Vezetek nelkuli LAN II
Elküldve: 2005. 05. 03. 09:38

Elküldve: 2005. 05. 03. 12:00
Idézet: k0SZ - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 7:48
Van UTP-m, azzal nincsen gond. Igazándiból nem nagyon akarok kapcsolódni arra a hálózatra (csak net elérés kellene), ha jól gondolom, akkor a Bridge leginkább erre szolgálna (pölö, ha mondjuk még tovább akarnám szórni a jelet). Csak olyan eszköz kellene, ami jobban fogja a gyenge jelet. A bridge-t nem használnám igazán ki, viszont több, mint kétszer annyiba kerül...

Elküldve: 2005. 05. 05. 13:43
Idézet: Sipi- - Dátum: 2005. ápr. 30., szombat - 8:24
És ha két 54 mbs-es kártyával szerelt gépet közvetlenül kapcsolunk össze (ad-hoc)? Akkor milyen sebességet kellene gyakorlatban produkálnia?
Fizikai távolság nem nagy, 3-4 méter

Azért kérdezem mindezt, mert melóhelyen Apple Airport Express van és sehogy sem tudok kb. 1300 kbyte/sec-nél nagyobb sebességgel másolni két gép között, pedig mindkét gép 54 Mbs-es sebességgel kapcsolódik az AP-hez.
nekem 29Mbps volt a csucs ami tartosan ment. turbo moddal.
Elküldve: 2005. 05. 07. 23:07
Idézet: Sipi- - Dátum: 2005. máj. 1., vasárnap - 18:36
Igazából sehol sem láttam eddig utalást arra, hogy tudna bluetooth, csak a driverban vettem ezt észre ma. Írtam egy mailt az asusnak, remélem válaszolnak majd

Válaszoltak: sajnálják, de az én gépemben nincs bluetooth.
Elküldve: 2005. 05. 08. 14:53

Elküldve: 2005. 05. 08. 17:07
Még kezdő vagyok a hálóztépítésben, ezért szeretnék tanácsot kérni tőletek! A szomszéd sráccal szeretnénk wlan kapcsolatot, net megosztására. A helyzet a következő: Családi házakról van szó.Légvonalban a két gép mindössze 20-30méterre van. Egy kb40-es kőfalon + egy tetőn kellene átvinni a jelet.Az AP kerülne a tetőtérbe (ami lakott, tehát szigetelt), hozzám, egy emelettel lejjebb pedig egy wlan kártya.
Az ár fontos tényező a játékban, így arra gondoltam, hogy 11Mbps-es rendszer kiépítése is elegendő lenne, webezésre + counterezni. Helyes ez a meglátásom? Az eszközök, amiket kiszemeletem a www.depo.hu oldalon : SMC7004VWBR broadban router (az oldalon ezt írták : Wireless kapcsolat 11Mbps, 305 méterig )12000FT + SMC2602W PCI kártya 7500Ft. Van valakinek tapasztalata ezekkel a cuccokkal? Mennyire megbízhatóak, és alkalmasak a leírt feladatra? Nagyon örülnék ha tudnátok segíteni ebben, esetleg más elérhető árú eszköz javaslatot is várok (amit persze nem csak a világ végén lehet beszerezni

Előre is köszönöm!
Üdv Sanyi
Elküldve: 2005. 05. 08. 18:41
Idézet: Rhino666, az médium - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 15:53

Biztos...Biztoss láttya 1mást.
A router "csak" arra kell, hogy a net-et bármikor el tudd érni -> ne klejen bekapcsolva lennie az 1ik gépnek sem...
Elküldve: 2005. 05. 08. 20:50
Ha az ár annyira fontos miért nem használtok UTP kábelt? Sokkal olcsóbb és megbízhatóbb.
Elküldve: 2005. 05. 09. 08:08
Idézet: Csücsök - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 19:41
A router "csak" arra kell, hogy a net-et bármikor el tudd érni -> ne klejen bekapcsolva lennie az 1ik gépnek sem...
És kb. mennyi így a hatótávolsággal? Egy emeletet még átmegy?

