HWSW Informatikai Kerekasztal: WakeOnWan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

WakeOnWan Avagy gép beindítása routeren keresztül

#41 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 20. 18:57

Idézet: zso80 - Dátum: 2005. márc. 20., vasárnap - 17:50

Hát valószínű megvan a gond. Az a bajom, hogy, ha kikapcsolom a gépemet, utána közvetlenül be lehet indítani interneten keresztül. Ha viszont hosszabb ideig van kikapcsolva, akkor már nem lehet feléleszteni a gépemet! Mi lehet a baj? A router "elfelejti a gépemet"? Be kellene még valamit állítani a routerba?

dhcp-vel adsz ip-t a gépednek?
állítsd be (ha lehet), hogy örökké érvényes legyen (ne járjon le a dhcp ideje)

#42 Felhasználó inaktív   zso80 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 20. 19:27

Idézet: pgyafi - Dátum: 2005. márc. 20., vasárnap - 19:57

dhcp-vel adsz ip-t a gépednek?
állítsd be (ha lehet), hogy örökké érvényes legyen (ne járjon le a dhcp ideje)

Igen, DHCP-vel adok IP-t a gépemnek. De nem látok egyéb beállítást. Miért, mit jelent, hogy lejár? Vagyois mi történik, hogy sok idő után már nem lehet a gépemet bekapcsolni? Vagy mi lenne, ha nem dhcp-vel adnék ip-t, hanem a windowsból állítanám be?

#43 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 00:52

én kérek elnézést a hulyeségekért amit itt összehordotok!  :D
beismerem az én ötletem volt, hogy a gép címére forwardoljuk a csomagot. de mint fentebb is írva vagyon, a gépnek nincs ip-je kikapcsolt állípotában. én azért bátorkodtam kipróbálni ezt a verziót, mert gondoltam a router (mivel ő stativc dhcp miatt tudja az ip-hez tartozó mac adresst) hátha így megtalálja a gépet, mert ugye a dlink nem tudja "...255-öt". ennyi - csak 1 ötlet volt.
szóval szerintem ezzel az ip, meg dhcp dologgal ne kavarjatok tovább.
--== envagyok ==--

#44 Felhasználó inaktív   olinka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 08:33

Idézet: envagyok - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 0:52

én kérek elnézést a hulyeségekért amit itt összehordotok!  :D
beismerem az én ötletem volt, hogy a gép címére forwardoljuk a csomagot. de mint fentebb is írva vagyon, a gépnek nincs ip-je kikapcsolt állípotában. én azért bátorkodtam kipróbálni ezt a verziót, mert gondoltam a router (mivel ő stativc dhcp miatt tudja az ip-hez tartozó mac adresst) hátha így megtalálja a gépet, mert ugye a dlink nem tudja "...255-öt". ennyi - csak 1 ötlet volt.
szóval szerintem ezzel az ip, meg dhcp dologgal ne kavarjatok tovább.

Nem mondtál hülyeséget, mert a routerek tényleg megjegyzik egy ideig azt, hogy adott IP címhez melyik mac cím tartozik, így gyorsítva az elérést. Próbáld csak ki a gépeden: (win) arp -a

Az, hogy a broadcast küldés nem működik, az nem azon múlik, hogy a tűzfal blokkolja az ilyen csomagokat? (csak tipp)

Üdv, Oli

#45 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 08:37

Idézet: olinka - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 9:33

1. Nem mondtál hülyeséget, mert a routerek tényleg megjegyzik egy ideig azt, hogy adott IP címhez melyik mac cím tartozik, így gyorsítva az elérést. Próbáld csak ki a gépeden: (win) arp -a

2. Az, hogy a broadcast küldés nem működik, az nem azon múlik, hogy a tűzfal blokkolja az ilyen csomagokat? (csak tipp)

1. jah, kb. 1 percig megjegyzi a tapasztalatok alapján, csöppet kevés arra a célra mire nekünk kellene
2. nem, olvass fentebb
--== envagyok ==--

#46 Felhasználó inaktív   zso80 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 05:47

Szóval akkor tudja valaki, miért nem tudom egy bizonyos idő elteltével bekapcsolni a gépemet? És tud valaki rá gyógyírt?  :)

#47 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 15:45

Azért felejti el, mert ha nem felejtené el, akkor az sokkal rosszabb lenne, mint amikor elfelejti :D
Gondoljatok csak bele...
A router(bridge,hub,pc bármi) bekapcsolás után ARP broadcasttel kideríti a hálózaton lévő MAC címekhez az IP címeket, fixen beégeti magába, és utána nincs ám hálókártya cserebere... :D

Amúgy meg én se tudok megoldást, de kíváncsi vagyok...

De mégis:
Broadband routert kidobni, linuxot gatewaynek, ssh-n bemész és magic packettel felébreszted a belső hálón levő akármelyik gépet.

Juteszembe: a magic packet biztos UDP...?
Nem inkább egy speciális Ethernet keret?
Kizárt dolog, mert nem tudom!

#48 Felhasználó inaktív   k_zsiga 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:55

Lehet hulyeseget mondok de hatha nem:
Nem lehet-e hogy azert tudja a router nehany percig hogy merre kuldje a csomagot, mert azt tudja hogy az adott ip melyik porton van.

#49 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 11:12

ARP cache-ben van, meghatározott ideig tárolja, hogy melyik IP címre melyik hálókártya MAC addressét találta meg, utána direkt törli.
Utána megint szétküld egy ARP broadcastet: Ez az IP cím kicsoda?
Aki megismeri magát, visszaküldi a MAC addressét: Én vagyok.
A router beírja a cachbe, nulláza az időzítőt, és amikor az időzítő lejár, akkor megint üríti a cachet és kezdődik elölről.
IEEE 802.3 szabvány alapján az Ethernet is így valósította meg a MAC alréteget.
Ha jól tudom.
Kizárt dolog, mert nem tudom!

#50 Felhasználó inaktív   zso80 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 16:58

Namost, valaki tud akkor megoldást? Nem hiszem el, hogy nem lehet megcsinálni a routerrel. A router egy idő után nem látja a MAC címét a kártyámnak? A gép kikapcsolt állapotában azért él a hálókártyája, nem kommunikál a routerral valamilyen szinten?

#51 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 17:08

Idézet: zso80 - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 17:58

Namost, valaki tud akkor megoldást? Nem hiszem el, hogy nem lehet megcsinálni a routerrel. A router egy idő után nem látja a MAC címét a kártyámnak? A gép kikapcsolt állapotában azért él a hálókártyája, nem kommunikál a routerral valamilyen szinten?

a routereknek ez nem feladata; főleg nem a lowcost soho kategóriásoknak; de ezt a nagyok sem tudják

kikötöd a routert és meg van oldva a dolog

#52 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 19:10

Esetleg megjátszhatod, hogy egy hubot (nem switchet!) rádugsz a routerre, majd az összes számítógépet a hubra teszed rá. Ezáltal eléred, hogy a csomagok mindenképpen elmenjenek a kikapcsolt géphez is, minthogy a hub nem csinál semmiféle útirányítást, mindent mindenkinek nyomat. Még csak broadcastnek sem kell lennie igazából a csomagnak, a WOL-os kártya úgyis csak a csomag tartalmát nézi, a fejlécet nem. Előfordulhat persze, hogy a router úgy gondolja, hogy a hubra dugott összes gép ki van lőve, (azaz ARP tök üres) ezáltal nem küld senkinek sem csomagot.
Ennek a hubos felállásnak az az igen komoly hátránya, hogy hihetetlen mennyiségű felesleges forgalmat generál, ráadásul a legtöbb hub nem kezeli a full duplexet, ezzel is tovább lassítva a forgalmat. Az már csak hab a tortán, hogy a nagyon olcsó hálókártyák ki is fekszenek az ilyen hub-alapú túlszemetes forgalomtól. De egy próbát megér, valahonnan kölcsönbe vigyél haza egy hubot.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#53 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:38

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 20:10

Előfordulhat persze, hogy a router úgy gondolja, hogy a hubra dugott összes gép ki van lőve, (azaz ARP tök üres) ezáltal nem küld senkinek sem csomagot.

sztem pontosan ez a helyzet! ugyanis az a baj, hogy egyáltalán nem küld csomagot, ha nem találja először a cél ip-t. (legalább is a dlink biztosan nem) - itt a bibi  :(
--== envagyok ==--

#54 Felhasználó inaktív   zso80 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 08:49

Idézet: envagyok - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 15:38

sztem pontosan ez a helyzet! ugyanis az a baj, hogy egyáltalán nem küld csomagot, ha nem találja először a cél ip-t. (legalább is a dlink biztosan nem) - itt a bibi  :(

De milyen cél IP-t? A csomagot a router külső IP címére küldöd, és a routernak szét kéne szórni a belső hálón, és ha egyezik a MAC cím, akkor fel kéne élesztenie a gépet.

#55 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 15:03

Idézet: zso80 - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 9:49

De milyen cél IP-t? A csomagot a router külső IP címére küldöd, és a routernak szét kéne szórni a belső hálón, és ha egyezik a MAC cím, akkor fel kéne élesztenie a gépet.

igen de a 255-ön is gépet keres, és nem szórja szét!
--== envagyok ==--

#56 Felhasználó inaktív   zso80 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 20:09

Hát még mindig nem megy! Kb. lekapcsolás után 1 peric megy, de utána már nem.
Viszont van néhány beállítás amit nem tudok mit jelent, mikor kell alkalmazni, légyszi segítsetek, hátha valamelyik még hiányzik hozzá, hogy összejöjjön.

Van olyan, hogy access settings: lan ip range:192.168.1.0~0 utána protocol, és utána blocked port, és utána other block ports.

Akkor van olyan, hogy Static routing, és mellette 1-20-ig számokat választhatok, és van destination lan ip, az alatt subnet mask, alatta default gateway, alatta hop count, alatta interface.

Van RIP, azon belül tx, és rx.

Légyszi ezeket le tudnátok írni, mit jelent tételesen?

Köszi.

#57 Felhasználó inaktív   zso80 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 29. 15:55

Idézet: zso80 - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 21:09

Hát még mindig nem megy! Kb. lekapcsolás után 1 peric megy, de utána már nem.
Viszont van néhány beállítás amit nem tudok mit jelent, mikor kell alkalmazni, légyszi segítsetek, hátha valamelyik még hiányzik hozzá, hogy összejöjjön.

Van olyan, hogy access settings: lan ip range:192.168.1.0~0 utána protocol, és utána blocked port, és utána other block ports.

Akkor van olyan, hogy Static routing, és mellette 1-20-ig számokat választhatok, és van destination lan ip, az alatt subnet mask, alatta default gateway, alatta hop count, alatta interface.

Van RIP, azon belül tx, és rx.

Légyszi ezeket le tudnátok írni, mit jelent tételesen?

Köszi.

Hahó, senki?

#58 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 27. 17:21

Hali!

Nalam sem akarodzik mukodni a dolog. Nekem X-micro (manual pdf) routerem van es pl. nem tudok benne portot forwardolni a 192.168.1.255-re. Azt irja 1-254-ig lehetseges.

Chellom van es a routerben minden portot a sajat gepemre forwardoltam. Ha be van kapcsolva a gep, akkor kintrol megkapja a csomagot (logikus is). de kikapcsolt allapotban nem.

Tudtok segiteni esetleg a manual alapjan?

Thx!
Stafford

#59 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 30. 08:23

Manual alapján ez egy WLAN router, ahol a Product Features listában még a Wake on LAN sem szerepel, nemhogy Wake on WAN. De egyáltalán, az egész doksiban még keresővel sem lehet találni ilyen fogalmakat.

Egyébként lehet találni a neten WoL támogató WLAN broadband routereket, de amelyik ezt tudja, ott le is van írva mellé (már csak a reklám és eladhatóság miatt is, jól kiemelve). Például -- bár alaposabban nem néztem utána --, de amit így hirtelen idelökött a Google:

http://www.ovislink....w/menushare.htm

És akkor kiderül, hogyan csinálja:

Idézet

Wake-on-LAN
The WL-1000R features a special Wake-On-LAN function.  So you can login to the router's UI from Remote, then ask the router to send out WOL packet to wake up specific PCs.

Ehhez (gondolom) WoL képes WLAN NIC szükséges, ami szintén létezik, pl:

http://www.realtek.com.tw/products/product...modelid=2004111
http://www.proxim.com/products/wifi/client..._pci/index.html

#60 Felhasználó inaktív   tracert 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 19:27

Üdv mindenkinek!

A helyzet az, hogy nálam a munkahely proxy-ja miattt nem lehet felkelteni a cuccot. Szerencsére nekem mindent siker-lt elsőre belőni, tehát megy a dolog, akár egy hét után is.
-Router: Linksys WRT54GS (DD-WRT v23)
-Static DHCP
-7-es porton érkezőket továbbnyomja a broadcastra (255)
-Dyndns
-logmein,távoliasztal

persze melóhelyről nem tudom felkelteni, és onnan a távoli asztal sem megy.

melós proxy: http (squid)

A router linux alapú=> tudok rá telepíteni progikat, parancssorossan hsználható.

A gond, az, hogy nem vágom a linux-ot.

Mit kell írni a parancssorba, hogy fel tudjam vele keltetnia gépet. Esetleg kell rá telepíteni valamit?
Hogyant is írjátok le PLZ.

ÜDV: Tracert

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó