Idézet: Jahno - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 9:15
240 kilométer nagyon durvának tűnik, annyit 500 milliwattos PMR-el sem lehet átszakérteni, pedig egy fokkal jobb a terjedése.
30 kilométer szép, én 2-vel szanvedek, mert nem láttam a házam, utána meg pont akkor romlott el a hálókártya, mikor átvittük a cuccost... Ott szoptunk, hogy látja, de nem csatlakozik, erre azóta más környezetben 3 méterre az APtól is lát mindent, de nem csatlakozik. előtte meg ugye összelőtük, szóval ekkora megadurva szívást

a prm valoban 500mW-is de a rajta levo antenna negativ nyeresegu, tehat meg 500mW sem jon ki belole. vbetelkor pedig a veteli jelszint is csokken.
de wlan eseteben, ha veszunk egy 1W-os adot meg egy nagyobb mondjuk 30dB koruli antennat. akkor az 61dBm lesz vagyis 1259W ami azert eleg durva.
120km az -141.98362492095248 szakaszcsillapitas
de gyertya nelkul is, ha -71dBm veteli erzekenyseget veszunk, ami 10Mbps tcp/ip-re eleg, egy 20dBm-es ap, 30dB-es antennara kotve 9dB-el ad nagyob jelszintet a kivantnal. es az meg mindig 100W eirp.
de jobban kozelitve az itthon is beszerezheto cuccokhoz:
seano ap 23dBm, 26dB-es parabola az 49dBm eirp. a veteil jelszint -75dBm lesz a 120km-es tavon, vagyis 4dB tartalek is van a rendszereben. ami igaz nem sok de az 1Mbps mar -91dBm-el is megy, szoval megiscsak van eleg tartalek a rendszeben.
persze most nem szamoltam kabel meg csatlakozasi vesztesegeket, de azt sem vettem figyelembe, hogy a 120km-hez mar eleg magasra fel kell menni, felev valami 25km a latohatar a fold gorbulete miatt. vagyis a magassag miatt jopar dB-el csokken a szakaszcsillapitas ami a csatlakozasi es kabel vesztesegeket kompenzalja.
a 120km-rol
egyebkent attol hogy a pmr 500mW-os nem lesz nagyobb hatosugrau mint a kisebb teljesitmenyu wlan. mivel a beszed ertehetosegehez talan 30dB jel/zaj viszony kell a bpsk-hoz amivel az 1Mbps meg pedig 3dB. ez azert eleg durva kulonbseg.