Elküldve: 2005. 05. 09. 08:47
Idézet: Rhino666, az médium - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 9:08

Hát erre bizony passz, mer még nem volt dolgom USB-s cuccokkal, de az tuti látyják egymást

Ajánlom ezt a cikket, tesztet, akármit...
Elküldve: 2005. 05. 09. 12:32
Egy-két gyakorlati tapasztalatra és tanácsra lenne szükségem! A következő technika van most
otthon D-LINK DI-624+ Router rajta kb. 7 méter h-155 kábel és kint a ház falán kívül a gyári antenna!
A kliens oldalon egy D-LINK DWL-G520+ kártya 7 méter h155 és a cseréptető alatt a gyári antenna!
A távolság 120 méter a két antenna között szinte tökéletes a rálátás (a szint tökéletes azt jelenti, hogy a fák lombkoronája takar bele egy kicsit ház vagy egyéb ojjektum nincs közte)
Most a jel erőség gyenge átviteli sebesség kb. 100 kbyte/sec!
Azt szeretném megtudni, hogy milyen antennát vegyek illetve kell-e mind két oldalra antenna? Én arra gondoltam, hogy kiviszek a tetőn kívülre egy 11dB Yagi antennát és azt rá állítom a router kis antennájára szerintetek elég vagy kell a másik oldalra is egy ugyanolyan antenna??
Illetve (ahogy nézegettem a e-boltokat) 11-16dB közötti Yagi ami kb. 6-7 ezer forint között mozog az megfelelő vagy sem? Azaz igazság feleslegesen nem akarok pénzt kidobni azaz gagyit se akarok venni, de feleslegesen nagy teljesítményű antennát sem szeretnék venni!
Az lenne a fő kérdésem milyen antennát(kat) és milyen „márkát” vegyek ami megfelel erre a távolságra(120m).
Előre is thx…
Elküldve: 2005. 05. 09. 18:50

Elküldve: 2005. 05. 09. 19:31
Idézet: Vendég. - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 21:50
Ha az ár annyira fontos miért nem használtok UTP kábelt? Sokkal olcsóbb és megbízhatóbb.
A hálózatépítős topicban is leírtam. Azért mert szemközti házról van szó és így a kábelezéshez engedély kellene, ami plusz pénz. Ha villanyoszlopon, akkor az édásznak, ha csak a levegőben, akkor meg az önkormányzatnak:( (mer az utca meg közterület). Nekem is szimpibb volt az a megoldás, de a wlan talán nem ennyire macerás kiépíteni.
Elküldve: 2005. 05. 09. 19:34
Lenne egy kérdésem. Rádiós(2,4Ghz) AP-s inernetem van.De mivel köztem és a torony közt 12,5 KM a távolság ezért meglehetősen akdozik. Az AP(Tellus A14) doksijában olvastam hogy az SNMP managerben lehet állítani a teljesítményen.A gáz csak az ,hogy az SNMP managerem nem találja az AP-t. Az AP utility szerint az AP ethernet címe 192.168.0.93 a leírás szerint a böngészőnek is meg kellene találnia de semmi.Vagy ezt csak a szolgáltató tudja állítani ?
Köszi a segítséget!
Elküldve: 2005. 05. 09. 21:33

Nos a központnak mindenképp nálam kéne lennie. Úgy nézem, h mindenképp kell egy körsugárzó, a nagyon távoli géphez meg egy jól irányított yagi, itt ugyanis a domborzati viszonyok sem a legjobbak, van egy pici domb, meg egy csomó ház, szerintem ez a kapcsolat nem is biztos, hogy összejön. A többinél még annyi fontos lenne, hogy a 150m-re lévő helyen egymás melletti szobában két külön gép van, eleve LAN-ban, itt esetleg lehetne az egyiket bridge-ként használni/bridget betenni? Ha netmegosztás nem fontos, a gépem gyakorlatilag 24/7, akkor is kell mindenképp egy AP, vagy akkor lehet csak kártyákkal dolgozni, mint pl annakidején egy koaxos hálóban???
Olvastam ezekről a biquad antennákról, és hogy ezeket "házilag", de legalábbis egy elektronikai üzemben meg lehet csinálni... Nos, kéne erről bővebb leírás, mondjuk méretekkel, alkatrészekkel, leírással. Ha össze tudom ezt hozni, akkor a kliensekhez (Hozzám????) elég lenne ez is? (Kivéve a 800m-re lévő gépet). Ha ezt a 800m-re lévő gépet és a tőle kicsit közelebb lévő, későbbi belépőt kihagyom, akkor elég a biquad mindenhova?
Csatolt fájl:
-
d2.GIF (0byte)
Letöltések:: 0
Szerkesztette: Atiqua 2005. 05. 09. 21:45 -kor
Elküldve: 2005. 05. 09. 22:54
Idézet: Atiqua - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 22:33

Nos a központnak mindenképp nálam kéne lennie. Úgy nézem, h mindenképp kell egy körsugárzó, a nagyon távoli géphez meg egy jól irányított yagi, itt ugyanis a domborzati viszonyok sem a legjobbak, van egy pici domb, meg egy csomó ház, szerintem ez a kapcsolat nem is biztos, hogy összejön. A többinél még annyi fontos lenne, hogy a 150m-re lévő helyen egymás melletti szobában két külön gép van, eleve LAN-ban, itt esetleg lehetne az egyiket bridge-ként használni/bridget betenni? Ha netmegosztás nem fontos, a gépem gyakorlatilag 24/7, akkor is kell mindenképp egy AP, vagy akkor lehet csak kártyákkal dolgozni, mint pl annakidején egy koaxos hálóban???
Olvastam ezekről a biquad antennákról, és hogy ezeket "házilag", de legalábbis egy elektronikai üzemben meg lehet csinálni... Nos, kéne erről bővebb leírás, mondjuk méretekkel, alkatrészekkel, leírással. Ha össze tudom ezt hozni, akkor a kliensekhez (Hozzám????) elég lenne ez is? (Kivéve a 800m-re lévő gépet). Ha ezt a 800m-re lévő gépet és a tőle kicsit közelebb lévő, későbbi belépőt kihagyom, akkor elég a biquad mindenhova?
Hello!
Mi is mostanában tervezzük egy WLAN kiépítését, és bár korábban még nem csináltunk ilyet, de mivel friss a téma, ezért megpróbálok segíteni!
Szóval, én a te esetedben a következőket tenném:
A bázisállomáshoz (hozzád) raknék
a) egy jó erős körsugárzót (15-20 dBi) vagy
b) két, ellentétes irányba néző szektorsugárzót
Nem tudom, hogy melyik az olcsóbb, most nincs kedvem utánanézni (valószínűleg az utóbbi).

A körsugárzókkal az a baj, hogy bár minden irányban sugároznak, viszont cserébe sokkal gyengébbek, mint az irányított antennák... Sőt, a jobbfajta körsugárzók 30 ezertől kezdődnek...
Namost, ha ezzel megvagy, a kliensekhez rakhatsz valamilyen irányítot antennát, pl. a közelebbiekhez valami yagi-féleséget, esetleg panelantennát, a távolabbihoz parabolát. Azt viszont nagyon precízen be kell állítani, mivel elég kicsi a nyílásszöge.
Az antennakábellel meg tessék spórolni, mert a gyakorlatban leginkább használt H-155-ös kábel azért (a "low loss" felirat ellenére) elég veszteséges! Mondjuk 10 méternél hosszabb kábelt lehetőleg ne használj (így is kb. 4,5-5 dB a veszteség!!)
A kliensekhez (bár tudom, nem olcsó megoldás) én AP-k használatát javasolnám, mert lehet, hogy a WLAN kártyák nem tudnak elég erősen sugározni ahhoz, hogy mondjuk azt a 800 méteres távot stabilan átvigyék.
Na hát nagyjából ennyi... amúgy hangsúlyoznám, hogy én is most építek először WLAN-t, úgyhogy tapasztalatokban egyelőre nem bővelkedhetek, amiket itt írtam, azt főleg mások ajánlásai, tanácsai alapján írtam!
Mi is hasonló hálót építünk ki, de szerencsére nálunk nagyjából egy irányban vannak a kliensek és viszonylag közel. Már ki is néztük a szektorsugárzót, amit ide hozzánk szerelünk majd fel. Ha érdekel, itt egy link:
http://www.dipol.com...klep/a72314.htm
A hálózat többi emberinek meg vagy sima beltéri botantennát vagy panelt szerelünk fel, attól függően, hogy melyikkel jobb a kapcsolat. Nem nagy a táv, max. 100 méter, úgyhogy (remélem) nem lesz gond.
Üdv:
Gery
Elküldve: 2005. 05. 09. 23:13
Idézet: valium - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 20:34
Lenne egy kérdésem. Rádiós(2,4Ghz) AP-s inernetem van.De mivel köztem és a torony közt 12,5 KM a távolság ezért meglehetősen akdozik. Az AP(Tellus A14) doksijában olvastam hogy az SNMP managerben lehet állítani a teljesítményen.A gáz csak az ,hogy az SNMP managerem nem találja az AP-t. Az AP utility szerint az AP ethernet címe 192.168.0.93 a leírás szerint a böngészőnek is meg kellene találnia de semmi.Vagy ezt csak a szolgáltató tudja állítani ?
Köszi a segítséget!
Véletlenül nem a TvNetwork a netszogláltatód? Azért mondom, mert szerintem csak ők lehetnek ilyen hülyék, hogy az adójuktól több mint 12 km-re lévő állomásra képesek kiépíteni WLAN-t egy ilyen "mezei" AP-vel, mint ami neked van (nem ismerem ezt az AP-t, de ilyen célra biztos hogy nem jó)... Egy ismerősőm pár napja mondta le a mikrohullámú netjét, pedig ő csak 1-2 km-re volt az adótól, de nagyon megbízhatatlan volt a nete. Olyan volt, mint a mesében... hol volt, hol nem volt... Meg ha volt is, akkor is elég lassú volt. Azt is mesélte még, hogy több anennával is kipróbálták a szerelők, és végül is egy jó erős yagi-t raktak fel hozzá (azt hiszem), ami nem volt túl szép látvány, és még ez sem volt elég ahhoz, hogy stabil kapcsolata legyen...
Rákerestem az AP-dre, és találtam egy kis leírásféleséget róla, ha megnézed (pl. itt), akkor láthatod, hogy USB-n keresztül is lehet manage-elni!! Szerintem ezt kéne megpróbálnod, már ha a szolgáltató nem tiltotta le (nem tudom, hogy le szokták-e titlani).
Ha hülyeséget mondtam, akkor javítsatok ki!!
Üdv:
Gery
Elküldve: 2005. 05. 10. 10:04
Idézet: valium - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 18:34
Köszi a segítséget!
Nem lenne egyszerűbb szólni a szolgáltatódnak, hogy akadozik a net?
Kicsi esélyt látok rá, hogy 12,5 km-es linkre nem a maximum teljesítményt állították be az eszközödön.
Elküldve: 2005. 05. 10. 15:42
Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 22:54
Mi is mostanában tervezzük egy WLAN kiépítését, és bár korábban még nem csináltunk ilyet, de mivel friss a téma, ezért megpróbálok segíteni!
Szóval, én a te esetedben a következőket tenném:
A bázisállomáshoz (hozzád) raknék
a) egy jó erős körsugárzót (15-20 dBi) vagy
b) két, ellentétes irányba néző szektorsugárzót
Nem tudom, hogy melyik az olcsóbb, most nincs kedvem utánanézni (valószínűleg az utóbbi).

