HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1481 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 11. 18:00

Idézet: Adept - Dátum: 2005. okt. 8., szombat - 19:17

Sándor

Néztem a nagy radiátorodat.
Régebben magam is ilyenben gondolkodtam.

Mennyi hőt ad le? Hány fokos a rendszer?

Üdv
Adept

Max terhelésen (3D game) kb a szobahó+10 -11 fok-on akkora a radiátor hőleadó teljesítménye, mint amennyit a gép termel.
Természetesen, mint ez a fenti bonyolult összefüggésből kitűnik, a hűtővíz hőmérséklete erősen függ a környezet (szoba) hőmérsékletétől.
A mag kb 8-9 fokkal melegebb mint a hűtővíz, tehát a proci kb 17 – 21 fokkal melegebb mint a szoba. Szerintem ez egy full passzív rendszernél nem is olyan rossz :) Nem is beszélve róla, hogy a blokk 1.0-ás verziójú full házi barkács, tehát nem várható el tőle egy hiper szuper agyontervezett, majd újratervezett, és áttervezett, blokk teljesítménye... :) Természetesen egy extra gyári blokkal pár fokkal lejjebb lehetne tolni a magot, de az a + költség amibe egy ilyen blokk kerül, nekem nem éri meg azt a max 4 – 5 fokot... :)
Most kb 3,5 óra avi tömörítés után a mag 37 fokos.... :)

#1482 Felhasználó inaktív   Tomi84 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 12. 01:42

Üdvözletem

Régen jártam errefelé, tökéletesítgettem ugyanis a vízhűtésem.
Elég sokan kritizálták a vízhűtésemben a párhuzamos elosztómat, és be kell vallanom, volt némi igazuk.

Első dolgo ami gáz benne: Nehéz légteleníteni. Rengeteg helyen benneragad a levegő, és az L20-as pumpa a világ minden kincséért se fújta ki.
Második dolog: nagyon erős pumpa kell hozzá.

Végül lecseréltem az L20-as szivattyút egy erősebbre, mégpedig egy L40-esre, ami elvileg 2800L/H-át tud. Kipróbáltam csak magában, és úgy is, hogy az L20-as is bennemarad, és végül az utóbbi megoldás vállt be a legjobban.

Mostmár tényleg nem lehet kritizálni  :cool:  :p

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
DFI LanParty UT P35-T2R - Core 2 Dou 6400 @ 3.5Ghz- 2x1Gb CSX Diablo 1200Mhz - ATI Radeon X1900All-In-Wonder- 2x36Gb Western Digital WD360ADFD@RAID 0- Samsung SP2004X 200Gb - NorthQ Giant Reactor 1000W - Codegány ház

Képek a vízhűtésemről

#1483 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 12. 07:14

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. okt. 11., kedd - 19:00

Max terhelésen (3D game) kb a szobahó+10 -11 fok-on akkora a radiátor hőleadó teljesítménye, mint amennyit a gép termel.
Természetesen, mint ez a fenti bonyolult összefüggésből kitűnik, a hűtővíz hőmérséklete erősen függ a környezet (szoba) hőmérsékletétől.
A mag kb 8-9 fokkal melegebb mint a hűtővíz, tehát a proci kb 17 – 21 fokkal melegebb mint a szoba. Szerintem ez egy full passzív rendszernél nem is olyan rossz :) Nem is beszélve róla, hogy a blokk 1.0-ás verziójú full házi barkács, tehát nem várható el tőle egy hiper szuper agyontervezett, majd újratervezett, és áttervezett, blokk teljesítménye... :) Természetesen egy extra gyári blokkal pár fokkal lejjebb lehetne tolni a magot, de az a + költség amibe egy ilyen blokk kerül, nekem nem éri meg azt a max 4 – 5 fokot... :)
Most kb 3,5 óra avi tömörítés után a mag 37 fokos.... :)

Na ez kirra... Én is nagyjából itt vagyok a Ladahütömmel, csak nekem még a vga és a vincsik nincsenek bekötve (mondjuk a procim se olyan bika)...
El fogok gondolkodni...

És akkor azt mondtad hogy a radiátor aluból van és nem okoz gondot ugye?

Üdv
Adept

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1484 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 12. 07:16

Idézet: Tomi84 - Dátum: 2005. okt. 12., szerda - 2:42

Régen jártam errefelé, tökéletesítgettem ugyanis a vízhűtésem.
Elég sokan kritizálták a vízhűtésemben a párhuzamos elosztómat, és be kell vallanom, volt némi igazuk.

MI volt ez a párhuzamos eloszto dolog, amit kritizáltak?

