HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1421 Felhasználó inaktív   Fade 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 27. 00:27

Idézet: Zollka - Dátum: 2005. szept. 2., péntek - 23:40

Ilyen állapot tuti nincsen ,hogy a nagyobb áramlás rosszabb teljesítményt adna...Viszont határok vannak...Ezekkel a turbulens blokkokkal nem nagyon lehet 200l/h feletti értékeket produkálni...Az amerikai rendszerek tudnak olyan 300l/h-t max. ,olyankor verik is az europai rendszereket rendesen,mert az a nyers erő az mindent üt...Az más kérdés ,hogy a pumpák amiket egy ilyen rendszerhez használnak hangosabb mint egy normál léghűtés...

Most nálam 2 db Laing DDC Pro van és van egy profi áramlásmérő cuccom is (Innovatek Fan-o-matik pro és egy rev.2-es átfolyásmérő) szal majd megmondom mik a max. értékek nálam két ilyen erős pumpa mellett... Egyébként skywalkman jól írta...Nem nagyon érdemes olyat ,hogy a pumpa (vagy pumpák) 20-25Wattnál többet fogyassz(on)anak mert azzal amivel többet hoz azzal többet is visz el a fogyasztással...

Amit fontosnak tartok a mai pumpáknál: -ha 300-400l/h-t tud az bőven elég a lényeg inkább az,hogy mekkora nyomást tud létrehozni vagy mekkora a vízemelőmagassága...Egy Laing DDC Pro pl. 3,8m-t tud!!! Összehasonlításképp egy erős pumpának tartott Eheim 1048 tud 1,65m-t...
A másik nagyon fontos ,hogy nagyon jó hatásfokú legyen....Egy csomó pumpa nagyon nagy értékeket tud ,de a fogyasztása eléri az 55 Wattot.... Az ilyen pumpákkal nem érdemes foglalkozni...Nálam eddig a bajnok minden téren a Laing DDC Pro (nem a sima verzió)...Csak az ára horror kissé...

Jó kis pumpateszt van a watercoolplaneten :) DE a kaltmacheren is volt egy egész jó csak a laing nem volt aban benne sajnos...

a lang dcc pro mennyivel jobb mint a sima?

és mi a kodja  a pronak, hogy tudom megkülönbözetni a kettőt?
a DDC-1T az melyik?

kösz a választ!

szerk:"kiváncsi vagyok mennyit fog nyerni a rendszered a 2pumpa sorbakapcsolásából! btw lehet jobban járnál ha a 2laing árából pl egy grundfos házkeringtető szivatyút vennél az még mindig relatíve keveset fogyaszt(khm 30-50w), hangtalan és még a lainghoz képest is brutális nyomást fejt ki. (6-15mes emelőmagasság) mondjuk aztmár lehet nembírja el szilikoncső....

Szerkesztette: Fade 2005. 09. 27. 00:40 -kor

#1422 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 27. 05:51

Idézet: Fade - Dátum: 2005. szept. 27., kedd - 0:27

a DDC-1T az melyik?

kösz a választ!

szerk:"kiváncsi vagyok mennyit fog nyerni a rendszered a 2pumpa sorbakapcsolásából! btw lehet jobban járnál ha a 2laing árából pl egy grundfos házkeringtető szivatyút vennél az még mindig relatíve keveset fogyaszt(khm 30-50w), hangtalan és még a lainghoz képest is brutális nyomást fejt ki. (6-15mes emelőmagasság) mondjuk aztmár lehet nembírja el szilikoncső....

Hogy mennyivel jobb, vagy tud többet, azt nem tudom.

Arra Zolka tud mondani valamit.
Az alapanyagos topicban van néhány link, tesztekről.

Különbség annyi, hogy a pro-nak plexi a teteje.

A sima beszerezhető itthon, a pro nem.

A pumpáról részletesen az alapanyagos topicban.

