Sziasztok!
Nagyjából végigolvastam a témát, úgyhogy már nem vagyok teljesen láma, csak majdnem...
Van itthon egy notebook, ami a beépített (Ralink RT2500) wlan kártyájával kapcsolódik egy Astarte ASW2301 (Quetec) kártyához (és ezen keresztül többek között az internethez is). A házunk kétszintes, és az emeleten elég gyenge a kapcsolat, több helyről egyáltalán nem látszik a másik gép (ami a földszinten van). Ez eddig nagyjából reális, amit olvastam, aszerint a födém miatt az is csoda, hogy néhol megy. (Barkácsoló kedvűeknek egyébként ajánlom a kartonból hajtogatott alufóliás parabolatükröt, picit javít a helyzeten).
A következő lépés az volt, hogy építek egy antennát, amit majd kiraknék a házon kívülre, nagyjából a födém magasságába, és reménykednék, hogy így mindkét szinten működik a net.
Ezt a leírást használtam, és csináltam egy double biquad antennát (másodszorra egész precízen sikerült

), hozzá vettem 10m h-155 kábelt egy rp-sma csatival, a kábel másik vége az antennára forrasztva. A próba viszont elég lehangoló eredményt hozott... Az antenna gyengébb volt, mint a gyári kis körsugárzó, tehát ahol eddig nagyon jó volt a vétel, ott rossz vagy nagyon gyenge lett (egyelőre ugyanott volt az antenna, ahol a gyári).
Nem tudom, hogy mit csinálhattam rosszul. Úgy számoltam, hogy a h-155 vesztesége ilyen hosszon kb. 5dBi, csatival együtt legyen 6, viszont az antenna nyeresége állítólag 13-14dBi (realista szemmel legyen mondjuk 11-12dBi), tehát 5-6dBi körüli nyereséget kellene kapnom (később tervezem a kábel rövidítését, esetleg lecserélem h-1000-re szükség szerint). Korábban kipróbáltam egy olcsó panelantennát is, amelyre 6dBi nyereséget írtak, és az nagyjából ugyanolyan eredménnyel működött, mint a gyári antenna. Ebből arra gondoltam, hogy a házi készítésű cuccal kb. ugyanott leszek, mint a gyári antennával, csak éppen 10m-nyi "szabad kezet" kapok. De tévedtem
Mielőtt beruháznék a drága kábelbe, elkezdem majd rövidíteni a mostanit, de addig egy szakértő esetleg megtalálhatná a hibát az elképzelésemben

Kösz a segítséget, és bocs, ha hosszú voltam
Ja, a térerő méréséhez csak a windows hálózati tulajdonságait tudom használni, mert a Netstumbler csak egy minimális csíkot húz, akárhol is vagyok. Gondolom nem támogatja a kártyámat