Gyorshajtás
Elküldve: 2005. 02. 14. 09:38
Ha te meg tudtál állni rendesen a téligumival, akkor ott nem volt folytonos tükörjég.
Elküldve: 2005. 02. 14. 09:42
Idézet: bexxter - Dátum: 2005. febr. 13., vasárnap - 21:30
jott felenk a szembesavban...
Hehe, én is a minap néztem ki az ablakon, amikor a kerítés előtt piruetezett valaki, de szerencsére nem jött be. Régebben egy trabant megpróbálta, de az alulmaradt a kerítéssel szemben
Elküldve: 2005. 02. 14. 10:03
Idézet: Mumia - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 9:42
Mi anno olyan helyen laktunk, hogy egy domboldalban volt a házunk, és felettünk kb 200m-rel ment a főút, ilyen szerpentin szerűen. Beton kerítéssel.
Egyik télen egy ARO teherautó nem tudta bevenni a kanyart, és áttörve a betonkerítésen addig borult a domboldalon lefelé, amig fejtetőn beesett a kertünkbe.
Állunk az ajtóban, és csak lesünk bambán hogy wtf, erre apuka kiszállt a kislányával egy karc nélkül, és megkértek minket hogy vigyük már haza őket.
Utána kb 2-3 hétig ottvolt a roncs a kertben, mert a sokkerekű daruskocsi ami le tudott jönni a dombon a főűtról hogy kiemelje a roncsot lerobbant ahogy leért a ház mellé
Elküldve: 2005. 02. 14. 11:04
Idézet: Locutus - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 9:38
Ha te meg tudtál állni rendesen a téligumival, akkor ott nem volt folytonos tükörjég.
A teli gumi egy kicsit jobban tapad meg jegen is, bar mindegy, hogy 43-al vagy 40-el dzsalolsz bele valakibe hatulrol.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2005. 02. 14. 11:05
Idézet: Locutus - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 10:03
Egyik télen egy ARO teherautó nem tudta bevenni a kanyart, és áttörve a betonkerítésen addig borult a domboldalon lefelé, amig fejtetőn beesett a kertünkbe.
Állunk az ajtóban, és csak lesünk bambán hogy wtf, erre apuka kiszállt a kislányával egy karc nélkül, és megkértek minket hogy vigyük már haza őket.
Utána kb 2-3 hétig ottvolt a roncs a kertben, mert a sokkerekű daruskocsi ami le tudott jönni a dombon a főűtról hogy kiemelje a roncsot lerobbant ahogy leért a ház mellé
Elküldve: 2005. 02. 14. 12:35
Idézet: Lord - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 9:23
ezt felejtik el sokan, és azt hiszik, hogy "abs-em van, bármikor meg tudok állni"... hát nem, max kikerülni tud... bár tükörjégen ez sem mindig lehetséges.
engem mentett meg már az az ütközéstől, hogy nem volt abs a kocsimban
egyik nyáron a belső sávban mentem valahol, mellettem járda, rajta parkoló autók, a külsőből pedig egy mellettem haladó kamion úgy gondolta, hogy ő most átjön az én sávomba. na át is jött, én meg fékeztem blokkolva, kb 5 centi maradt.
ha van abs-em, akkor nincs meg ez az 5 centi... viszont kormányozhatok, na bravó, vagy a kamion, vagy a parkoló autók...
Na ez nem igaz, mert a csúszáshatáron lévő maximális fékerő nagyobb, mint amikor már blokkolva csúsznak a kerekek, tehát a megállás is rövidebb lesz!
Elküldve: 2005. 02. 14. 13:13
Idézet: Mikeee - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 12:35
Mar leirtak, kiveve hoban es vizes avarban, ahol a blokkolo kerek vagy leradirozza magat a betonig, vagy epdig egy kis falat tol maga elott ezert nagyobb a fekhatas.
Elküldve: 2005. 02. 14. 13:38
Idézet
De bizony igaz, mert az ABS-nél nem csúszáshatáron dolgozik a gumi, hanem a csúszáshatár előtt a rendszer visszaenged fékezés nélküli gördülőre, aztán újra fékez és ez így játszik, amíg meg nem állsz. Az "új" ABS (javított kiadás) nem visszaenged gördülőre, hanem "csak" csökkenti a fékerőt, de hát csökkentett fékerő is a fékút hosszabbodását hozza...
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2005. 02. 14. 13:39
Idézet: Locutus - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 9:38
Hm, ahogy te "biztonságosan tudsz gyorshajtani", úgy én is meg tudhatok állni ügyesebben.
Kettős mérce rulez (utálom a szót, de illik ide).
Elküldve: 2005. 02. 14. 13:50
Idézet: mocsi - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:13
Csak azt felejted el, hogy vészhelyzetben, amíg Te (én is) pánikolva nyomod a féket, majd tutadosul benned a helyzet és F1 pilóta ösztönökkel rendelkezve, sőt ezt meghaladva az útviszonyokhoz alkalmazkodva jobb lábbal pumpálni kezdesz, addig az ABS már ötször beavatkozott és ezzel előbb megállítja a vasat alattad (és alattam is)
Elküldve: 2005. 02. 14. 13:57
Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 13:39
Kettős mérce rulez (utálom a szót, de illik ide).
Ja ha az okos hasonlatoknál tartunk, akkor kivághatom a kaszát az ablakon a jégbe, aztán persze hogy hamar megállok nyárigumival is a jégen. Vagy nem...
Elküldve: 2005. 02. 14. 13:57
Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 13:50
Ha nem kezded el nyomni a féket, az ABS nem dolgozik.. szóval a választ buktad.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:02
Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:57
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:04
Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 13:38
Ez így van, én eddig még csak olyan ABS-el találkoztam, ami a "fékezek-nem fékezek" módszerrel dolgozott.
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:11
Idézet: Kory - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 15:04
Baloldala aszfalton, jobboldala a füves sáros padkán gurul max 30km/ó...padlófék...jobb oldalon húz négy darab fél méteres csíkot az első kerék aztán megáll a vas.
Menj be egy gumishoz, majd elmondja hány abs-es kocsi fékezett meg gumit úgy, hogy azóta is üt...főleg nagy sebességnél.
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:28
Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:02
Ha nem pánikolva... akkor is. Az ABS alapvetően a kocsi stabilitását és iránytartását - kormányozhatóságát - szolgálja, és picivel megnyújtja a fékutat. Viszont valószínűleg fékút marad és nem csúszásnyom...
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:38
Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:28
Nagy tévedésben vagy, mert az abs csak addig engedi föl a féket, hogy még éppen ne csússzon a gumi és ez jelenti a maximális fékhatást!
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:42
Idézet: Mikeee - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:38
És a mindentudó ABS honnan tudja hogy mennyire kell csökkentenie a fékerőt hogy a kerék még éppen ne csússzon meg? :confused:
A kerék simán csúszhat úgy is hogy forog közben, nem muszáj állóra blokkolni.
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:53
Idézet: Atti - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:42
A kerék simán csúszhat úgy is hogy forog közben, nem muszáj állóra blokkolni.
Tele van érzékelőkkel a cucc, amik továbbítják az adatokat és ezekből számol! Egy másodpercen belül olyan sokszor beavatkozik, hogy szinte végig maxon van a fékerő! Ennyi erővel aki kipörgő kerékkel gyorsul, az jobban gyorsul, mint aki csúszáshatáron tolja neki? Erőt csak úgy lehet átvinni, ha megfelelően tapad a kerék, ez negatív irányba is igaz!
Szerkesztette: Mikeee 2005. 02. 14. 14:54 -kor
Elküldve: 2005. 02. 14. 14:55
Idézet: Mikeee - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 14:38
Az ABS akkor "engedi" fel a féket, amikor a gumi megcsúszott (+-tűrés) és akkor "kezd" újra fékezni, amikor forogni kezdett a kerék (+- tűrés). Úgyhogy csüccs...
Idézet
A blokkolásgátló rendszer megóvja autónkat a túlzottan erős fékezésnél a megcsúszástól és egyenesen tartja még vészfékezés esetén is. A rendszer érzékeli, hogy a kerekek blokkolnak, és ekkor a másodperc töredékére kiiktatja a fékezést.
ABS új
Blokkolásgátló rendszer – a kerekeknél elhelyezett érzékelők figyelik a fordulatszámot. Ha a rendszer azt érzékeli, hogy a kerekek blokkolnak, a fékerőt addig csökkenti , amíg a rendszer egyensúlya helyreáll és ezáltal megóvja az autót a megcsúszástól.

Súgó
A téma zárva.