Richard Burns Rally (Az első topic folytatása)
Elküldve: 2005. 03. 15. 19:46
Értem. Ki kellene próbálgatni a különöző difi értékeket, de több difi is van, azon belül 3 oszlop is...... hát elég sok idő lenne. És lehet, hogy rá se éreznék a lényegére.
Nekem olyan a hajtűs setupom (amit Kess-éből alakítottam át), hogy szinte az a művészet, ha elszúrod a kanyart. Kicsi gázt kell adni, és csak kormányozni, és szépen úszik az autó.
A tieddel viszont nagyon nehéz bevenni őket nekem. Alig akar megcsúszni, és ha meg is csúszik, akkor nagyon belassul, a hátulja kimegy, az eleje meg megáll egyhelyben, és "szinte" álló helyzetből indul a kocsi
Nekem olyan a hajtűs setupom (amit Kess-éből alakítottam át), hogy szinte az a művészet, ha elszúrod a kanyart. Kicsi gázt kell adni, és csak kormányozni, és szépen úszik az autó.
A tieddel viszont nagyon nehéz bevenni őket nekem. Alig akar megcsúszni, és ha meg is csúszik, akkor nagyon belassul, a hátulja kimegy, az eleje meg megáll egyhelyben, és "szinte" álló helyzetből indul a kocsi
Elküldve: 2005. 03. 15. 19:52
Sziasztok.
Picit módosítottam a topic címén, mert aki nincs képben azt hihette, hogy megjelent a játék második része is, oszt hiába rohant volna a ******** áruházba megvenni...
Remélem nem gond.
Üdv.: Drummaster
Picit módosítottam a topic címén, mert aki nincs képben azt hihette, hogy megjelent a játék második része is, oszt hiába rohant volna a ******** áruházba megvenni...
Üdv.: Drummaster
Elküldve: 2005. 03. 15. 21:29
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 18:21
Itt most a central difire gondolsz vagy az elsőre, vagy hátsóra. A hátsó aszfalton végig 0%-on van.
Nagy sebességnél pedig a nagyobb stabilitás miatt van szükség a zárt difire. Ha 140-nél nem lenne zárva a difi, akkor egy apró kormánymozdulatra máris elszállnál egyenesben (kitörne a kocsi fara) és akkor mi lesz a gyors kanyarokkal. Ami ennél még rosszabb, ha egy útegyenetlenség miatt 140-160-nál a nem zárt difi miatt az egyik kerék a levegőben kipörög, amikor az újra utat ér szépen keresztbevágja a kocsit pedig még kanyar sem volt.
A difik zárásával a kocsi stabilitása nő, de a kanyarodási hajlandóság romlik. Ezért kis sebességnél még nem olyan égető a stabilitás, míg a gyors fordulás fontos. Nagy sebességnél viszont fordítva, mert ha nem stabil a kocsi akkor repülés lesz belőle és kisebb érzékenységre van szükség.
Ha kanyarban forog nagyon együtt az összes kerék, akkor nagyon alulkormányzott lesz a kocsi és nem fog fordulni hanem minden kázadásra szépen viszi ki a kocsit az árok felé. Ha olyan a vezetési stílusa valakinek, hogy kézivel gázadás nélkül pont jól befordul és csak akkor ad gázt, amikor már irányban van annak jól jön a zárt difi, de akkor az erőcsúsztatásos fordulásról el lehet feledkezni.
A murva persze más, ott jobban kell zárni a difit, míg aszfalton sokkal kevésbé.
Eddigi olvasataim alapján kb ez a lényeg. Korábban kicsit próbálkoztam a difi-vel és lehet érezni a különbséget és nagyon jól be lehet sok idő árán lőni, egy bizonyos pályán milyen sebességnél milyen stabilitás illetve fordulékonyság kell. Kemény meló.
Nagy sebességnél pedig a nagyobb stabilitás miatt van szükség a zárt difire. Ha 140-nél nem lenne zárva a difi, akkor egy apró kormánymozdulatra máris elszállnál egyenesben (kitörne a kocsi fara) és akkor mi lesz a gyors kanyarokkal. Ami ennél még rosszabb, ha egy útegyenetlenség miatt 140-160-nál a nem zárt difi miatt az egyik kerék a levegőben kipörög, amikor az újra utat ér szépen keresztbevágja a kocsit pedig még kanyar sem volt.
A difik zárásával a kocsi stabilitása nő, de a kanyarodási hajlandóság romlik. Ezért kis sebességnél még nem olyan égető a stabilitás, míg a gyors fordulás fontos. Nagy sebességnél viszont fordítva, mert ha nem stabil a kocsi akkor repülés lesz belőle és kisebb érzékenységre van szükség.
Ha kanyarban forog nagyon együtt az összes kerék, akkor nagyon alulkormányzott lesz a kocsi és nem fog fordulni hanem minden kázadásra szépen viszi ki a kocsit az árok felé. Ha olyan a vezetési stílusa valakinek, hogy kézivel gázadás nélkül pont jól befordul és csak akkor ad gázt, amikor már irányban van annak jól jön a zárt difi, de akkor az erőcsúsztatásos fordulásról el lehet feledkezni.
A murva persze más, ott jobban kell zárni a difit, míg aszfalton sokkal kevésbé.
Eddigi olvasataim alapján kb ez a lényeg. Korábban kicsit próbálkoztam a difi-vel és lehet érezni a különbséget és nagyon jól be lehet sok idő árán lőni, egy bizonyos pályán milyen sebességnél milyen stabilitás illetve fordulékonyság kell. Kemény meló.
Sebi !
Tehát gyakorlatilag elsőkerék meghajtásúra állítottad az autódat aszfalton .("hátsó 0%")
Az elképzeléseddel azt kell ,hogy mondjam nem értek egyet . Pontosan az ellenkezőt állítod mint
az a valóságban van.
Az a lényege az önzáró differenciál műnek, hogy kanyarban ne differáljon el két hajtott
kerék egymástól. Magyarán szólva ha zárva van - egyszerre forog ,ha nyitva akkor eltérően.
Természetesen egyenesben egyáltalán nem fontos ,hogy zárt legyen a differenciálmű hiszen
a csúszásnak az esélye csekély.
Kanyarban éppen azért van a sperr-re szükség,hogy az adott két hajtott kerék egyszerre adja le
ugyanazt a teljesitményt az útra amikor pl.csúszik az autó.
A kanyar belső ivén lévő kerék kisebb sugarú kört ír le mint a külsőn lévő. Ebből következik,
hogy a külső iven lévő kerék többet forog mint a belső. Ez a normál (utcai) difinél figyelhető meg.
A verseny difik, az úgynevezett sperr difik pontosan ezt akadályozzák meg.
Nyilván ezekben a WRC-kben computer vezérelt sperr difi van nem pedig fix. Tehát automatikusan akkor zár amikor az elektronika úgy gondolja. Pl: az egyik kerék a fűben megy ,vagy erőcsúsztatáskor ,vagy ha érzékli ,hogy nincsen kellő tapadása az egyik hajtott keréknek stb...
Természetesen ezt a mérnökök úgy állitják be százalékos arányban ahogy a legoptimálisabb.
Ezt állithatjuk mi is a játékban.
Gondolom te a játékból vett tapasztalataidra támaszkodsz. Ha igy van akkor a szimuláció nem
eléggé reális.
itt van egy rövi leirás ,hogy hogyan működik.
Üdv.
C.
Elküldve: 2005. 03. 16. 00:14
Idézet: ChrisX - Dátum: 2005. márc. 14., hétfő - 19:36
idézet:
ChrisX!
Hi:) Voltunk üllő rallyn. Sajna nem jó hírekkel jövök...
Re:
Hi! Láttalak még az első körben Gombánál.
Az utolsó bal 3 -ban áltam . Hányadik körben estél?
Kemény a szitu mindenesetre
. Sajnálom.
Különben Uri-Gomba nagyon tetszett nekem anno.
Következő racingra összeáll a vas?
Üdv. C.
ChrisX!
Hi:) Voltunk üllő rallyn. Sajna nem jó hírekkel jövök...
Re:
Hi! Láttalak még az első körben Gombánál.
Kemény a szitu mindenesetre
Különben Uri-Gomba nagyon tetszett nekem anno.
Következő racingra összeáll a vas?
Üdv. C.
Szeva!
A 3. gyorson, ezek szerint ott, ahol álltál:)
Persze összeáll, megvannak az alkatrészek a lakatos dolgozik(eleje levágva..etc), csak össze kell rakni, menni fog, csak legyen idő a család meg a meló mellett
Elküldve: 2005. 03. 16. 00:24
Idézet: ChrisX - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 20:29
Sebi !
Tehát gyakorlatilag elsőkerék meghajtásúra állítottad az autódat aszfalton .("hátsó 0%")
Az elképzeléseddel azt kell ,hogy mondjam nem értek egyet . Pontosan az ellenkezőt állítod mint
az a valóságban van.
Az a lényege az önzáró differenciál műnek, hogy kanyarban ne differáljon el két hajtott
kerék egymástól. Magyarán szólva ha zárva van - egyszerre forog ,ha nyitva akkor eltérően.
Természetesen egyenesben egyáltalán nem fontos ,hogy zárt legyen a differenciálmű hiszen
Kanyarban éppen azért van a sperr-re szükség,hogy az adott két hajtott kerék egyszerre adja le
A kanyar belső ivén lévő kerék kisebb sugarú kört ír le mint a külsőn lévő. Ebből következik,
hogy a külső iven lévő kerék többet forog mint a belső. Ez a normál (utcai) difinél figyelhető meg.
Nyilván ezekben a WRC-kben computer vezérelt sperr difi van nem pedig fix. Tehát automatikusan akkor zár amikor az elektronika úgy gondolja. Pl: az egyik kerék a fűben megy ,vagy erőcsúsztatáskor ,vagy ha érzékli ,hogy nincsen kellő tapadása az egyik hajtott keréknek stb...
Természetesen ezt a mérnökök úgy állitják be százalékos arányban ahogy a legoptimálisabb.
Gondolom te a játékból vett tapasztalataidra támaszkodsz. Ha igy van akkor a szimuláció nem
eléggé reális.
Üdv.
C.
A felső leírásod igen pontos, még azzal egészíteném ki, hogy laikus, gyakorlatlan 4WD-s pilótáknak a difi arányt 60-40%-ra raknám (előre-hátra) így igen jó indulatú az autó (nemtom, hogy a játékban a def. beállítás mi, de a subarunak kb ennyi lehet az STi utcai verziónak az aránya is (vagy 65-35%?, mindegy)), illetve a guminyomást lejjebb venném.
Egyébként a mi esésünknél ha nincs fullos, új difi (lamellás), akkor nem dobja ki a hátulját, mert a kanyar belső ívén lévő kerék nem úgy viselkedik.
Ja igen, a wrcknél a kézi használatakor a difi old, tehát nem kell "elvenni", csak lassítani kanyar előtt
Elküldve: 2005. 03. 16. 10:20
Idézet: ASi - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 1:24
Ja igen, a wrcknél a kézi használatakor a difi old, tehát nem kell "elvenni", csak lassítani kanyar előtt 
Egy dolog, amit sose értettem (az eddig olvasottakból) teljesen: a difi oldás itt azt jelenti, hogy a difiZÁR kiold (ami az abszolút szükséges minimum ilyen esetben, különben a kézifék is mind a négy kerékre hatna), vagy pedig a motor-hátsótengely fizikai kapcsolat is megszűnik? (tehát az autó a kézifékhúzás idejére fizikailag elsőkerekessé válik) :confused:
(Én a TRally jelenlegi verziójában csak a zárat oldom - le is esik a motorfordulat, amikor kézifékezem, de a kocsi "hajtható" közben)
TRally fejlesztő - http://hszk.bme.hu/~s8554dea
Elküldve: 2005. 03. 16. 10:34
Idézet: ChrisX - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 22:29
Sebi !
az a valóságban van.
eléggé reális.
