HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#2061 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 16. 19:29

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 17:05

Viszont ahogy egyre jobban belemegyek ebbe a vízhűtés témába, egyre nagyobb költségek merülnek fel. Úgyhogy lehet hogy két hónapig is fogom használni a gépemet gyári hűtéssel. Eddig amit számoltam az ~80eFt volt de ( mint később rájöttem ) a csatlakozókat is meg kell venni külön ami blokkonként 2-2, +a pumpához 2, +a tartályhoz 2, +a radiátorhoz 2. Ami újabb ~6-7eFtal dobja meg az árát.

Valamit valamiért!

Nézted már az én vízhűtésem anyagköltségeit? 21.000 forintból össze lehetett rakni 2004-ben. Pedig ebben már benne van két pár - 3 bár nyomású - gyorscsatlakozó is, ami akkor 4.800 forintba került. (Mondjuk soha nem lesz szépségdíjjas a rendszerem, ez is igaz.)

#2062 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 16. 22:39

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 20:29

Valamit valamiért!

Nézted már az én vízhűtésem anyagköltségeit? 21.000 forintból össze lehetett rakni 2004-ben. Pedig ebben már benne van két pár - 3 bár nyomású - gyorscsatlakozó is, ami akkor 4.800 forintba került. (Mondjuk soha nem lesz szépségdíjjas a rendszerem, ez is igaz.)

Igen néztem. Nem rossz, főleg abban a megközelítésben hogy neked tényleg hangtalan a géped. De nekem nincs ennyi kreativitásom egy vízhűtés megépítéséhez, meg bennemvan a félsz hogy esetleg ereszteni fog valamikor aztán lehet hogy oda a rendszerem. Inkább megveszem 4x annyi áron de azt olyanok csinálták akik értenek hozzá, nem én akinek köze nincs hozzá. :)

Elolvastam egy csomószor az oldalad, nagyon jónak is néz ki az a vízhűtés és biztos vagyok benne hogy jó is, de nekem ahogy említetted a külalak is fontos meg hogy mobil maradjon a gép a vízhűtés mellett.
AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#2063 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 09:11

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 22:39

meg bennemvan a félsz hogy esetleg ereszteni fog valamikor aztán lehet hogy oda a rendszerem.

Ehhez az eresztés, csöpögés dologhoz csak azt tenném hozzá, hogy én a gyári cuccostól jobban tartottam, mint attól amit én építettem...
Egy egyszerű menet, meg egy sima O gyűrű??..... :confused:  :confused:
Szal tavaj újítottam fel fürdőszobát, és mindenhova ezeket az egykaros csapokat raktam be, ahol alulról egy ezekhez hasonló O gyűrűs flexi csővel kell bekötni a vizet. Szal szinte az összes O gyűrűs csatlakozás eresztett, és a végén mindet be kellett kennem FBS-el és úgy raknom össze.
Szal tavasszal amikor megkaptam Zollka-tól a 6600GT-re a blokkot, és beépítettem, jobban paráztam tőle mint előtte az egész rendszeremtől...
Bár hozzá kell tennem, hogy egy cseppnyi szivárgásom sem volt... :respect:
Ha gondolod, kukkants be a képtárba, azaz ide.., és mazsolázd végig a képeket... :D  :D

#2064 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 10:23

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 19:29

Valamit valamiért!

Végignéztem a képeidet.... :respect:
A lejobban a "móriczka rajzon" lepődtem meg, :D  :D amit annó a fórumra is felraktál.
Tök jól esett újra látni... :D
Egyébként gratula a cuccoshoz..  :respect:
A vinyó hűtést mikor csinálod meg?
Monnyuk az enyém elég 1szerű, nem nagy pukk utángyártani..
Képnagyban..  :D  :cool:

#2065 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 10:44

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 10:11

Ha gondolod, kukkants be a képtárba, azaz ide.., és mazsolázd végig a képeket... :D  :D

Megtettem, te sem vagy semmi. Még a tápot is vízzel hűtöd. Én már csak a saját testi épségem érdekében sem merném megcsinálni a tápot vizesre. Ha az arcombarobban nem lenne túl kellemes. Meg nekem akkor is megy a gép ha nem vagyok otthon vagy senki nincs otthon. Esetleg meggyulladna csak a tűzoltóktól tudnám meg hogy leégett a ház. :Đ

Nemrossz ez sem, főleg az a nagy passzív radiátor tetszik. De ez sem a mobilitásáról híres cumó. :) Én most legfőképpen azon agyalok hogy hogyan legyenek elrendezve a cuccok, nagyon nem vágom hogy mégis hogy kéne úgy berakni hogy jó is legyen. Mindjárt csinálok egy vázlatot hogy elképelésem szerint hogy is nézne ki a rendszer.
AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#2066 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:02

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 10:23

A lejobban a "móriczka rajzon" lepődtem meg, :D  :D amit annó a fórumra is felraktál.
Tök jól esett újra látni... :D
:) Igen. Terveztem, hogy kicserélem majd. Így utólag engem is meglep, hogy miért van még ott. De azt hiszem, most már ott is fog maradni.