A többi hogy jön ide? :think:

#1423 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 27. 17:02

Idézet: Fade - Dátum: 2005. szept. 27., kedd - 0:27

a DDC-1T az melyik?

kösz a választ!

Olyan 2 fokkal alacsonyabb CPU hőmérsékleteket mérek a 2 laing mellett az eggyel szemben...NEkem nem azért kellett a 2 pumpa,hogy igazán brutál legyen az áramlás ,hanem mert 9,5-10 volton fogom őket hajtani ahol már nincs hangjuk és akkor a 2 még mindig bőven elég nyomást fog produkálni bármihez.

A laing kb. 5 wattot ad le a vízbe teljes teljesítményen ,namost nálam nem fognak fullon menni ezért olyan 8 watt körül lesz amit a vízbe belenyomnak...Namost az általad említett pumpa a magas wattoknak köszönhetően valszeg semmit nem hozna a rendszerben a nagy fogyasztása miatt...

Egy kis olvasnivaló,nagyon tanulságos:

http://www.cooling-m...icles-33-0.html

#1424 Felhasználó inaktív   Fade 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 28. 01:12

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. szept. 27., kedd - 6:51

A többi hogy jön ide? :think:

Kiváncsi az ember ugyjön ide.
mekkora pojén :)

#1425 Felhasználó inaktív   Ati007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 29. 21:24

Sziasztok!
Szeretnék segitséget kérni mint kezdő vizes a guruktól!!
Adott egy inno XXD szett és ezt  szeretném úgy beleépiteni Stacker házamba
hogy a hütés a leghatékonyabb maradjon!
A dual radit hogy érdemes elhelyezni: állitva, fektetve.
Nekem most az ideális hogy az 5.25 helyére raknám állitva hogy az elölap
felé fújná a meleg levegöt.
Lehet-e a radit függölegesen rakni?
Köszi :D
GIGABYTE X38-DQ6/Q6600/2*1Gb BALLISTIX PC8500/GIGABYTE 8800GTS/WD RAPTOR/CORSAIR HX520/LOGITECH G15/24'' SAMSUNG 244T/

#1426 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 30. 16:32

Idézet

Sziasztok!
Szeretnék segitséget kérni mint kezdő vizes a guruktól!!
Adott egy inno XXD szett és ezt  szeretném úgy beleépiteni Stacker házamba
hogy a hütés a leghatékonyabb maradjon!
A dual radit hogy érdemes elhelyezni: állitva, fektetve.
Nekem most az ideális hogy az 5.25 helyére raknám állitva hogy az elölap
felé fújná a meleg levegöt.
Lehet-e a radit függölegesen rakni?
Köszi      
Fade    Hozzászólás 2005. szept. 28., szerda - 0:12

Lehet. Az elolap és a radi koze rakd a ventiket  és azok szivjak a levegot kifele a hazbol. Nalam igy volt a leghatekonyabb. GL

Szerkesztette: matyee 2005. 09. 30. 16:33 -kor

ASUS p5b delux C2D E6400 @3,2Ghz G.Skill 2*2G DDR PC8000 EVGA 8800GT OC WD sATAII 400G SAMSUNG 940BF 2ms HP DVD+-RW CREATIVE SB live! 5.1 + SPEEDLINK-medusa 5.1 FSP Zen CM 5539 GENIUS SlimStar RAZER DA+RAZER mantis WATERCOOLING eheim cpu fet nb vga

#1427 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 01:05

Igen, nekem is jóvel hatákonyabb ha szívnak a ventik.

Más;kérdés: Ha ioncserélt víz+alkohol kombóval tolom, akkor is kerüljem a réz+alu párosítást? Mert most réz radi+cpu blokkot veszek a kisgépemhez, és vmi ultraoccsó vga blokkot, ami ha nem egy ordasi blokk lesz, akkor egy zalman (ezek férnek bele a 2k-ba), de a zalman alu. Elméletileg ha ioncsrélt, akkor nem kell parázni, de megkérdezlek titeket!
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#1428 Felhasználó inaktív   Fade 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 05:40

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 2:05

Más;kérdés: Ha ioncserélt víz+alkohol kombóval tolom, akkor is kerüljem a réz+alu párosítást? Mert most réz radi+cpu blokkot veszek a kisgépemhez, és vmi ultraoccsó vga blokkot, ami ha nem egy ordasi blokk lesz, akkor egy zalman (ezek férnek bele a 2k-ba), de a zalman alu. Elméletileg ha ioncsrélt, akkor nem kell parázni, de megkérdezlek titeket!

ioncserélet helyett én mindenképp javasolnám, hogy desztvizet vegyél!
mondjuk ez nemoldja meg a réz alu problémát

#1429 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 09:29

Idézet: Fade - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 6:40

ioncserélet helyett én mindenképp javasolnám, hogy desztvizet vegyél!
mondjuk ez nemoldja meg a réz alu problémát

ioncserélt no korrozió
desztvíz no élet
bidesztvíz no élet, no korrozió
ioncserélt+alkohol no korrozió no élet Keress vissza.
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#1430 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 14:47

A Zalmi vga blokkok (a réiek) ugyyan aluból vannak, de eloxálással felületkezeltek, ezért nem korrodál.

#1431 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 15:06

Ioncserélt vízben sem indul meg az élet. Nekem még alkohol vagy fagyálló sincs belekeverve. Már 10 hónapja ugyanazzal a feltöltéssel használom a vízhűtést és a folyadék még mindig kristálytiszta.

#1432 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 18:52

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 16:06

Ioncserélt vízben sem indul meg az élet. Nekem még alkohol vagy fagyálló sincs belekeverve. Már 10 hónapja ugyanazzal a feltöltéssel használom a vízhűtést és a folyadék még mindig kristálytiszta.

Mák. Ismerősöm csak 3 napig járatta alkohol nélkül... az algákat alig tudta kiírtanni. És ha sima ioncserélttel járatja, fél napa latt visszajönnek azóta!

Thx, akkor ha találok olyat, az is jó lesz. Amúgy ha nem a zalman féle alu blokkot találom, hanem tényelg sima alut, azzal lehet gond?

#1433 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 19:53

Hali

Tudnátok mondani nekem olyan bontókat ahol olcsól lehet radit venni??
(13. ker. előnyben)

#1434 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 21:22

Tudom most megint meg fognak kövezni a "guruk", de akkor is leírom...
Nyugodtan keverd az alu és a réz elemeket a renszerben nem lesz belőle semmi probléma!!!!!
Feltéve, ha nem kötöd össze őket közvetlenül!!!!!.
Magyarul ez annyit jelent, hogy alumíniumba vörösréz elemeket közvetlenül tekerni nem szabad, de ha sérgaréz kötőelemeket használsz közdarabként, akkor már nincs gond!!!!

Nekem közel 1 éve egy alu radiátor hűti a full vörösréz blokkjaimat, és az égadta világon nincs semmi gond a rendszerrel!!!!

Képeket az aláírásomban megadott címen talász!!!

#1435 Felhasználó inaktív   Fade 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 23:48

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 10:29

ioncserélt no korrozió
desztvíz no élet
bidesztvíz no élet, no korrozió
ioncserélt+alkohol no korrozió no élet   Keress vissza.

hmm mindig tanul az emeber....

ilyen bidesztvizet holkaok?

#1436 Felhasználó inaktív   djadji 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 11:46

Én is ugy tudom hgy használhatok kevret ALU6réz cuccot ha nincsenek összekötve és ioncserélt+alkohol vizet használok, mert akkor nem eszik meg egymást.

Mellesleg nétem a képeidet Sándor. Végre valaki aki a tápba is vezette a vizet. De nem értem.. muszály volt hagyni a ventilátort is a tápnál? Aztán a másik amit észrevettem: hogy akkro bazi nagy radi-nál amit használtál enm lett volna elég a passzív hűtés? Én is valami ilyesmit szeretnék de én nem terveztem rá ventit, se  a radira se a tápba.

Azt szeretném még megkérdezni hogy a víz milyen sorrendbe megy a cuccok között? És mekkora pumpát hasznáálsz? ugy értem mennyi a vízszállítása?

#1437 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 12:34

Idézet: djadji - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 12:46

Én is ugy tudom hgy használhatok kevret ALU6réz cuccot ha nincsenek összekötve és ioncserélt+alkohol vizet használok, mert akkor nem eszik meg egymást.

Mellesleg nétem a képeidet Sándor. Végre valaki aki a tápba is vezette a vizet. De nem értem.. muszály volt hagyni a ventilátort is a tápnál? Aztán a másik amit észrevettem: hogy akkro bazi nagy radi-nál amit használtál enm lett volna elég a passzív hűtés? Én is valami ilyesmit szeretnék de én nem terveztem rá ventit, se  a radira se a tápba.

Azt szeretném még megkérdezni hogy a víz milyen sorrendbe megy a cuccok között? És mekkora pumpát hasznáálsz? ugy értem mennyi a vízszállítása?

Mjad ha kiszárandnak akondijaid a tápban, rájössz. Így elég 12-16dBes ventiket használni, mert a legforróbb hűtve van. Mért, szerinted elég a vinyó oldalát hűteni? Hm? Elektronika megy el a melegtől... a vinyók hasát kell hűteni, ott a csapágy, ic, meg a köpeny fele. Alaplapon a fetek hasonló kategória, de oda elég nagy passzív borda. A légmozgást nem lehet leállítani, (nem célszerű) csak vízzel kombinálva némává tehetjük.

#1438 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 17:19

Idézet: djadji - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 12:46

A venti azért kell a tápba, mert vízzel csak a tranyókat, meg a diódákat tudom hűteni! Ezeken kívül sajnos van még jónéhány rendesen melegedő alkatrész a tápban, amit elég macerás lenne vízzel hűteni. Például ilyen a trafó, + néhány ellenállás, + dióda ami nincs rákötve a bordára. Nem is beszéve az összes többi kacatról, ami brutál légáramlás miatt rendesen alá van méretezve... :(
A venti jelenleg 7V-ról ketyeg, és teljesen hangtalan!!!

A ventis radiátor az az 1.0-ás radi! Most (2.2 :) ) csak a fürdőszoba radi hűti a vizet full passzívan!!! :)

A víz útja: Radi ki, szivattyú, winyó hűtés, itt szétágazik a procira, meg a vidzsugára. 2/3 – 1/3 arányban megosztva a vizet, a végén tápegység, majd radi be....

Szivattyú egy HYDOR L20-as. Az 1.0-ás radiban egy 40cm emelőmagasságú 200L/h kapacitású szobaszökőkút szivattyú tette a dolgát. Ami a poén, hogy kb 5-6 fokkal alacsonyabb volt a procihő, mint most... :) Hiába a kényszerhűtés, az kényszerhűtés. Most viszont hangtalan... :)

#1439 Felhasználó inaktív   djadji 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 17:47

AHa.. kösz az infót. A fene egye meg eldöntöttem hoyg most megcsinálom a vizes PCmet .. de most megint elgondolkodtam. Lehet hoyg egyszerűbb egy levegős PCt lecsendesíteni? Ha vizest csinálok akkor kell 1 venti a házba, 1 a tápba, min 1 a radihoz (ha nem akarok akkora radit mint a szobám fala :-)) Ez akkor 3 db mégha csökkentett táppal mennek is.
Most van a gépbe 4.. ha kicsit megtuningolom a hűtőket, akkor lehetne lejebb venni most is a venti tápokat.. és akkor majdnem ugyanott vagyok... (pl sztem ha a tápba rakok nagyobb, jobb bordákat akkro lejebb lehetne venni a venti tápját...)

