáldott, kétváltozós határozott integrált is korrekt dolog ugyanígy, tesztesen számonkérni. :) Meg a normális eloszlás improprius integrálját is, ja. Volt, aki nekiállt elemi módszerekkel... ráment a zh-ideje, mert nem lehet. Ja, hogy a 800 oldalas matekkönyv 326. oldalán ott van apróbetűvel? Természetes, hogy a tízből egy pontot ez a rendkívül fontos tudás fog érni... majd szigorlaton hetet (!) az ötvenből.

Szerkesztette: Carmaged 2007. 01. 23. 00:07 -kor

#248 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:10

Idézet: Papa - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 23:49

Ha kezembenyomsz 4 AAA elemet, amit be tudok rakni a szamologepembe vagy van keznel Derive, akkor barmikor integralok neked. :Đ

(Egyebkent valszammal voltam ugy, hogy Skip jellel kezdodik a keplet, tehat ez majd a szamologep dolga lesz vizsgan.)

#249 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:12

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 0:07

Akkor a fizikus szak jobb volt, ott legalább az első fél órában leadták az analízist az integrálásig :D

Az a 20 perces derivalas/integralas gyorstalpalo nalunk is megvolt elotte.
De meg fel sem ocsudtal belole, hogy megertsd mirol is volna szo, mar ott hemzsegtek az integralok a tablan...

#250 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:18

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 0:10

Ha kezembenyomsz 4 AAA elemet, amit be tudok rakni a szamologepembe vagy van keznel Derive, akkor barmikor integralok neked. :Đ

(Egyebkent valszammal voltam ugy, hogy Skip jellel kezdodik a keplet, tehat ez majd a szamologep dolga lesz vizsgan.)

Már ahol ezt engedték...

#251 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:20

Idézet: skeeter - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 12:53

Az iskolaválasztáshoz: közgázt csak valami jó nevű intézményben tanulj, a ZSKF / BME GK / Szolnok / Sopron típusú közgáz képzésekkel* komolyabb cégnél megmosolyognak. Lehet ez sértő azokra akik oda járnak, de így van.

(* ezek teljesen pénzbedobó-diplomakiadó automataként működnek)

Érdekes. Nekem más tapasztalatom van.... Megkérdezhetem, hogy honnan a tapasztalat a BME közgázzal kapcsolatban? Én ugyanis azt látom,hogy csak az nem kap álllást, aki nem akar. Bár valószínű a PricewaterhouseCoopers, Morgan Stanley és társai nem elég komoly cégek ahhoz, hogy számításba vedd őket.

#252 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:31

Hát igen ismerős:)

Volt egy matek zh, amire megígérték a gyaktanárok, hogy nem lesz nehéz. Mátrixok, sajátérték stb volt a téma. Nos a ZH végül ilyen lett: 6!! egyenletes gauss elimináció, ocsmány számokkal + egy sajátérték/sajátvektor számítás 30 percbe sűrítve:) Nehéz nem volt, csak azt felejtették el, hogy nem számológépek vagyunk.

Egébként a kedvenc vizsgafeladatom az egy integráltranszformáció után helyettesítéses integrálás, persze borzalmas integrálási tartománnyal. Persze az integráltranszformációról csak elméleti szinten esett szó:)

#253 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:33

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 0:18

Már ahol ezt engedték...

Nálunk nem lehetett semmit bevinni az anal. vizsgákra. A prof. hobbija volt ennek szűrése.

De nem is kellett, úgysem lehetett megoldani a példákat.
Ohh, ha csak a számológép hiányzott volna.... :D

---
Amúgy az előadások (CSAK ha az előadó is olyan), plussz a gyakorlati helyek rendszeres látogatása után csak néhány tárgy esetében van további kockázat.
Na, szép mondat :D

#254 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:47

Idézet: Papa - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 23:33

Nálunk nem lehetett semmit bevinni az anal. vizsgákra. A prof. hobbija volt ennek szűrése.

