És csodálkozzunk azon, hogy mit jelent a
Te weboldalad kifejezés
Volt szó arról, hogy az én autóm, az én számítógépem esetén nagy valószínűséggel SEMMIT sem csináltam rajta, mégis sajátunknak mondjuk. Megvásároltuk, valamilyen ellenértékkel bírt (a tisztességtelen birtoklást nem számítva).
Amikor a
Te weboldaladról van szó, mégis másképp beszélünk. Miért?
Egy autó, egy számítógép, vagy pl. egy nagy bonyolultságú eszköz készítéséhez többnyire az emberek többsége nem ért. Sokkal nagyobb arányban van azok száma, akik soha nem is foglalkoztak pl. egy autó tervezésével, gyártásával, teljesítménygörbékkel, nyomatékrugalmasságokkal, áttételekkel.
A weblapkészítés egy bizonyos szintje szintén olyan jellegű dolog, amikor egy ember tudása már könnyen kevés tud lenni (azok száma, akik mind design, mind kódolás, mind programozás szintjén kiemelkedőt tudnak alkotni egyszerre, szintén nagyon kevés - én sem tartozom közéjük)
Mégis, már bocsánat a kifejezésért, boldog-boldogtalan weblapot gyárt.
Ki úgy, hogy előveszi a FrontPage-t, vagy a DW-t.
Van aki egyszerűen leszed a rengeteg FREE cms-ek közül egyet és tudása szerint igyekszik átalakítani.
Mindenki örömmel konstatálja, hogy amit alkotott az szép és jó, sőt egyedülálló.
Mégis miért berzenkedünk páran?
Én mérhetetlenül bosszúsan szemléltem a topic elindulásakor, hogy adott weboldalak beküldésénél majd mindenki csak arra figyelt, hogy milyen a lap kinézete.
Fontos dolog, elismerem.
Az oldal kódját már sokkal kevesebben voltak hajlandóak megnézni.
Tudom azon kevesek közé tartozom akiket érdekel is, hogy miként szerkesztették az adott oldalt, mennyire felel meg bizonyos szabványoknak.
Az egyik irányvonal mind a mai napig az oldalak akadálymentessé tétele.
A szabványos oldalak nagy mértékben segítik ezt (nem egyenlő vele, de segíti).
Olyan keretrendszerekkel (pl. prototype) lehet ma már dolgozni, amelyek egységesebb kódrendszerre (nem kinézetre) épülő oldalakat lehetne gyártani.
Jóideje túlléptünk már a táblás designon is.
Mégis nap mint nap találkozunk elavult, IE only, sőt FF only stb. oldalakkal, amik kinézetre lehet hogy királyak, csilivilik, de bizonyos szempontból nézhetetlenek, informálisan gyengék, marketing szempontból veszteségesek.
Amikor elkezdtem ebbe a topicba járni sokáig nem szóltam, mert én sem vagyok tökéletes, messze nem.
De egy idő után észrevettem, hogy nem vagyok egyedül bizonyos véleményeimmel.
A web olyan dolog, amit mi alkotunk.
És ha lehet ne gyártsunk túl sok szemetet.
Ezért lenne fontos, hogy értsük is amit csinálunk.
Nem kell tökéletesen érteni pl. a DOM-ot, nem kell mindenkinek tökéletesen értenie a diszkrét js-hez, nem kell mindenkinek ismerni a CSS-t, de törekedni kellene szerintem arra, hogy aki prezentál egy weboldalt, minél több szempontból megfeleljen bizonyos elvárásoknak.
A kinézet mellett persze, hiszen a legtöbben vizuálisak vagyunk.
Szívesen elvitáznék ezen a témán, de elias-t említve ezt már sokszor felhánytorgattuk.
Személy szerint én sose fogok egy cms-t "saját" lapként elkönyvelni.