Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 2:22
Azt én is tudom, hogy a hangot a víz nagyon jól vezeti. De a rezgéseket talán elnyeli. Sokszor a pumpa által keltett rezgés okozza a zaj nagyrészét, ami tovább terjed a számítógép házára.
Lehetséges, hogy rosszul gondolom...
Ami tuti, hogy nekem valóban ki kellett venni a szivattyút a radira épített plekó tartályból.
A képeken, radi 2.1 (asszem) könyvárban látható módon volt összerakva a cuccos. A szivattyú gyakorlatilag a függőleges pvc csövön lógott. A tappancsok csak annyira értek a plekóhoz, hogy a szivattyú ne tudjon elfordulni, és hozzáérni a tartály falához.
A gond az volt, hogy a rezgéseket a víz átadta a tartálynak, ami a rácsavarozott radiátorhoz közvetítette azokat. A radiátoron levő nagy felületű bordák, meg mint állat felerősítették a zajt.
Jelenleg a szivattyú csak simán le van rakva a szőnyegre, és ott szinte zajtalanul müxik....

A véleményem szerint, ha vízbe teszitek a szivattyút, azt ugyanúgy rezgéselnyelő anyagra kell rakni mint a szivattyút, ha nem jobban, mert a tartály nagyobb felülete lényegesen hangosabb lesz mint a csupasz szivattyú.
Ami víz rezgéselnyelő képességét illeti, az teljes badarság!!!!!
Ugyanis összenyomhatatlan!!! Gyakorlatilag a benne rezgő tárgy teljes rezgési energiáját átadja a tartálynak!!!! És mivel az általunk használt tartályok nem 50mm-es kazánlemezből készülnek, azok a rezgéseket tökéletesen le fogják sugározni, és mivel felületük többszöröse a szivattyúnak, ezért a rezgéseket jóval hangosabban fogják átadni a környezetüknek, mint a szivattyú magában...
De lehet hogy tévedek, és akkor bocs mindenkitől.....

.