Idézet: waltex - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek - 12:33
Hali Sándor!
Elsősorban nagy grat a hűtésedhez, nekem nagyon megtetszett, főleg az a "kicsike"

radiátor a "mégkissebb" kiegyenlítő tartállyal

.
Én is elkezdtem barátkozni a vízhűtés gondolatával, de a ventis radiátorokat látván eddig nem nagyon jött be az egész dolog, mígnem megláttam a Te rendszeredet.
Cső! Örülök hogy tetszik a cuccos...
Idézet: waltex - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek – 12:33
A radiátorod látom aluból van, lenne pár kérdésem hozzád,
1. azt szeretném kérdezni, hogy mekkora a mérete?
2. mi a márkaneve, típusa és mennyibe kerül egy ilyen radi, vagy mindegy, hogy milyen radiátort
használ az ember?
A Radi a keresztségben Rever névre hallgat, és az Alurad követte el... A mérete 410X550X100mm.
Aktív hőleadó felülete Kb 2,5 négyzetméter. Annó 10K környékén vesztegették a cuccost, de egyedileg lett megrendelve, ami valszeg kissé drágábbá tette azokhoz képest amik halmokban álltak a bolt raktárában. Bár ezt nem tudom biztosan.
Bármilyen más hasonló paraméterű (teljesítményű) alumínium radiátor megfelel a célnak. Szín, forma szabadon választható, határt max az ízlésed szab...
Ha másik radit választasz, kiindulási alapként (referencia) megfelel az általam használt radi. Az adatait megtalálod az Alurad oldalán.
Ja majd elfelejtettem. Az acéllemez radiátorokat nem ajánlom, mert az általunk szeretett (kellően alacsony) vízhőmérsékleteken meglehetősen tré a hőleadó képessége. De ha hozzájutsz, és el tudsz rakni egy 3000X500-as dupla, neadj isten tripla lapradit, az lenne az űberkirálycsászárság.....
Egyébként erősen foglalkoztat a gondolat, hogy a szobámban levő radiátorral párhuzamosan beszerelek a ház központi fűtésébe egy hőcserélőt, és arra rakom nyáron a gépet, amikor is a 42KW-os kazán helyett a gépem fogja szolgáltatni a radiátorokba a meleg vizet.... De ez egyenlőre csak egy 5let
3. milyen pumpa kell egy ilyen rendszerhez, gondolok itt, 12V-os vagy 230V-os, l/h
teljesítményre, vízszállítási magasságra, magyarán mit kell figyelembevenni?
Pumpa: Ha kellően kicsi lesz a rendszered ellenállása, akkor a hűtés szempontjából mind1 milyen pumpát használsz. Nekem az első üzem alkalmával 60cm emelő magasságú (jó ha 20-at tudott) és 300L/órás (na persze a matrica szerint) szobaszökőkút szivattyú keltette a szükséges áramlást, és a mostaninál alacsonyabb maghővel járt a gépem. Bár azt hozzá kell tenni, hogy 3db 8cm-es tápventi pörgött a radiátoron. (Képek a képtárban)
Az általunk használt zárt rendszernél az emelő magasság teljesen lényegtelen. Az előbb említett szivattyú ugyanígy a szőnyegről tolta az asztal tetején levő gépbe a vizet, (képtár) mint a most a Hydor L20-as. Az viszont tény, hogy a rendszer feltöltésekor annó a radit a gép tetejére kellett tenni, hogy meginduljon a víz, míg a mostani L20-ast bedugom a konnektorba, és kb 10másodperc alatt kilégteleníti a teljes rendszert. (de lehet hogy csak 5mp kell neki)
Természetesen kényelmi, esztétikai, zaj szempontjából már egyáltalán nem mind1 milyen alkalmatosság keringeti a rendszerben a vizet, de erről kérdezd a többieket, nekik talán több tapasztalatuk van ebben a témában.
Nekem eddig 3 szivattyú volt a rendszerben. Az első a fenti, ami hamar megzörgősödött, majd az OBI-ban vettem egy garena-t. A kettő között nem volt semmi különbség, pedig a garena az adatlapja alapján közel 2X akkora teljesítményű volt, meg a mostani L20-as, de ez a passzív radin van, tehát nem ildomos őket összehasonlítani.
4. ez a radi elég egy tuningolt P4-es proci 3@3.6, egy tuningolt 7900Gt és az alaplapi chip
hűtéséhez vagy nagyobb radit kíván meg a tuning?
így hirtelen ennyi jutott eszembe, előre is köszönöm a válaszod.
üdv.Sanya
A rendszeredet szerintem simán bírnia kell, max a vízhő lesz pár fokkal melegebb. Nekem most szobahő + 10/12 fok, tehát sztem szhő + 13/15 foknál nem lenne szabad melegebbnek lennie nálad sem
A tuning miatt sztem max 20/25W + hő keletkezhet még fesz emelésnél is, tehát simán bírnia kellene.
De erről majd a guruk bővebben / pontosabban tájékoztatnak, csak kérdezni kell őket..
Üdv neked is, és sok sikert a vizesítéshez.
Huh de hosszú lett...