HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1461 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 06. 00:12

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 18:54

Hoztak már pár vinyót, amin az elektronikánek melege volt, és ki-kikapcsolgatott melegeben! Hogy mennyire meleg az IC-k, az vincsifüggő is. Meg használat... nekem a samsungon is megalt az egyik dióda... pedig hűtöttem... :(  De 7/24 az 7/24....

Honnan tudod, hogy egy dióda meghalt rajta és az dióda volt valóban? És hogyan hűtötted a diódát? Ezekelég apró jószágok.

(Van még egy hülye kérdésem :think: mi az a 7/24)

A sziló a folpack fóliához abszolut nem tapad, folpack+kartonpapir, a többit a fantáziádra bízom.. és még szép is lesz :cool:

Euro kösz a választ! legközelebb úgy csinálom :D

Szerkesztette: DrHIL 2005. 10. 06. 00:22 -kor

#1462 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 06. 06:57

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 1:12

Honnan tudod, hogy egy dióda meghalt rajta és az dióda volt valóban? És hogyan hűtötted a diódát? Ezekelég apró jószágok.

(Van még egy hülye kérdésem :think: mi az a 7/24)

A sziló a folpack fóliához abszolut nem tapad, folpack+kartonpapir, a többit a fantáziádra bízom.. és még szép is lesz :cool:

Euro kösz a választ! legközelebb úgy csinálom :D

7/24= A het minden napjan 24 oran at. Vagyis NonStop!
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#1463 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 06. 07:26

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 7:57

7/24= A het minden napjan 24 oran at. Vagyis NonStop!

amit mellesleg 24/7-nek neveznek valójában.

Szerkesztette: kAy 2005. 10. 06. 07:50 -kor

*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#1464 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 06. 16:00

Idézet: Ati007 - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 0:21

A következö volna a kérdésem az itt látható rendszerbenvizhutes hova érdemes a ventiket rakni?

radiatorra

#1465 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 06. 22:04

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 21:17

A szivattyúk csendesítését úgy is meglehetne oldani, hogy egy kisebb tartály vízbe merítjük azokat. De nem abba a vízbe ami egyben a vízhűtés hűtőfolyadéka, hanem egy egyedülálló tartályba. Valamint néhány tíz centiméternyi vörösréz csöven keresztül kell ebben a tartályban vezetni a rendszer hűtőfolyadékát, hogy hűtsük a pumpát.

Mi erről a véleményetek? Kicsit macerásnak tűnik, de ha lényegesen le lehet csökkenteni a szivattyúk hangját a vízbemerítéssel, akkor talán egy kicsit el lehet rajta gondolkodni.

Lehet hogy nincs igazam, de az az érzésem, hogy a tartályba rakott szivattyú önmagába csendesítésre nem jó ötlet. A víz piszkosul jól vezeti a hangot!! Talán sándor irt erről, hogy ki kellett vennie a tartályból a pumpát, mert zajos volt. Pumpa hűtésre tuti jó lehet.

#1466 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 01:22

Azt én is tudom, hogy a hangot a víz nagyon jól vezeti. De a rezgéseket talán elnyeli. Sokszor a pumpa által keltett rezgés okozza a zaj nagyrészét, ami tovább terjed a számítógép házára.

Lehetséges, hogy rosszul gondolom...

#1467 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:45

Üdv!
Hanghullámok valóban jól terjednek a vízben(közel 3×-osan),de jó csillapító anyag is.
Mondok egy mindennapi példát: agyunkat körülvevő koponya között víz van,ha nem lenne folyton beleütődne a csontba és hülyék lennénk  :D .Víz a zárt térben csillapítja a rezgéseket,elnyeli az ütközési energiákat,stb.Ha ügyesen van megcsinálva a vizes doboz,hangossága töredéke lesz.Magyarán a szivattyú bele a vízbe,doboz pedig hangelnyelő anyaggal beburkolva.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 10. 07. 11:47 -kor

#1468 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 16:21

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 2:22

Azt én is tudom, hogy a hangot a víz nagyon jól vezeti. De a rezgéseket talán elnyeli. Sokszor a pumpa által keltett rezgés okozza a zaj nagyrészét, ami tovább terjed a számítógép házára.

Ami tuti, hogy nekem valóban ki kellett venni a szivattyút a radira épített plekó tartályból.
A képeken, radi 2.1 (asszem) könyvárban látható módon volt összerakva a cuccos. A szivattyú gyakorlatilag a függőleges pvc csövön lógott. A tappancsok csak annyira értek a plekóhoz, hogy a szivattyú ne tudjon elfordulni, és hozzáérni a tartály falához.
A gond az volt, hogy a rezgéseket a víz átadta a tartálynak, ami a rácsavarozott radiátorhoz közvetítette azokat. A radiátoron levő nagy felületű bordák, meg mint állat felerősítették a zajt.
Jelenleg a szivattyú csak simán le van rakva a szőnyegre, és ott szinte zajtalanul müxik.... :)
A véleményem szerint, ha vízbe teszitek a szivattyút, azt ugyanúgy rezgéselnyelő anyagra kell rakni mint a szivattyút, ha nem jobban, mert a tartály nagyobb felülete lényegesen hangosabb lesz mint a csupasz szivattyú.

Ami víz rezgéselnyelő képességét illeti, az teljes badarság!!!!!
Ugyanis összenyomhatatlan!!! Gyakorlatilag a benne rezgő tárgy teljes rezgési energiáját átadja a tartálynak!!!! És mivel az általunk használt tartályok nem 50mm-es kazánlemezből készülnek, azok a rezgéseket tökéletesen le fogják sugározni, és mivel felületük többszöröse a szivattyúnak, ezért a rezgéseket jóval hangosabban fogják átadni a környezetüknek, mint a szivattyú magában...
De lehet hogy tévedek, és akkor bocs mindenkitől..... :).

#1469 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 18:17

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. okt. 8., szombat - 17:21

Sándor

Néztem a nagy radiátorodat.
Régebben magam is ilyenben gondolkodtam.

Mennyi hőt ad le? Hány fokos a rendszer?

Üdv
Adept

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1470 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 12:21

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 2:22

Hang=rezgések

Idézet: Hank - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:45

Üdv!
Hanghullámok valóban jól terjednek a vízben(közel 3×-osan),de jó csillapító anyag is.
Mondok egy mindennapi példát: agyunkat körülvevő koponya között víz van,ha nem lenne folyton beleütődne a csontba és hülyék lennénk  :D .Víz a zárt térben csillapítja a rezgéseket,elnyeli az ütközési energiákat,stb.Ha ügyesen van megcsinálva a vizes doboz,hangossága töredéke lesz.Magyarán a szivattyú bele a vízbe,doboz pedig hangelnyelő anyaggal beburkolva.
Hank

Amit az agyunkról írtál az egy nagy marhaság :reklamacio:  nekem elhiheted :D

Az energia elnyeléséről a víz szerepéről kicsit más a helyzet. Ez talán egy vízágyhoz hasonlítható dolog, amikor mondjuk ráugrok egy vízágyra, a folyadék mozgásba lendűl és ezzel elnyeli a mozgásenergiámat. Ha az ágyat egy betontömbbel helyettesítem és te ráugrasz, az marad a helyén és a te szöveteid nyelik el a mozgás energiát :mad:
A pumpa rezgéseit elnyeletni vizben mondjuk pl csak ugy lehetne, ha egy lufiba v. másba :D,  vizet teszel és ezzel körülveszed a pumpát. De azt is tudjuk, hogy különböző hangmagasságokhoz kölönféle anyagszerkezet kell a jó hangelnyelés éléréséhez!!

Szerkesztette: DrHIL 2005. 10. 09. 12:42 -kor

#1471 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 12:41

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. okt. 8., szombat - 17:21

.....

Sándornak igaza van :up: általában mint midig.....

#1472 Felhasználó inaktív   Ati007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 15:03

Idézet: UnConnecteD - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 16:00

radiatorra

Köszi a segitséget !
Pontatlanul fogalmaztam szivja vagy fúja a radit?
GIGABYTE X38-DQ6/Q6600/2*1Gb BALLISTIX PC8500/GIGABYTE 8800GTS/WD RAPTOR/CORSAIR HX520/LOGITECH G15/24'' SAMSUNG 244T/

#1473 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 16:22

Idézet: Ati007 - Dátum: 2005. okt. 9., vasárnap - 15:03

Köszi a segitséget !
Pontatlanul fogalmaztam szivja vagy fúja a radit?