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1485 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 09:36

Idézet: Adept - Dátum: 2005. okt. 12., szerda - 8:14

Üdv
Adept

Nekem kb egy éve ketyeg szinte ugyanez a felállás.  :D  :cool:
Eredetileg csak a proci + a vidzsuga volt vízzel hűtve. Után a táp lett benedvesítve, majd a végén a wincsi. Az összes hűtő elem a rendszerben tiszta vörösréz, míg a radi, amint a az a képeken is látszik, egy alu fürdőszobaradi. A csövek közönséges PVC (Vagy PE? Mindegy, valami hasonló) csövek. a hútövizem Metrós ioncserélt lé, némi szulfát és foszfátmentes fagyállóval megbolondítva.... :)
Eddig nem volt a cuccossal semmi gondom :p :cool:

#1486 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 09:47

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 10:36

Nekem kb egy éve ketyeg szinte ugyanez a felállás.  :D  :cool:
Eredetileg csak a proci + a vidzsuga volt vízzel hűtve. Után a táp lett benedvesítve, majd a végén a wincsi. Az összes hűtő elem a rendszerben tiszta vörösréz, míg a radi, amint a az a képeken is látszik, egy alu fürdőszobaradi. A csövek közönséges PVC (Vagy PE? Mindegy, valami hasonló) csövek. a hútövizem Metrós ioncserélt lé, némi szulfát és foszfátmentes fagyállóval megbolondítva.... :)
Eddig nem volt a cuccossal semmi gondom :p :cool:

Király... Tegnap már sasoltam is a radiátorokat... :))

#1487 Felhasználó inaktív   Shavezz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 13. 13:20

Srácok ha réz cuccok mellé teszek alu cuccot. Az mit fog csinálni?
Milyen hatással lesznek egymásra?
-Shavezz-

#1488 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 13:24

Idézet: Shavezz - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 14:20

Srácok ha réz cuccok mellé teszek alu cuccot. Az mit fog csinálni?
Milyen hatással lesznek egymásra?

kettővel feljebb Sándor kartárstól ugyanezt kérdeztem. Ott a válasz...

No problémo...

#1489 Felhasználó inaktív   Shavezz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 13. 13:39

Idézet: Adept - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 14:24

kettővel feljebb Sándor kartárstól ugyanezt kérdeztem. Ott a válasz...

No problémo...

Á igen. Köszi :)
-Shavezz-

#1490 Felhasználó inaktív   Tomi84 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 15:37

Idézet: Adept - Dátum: 2005. okt. 12., szerda - 8:14

Na ez kirra... Én is nagyjából itt vagyok a Ladahütömmel, csak nekem még a vga és a vincsik nincsenek bekötve (mondjuk a procim se olyan bika)...
El fogok gondolkodni...

Üdv
Adept

Hali

Nem alu a radim. Egy Ford fieszta radi (legalábbis aszondták a bontóban  :D ) és full réz. 50x20Cm a hőleadó felülete, és van rajta 4db 12cm-es Thermatake venti.

Persze lefújtam krómszinűre, így pofásabb  :cool:

képekk egyébként itt vannak róla: KEPEK
DFI LanParty UT P35-T2R - Core 2 Dou 6400 @ 3.5Ghz- 2x1Gb CSX Diablo 1200Mhz - ATI Radeon X1900All-In-Wonder- 2x36Gb Western Digital WD360ADFD@RAID 0- Samsung SP2004X 200Gb - NorthQ Giant Reactor 1000W - Codegány ház

Képek a vízhűtésemről

#1491 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 17:04

Idézet: Tomi84 - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 16:37

50x20Cm a hőleadó felülete
Szerencsére nem annyi. Kár, hogy nem tudod, miről beszélsz.

Idézet: Tomi84 - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 16:37

Persze lefújtam krómszinűre, így pofásabb  :cool:
És sokat ront a hőátadáson.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#1492 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 17:20

Idézet: Shavezz - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 14:39

Á igen. Köszi :)

Arra azért figyelj, hogy aluba vörösréz elemeket közvetlenül betekerni TILOS!!!!!!
A két fém közé, minimum sérgaréz közdarab kell, de a legjobb a műanyag!!!!

#1493 Felhasználó inaktív   Tomi84 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 17:59

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 18:04

Szerencsére nem annyi. Kár, hogy nem tudod, miről beszélsz.

És sokat ront a hőátadáson.

Kedves Öregszem! Kár hogy nem tudsz kultúráltam megszólalni...

Igazad van, valóban rosszul fogalmaztam, nem a hőleadó felület, hanem a felület keresztmetszete 50x20centi.. jajj... most aztán hatalmasat égtem.  :eek:

A lefújás meg valóban sokat ront a hőleadáson, mint azt láthattuk a fenti eredményeken.
Namost elképzelhető, hogy egy full réz radiátor, ami üzemi hőmérsékleten tudott tartani egy 1.4-es robbanómotort, még ilyen "vastagon" lefestve is le tud hűteni egy számítógépet. Attól megintcsak eltekintve, hogy a festékszóróval a lamellák felülete párhuzamosan áll, tehát azt nem, vagy csak nehezen tudod lefújni...

De mindegy. Én elhiszem hogy te egy bazi okos, nagyon hozzáértő emberke vagy. Sőt, biztos vagyok benne, hogy nálam sokkkal jobban értesz hozzá. És még adnék is véleményedre, ha azt a minimális emberi kultúráltsághoz méltóan tudnád elmondani...

Nem akarok vitatkozni, igazság szerint utálok ilyen hangnemben beszélni. Csak hozzá voltam szoktam hogy ezen a fórumon jó fej arcok vannak, akik eddig is sokat segítettek nekem. Persze a kivétel erősíti a szabályt.

Szerkesztette: Tomi84 2005. 10. 13. 18:03 -kor

Képek a vízhűtésemről

#1494 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 18:40

Tomi84: ne hagyd hogy elvegye a kedvedet, mindenhol ezt csinálja. Egyszerűen ne foglalkozz vele, akkor hamarabb békénhagy. :up:

Más:
Mondjuk én babonásan félek a két anyag keverésétől, mégis most olyan radit rendeltem, aminek a lamellázata alu. Úgyhogy reménykedem:)
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#1495 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 19:18

Idézet: freeone - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 19:40

Más:
Mondjuk én babonásan félek a két anyag keverésétől, mégis most olyan radit rendeltem, aminek a lamellázata alu. Úgyhogy reménykedem:)

Pedig nem kell parázni... :) :)

Elég néhány fontos szabályt betartani...
Pl: Aluba vörösrezet közvetlenül becsavarni TILOS!!!! Az eltérő elektronpotenciál miatt megeszik egymást!! Viszont ha teszel közéjük egy vörösréz közdarabot, akkor elméletileg már nem lehet semmi gond. :)
Még egy fontos szabály: A vörösréz elemeket beépítés előtt alaposan át kell mosni!!!
A gond a vörösréz forgáccsal, és fémreszelékkel szokott lenni, amiket a hűtővíz az alu radiátorba tud sodorni, és ott ahol a vörösréz forgács az aluhoz hozzáér, egyszerűen átmaródik az alu radi...
Ez ellen legegyszerűbben úgy lehet védekezni, hogy a blokk összeépítése közben a már lesorjázott, megtisztított méretre vágott elemeket építed össze. Így ha nincs az elemeken forgács vagy fémreszelék, nincs mi a radiba kerüljön... :)
Ja ha gyári cuccost raksz bele, azzal szinte esélyed sincs hogy forgácsot juttass a rendszerbe... :)
Esetleg ha még ezek után sem bízol a dologban, tegyél egy műanyaghálós üzemanyagszűrőt (gázolaj) a radi elé.... :)

Szerkesztette: Sándor -P20- 2005. 10. 13. 19:24 -kor

#1496 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 19:48

Ma reggel érdekes dologra lettem figyelmes. Pár napja raktam össze az "új" vízhűtésemet. A régi kábelek zöldes sárgák voltak, az újak pedig pirosak ill. zöldek. Ugyanaz a hűtőfolyadék lett a rendszerbe rakva, mint amit az előzőből engedtem le. A lényeg a lényeg, reggelre a hűtőfolyadék a tartályban szép zöldes sárga lett, pont olyan szinű, mint a régi kábel. A hűtőfolyadék innovaprotect inocserélt vizzel a megfelelő arányban keverve. Amikor a rendszerbe öntöttem a "régi" folyadékot akkor még simán fehér volt. Vkinek ötlet, hogy ez miért van?

#1497 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 20:22

JO fejek vannak. Például én itt vagyok...  :D  :D  :D  :smoker:
Ne szivd mellere, lehet hogy ő se ugy akarta mondani...

#1498 Felhasználó inaktív   Tomi84 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 21:01

Idézet: Adept - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 21:22

JO fejek vannak. Például én itt vagyok...  :D  :D  :D  :smoker:
Ne szivd mellere, lehet hogy ő se ugy akarta mondani...

Ezt gondolom nekem tanácsoltad  :rolleyes:

Nem szívomén mellre, nem vagyok olyan  :cool:

Csak utálom ha valakinek ilyen bunkó a hozzáállása.

Freeone: nehogy már egy ilyen elcsökevényesedett tapló a kedvemet szegje...  :cool:

Képek a vízhűtésemről

#1499 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 21:29

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 20:18

...

És akkor mi a helyzet azzal a radival, ami vréz csövekkel, és alu lamellákkal működik? Úgyértem tudom, hogy megy, és tartós, sok helyen alkalmazzák, csak elvileg ott a lamelláknak szét kéne rohadniuk, nem?
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#1500 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 22:22

Kezd bonyolodni az ügy...

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.