Idézet

Egyébként gratula a cuccoshoz..
Köszi.

Idézet

A vinyó hűtést mikor csinálod meg?
A terve már készen van. Az anyagot kellene hozzá megvennem Pesten. Eddig lusta voltam érte elmenni.

Idézet

Monnyuk az enyém elég 1szerű, nem nagy pukk utángyártani..
Jól néz ki. Nekem megfelelne.  :up:

#2067 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:05

Nah kész. Megszenvedtem vele Paintban, de nagyon nem röhögni. :Đ
A legnagyobb gondom az hogy a tartály nincs a radiátor felett. Gondolom felette kéne hogy legyen. Ilyen szempontból vagyok meglőve. A gép felett egy állványon meg hülyén nézni ki egy tartály, mint a korházban az infúzió. :Đ  :Đ  :Đ

Csatolt fájl:

#2068 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:26

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 11:05

A legnagyobb gondom az hogy a tartály nincs a radiátor felett.

Ez így nem lesz jó. Hogy fogod feltölteni? Ráadásul légteleníteni sem lehet így tökéletesen. Feljebb kellene tenni azt a tartályt.

#2069 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:41

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 12:26

Ez így nem lesz jó. Hogy fogod feltölteni? Ráadásul légteleníteni sem lehet így tökéletesen. Feljebb kellene tenni azt a tartályt.

Hát ezaz, ezért vagyok meglőve. Feljebb meg nem tudom rakni.

1.: Táp melegítené ami a hűtésnek nem tesz igazán jót.

2.: Nem nézne ki jól.

3.: Mindenképpen állnia kell, mert csak úgy lehet feltölteni....

:confused:  :think:

Szerk.: De ha nem fix a radiátor akkor feltöltésnél le tudom rakni a gép mellé az asztalra légtelenítem a cuccot és felrakom a "helyére". Az nem megoldás? :think:

Nameg azért is mert a csövek sajna nem hajlanak derékszögben, szóval elég nagy ívek lesznek a gép mögött... :(

Szerkesztette: BIGfoot 2006. 08. 17. 11:52 -kor

#2070 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:59

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 10:44

Megtettem, te sem vagy semmi. Még a tápot is vízzel hűtöd.

Pedig nem egy nagy pukk.. :D  Na azért kicsit nem árt érteni az elektronikához is... :D
Amúgy THX.. :cool:

Én már csak a saját testi épségem érdekében sem merném megcsinálni a tápot vizesre. Ha az arcombarobban nem lenne túl kellemes. Meg nekem akkor is megy a gép ha nem vagyok otthon vagy senki nincs otthon. Esetleg meggyulladna csak a tűzoltóktól tudnám meg hogy leégett a ház. :Đ

Nem akarlak elkeseríteni, de az enyém elég sokat megy néha 2-3 napot nonstop, és ráadásul max a qutyák ugatnak az udvaron..
Szal sem az első táppal, sem ezzel nem volt még gond, de a haverok sem panaszkodtak még egyetlen átalakítotttra sem.. :cool:

Nemrossz ez sem, főleg az a nagy passzív radiátor tetszik. De ez sem a mobilitásáról híres cumó. :)

Ha hurcolni akarom, víz le, csövek le. Radi marad ahol van, és a polcról leugrik a ventis wareszos béta verziós dolog.
Csövek rá, vizet bele, és indulhat a mandula...

#2071 Felhasználó inaktív   gemini 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:59

derékszög csatlakozó van. 300huf asszem az is.
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP

Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2

#2072 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 12:04

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 11:26

Attól függ milyen szerkezetű lesz az a radi.
Ha nem párhuzamosított, hanem sima csöves, akkor nem lessz ott semmi gond.
Nekem a tartyály közel egy méterrel mélyebben van, mint a gépem legmagasabb pontja, és az L20-as simán 5mp alatt kilégteleníti az egész rendszert... :eek:  :D  :cool:

#2073 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 12:09

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 11:05

A legnagyobb gondom az hogy a tartály nincs a radiátor felett. Gondolom felette kéne hogy legyen. Ilyen szempontból vagyok meglőve. A gép felett egy állványon meg hülyén nézni ki egy tartály, mint a korházban az infúzió. :Đ  :Đ  :Đ

Ha nem párhuzamosított, hanem sima csöves radit raksz rá, akkor nem tud lelassulni a radiban az áramlás, és a víz simán leviszi a tartályba a bubikat. :rolleyes:
A tartályba viszont nem ártana, ha befolyó ágon a cső minimum a tartyály feléig belül is folytatódna.
Így a szivattyú alulról tutira bubimentes vizet tudna csak szívni, míg ha simán bekötöd alulra csonkokat, az egymás mellett levő likak miatt vissza tudnak jutni a bubik a rendszerbe... :think:

#2074 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 12:10

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 13:04

Attól függ milyen szerkezetű lesz az a radi.

Alphacool Nexxxos Extreme III

Idézet

A radiátor felépítését tekintve vékony lapított csövekből áll melyek párhuzamosítva vannak így a kiváló hőátadás mellett kis ellenállást képez ezen radiátor a rendszerben!

:(

Idézet

A tartályba viszont nem ártana, ha befolyó ágon a cső minimum a tartyály feléig belül is folytatódna.

Kép

Szerkesztette: BIGfoot 2006. 08. 17. 12:15 -kor

#2075 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 14:22

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 13:10

Alphacool Nexxxos Extreme III

:(

Nyugodtan bekötheted így a radit, simán légtelenedni fog. Amikor meg nagyjából légtelenedett, akkor érdemes az összes blokkot, csöveket, radit, tartit megkopogtatni, megmozgatni, hogy az esetleg bennmaradt kis bubik is távozzanak.  Az a tarti amúgy is elég nagy ahoz, hogy ne legyen gáz a légtelenítés során.

Szerkesztette: Lojá 2006. 08. 17. 14:50 -kor

#2076 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 17:08

Idézet: Lojá - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 15:22

Nyugodtan bekötheted így a radit, simán légtelenedni fog. Amikor meg nagyjából légtelenedett, akkor érdemes az összes blokkot, csöveket, radit, tartit megkopogtatni, megmozgatni, hogy az esetleg bennmaradt kis bubik is távozzanak.  Az a tarti amúgy is elég nagy ahoz, hogy ne legyen gáz a légtelenítés során.

Én is így gondoltam. Hogyha lefolyik a pumpáig a víz, akkor bekapcsolom és kinyomja a levegőt maga előtt. Ami meg nem jön ki azt a blokkok és a radiátor forgatásával "szedem" ki. Azért még agyalok ezem hogy hogyan lehet megoldani másképp ezt a radiátor témát. Keresek hasonlóképp összeépített vízhűtéseket a neten és informálódok.

#2077 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 17:17

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 18:08

Én is így gondoltam. Hogyha lefolyik a pumpáig a víz, akkor bekapcsolom és kinyomja a levegőt maga előtt. Ami meg nem jön ki azt a blokkok és a radiátor forgatásával "szedem" ki. Azért még agyalok ezem hogy hogyan lehet megoldani másképp ezt a radiátor témát. Keresek hasonlóképp összeépített vízhűtéseket a neten és informálódok.

Nagyon jó ölet az indormálódás. Én pölö pár felállásban már építettem meg a rendszert, elég sokféle alkatrészből, de a mai napig mentegetem a képeket mások rendszereiről mind magyar, mind külföldi viszonylatban. Mindíg talál az ember egy-két kisebb-nagyobb ötletet, amit el lehet lesni.
Adok két linket, ahol vizes gépek vannak:
VR Zone
Xtreme Systems

Jó képnézegetést!

#2078 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 17:35

Idézet: Lojá - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 18:17

Nagyon jó ölet az indormálódás. Én pölö pár felállásban már építettem meg a rendszert, elég sokféle alkatrészből, de a mai napig mentegetem a képeket mások rendszereiről mind magyar, mind külföldi viszonylatban. Mindíg talál az ember egy-két kisebb-nagyobb ötletet, amit el lehet lesni.
Adok két linket, ahol vizes gépek vannak:
VR Zone
Xtreme Systems

Jó képnézegetést!

:respect:

Kép

Kép
Valami ilyesmi lenne nekem is. Ezen is fen van a radiátor és felette nincs semmilyen tartály. Ahogy látom nincs is tartály a gépben. Ha neki műxik nekem is fog. De egy dolgot nem értek a gyerek vízhűtésén. Miért van a gép tetején egy egyventis és egy kétventis radi? :think:

Namindegy, így lesz nekem is és ha neki műxik és jó akkor nekem is jó lesz. :D

Közben eszembe5lött még egy kérdés. Vízhőmérsékletet hogy mérnek? Láttam kijelzőket amin megjelent a vízhőmérséklet ( legalábbis ha a angoltudásom nem hagyott cserben a "Water Temperature" az volt. :Đ  ) Láttam abban a gépben egy csőtoldóhoz hasonló valamit amiből egy drót jött ki. Az lenne a vízhőmérséklet mérő? Körbenézek árak iránt, vagy annyira ez nem fontos? Keringésmérőt is láttam már. Ezek feleslegesen visszafogják csak a víz áramlását és jól néznek ki vagy van nekik valami gyakorlati hasznuk is? Valamint érdekellne hogy a Laing DCC Pro pumpának van-e fordulatszámmérő kivezetése vagy ilyen vagy hallod hogy műxik vagy nem tipusú pumpa...

Szerkesztette: BIGfoot 2006. 08. 17. 18:20 -kor

#2079 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 20:33

Kép

Emberünknek ugyanaz az elrendezése mint amit én tervezek és műxik neki a vízhűtés.

Idézet

Mindkét megoldásnál úgy néz ki a feltöltés, hogy a tartályt tele kell tölteni folyadékkal, majd a szivattyút bekapcsolni. Nyílván a tartály térfogata sokkal kevesebb, mint a rendszer térfogata, így a szivattyú a tartályból gyorsan kiszipkázza a folyadékot és betölti a rendszerbe (csövekbe, blokkokba, radiátorba). Nem szabad megvárni, hogy a tartályból kifogyjon a folyadék, folyamatosan tovább kell tölteni, egészen addig, míg a folyadék szintje csökken. Amikor már tele van a rendszer folyadékkal, a tartály folyadékszintje már nem csökken tovább.

És úgy oldja meg a feltöltést ahogy én is gondoltam. Szóval probléma megoldva. Így lesz a vízhűtésem elrendezve. :cool:

#2080 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 18. 08:44

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 18:35

:respect:

Valami ilyesmi lenne nekem is. Ezen is fen van a radiátor és felette nincs semmilyen tartály. Ahogy látom nincs is tartály a gépben. Ha neki műxik nekem is fog. De egy dolgot nem értek a gyerek vízhűtésén. Miért van a gép tetején egy egyventis és egy kétventis radi? :think:

Namindegy, így lesz nekem is és ha neki műxik és jó akkor nekem is jó lesz. :D

Közben eszembe5lött még egy kérdés. Vízhőmérsékletet hogy mérnek? Láttam kijelzőket amin megjelent a vízhőmérséklet ( legalábbis ha a angoltudásom nem hagyott cserben a "Water Temperature" az volt. :Đ  ) Láttam abban a gépben egy csőtoldóhoz hasonló valamit amiből egy drót jött ki. Az lenne a vízhőmérséklet mérő? Körbenézek árak iránt, vagy annyira ez nem fontos? Keringésmérőt is láttam már. Ezek feleslegesen visszafogják csak a víz áramlását és jól néznek ki vagy van nekik valami gyakorlati hasznuk is? Valamint érdekellne hogy a Laing DCC Pro pumpának van-e fordulatszámmérő kivezetése vagy ilyen vagy hallod hogy műxik vagy nem tipusú pumpa...

Nem jól látod. :p  A flső 5,25"-os helyen van a tartály, látszik is a belső képen, hogy oda/onnan fut a cső. A két radi meg azért gondolom, mert megvolt neki már az egyik radi és nem akarta veszteséggel eladni azért, hogy vegyen egy triplát, hanem vett mellé egy másikat. Ez teljesítményben is jobb picivel, mint a tripla, meg így nem is bukott a dolgon. Ja és persze későbbiekben így párhuzamosítani is marad lehetősége. Bár ezeket nem bizti, hogy a srác is átgondolta... :D

A Laing DDC Pro-nak van ford.szám visszajelzése és ideális esetben, eléggé leszabályozva és szigetelve nem hallod a hangját. ;)

A vízhőmérő csak akkor érdekes, ha diagnosztikai célokra is használni szeretnéd a rendszert. Tehát blokkok összevetése, meg ilysemi. Bár annak meg csak külön szenzor használatával van értelme. Nekem is van vízhőmérőm amúgy. Az áramlásmérő szintén zenész, azzal a külöbséggel, hogy ez viszont brutálisan képes visszafogni az áramlást, ez persze típusfüggő.

Figyi. Ha a szivattyú és a tarti úgy van elhelyezve, hogy a szivattyú "rá tud kapni a vízre", akkor onnantól sima ügy. A javaslat még ehez: Minél kevesebb kanyar a szivattyú előtt, inél rövidebb csőhossz, annál könyebb lesz a feltöltés ill. leeresztés.

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.