Gépelem 2 vizsga:

A számológép fedlapját el kellett rakni, és akinek memóriás számológépe volt, annak a tanár megnézte mi van a memóriában, vagy a szeme láttára kellett az egészet törölni:)

#255 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:51

Jolvan nem vitatkozom :) Mindenkinek igaza van valahol. Nekunk (azaz szamomra) mondjuk nehez, de korrekt volt a 2 felevkozi ZH amibol mar lehetett megajanlott jegyet szerezni. Nalunk amugy egy A4es lapot lehetett csak hasznalni amin kepletek, stb.-k szerepelhettek (+ szamologep ofkorsz, de csak a hagyomanyos).
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#256 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 00:58

én eddig pályafutásom során annyira kirívóan szélsőséges oktatással nem találkoztam, mint ami a Széchenyin volt Győrben.
Első félévben az Operációs Rendszer c. tantárgy címszó alatt Unix alapokat oktattak. Az alapok alatt a tényleges alapokat értem, ls, cp szintű parancsokkal, akkor még a sed-et vagy az awk-t hallásból sem ismertük.
Aztán mentünk vizsgázni, mindenki azért képben volt a dolgokkal.
Erre a vizsga: 4 shell-script. De olyanok, hogy ahhoz kb durván vágni kellett a szűrőket, és nem ártott ha a fejedben is volt egy man.
A vizsga maga 40 perces volt, ezalatt nem hogy 4-et, de kb 1-et ha meg tudtunk írni. Persze tárgyújrafelvétel lett, a felsőbbévesek meg röhögtek rajtunk, hogy "hát nem tudtátok?" hát nem tudtuk.
Itt szembesültem először, h nem feltétlen arra kell alapozni, amit az órán leadnak.
Így utólag visszatekintve örülök ennek, mert legalább volt valami kezdő-lökés, ami miatt el kezdtem foglalkozni a linuxokkal ;)

-C0pp3rM!n3-

#257 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 01:13

Idézet: Coppermine - Dátum: 2007. Jan. 23., Tuesday - 1:58

ami miatt el kezdtem foglalkozni a linuxokkal ;)

Nekem a linux magatol jott :) Mondjuk sed-et meg awk-ot meg eletembe nem hasznaltam, pedig mar evek ota ez elott ulok :p
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#258 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 01:25

Idézet: Coppermine - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 0:58

Itt szembesültem először, h nem feltétlen arra kell alapozni, amit az órán leadnak.
Így utólag visszatekintve örülök ennek, mert legalább volt valami kezdő-lökés, ami miatt el kezdtem foglalkozni a linuxokkal ;)

Ki volt a tanár?  ;)

#259 Felhasználó inaktív   graffin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 08:54

BME-VIK-es tapasztalataim alapján ez [mármint hogy nem ugyanazt kérik vizsgán, mint amit órán leadtak] általános. És így utólag azt mondom, nem is akkora baj. [Ok, persze az idő mindent megszépít.  :Đ]

Ugyanis ki kell alakulnia egy olyan képességnek is, amit tanítani direkt nem lehet: az információszerzés. Első félév vizsgaidőszakban 1 óra alatt rájöttem, hogy az, hogy otthon benyalom a könyvet, nem sokat ér. Volt 2 kredites közgáz, tanultam rá, úgy ahogy értettem is, erre a teszt 2-es lett. Mások, akik a koliban megszerezték a régi sorokat, röhögve 5-öst írtak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy meg kell tanulni csalni, de a tanulás mellett nem árt, sőt melegen ajánlott régi ZHkat, felsőbb éveseket, gyakvezért keresni és nyaggatni.

És egyébként utólag azt mondom, volt értelme a HáRe és Terek szívásoknak: mert utána tök jó érzés volt, hogy bazzeg, ekkora képleteket meg tudtam tanulni, és még le is tudom vezetni. :) Gyakorlati haszna mondjuk [nekem] nem volt.

És hogy miért kell kémikusnak diffegyenletezni? Hát, valamit a legelejeén is tanítani kell. Szerintem nagyon kevés olyan műszaki  tudomány van, ahol szinte alapfeltétel az állásinterjún, hogy tudj papíron integrálni, diffegyenletet számítani [papíron programozni.  :Đ Az de finom volt... kihagytál egy ;-t, -1 pont. :)]
Egy kedves ismerősöm bioboltja: Panakeia

#260 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 10:22

Idézet: Papa - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 0:25

Ki volt a tanár?  ;)

Benyó :D (egyszer megszámoltuk mennyi "őőő"-t használt egy előadáson... asszem valami 60 körüli lett a végeredmény... a másik kedvence meg a "kolegák".. így :D )

szerk: ez még non-bsc -s infó volt a SZE-n, 2002-ben. Azóta BSc-n eltörölték a algó-t (Pukler bácsi), Opre-t (Benyó), rendszermodellezés-t (Raffai mama), szal így azért máris másképp vannak ott is a dolgok.

-C0pp3rM!n3-

Szerkesztette: Coppermine 2007. 01. 23. 10:23 -kor

Téma megosztása:

• (21 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »