HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN II

#341 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 10. 15:50

Idézet: PGabi - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 12:32

Üdv.: Mindenkinek!

Egy-két gyakorlati tapasztalatra és tanácsra lenne szükségem! A következő technika van most
otthon D-LINK DI-624+  Router  rajta kb. 7 méter h-155 kábel és kint a ház falán kívül a gyári antenna!
A kliens oldalon egy  D-LINK DWL-G520+ kártya 7 méter h155 és a cseréptető alatt a gyári antenna!
A távolság 120 méter a két antenna között szinte tökéletes a rálátás (a szint tökéletes azt jelenti, hogy a fák lombkoronája takar bele egy kicsit ház vagy egyéb ojjektum nincs közte)
Most a jel erőség gyenge átviteli sebesség kb. 100 kbyte/sec!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen antennát vegyek illetve kell-e mind két oldalra antenna? Én arra gondoltam, hogy kiviszek a tetőn kívülre egy 11dB Yagi antennát és azt rá állítom a router kis antennájára szerintetek elég vagy kell a másik oldalra is egy ugyanolyan antenna??

Illetve (ahogy nézegettem a e-boltokat) 11-16dB közötti Yagi ami kb. 6-7 ezer forint között mozog az megfelelő vagy sem? Azaz igazság feleslegesen nem akarok pénzt kidobni azaz gagyit se akarok venni, de feleslegesen nagy teljesítményű antennát sem szeretnék venni!

Az lenne a fő kérdésem milyen antennát(kat) és milyen „márkát” vegyek ami megfelel erre a távolságra(120m).

Előre is thx…

"Illetve (ahogy nézegettem a e-boltokat) 11-16dB közötti Yagi ami kb. 6-7 ezer forint között mozog az megfelelő vagy sem? Azaz igazság feleslegesen nem akarok pénzt kidobni azaz gagyit se akarok venni, de feleslegesen nagy teljesítményű antennát sem szeretnék venni!"

Kryon Yagi M15 --- 3664,-Ft + FA --- www.wlan-ok.hu   

#342 Felhasználó inaktív   ksanyo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 10. 15:53

Az általam említett smc cuccokkal kapcsolatban tud valaki mondani tapasztalatot? Véleményt?

köszi, Sanyó

#343 Felhasználó inaktív   valium 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 05. 10. 15:56

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 0:13

Véletlenül nem a TvNetwork a netszogláltatód? Azért mondom, mert szerintem csak ők lehetnek ilyen hülyék, hogy az adójuktól több mint 12 km-re lévő állomásra képesek kiépíteni WLAN-t egy ilyen "mezei" AP-vel, mint ami neked van (nem ismerem ezt az AP-t, de ilyen célra biztos hogy nem jó)... Egy ismerősőm pár napja mondta le a mikrohullámú netjét, pedig ő csak 1-2 km-re volt az adótól, de nagyon megbízhatatlan volt a nete. Olyan volt, mint a mesében... hol volt, hol nem volt... Meg ha volt is, akkor is elég lassú volt. Azt is mesélte még, hogy több anennával is kipróbálták a szerelők, és végül is egy jó erős yagi-t raktak fel hozzá (azt hiszem), ami nem volt túl szép látvány, és még ez sem volt elég ahhoz, hogy stabil kapcsolata legyen...
Rákerestem az AP-dre, és találtam egy kis leírásféleséget róla, ha megnézed (pl. itt), akkor láthatod, hogy USB-n keresztül is lehet manage-elni!! Szerintem ezt kéne megpróbálnod, már ha a szolgáltató nem tiltotta le (nem tudom, hogy le szokták-e titlani).

Ha hülyeséget mondtam, akkor javítsatok ki!!

Üdv:
Gery

Nem a TVNetwork a szolgáltatóm Szekszárdon van a cég TERRASOFT a nevük.Sajnos nekem nincs más választásom mint ők vagy a matáv.Azthiszem ezzel mindent elmondtam.Mikor megy "normálisan" akkor 800k és 1Mbit körül szalad de a nagy átlag 600 kbit. Ja ahol lakom nincs ADSL. A cégnél ugyanez a szolg. van csak ott a táv kb 1,5KM és ott megy 3 Mbittel folyamatosan egész nap.
Káosz uralkodik. Elmélkedj,bánd meg bűneid és telepítsd újra az oprendszert.

#344 Felhasználó inaktív   valium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 16:24

Idézet: PGabi - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 13:32

Üdv.: Mindenkinek!

Egy-két gyakorlati tapasztalatra és tanácsra lenne szükségem! A következő technika van most
otthon D-LINK DI-624+  Router  rajta kb. 7 méter h-155 kábel és kint a ház falán kívül a gyári antenna!
A kliens oldalon egy  D-LINK DWL-G520+ kártya 7 méter h155 és a cseréptető alatt a gyári antenna!
A távolság 120 méter a két antenna között szinte tökéletes a rálátás (a szint tökéletes azt jelenti, hogy a fák lombkoronája takar bele egy kicsit ház vagy egyéb ojjektum nincs közte)
Most a jel erőség gyenge átviteli sebesség kb. 100 kbyte/sec!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen antennát vegyek illetve kell-e mind két oldalra antenna? Én arra gondoltam, hogy kiviszek a tetőn kívülre egy 11dB Yagi antennát és azt rá állítom a router kis antennájára szerintetek elég vagy kell a másik oldalra is egy ugyanolyan antenna??

Illetve (ahogy nézegettem a e-boltokat) 11-16dB közötti Yagi ami kb. 6-7 ezer forint között mozog az megfelelő vagy sem? Azaz igazság feleslegesen nem akarok pénzt kidobni azaz gagyit se akarok venni, de feleslegesen nagy teljesítményű antennát sem szeretnék venni!

Az lenne a fő kérdésem milyen antennát(kat) és milyen „márkát” vegyek ami megfelel erre a távolságra(120m).

Előre is thx…

Szerintem vásárlás előtt érdemes kipróbálni egy házilag is könnyen elkészíthető BIQUAD-ot. Szerintem a 120 méterhez ez is bőven elég ha meg mindkét oldalon ilyen van akkor pláne. A költsége meg kb. 500Ft.

#345 Felhasználó inaktív   Atiqua 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 18:23

Idézet

Szóval, én a te esetedben a következőket tenném:
A bázisállomáshoz (hozzád) raknék
a) egy jó erős körsugárzót (15-20 dBi) vagy
b) két, ellentétes irányba néző szektorsugárzót

Nem tudom, hogy melyik az olcsóbb, most nincs kedvem utánanézni (valószínűleg az utóbbi). :)

Két antennát csak úgy fel lehet szerelni, vagy elosztó kell hozzá? Esetleg egy két antennás AP? Lehet egyaltalán elosztani a nagyfrekis jelet valamiféle Koax elosztóval?
Lehetőleg házilag csinálnám az antennát, kliensekhez biquad-ra gondoltam, hozzám inkább kör kéne.

Idézet

Az antennakábellel meg tessék spórolni, mert a gyakorlatban leginkább használt H-155-ös kábel azért (a "low loss" felirat ellenére) elég veszteséges!

Na erre viszont nem fogom sajnálni, mert nálam pl elég sok kellene, de ha úgyis AP-t rakok, azt tudom elég közel tenni az antennához, és UTP-n vinni a jelet. A többieknél milyen kisebb veszteségű kábel van? A csatit össze tudom rakni, remélem.

Idézet

Ez így és ilyen formában nem igaz; az azonos teljesítményű szegmens- és körsugárzók ára a használt technológia függvénye; körsugárzót találsz már 6000Ft-tól is ( www.wlan-ok.hu ). Az 1 km-es linkre meg nem kell 20 dBi-s antenna, 10 bőven elég...

Na ez érdekelne. Átnéztem a wlan-ok oldalt, de ennyiért nem találtam körsugárzót...

Milyen különbség van az AP és a PCI kártya teljesítménye közt? Esetleg vki 1-2 típusnak tudná írni, h mekkora a teljesítménye? A biquadnak kb mekkora a nyílásszöge vízszintes/függőleges irányban? És a nyeresége? Mi van, ha a biquadot úgy építem meg, h alapból rajta van a kellő mennyiségű koax? Így egy csatlakozást (2dB!) megspórolok?

#346 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 20:52

Idézet: Atiqua - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 19:23

Két antennát csak úgy fel lehet szerelni, vagy elosztó kell hozzá? Esetleg egy két antennás AP? Lehet egyaltalán elosztani a nagyfrekis jelet valamiféle Koax elosztóval?
Lehetőleg házilag csinálnám az antennát, kliensekhez biquad-ra gondoltam, hozzám inkább kör kéne.

Na erre viszont nem fogom sajnálni, mert nálam pl elég sok kellene, de ha úgyis AP-t rakok, azt tudom elég közel tenni az antennához, és UTP-n vinni a jelet. A többieknél milyen kisebb veszteségű kábel van? A csatit össze tudom rakni, remélem.

Na ez érdekelne. Átnéztem a wlan-ok oldalt, de ennyiért nem találtam körsugárzót...

Milyen különbség van az AP és a PCI kártya teljesítménye közt? Esetleg vki 1-2 típusnak tudná írni, h mekkora a teljesítménye? A biquadnak kb mekkora a nyílásszöge vízszintes/függőleges irányban? És a nyeresége? Mi van, ha a biquadot úgy építem meg, h alapból rajta van a kellő mennyiségű koax? Így egy csatlakozást (2dB!) megspórolok?

Naszóval...

1, Nem tudom... már egyszer mondtam nagy hülyeséget, nem akarlak téves infóval traktálni.

2, Van jobb kábel, a H-500-as, ennek valamivel kisebb a vesztesége, mint a H-155-nek.... ennyit tudok. Ja, és persze drágább is, de szerintem ez magától értetődő.

3, No comment... hülyeséget mondtam, elismerem. Elnézést a téves infóért mindenkitől. Tudjátok, annyira bennem van az, hogy segíteni akarok, akinek csak tudok... és ezt néha úgy is megteszem, hogy azt se tudom, hogy igaz-e amit mondok :)
Meg amúgy is a szándék a fontos... és én abszolút jószándékból segítek nektek. Na meg úgyis kijavítanak a "HWSW mesterek", akik előtt ezennel mélyen meghajolok!  :respect:

4, Az AP-k általában 40-50 mW-on adnak (az én MSI AP-m 50 mW-on ad, ennyit tudok), viszont vannak 100 mW-os modellek is. A WLAN kártyák sokkal gyengébben (persze, lehet hogy megint hülyeséget mondok) adnak... talán 20-30 mW-al. Nem tudom pontosan.

Üdv:
Gery

U.i.: Ha újfent hülyesége(ke)t mondtam, szóljatok, és akkor többet inkább nem mondok semmit sem...
ASRock P4i65PE alaplap | Intel Pentium 4 2.8 GHz HT | 1 GB DDR-RAM 200 MHz Dual-Channel | nVidia GeForce 4 MX4000 VGA | SB Live! 24-bit | Maxtor 80 GB 7200 RPM | Maxtor 160 GB 7200 RPM | Philips 16x DVD-ROM | Asus CD-RW 52x32x52x

#347 Felhasználó inaktív   Atiqua 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 21:32

Most néztem egy Linksys kártyát, aminek az antennájára 5dB-t írnak, ami még lehetséges is lenne, ráadásul egy kör(?)sugárzótól szép nyereség. Szerintem ez nekem elég is lenne a központban a 150m-es helyig is, ahova egy biquad kerülne. A kérdés az, hogy lehet-e kivezetni ezeket az antennákat pár ,méter kábelen (5-10m)?

#348 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 06:26

Idézet: Atiqua - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 18:23

Bocs, 8466Ft a 12dBi-s....  Az antenna "elosztásához" splitter kell, 6-10eFt /db és néhány dBi veszteség. A csatihoz spéci fogó kell a gyűrűhöz.

#349 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 11:39

Idézet: valium - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 14:44

Igazad volt gyugyuka megkérdeztem a szolg.-t maxon vagyok.
Akkor valószínű valami másik antennát kell nézzek.A mostani az adatlapja szerint 24dB-es
itt látható .De máshol csak 22dB-mondanak erről a típusról.Van értelme egy parabolatükrös átalakításnak? Van egy fölös 120-as prímfókuszos tükröm arra rátenném az eredeti antenna fejét.Láttam ilyen megoldást a neten és 25dB körüli nyereségről beszéltek.

en csinaltam ilyet probakeppen. nem emlekszem pontosan de valami 30dBfeletti/koruli nyereseget mertem.

#350 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 11:42

Idézet: Atiqua - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 20:32

Most néztem egy Linksys kártyát, aminek az antennájára 5dB-t írnak, ami még lehetséges is lenne, ráadásul egy kör(?)sugárzótól szép nyereség. Szerintem ez nekem elég is lenne a központban a 150m-es helyig is, ahova egy biquad kerülne. A kérdés az, hogy lehet-e kivezetni ezeket az antennákat pár ,méter kábelen (5-10m)?

igen az elul vasteg felul vekony fekete antenna 5.5dB nyeresegu. ki lehet vezetni, de jobb az ap-t kirakni a tetore.

#351 Felhasználó inaktív   valium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 12:31

Idézet: aurum - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 12:39

en csinaltam ilyet probakeppen. nem emlekszem pontosan de valami 30dBfeletti/koruli nyereseget mertem.

Aurum milyen fejet használtál ? Gyárit vagy biquad vagy cantennát ?

#352 Felhasználó inaktív   Rosep 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 13:42

Lehet nálunk valahol MIMO-s PCMCIA wireless kártyát kapni (pl. D-Link)? És tényleg a nyolcadát fogyasztja egy notebookban, mint egy hagyományos?

#353 Felhasználó inaktív   Atiqua 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:19

Arra még mindig nem kaptam igazán választ, hogy lehet-e olyan hálót is létrehozni, hogy minden gépben csak hálókártya van? Na, ehhez szeretnék magamnak néhány dolgot hozzáfűzni. Mostanában ahogy nézegettem néhány kártya leírását, azt láttam bennük, hogy XP alatt AP-ként is használható (TrendNET kártya volt az egyik, a Depo-n néztem. Ha ilyen tudású kártyát veszek, azzal megoldható router/switch nélkül?

#354 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 03:35

Idézet: valium - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 11:31

Aurum milyen fejet használtál ? Gyárit vagy biquad vagy cantennát ?

biquad kesobb egyszeru dipol-t

#355 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 03:36

Idézet: Atiqua - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 20:19

Arra még mindig nem kaptam igazán választ, hogy lehet-e olyan hálót is létrehozni, hogy minden gépben csak hálókártya van? Na, ehhez szeretnék magamnak néhány dolgot hozzáfűzni. Mostanában ahogy nézegettem néhány kártya leírását, azt láttam bennük, hogy XP alatt AP-ként is használható (TrendNET kártya volt az egyik, a Depo-n néztem. Ha ilyen tudású kártyát veszek, azzal megoldható router/switch nélkül?

addhoc

#356 Felhasználó inaktív   hartyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 11:34

Help lécci: Ha egy Centrino-s notebook-al látok egy WiFi hálózatot, akkor ugyanezt látom egy asztali gépre kötött USB-s kütyüvel? Kérdés egyszerűbben: Az USB-s rádió van-e olyan erős, mint a laptop rádiója? :) Köszi a választ.
Attól még, hogy paranoiás vagyok, nem biztos, hogy nem üldöznek...

#357 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 12:08

Idézet: hartyi - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 11:34

Help lécci: Ha egy Centrino-s notebook-al látok egy WiFi hálózatot, akkor ugyanezt látom egy asztali gépre kötött USB-s kütyüvel? Kérdés egyszerűbben: Az USB-s rádió van-e olyan erős, mint a laptop rádiója? :) Köszi a választ.

terméke válogatja..... de általában igen.

#358 Felhasználó inaktív   bences 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:28

Hello!

Most már teljesen kivagyok a wifitől.
úgy 2 hete írtam, hogy két notebook között sikerült megcsinálnom, h legyen net leosztava, meg hálozat is volt úgy ahogy.
Ezután vettem egy x-micro g-s usb-s wifit. Ezt rádugtam egy gépre a kollégiumi szobámban, és a notebookommal látták egymást, és volt háló.
Most megpróbáltam ugyanezt otthon is. Az asztali gép most lett frissen telepítve xp-vel, ugyanazt megcsináltam mint a másik esetben. Eredmény: mind a két gépen azt írják a wifi kapcsolatoknál, hogy kapcsolódtak arra a hálózatra, amit csináltam. Ehhez képest, se háló nincs, se net.
IP cím kérések automatikusak, lefutattam a windowsos netmegosztást, a munkacsoport ugyanaz.
Ha valaki tud, kérem segítsen.
Köszönöm

#359 Felhasználó inaktív   bences 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:50

Megoldottam, már nem kell segítség.
Köszi

#360 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:53

Idézet: bences - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 21:28

Hello!

Most már teljesen kivagyok a wifitől.
úgy 2 hete írtam, hogy két notebook között sikerült megcsinálnom, h legyen net leosztava, meg hálozat is volt úgy ahogy.
Ezután vettem egy x-micro g-s usb-s wifit. Ezt rádugtam egy gépre a kollégiumi szobámban, és a notebookommal látták egymást, és volt háló.
Most megpróbáltam ugyanezt otthon is. Az asztali gép most lett frissen telepítve xp-vel, ugyanazt megcsináltam mint a másik esetben. Eredmény: mind a két gépen azt írják a wifi kapcsolatoknál, hogy kapcsolódtak arra a hálózatra, amit csináltam. Ehhez képest, se háló nincs, se net.
IP cím kérések automatikusak, lefutattam a windowsos netmegosztást, a munkacsoport ugyanaz.
Ha valaki tud, kérem segítsen.
Köszönöm

Le tudnád írni részletesen hogy hogy is néz ki a hálózatod? Úgy értem, kicsit világosabban...  :think:
Milyen gépek, milyen hálókártyák (pontos típus) + hogy ezek milyen beállításokkal mennek.
Hátha így könnyebben tudunk segíteni.
ASRock P4i65PE alaplap | Intel Pentium 4 2.8 GHz HT | 1 GB DDR-RAM 200 MHz Dual-Channel | nVidia GeForce 4 MX4000 VGA | SB Live! 24-bit | Maxtor 80 GB 7200 RPM | Maxtor 160 GB 7200 RPM | Philips 16x DVD-ROM | Asus CD-RW 52x32x52x

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.