De ezt még kitalálom. Azonban kellene nekem egy olyan megoldás ami a tápot szabályozza. Jó lenne akár egy potméteres megoldás is (manuálisan lehetne állítani), de az optimális az lenne ha a hőmérséklet függvényében tudnám szabályozni a tápot amit kap a venti (pl tápventi, ha nagyon meleg van odebent akkor felnyomná a fordulatot) , meg a pumpa is akár (a CPUnak van hőmérőja az alaplapon, de a GPUnak nincs). Nem igen értek az elektronikához.. Tud nekem ebben valaki valami segítséget adni? (honlap ahol lehet ilyet találni.. kapcsolási rajz, miegymás..)

#1440 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 18:42

Idézet: djadji - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 18:47

AHa.. kösz az infót. A fene egye meg eldöntöttem hoyg most megcsinálom a vizes PCmet .. de most megint elgondolkodtam. Lehet hoyg egyszerűbb egy levegős PCt lecsendesíteni? Ha vizest csinálok akkor kell 1 venti a házba, 1 a tápba, min 1 a radihoz (ha nem akarok akkora radit mint a szobám fala :-)) Ez akkor 3 db mégha csökkentett táppal mennek is.
Most van a gépbe 4.. ha kicsit megtuningolom a hűtőket, akkor lehetne lejebb venni most is a venti tápokat.. és akkor majdnem ugyanott vagyok... (pl sztem ha a tápba rakok nagyobb, jobb bordákat akkro lejebb lehetne venni a venti tápját...)

De ezt még kitalálom. Azonban kellene nekem egy olyan megoldás ami a tápot szabályozza. Jó lenne akár egy potméteres megoldás is (manuálisan lehetne állítani), de az optimális az lenne ha a hőmérséklet függvényében tudnám szabályozni a tápot amit kap a venti (pl tápventi, ha nagyon meleg van odebent akkor felnyomná a fordulatot) , meg a pumpa is akár (a CPUnak van hőmérőja az alaplapon, de a GPUnak nincs). Nem igen értek az elektronikához.. Tud nekem ebben valaki valami segítséget adni? (honlap ahol lehet ilyet találni.. kapcsolási rajz, miegymás..)

Djadji,

Tökéletesen el tudom képzelni mi járhat most a fejedben a ventikkel kapcsolatban. Valóban értelmetlen dolognak tűnhet a vízhűtés megannyi ventilátorral megtámogatva azok számára akiknek elsősorban a számítógép csendesítése a fő cél szemben a minél jobb tuningolhatósággal.

Azért Djadji nem kell elkeseredni! Meg lehet építeni a vízhűtést a sok-sok ventilátor beszerelése nélkül is. Ajánlom figyelmedbe az én vízhűtésemet. Nálam most jelenleg egy ventilátor működik a tápban. És ez elegendő is! Mondjuk én a hőleadó radiátorom teljesítménye és elhelyezése végett tudom ezt az elemet passzívan működtetni.

Az én tápegységem egy 300 Wattos Acorp táp. A belsejében lévő hűtőbordák felületét megnöveltem. A ventilátort kicseréltem egy Y. S. Tech FD128025LS-N 14 dBa névleges zajszintű ventilátorra. A zajszint további csökkentése érdekében a tápegység belsejében összefogtam/kötözgettem a kábeleket. A táp dobozán lévő szellőző nyillásokat is megnagyobbítottam. A ventilátorral közvetlenül az alaplapra csatlakozok, így akár szabályozni is tudnám azt. Nálam most 100%-on működik mivel semmi különbséget nem hallok, ha mondjuk pl. 50-re csökkentem. Eredetileg amúgy ebben a tápegységben egy fix 6 voltra kötött ventilátor volt beépítve. Sokáig így használtam. Szóval még egy ilyen csökkentett fordulatszámú venti is elég volt, hogy ne égjen le a táp.

Bármelyik tápegység ventilátorát rákötheted az alaplapod valamelyik FAN csatlakozójára, ha szabályozni szeretnéd. A tápegységben pedig egy 50 ómos ellenállást kell a régi helyére kötni.

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.