A körsugárzókkal az a baj, hogy bár minden irányban sugároznak, viszont cserébe sokkal gyengébbek, mint az irányított antennák... Sőt, a jobbfajta körsugárzók 30 ezertől kezdődnek...
Namost, ha ezzel megvagy, a kliensekhez rakhatsz valamilyen irányítot antennát, pl. a közelebbiekhez valami yagi-féleséget, esetleg panelantennát, a távolabbihoz parabolát. Azt viszont nagyon precízen be kell állítani, mivel elég kicsi a nyílásszöge.
Az antennakábellel meg tessék spórolni, mert a gyakorlatban leginkább használt H-155-ös kábel azért (a "low loss" felirat ellenére) elég veszteséges! Mondjuk 10 méternél hosszabb kábelt lehetőleg ne használj (így is kb. 4,5-5 dB a veszteség!!)
A kliensekhez (bár tudom, nem olcsó megoldás) én AP-k használatát javasolnám, mert lehet, hogy a WLAN kártyák nem tudnak elég erősen sugározni ahhoz, hogy mondjuk azt a 800 méteres távot stabilan átvigyék.
Na hát nagyjából ennyi... amúgy hangsúlyoznám, hogy én is most építek először WLAN-t, úgyhogy tapasztalatokban egyelőre nem bővelkedhetek, amiket itt írtam, azt főleg mások ajánlásai, tanácsai alapján írtam!
Mi is hasonló hálót építünk ki, de szerencsére nálunk nagyjából egy irányban vannak a kliensek és viszonylag közel. Már ki is néztük a szektorsugárzót, amit ide hozzánk szerelünk majd fel. Ha érdekel, itt egy link:
http://www.dipol.com...klep/a72314.htm
A hálózat többi emberinek meg vagy sima beltéri botantennát vagy panelt szerelünk fel, attól függően, hogy melyikkel jobb a kapcsolat. Nem nagy a táv, max. 100 méter, úgyhogy (remélem) nem lesz gond.
Üdv:
Gery
Ez így és ilyen formában nem igaz; az azonos teljesítményű szegmens- és körsugárzók ára a használt technológia függvénye; körsugárzót találsz már 6000Ft-tól is ( www.wlan-ok.hu ). Az 1 km-es linkre meg nem kell 20 dBi-s antenna, 10 bőven elég...
Elküldve: 2005. 05. 10. 15:44
Akkor valószínű valami másik antennát kell nézzek.A mostani az adatlapja szerint 24dB-es
itt látható .De máshol csak 22dB-mondanak erről a típusról.Van értelme egy parabolatükrös átalakításnak? Van egy fölös 120-as prímfókuszos tükröm arra rátenném az eredeti antenna fejét.Láttam ilyen megoldást a neten és 25dB körüli nyereségről beszéltek.