Idézet: hobizoli - Dátum: 2005. márc. 18., péntek - 8:51
Drehmoment ~ forgato nyomatek, az inkabb Nm, mint LE (PS) - szerintem
A képen négy görbe látható. Ebből kettő a tuningolt verzióé (vékonyabb vonal), kettő az alapmotoré. Ez utóbbiból egyik a nyomatékgörbe (sötétkék), másik a teljesítménygörbe (sárga). Legalábbis szerintem, bár én nem tudok németül. Bal oldalona Cv az nem légellenellást, hanem teljesítményt jelent szerintem.
Idézet
Nekem van turbodizel es benzines autom is jelenleg, a dizel gazadas nelkul elpotyog akar alapjaraton is, szoval nem hinnem, hogy gyengebb volna a benzinesnel alacsony fordulaton, mert ha ugyanezt megprobalom a benzinessel ~3m mulva all az auto. Arrol mar nem is beszelve, hogy a dizellel alapjaraton gazadas nelkul atmegyek egy feluljaron 1-sben, a benzines meg mar, mint azt az elobbiekben is irtam a sik uton is megfullad, pedig papir szerint erosebb. Ha ralepek a gazra 1600rpm-g a dizel jobban huz, mint szinten alapjaratrol a benzines akar 2500rpm-g huzatva, 1800rpm korul ahogy kezd megszunni a szivasi vakuum -kezd tolteni a turbo-, lehet erezni ahogy megvaltozik a motor, 2000rpm-tol meg belep a turbo is vmivel 4k felett kezdodik a redline a fordulatszammeron. A benzines vmi 6k korul adja le a max kraft-t, de csak ugy 3k korul kezd erosodni, azaz a fordulatszam tartomanya 40%-atol (6-1=5k rpm, 3k->tol huz, 1->3k gyengebb, 3k->6k erosebb), mig a dizel a ~1/3-atol (4-1=3k rpm, 2k-tol huz, 1k->2k gyengebb, 2k->4k erosebb). Egyebkent -de ez szigoruan SZVSZ-, En jobbnak tartom, ha a max fordulatszam 75-80%-g van kihuzatva a motor kigyorsitaskor mielott valtok (dizel 3k, benzines ~5k), szerintem igy jobban gyorsul.
Na, itt egy rossz benzines motort láthatunk. Az elektronikája legalábbis mindenképp rossz, ha sík úton 1-esben lefullad. Kérdéses az is, hogy melyik milyen erős motor.
A gyorsításnál hogy mikor kell váltani az nem egyéntől függ, hanem a motor karakterisztikájától. Tényleg van olyan motor aminél nem szabad lepörgetni leszabályozásig, ez elsősorban azonban a turbós motorokra jellemző.
Idézet
Eletszeru esetben pl egy elozesnel a rugalmassag szamit, ebben a dizel a jobb, pl 90-nel utolerve egy tkg-t, visszavaltas nelkul is simabban le lehet elozni, erre ha jol emlexem anno aszondta GI, hogy O meg visszavalt 3-ba a benzinessel, es akkor O a jobb, ez OK akkor, ha en maradok 5.-ben, de mivan ha en is visszavaltok 4.-be? Te levaltasz 2.-ba? Uyanmar, hat addig meg mar nem porog ki 2.-ban, hogy elozni is tudjal, mig En 4-ban is megelozom a tgk-t, jobban, mintha 5.-ben tennem, meg mintha Te 3.-ban.
Két motor közül visszaváltással az erősebb fog jobban gyorsulni függetlenül attól, hogy benzines vagy dízel (persze ha más paramétereik azonosak). De kétségtelen - írtam is -, hogy 90-100 környékén a dízel jobban gyorsul, rugalmasabb, mint egy azonos teljesítményű benzines.
Idézet
Ja, es ugye arrol nem is beszelve, hogy ~ugyanolyan stilusu kozlekedest a turbodizel 2/3-d uzemanyagbol produkalja, ha tolod neki mint az okor nem novekszik annyira szamottevoen a fogyasztasa, mint a benzinesnek, mert jobb a motor meg a technika fajlagos uzemanyagfogyasztasa, nagyobb a motor hatasfoka.
hobizoli
Ez is kétségtelen tény. De nem is írtam, hogy milyen kicsi a benzines fogyasztása!
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor