Vízhűtés és rejtelmei # VI.
Elküldve: 2006. 05. 03. 19:23
Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. máj. 3., szerda - 13:35
Lehet, h túl felületesen olvastam, de engem nem igazán győzött meg

Illetve, az ötlet kiváló, csak egy helyen nem világos nekem a story...
Az én procim mennyi hőt termelhet? 80°C ? És ezt még hűti is a rendszer, tehát kb 40-50°C lenne ideális a működéséhez. Az hol lesz jóval magasabb a víz forráspontjánál? Ha vmi lényegeset hagytam volna ki, kérlek mutassatok rá

[Gondolom, tesztelték, és működött is nekik...kül nem lenne belőle hír... de akkor még mindig kérdés; mit hagytam ki?]
Szerkesztette: Smooth 2006. 05. 03. 19:24 -kor
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS
Elküldve: 2006. 05. 03. 20:22
Azonban számos egyéb körülményről szerintem nincs információnk. Pl: Lehet, hogy ez a megoldás a 10 év múlva használatban lévő procikhoz lesz alkalmazható. Azok üzemi hőmérséklete pedig majd 200 °C lesz... Talán...
Elküldve: 2006. 05. 07. 18:27
Letekerem a csövet, belefujok, alig tudom fujni benne a vizet. Elkezdem szivni, erre egyszer csak látom hogy egy nagy szőrcsomó jön visszafelé

Hogy került az bele???
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2006. 05. 07. 22:41
Idézet: Adept - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 19:27
Letekerem a csövet, belefujok, alig tudom fujni benne a vizet. Elkezdem szivni, erre egyszer csak látom hogy egy nagy szőrcsomó jön visszafelé

Hogy került az bele???
Legközelebb ne a hűtőrendszerben próbáld eltűntetni a feldarabolt anyóst

AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS
Elküldve: 2006. 05. 07. 22:44
Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. máj. 3., szerda - 21:22
Azonban számos egyéb körülményről szerintem nincs információnk. Pl: Lehet, hogy ez a megoldás a 10 év múlva használatban lévő procikhoz lesz alkalmazható. Azok üzemi hőmérséklete pedig majd 200 °C lesz... Talán...
Valahol egyébként olvastam egy kísérletet "párás-hűtéssel". Egy burkolt csőrendszerben párát vezetne a proci fölé hőelvonás céljából. De tudtommal a párolgás von el hőt, és nem a pára

AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS
Elküldve: 2006. 05. 08. 06:47
Idézet: Smooth - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 23:41

Még a szőrét se???

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2006. 05. 08. 09:42
egy (nem túl újkeletű) innovációs kísérletemhez kérnék segítséget.

Szóval hőcsöves vízhűtőblokkot akarok farigcsálni. Emléxem hogy valaki már próbálkozott hasonlóval ezen a fórumon, de a végkimenetelére nem emléxem.
Szóval a terv "elég eccerű": egy coolink bear hűtöről leszedem a lamellékat, ráhúzok egy nagyobb csövet a hőcsőre, két lukat rá, azt mehet

Amit kérdeznék: a víz útját kéne valahogy irányítani, a hőcső és a cső belső falal között. Ugyan meg lehetne azt csinálni, hogy baromi pontosan lemérem a távolságot, és kis fémlemezek forrasztok valamelyikre, de még nem igazán jöttem rá, hogy milyen belső kialakítás lenne a legoptimálisabb...
Gondoltam csigára, vagyis ha alulra teszem a beömlőnyílást akkor egy csiga végigvezeti a vizet alulról egészen a legtetéig, ahol meg lehetne a kiömlő, viszont mire azt ráforrasztom (főleg egy hőcsőre...) finoman szólva megöszülök.
Az úccsó terv, hogy a lamellékat nem vágom le teljesen, csak lefaragom, hogy pont akkorák legyenek, hogy rá tudom húzni a külső csövet, és fúrok rajtuk lukatak, hogy átengedjék a vizet felfelé. Ez sztem jó lenne abból a szempontból, hogy megnőne a hőátadó felület, viszont a blokk ellenállása is, és sztem itt-ott "beragadna" a víz.
várnék véleményelet, ötleteket, köszi

Képek a vízhűtésemről
Elküldve: 2006. 05. 09. 15:51
Uccsó hozzászólás ebben a témában, mert tényleg kezdünk eltérni.
Szóval anno ezen elég rendesen átrágtam magam, és tulajdonképpen az egyes égak ellenállása nem lényeges. Az legyen a cél, hogy a pupák vízhozama több legyen mint az egyes ágak vizáteresztő képessége együttvéve. Ekkor tökmindeggy az eloszlás, hogy hol hány l/h megy, mert az összes ág minimum 100%-on működik.
Egyébként a két pumpa vízhozama nem fog összeadódni ezzel számolj! A kettő együtt maximálisan ugyanannyi vizet szállít mint egy, viszont azt nagyobb ellenállás esetén is tartani tudják. Pölö nekem az L40-es visz papíron 2800L/h-át, gyakorlatban sztem ez alig 2500-2600. Viszont bekötöteem a régi L20-ast is, így már valószínűleg megy 2700 körül.
Képek a vízhűtésemről
Elküldve: 2006. 05. 09. 16:10
Idézet: Tomi84 - Dátum: 2006. máj. 9., kedd - 16:51
Na ez nagyon nem így van. Nincs olyan hogy 100% áteresztésre terhelt ág...ha az egyik ág szűkebb, ott kevesebb víz fog folyni, ha párhuzamosan van kötve egy nagyobb áteresztő képességűvel. Ez tény, 10 pumpával is az marad.

Elküldve: 2006. 05. 10. 19:53
Idézet: Tomi84 - Dátum: 2006. máj. 9., kedd - 15:51
Uccsó hozzászólás ebben a témában, mert tényleg kezdünk eltérni.
Szóval anno ezen elég rendesen átrágtam magam, és tulajdonképpen az egyes égak ellenállása nem lényeges. Az legyen a cél, hogy a pupák vízhozama több legyen mint az egyes ágak vizáteresztő képessége együttvéve. Ekkor tökmindeggy az eloszlás, hogy hol hány l/h megy, mert az összes ág minimum 100%-on működik.
Egyébként a két pumpa vízhozama nem fog összeadódni ezzel számolj! A kettő együtt maximálisan ugyanannyi vizet szállít mint egy, viszont azt nagyobb ellenállás esetén is tartani tudják. Pölö nekem az L40-es visz papíron 2800L/h-át, gyakorlatban sztem ez alig 2500-2600. Viszont bekötöteem a régi L20-ast is, így már valószínűleg megy 2700 körül.
Na szóval ez űgy szokott lenni ,hogy ha több párhuzamos ág van akkor nagyon hasonló ellenállású ágakat kell párhuzamosítani mert különben az egyikben lesz 80 liter/óra a másikban meg 30 liter/óra...A 30 liter óránként nem elég mondjuk egy nagy hőtermelésű cuccnak...Szal nálam most 4 párhuzamosított ág lesz és ennél azért már gáz ha nagyon egyenlőtlen az ágak megoszlása...
Elküldve: 2006. 05. 14. 19:33
Idézet: Csecse13 - Dátum: 2006. ápr. 30., vasárnap - 20:58
Segitségért fordulok hozzátok.A gondom a következő.Öszeraktam egy magamáltal fabrikált hütést mejhez EHEIM 1048-as pumpát használok.A cucc kompleten a gépdobozban van és a pumpa zavarja a monitort vagy a videokártyát.Szal valamelyiket biztos mert remeg a kép a monitoron.Elsö ötlet ami eszembe jutott hogy a gépet tegyem odébb de ez fizikai korlátok miatt nem megy.
Szoval mit tudnák én ezzel a problémával kezdeni?
Válaszotokat, segitségeteket várom.
üdv:Csecse
Sziasztok!
Sikerült megoldanom a problémát

Elöször a pumpa kábelét árnyékoltam le.Fogtam egy ugyanojan hoszú koax kábelt mint a pumpa zsinorja ennek lefejtettem a külsejét ovatosan mert mindjárt a müanyag alatt ott a fémhálo amire nekem szükségem volt.Bevan kenyve valami ragacsos trutyival de higitoban áztatva 20perc alatt lejött.
Szal a fémhálot ráhuztam a pumpa kábelére rögzitettem és a föld érhez kötöttem egy kanocal./nekérdezétek miért kell leföldelni nemértek hozzá, céges vilanyszerelök monták hogy igy kell/.
Majd következett a szivatyú árnyékolása, melyhez lemez és egy kis szabadidő kelett.Csináltam neki egy kis csinos burkolatot.
Igy megoldódott a problémám és végre használhatom a hütésemet.
Elküldve: 2006. 05. 14. 21:00
Idézet: Csecse13 - Dátum: 2006. máj. 14., vasárnap - 20:33
Sikerült megoldanom a problémát

Elöször a pumpa kábelét árnyékoltam le.Fogtam egy ugyanojan hoszú koax kábelt mint a pumpa zsinorja ennek lefejtettem a külsejét ovatosan mert mindjárt a müanyag alatt ott a fémhálo amire nekem szükségem volt.Bevan kenyve valami ragacsos trutyival de higitoban áztatva 20perc alatt lejött.
Szal a fémhálot ráhuztam a pumpa kábelére rögzitettem és a föld érhez kötöttem egy kanocal./nekérdezétek miért kell leföldelni nemértek hozzá, céges vilanyszerelök monták hogy igy kell/.
Majd következett a szivatyú árnyékolása, melyhez lemez és egy kis szabadidő kelett.Csináltam neki egy kis csinos burkolatot.
Igy megoldódott a problémám és végre használhatom a hütésemet.

