Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. szept. 2., péntek - 16:24
a, akkor amilyen mérések esetleg erről léteznek
b, akkor mért a 300-800 l/h-s pumpákat használjuk 98%ban?
c, erős pumpa hamarabb melegszik-tbbet fűt a vizen, minthogy a víz surlódása által keletkezett hőt észrevegyük
d, de, szerintem zárt rendszerben ha harmad akkora vízhozamú pumpával figylejük pl egy x vízberakott test mennyi idő alatt megy körbe, akkor hiszem hogy később, mint 3× olyan gyors pumpával. Nekem a akamaz radiból mikor a Hydorral nyomattam ki a koszt, fürgébben keringtek vmivel, mint a 1046-tal (ugyanis hiába pucultam ki alaposan, 1év használat, cipelés, mozgatás és megint egy adag kaka szabadult fel/ki a radiból).
a: pumpaknal, es ventiknel is van egy P/Q gorbe.
P/Q – Nyomás/anyagmennyiség görbe. Erről a görbéről leolvasható, hogy adott ellenállás (nyomás) esetén mekkora lesz a tényleges áramlás. A legtöbbször megadott érték (pl. 600l/óra egy pumpa, vagy 20CFM egy venti esetén) szabad áramlást jelent, vagyis ha a ventilátor szabad levegőben van, vagy a pumpa csonkjain nincs semmiféle akadály. Ez így magában sokat nem jelent, mert amint bármi van az áramlás útjában, ez lecsökken.
Pumpák és ventilátorok esetén viszonylag egyszerű a helyzet, mert a korrekt gyártók legtöbbször megadják. Hűtőblokkok, bordák, radiátorok és egyéb alkatrészek esetén már nehezebb a helyzet, ezekre ilyen értékeket néhány websiteon lehet találni
A várható áramlási sebesség az „áramlást előidéző”, és az „áramlást gátló” elemek görbéinek metszéspontjánál van.
hogy mirol is beszelek es a kovetkezo oldal. (google forditasa franciarol angolra, nem epp tokeletes)
b: mert az van.

es mert ugy alt.eleg. Es a tenyleg nagyobb pumpaknak tenyleg nagyobb hangja van.
A radiatorok alt. nem profitalnak nehany l/perc folott szinte semmit a nagyobb aramlasbol, de a nagyobb pumpa tobb hot rak a rendszerbe. 5 es 10l/perces aramlasi sebesseg kozott 1-2-3 fok kulonbseg van (blokktol, hotermelestol fuggoen)
c: A pumparol es a vizhomersekletrol nem volt szo, csak a blokk hoatadasarol. Egyebkent igaz, lehutendo teljesitmenytol, holeado meretetol fuggoen (pc-s leptekben) 30-50W a hatar kb. Nagy nyomasu, jo hatasfoku pumpakkal, merhogy az kell a pc vizhutesekbe, nem akvariumi pumpakkal.
d: igen, egy kor alatt kevesebb idot tolt a blokkban (es mindenhol mashol is) a viz. De egy kor ideje is kevesebb. Az idejenek ugyan annyi %-at tolti a blokkban, a csovekben, a radiatorban, barmennyi is lenne az aramlasi sebesseg. (hacsak nem szakad szet valahol:D)
najo, pelda: zart versenypaja, valaki fut korbe. Mikor tolt monggyuk egy orabol tobbet a lelato elott? Ha 5km/h-val setalgat, vagy ha 30-al fut? elso esetben ritkan van sok ideig, masodik esetben gyakrabban van kevesebb ideig ugyan azon a szakaszon.