Üdv.
C.
Itt ütközik a valóság és a játék. Szerinted nem lepődtem meg, amikor először megláttam a végig 0%-os hátsó difit?
A gamában ha megnézed az alap setup-okat akkor azt látni, hogy a hátsó difi aszfalton végig 0%-on csücsül és akik egyedi setupokat gyártanak azok is elég ritkán nyúlnak hozzá.
Murván ott használ a a gama a hátsót. Egyszer csináltam benne egy saját beállítást aszfatra azon a lassabb menetnél (10-80kmph) használtam hátsó difi zárást a hajtű kigyorsítások miatt. Aztán mások beállításai mégis jobban bejöttek, pedig a sajátomat jónak éreztem.
Később juan leírása alapján kezdtem el módosítgatni, de igazóbál sokszor csak tapogatózom. Azt todom mit szeretnék a kocsi viselkedésében változtatni, csak az nem biztos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúlok, mert mások beállításait elnézve több mindennel lehet játszani.
Eleinte a difi-vel akartam a kocsi kanyarodási tulajdonságait változtatni aztán észrevettem, hogy mások a roll bar-al és a felfüggesztéssel játszanak inkább.
Az egyenesfutás a central difi-re vonatkozik nem az elsőre és hátsóre ezt nem todom, hogy a valóságban hogy van a gamában így.
Ha bármi építő jellegű kritikád tipped van beállításokkal kapcsolatban ne tarts magadban!
Szerkesztette: sebgutkopf 2005. 03. 16. 10:44 -kor
My photos
My photos
Elküldve: 2005. 03. 16. 10:46
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 11:20
Egy dolog, amit sose értettem (az eddig olvasottakból) teljesen: a difi oldás itt azt jelenti, hogy a difiZÁR kiold (ami az abszolút szükséges minimum ilyen esetben, különben a kézifék is mind a négy kerékre hatna), vagy pedig a motor-hátsótengely fizikai kapcsolat is megszűnik? (tehát az autó a kézifékhúzás idejére fizikailag elsőkerekessé válik) :confused:
(Én a TRally jelenlegi verziójában csak a zárat oldom - le is esik a motorfordulat, amikor kézifékezem, de a kocsi "hajtható" közben)
Mostanában bennem az is megfordult, hogy a gamában a difi 0% a zárásra, vagy a nyitásra vonatkozik? :confused:
My photos
My photos
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:06
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 11:07
Ja láttam, hogy mit ment noker II-n. Ákosnak lesz dolga vele! 
Sziasztok!
Hogy menne a fenébe! jól elhúzott, nem lesz könnyű utolérni!!!
A Noikert viszont nem hagyom, hétvégén rágyúrok!
Gratula a hétvégi szerepléshez!!!!!
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:14
Idézet: Agrakos - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:06
Sziasztok!
Sejtettem, hogy érzékenyen fog érinteni. Szerezd vissza a japán trófeádat!
My photos
My photos
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:17
Nem közvetlenül RBR gond, de, mégis. Vettem egy 200gb-s vinyót, gondoltam berakom a rack-be és a celeronos gépben is azt fogom használni, ha jövök fel Pestre. Tudom, nem új a cerka, de a bios szépen felismerte, az XP is, mégis a lemezkezelőben azt mondja rá, hogy olvashatatlan! Mi az ég lehet? :confused:
Ja, és azért RBR gond, mert rajta vannak a Diamond Creek-es időim, amiket tegnap nyomtam!!!
Please help!!!!
Ja, és azért RBR gond, mert rajta vannak a Diamond Creek-es időim, amiket tegnap nyomtam!!!
Please help!!!!
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:18
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:14
Sejtettem, hogy érzékenyen fog érinteni. Szerezd vissza a japán trófeádat! 
Megpróbáljuk!!!!
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:18
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 9:20
falcon: a középső difi oldja a hátsó kereket a kézi alatt, addig F2-es a gép:)
sebgutkopf: a 100% a teljes zárás, mikor mindkét kerék ugyanúgy forog!
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:22
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 11:46
Mostanában bennem az is megfordult, hogy a gamában a difi 0% a zárásra, vagy a nyitásra vonatkozik? :confused:
A leírás szerint a 0% azt jelenti, hogy a kétkerék tök külön is foroghat. A 100% pedig, hogy tök egyött forog.
Nekem csak az a furcsa, hogy én a kigyorsításoknál 100%-ot használnék, erre általában 0%-ra van állítva...
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:23
Idézet: Agrakos - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 10:17
Nem közvetlenül RBR gond, de, mégis. Vettem egy 200gb-s vinyót, gondoltam berakom a rack-be és a celeronos gépben is azt fogom használni, ha jövök fel Pestre. Tudom, nem új a cerka, de a bios szépen felismerte, az XP is, mégis a lemezkezelőben azt mondja rá, hogy olvashatatlan! Mi az ég lehet? :confused:
Please help!!!!
Please help!!!!
agrakos: ha csak a 160GB felettu maradékot nem látja, arra van ms oldalán egy 2k-s .inf file, ha egyáltalán nem látja, csak a bios, akkor további 2 dolog lehetséges. vagy bios frissítéssel megoldódik, de előbb nézd meg, hogy Dynamic-e a drive a winyó a Computer Management/Disk Management-be. (nem tom mi a neve a magyar xp-be)
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:24
Idézet: Agrakos - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:17
Please help!!!!
Please help!!!!
Az XP alapban csak 137G-ig kezeli a vinyókat (ekkorának látja a nagyobbat is). Ezt lehet, hogy az SP2-ben kijavították, de általában letölthető a vinyókhoz egy patch. Maxtornál Big Driver Enabler a neve. Szerintem másfajta vinyókhoz is jó, mert ha jól tudom, akkor a registry-be ír be valamit.
Azért az alaplaphoz is keresd meg a legújabb biost, és tedd fel.
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:25
Idézet: ASi - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:18
falcon: a középső difi oldja a hátsó kereket a kézi alatt, addig F2-es a gép:)
Ezt hogy csinálják? Van egy kuplung a hátsó kardánon?
TRally fejlesztő - http://hszk.bme.hu/~s8554dea
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:30
Idézet: ASi - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:23
agrakos: ha csak a 160GB felettu maradékot nem látja, arra van ms oldalán egy 2k-s .inf file, ha egyáltalán nem látja, csak a bios, akkor további 2 dolog lehetséges. vagy bios frissítéssel megoldódik, de előbb nézd meg, hogy Dynamic-e a drive a winyó a Computer Management/Disk Management-be. (nem tom mi a neve a magyar xp-be)
Nem tudom mi a baja vele az xp-nek. Amúgy dinamkiusnak látja és ilyenkor jobb gombbal hagyni szokta importálni vagy mit csinélni a lemezt és onnatól nincs vele gond, de most ilyen opció nincs, azt mondja rá, hogy olvashatatlan. Bios régi, ott hibátlanul felismerte és mondom mégegyszer, az xp is, csak azt írja ki rá, hogy olvashatatlan.
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:33
Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:24
Az XP alapban csak 137G-ig kezeli a vinyókat (ekkorának látja a nagyobbat is). Ezt lehet, hogy az SP2-ben kijavították, de általában letölthető a vinyókhoz egy patch. Maxtornál Big Driver Enabler a neve. Szerintem másfajta vinyókhoz is jó, mert ha jól tudom, akkor a registry-be ír be valamit.
A vicc csak az, hogy otthon semmi ilyesmi probléma nem volt, pedig ott nincs felrakva se sp2, se big driver enabler, mindenesetre kipróbálom, köszi a tippet KZ!
Elküldve: 2005. 03. 16. 11:36
Nem ment fel a cucc, azt írta ki, hogy nem módosítható a registry! Töltsem le esetleg legalább az SP1-et, hátha az megoldja a gondomat?

Súgó
A téma zárva.