Képek?????
Elküldve: 2006. 05. 15. 09:49
Idézet: Adept - Dátum: 2006. máj. 14., vasárnap - 20:00

Képek?????
Ma még beletuszkolom az LCD-t, aszt majd megprobálok valamit összehozni.Sajnos csak telcsin van fényképezőm.
Elküldve: 2006. 05. 17. 18:28
Idézet: Zollka - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:53
Milyen meggondolásból akarsz áttérni a párhuzamos rendszerre?
Ha emlékezel rá, az én rendszerem is párhuzamos. Nekem minden problémája ellenére szimpatikus a párhuzamos rendszer úgy hogy a CPU blokk a főágban és utána a többi párhuzamosan.
Még egy kérdés: nézegettem a rendszeredről készült képeket, a régebbi verzióban a radi tagok párhuzamosan voltak kötve, a mostanin pedig ha jól láttam sorosan. Miért?
Egyébként nagyon inpozáns a géped

Elküldve: 2006. 05. 20. 16:44
Elküldve: 2006. 05. 20. 18:13
Idézet: DrHIL - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 18:28
Ha emlékezel rá, az én rendszerem is párhuzamos. Nekem minden problémája ellenére szimpatikus a párhuzamos rendszer úgy hogy a CPU blokk a főágban és utána a többi párhuzamosan.
Még egy kérdés: nézegettem a rendszeredről készült képeket, a régebbi verzióban a radi tagok párhuzamosan voltak kötve, a mostanin pedig ha jól láttam sorosan. Miért?
Egyébként nagyon inpozáns a géped

Számomra a LAing DDC hangos volt még 9 volton is...Amúgy a DDC nagyon halk de nálam otthon full néma a gépben minden más alkatrész és ezért zavart ,hogy csak a pumpát hallom...Aztán kiderűlt ,hogy a Zen terhelés alatt még hangosabb mint a DDC...Így ezek az alkatrsézek távoztak a gépemből...Hangtalan pumpa kellett ezek után olyan ami rohadt erős de szinte néma és zárt házból semmi hangja nem jön ki...Na most űgy néz ki megtaláltam ezt a pumpát amit nem akarok elkiabálni...
A párhuzamosításnak több oka is van:
1. Ez egy full passzív rendszer és ha a radikat sorosan kötöd 10-10 profillal akkor nem jön ki a teljes hőleadó képességük....
2.Sororosra kötve a radikat irtózatosan megnő az ellenállásuk...Minden pumpát visszafognak...
3. Az a pumpa amit most rakok a rendszerbe 1/2"-os csatlakozókkal rendelkezik így gyakorlatilag a párhuzamosítás több 1/4"-os csati miatt logikus lépés is...
Ami negatívum:
-rohadt drága a rendszer megépítése a sok speckó csati miatt is
-nagyon időigényes
-rettentően jól meg kell tervezni mindent
-nagyon sok moddingolást igényel sok alkatrészen amik nehezen kivitelezhetőek
-kb. 6 cég termékéből összeválogatva tudsz egy rendszert összehozni és rohadt sok tapasztalatot kell gyűjteni addig amíg működőképes cucc lesz belőle hosszú távon is nagyon erős hardware mellett is!
Elküldve: 2006. 05. 20. 19:54
Idézet: Malmsteen - Dátum: 2006. máj. 20., szombat - 16:44
a levegőztetőből nem, az légpumpa.
a külső szűrőből akár meg is lehetne valósítani, az én hydor prime 10-esem is elég jó vizhozammal rendelkezik, de azt csak a halak élvezik

Elküldve: 2006. 05. 20. 21:29
Idézet: kAy - Dátum: 2006. máj. 20., szombat - 20:54
a külső szűrőből akár meg is lehetne valósítani, az én hydor prime 10-esem is elég jó vizhozammal rendelkezik, de azt csak a halak élvezik

De csak addig légpumba, amig a légbeömlőn ZOXIGÉN megy be, ha belenyomom a vizbe akkor tolja a vizet a kimenőn, minta búvárszivattyú., végülis aza lényege a dolognak hogy forgassa a vizet, azért gondoltam erre, kezdetnek.
Elküldve: 2006. 05. 20. 21:38
bedöglött a pumpám

Innovatek Eheim HPPS Plus 12V
az elektronikán az egyik ellenállat elhagyta magát, más nem látszik. (persze más is rossz lehet)
javítható vajon-e, és kihez fordulhatnék?
thx.