fújja

#1474 Felhasználó inaktív   ABnormal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 16:48

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 20:49

Bizony bizony bőven elég a vinyók oldalát hűteni!
Én is így hőtön (meg sokan mások) és az elektronikát nyugodtan tapogathatod egy meleg alkatrész sincs rajta.
A motor és a csapágy az alap fém vázba vannak beépítve tehát ez célszerű hűteni.
A legtőbb vinyonak az oldalán találsz kielégítően nagy fém felületet a hő elvezetéséhez! A burkoló fém lemez nem igazán jó erre a célra.

amíg nem az aquadrive-ban voltak a vinyóim hanem a dragon ház elejében hűtötte őket egy 8centis silentblade (5volton járatva) addig 18-24 fok között mozogtak,most indítás után 30-35 fok és nem ritka a 40 fok sem :( viszont nagyon halk lett a gép :D

#1475 Felhasználó inaktív   ABnormal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 09. 16:50

Idézet: Ati007 - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 0:21

A következö volna a kérdésem az itt látható rendszerbenvizhutes hova érdemes a ventiket rakni?

szerintem próbáld meg a radit máshová tenni,így a meleg a házon belülre kerül... rakd a ház hátuljához és szívja a radiról a levegőt a venti, kifelé a házból...

#1476 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 10. 16:13

Idézet: ABnormal - Dátum: 2005. okt. 9., vasárnap - 17:48

amíg nem az aquadrive-ban voltak a vinyóim hanem a dragon ház elejében hűtötte őket egy 8centis silentblade (5volton járatva) addig 18-24 fok között mozogtak,most indítás után 30-35 fok és nem ritka a 40 fok sem :( viszont nagyon halk lett a gép :D

es neked melyik a fontosabb?  :smoker:

#1477 Felhasználó inaktív   Ati007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 10. 22:05

Segitségeteket szeretném kérni!
Adott egy 630as cpu egy XXlow dualradis szett eheim hpps pumpával.
Ha a procit 4.1gigán hajtom 1.55v adok neki és 4 óra dualprime után 57-59C.
Szerintem ez sok de javitsatok ki ha nem az! Kezdö vites vagyok ez az elsö szettem de valamiért többet vártam töle, alacsonyabb höfokot.
egyébként igy nézz ki a rendszerem: Vizhutes
Tanácsokat please
GIGABYTE X38-DQ6/Q6600/2*1Gb BALLISTIX PC8500/GIGABYTE 8800GTS/WD RAPTOR/CORSAIR HX520/LOGITECH G15/24'' SAMSUNG 244T/

#1478 Felhasználó inaktív   Shavezz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 11. 09:13

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 18:57

Tééényleg... Rárakom egy lapra, amit be tudok csavarozni, és kész. Hogy csináltad, hogy ilyen szépenmegállt a sziló?

Sehogy!
Ez egy sima csempelap, alkohollal letakarítva. Sziló körbe körbe egymásra.
A Tetejére a pumpa talpa (könnyű, nem nyomja szét). 3 nap száradás, mert belül is ki kell száradnia.
Ja és nem kell tömören szilózni, nem baj ha vannak rések belül, így jobban rugózik.
Pici lapos kanállal formázhatod is.
Ha megszárad sziló akkor tegyél még rá és bele a pumpa. Így már elbírja.

Szerkesztette: Shavezz 2005. 10. 11. 09:20 -kor

-Shavezz-

#1479 Felhasználó inaktív   ABnormal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 11. 14:01

Idézet: Ati007 - Dátum: 2005. okt. 10., hétfő - 23:05

Segitségeteket szeretném kérni!
Adott egy 630as cpu egy XXlow dualradis szett eheim hpps pumpával.
Ha a procit 4.1gigán hajtom 1.55v adok neki és 4 óra dualprime után 57-59C.
Szerintem ez sok de javitsatok ki ha nem az! Kezdö vites vagyok ez az elsö szettem de valamiért többet vártam töle, alacsonyabb höfokot.
egyébként igy nézz ki a rendszerem: Vizhutes
Tanácsokat please

--- ismét :) ---

#1480 Felhasználó inaktív   Ati007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 11. 14:05

Idézet: ABnormal - Dátum: 2005. okt. 11., kedd - 15:01

Nem már nem csak ide is betettem. :respect:

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.