HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent az Athlon 64/FX tuningról # II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent az Athlon 64/FX tuningról # II.

#201 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 07. 17:56

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 12:35

Elsősorban a hőmérséklet miatt érdekelne, a tuninggal elégedett vagyok :). Kicsit sokallom az 52-53 celziuszt csutka terhelésnél, 23-24-es szobahőmérséklet mellett. Mi lesz majd nyáron 30-32 fokban? :o

Nameg a szenzorok által jelzett adatok viselkedése is aggaszt némileg. Nem értem pl. hogy miért esik vissza késleltetés nélkül a CPU belső hőmérséklete, ha a terhelés megszűnik vagy csökken a magfeszültség (CnQ). Ennyire azért nem lehet jó a hőelvezetés. Az a sejtésem, hogy a mutatott érték valamilyen trükkös algoritmus alapján jön ki, amely nem csak a tényleges hőmérséklettől függ, hanem a fent említett tényezők (feszültség, órajel, terhelés) is befolyásolják. Nyilván szándékosan van így, de ezzel csak az a gond, hogy soha nem tudni pontosan, végül is hány fokos a proci valójában.

Ilyen mérettartományban van-e értelme hétköznapi értelemben vett (kitapintható) hőmérsékletről beszélni? Egyáltalán hogyan működnek ezek a processzorba gyógyított hőérzékelők? Gondolom nem a klasszikus, hőtáguláson alapuló elven. :think:

Termaldióda.
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#202 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 21:34

:offtopic:
Meg fogok örülni. Február eleje óta nem jön a ram a readybe, előleg azóta ott áll a HC500asokra. :reklamacio:
Vegyek br 10500ért sima superramot(400as,3év gar) vagy várjak még? :(
22k/23k a 400/500 memó közti eltérés 2k1ben, tehát <5%. Azért szeretném 500on hajtani, de már 2 hónapja mindig kölcsön ramokkal élek :mad2: !

Szerintetek várjak, vagy húzzak el a 400asért? Nem nagyon tudok már várni sem, meg nem is akarom feladni az 500as terveimet sem. Vazze...suxx!
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#203 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 21:50

Superram nalam ment CnQ-val, HC igen. 1T-t birta mindegyik, de huzni nem probaltam a Superramokat.
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#204 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 23:31

A superram nem ment? Mert így azt írtad, h mind2 ment.
CnQ nem izgat, de azért köszi.
1×UDzek
2×amúgy is hűs lenne, CnQnak csak hangos procihűtőnél örülnék
3×vízhűtésem van, így maxon sem melegszik :)

Hja, csak nem mindegy, hogy 250en megy 1T-t, vagy 200on :rolleyes: ... :(
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#205 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 08:29

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 0:31

A superram nem ment? Mert így azt írtad, h mind2 ment.
CnQ nem izgat, de azért köszi.
1×UDzek
2×amúgy is hűs lenne, CnQnak csak hangos procihűtőnél örülnék
3×vízhűtésem van, így maxon sem melegszik :)

Hja, csak nem mindegy, hogy 250en megy 1T-t, vagy 200on :rolleyes: ... :(

Ja, nem ment, bocsi.

En nem voltam megelegedve a HC ramokkal, ugy ereztem instabil vele a gep, pedig csak 480-on hajtottam.
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#206 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 10:45

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 14:35

Elsősorban a hőmérséklet miatt érdekelne, a tuninggal elégedett vagyok :). Kicsit sokallom az 52-53 celziuszt csutka terhelésnél, 23-24-es szobahőmérséklet mellett. Mi lesz majd nyáron 30-32 fokban? :o

Nameg a szenzorok által jelzett adatok viselkedése is aggaszt némileg. Nem értem pl. hogy miért esik vissza késleltetés nélkül a CPU belső hőmérséklete, ha a terhelés megszűnik vagy csökken a magfeszültség (CnQ). Ennyire azért nem lehet jó a hőelvezetés. Az a sejtésem, hogy a mutatott érték valamilyen trükkös algoritmus alapján jön ki, amely nem csak a tényleges hőmérséklettől függ, hanem a fent említett tényezők (feszültség, órajel, terhelés) is befolyásolják. Nyilván szándékosan van így, de ezzel csak az a gond, hogy soha nem tudni pontosan, végül is hány fokos a proci valójában.

Ilyen mérettartományban van-e értelme hétköznapi értelemben vett (kitapintható) hőmérsékletről beszélni? Egyáltalán hogyan működnek ezek a processzorba gyógyított hőérzékelők? Gondolom nem a klasszikus, hőtáguláson alapuló elven. :think:

epp azert esik vissza hirtelen, mert szar a hovezetes, es mert nem kozvetnul a melegedo reszeket hutod. :)

#207 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 12:57

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 21:34

Meg fogok örülni. Február eleje óta nem jön a ram a readybe, előleg azóta ott áll a HC500asokra. :reklamacio:
22k/23k a 400/500 memó közti eltérés 2k1ben, tehát <5%. Azért szeretném 500on hajtani, de már 2 hónapja mindig kölcsön ramokkal élek :mad2: !

Szerintetek várjak, vagy húzzak el a 400asért? Nem nagyon tudok már várni sem, meg nem is akarom feladni az 500as terveimet sem. Vazze...suxx!

Dehát miért nem samsungot veszel? jól megy, jók az időzítései, és nagyon olcsó. Ja, és szereti az a64 is:)
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#208 Felhasználó inaktív   Csibe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 15:24

Na jövő héten összeáll a vas! 3000+ 0450, OCZ VX DDR500, DFI Ultra-D, HIS x800xl, samsung sata-II, stb..stb.
Majd lehet lesz pár kérdésem, de ígérem előtte átolvasom a topicot ne kérdezzek faszságokat.  :D
Gigabyte p35-DQ6, c2d 6420@3.8Ghz,Crucial Ballsitic 4x1Gb DDR2-8500 , Gigabyte 8800GTX, WD Raptor 150GB, 2x500GB WD RE2, 300GB Maxtor, 200GB Samsung, DELL 24'' TFT, Cooler master Stacker, Liang DCC plus pumpa, Nexxox Extreme III + II radi, Heatkiller chipset + cpu + fet blokkok, Zalman vga blokk
Vízhűtés powwa...

#209 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 17:49

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 22:34

Szerintem várj! 250mhz@1T tényleg megéri.
Semper Fi

#210 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 19:43

Idézet: arn - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 11:45

epp azert esik vissza hirtelen, mert szar a hovezetes, es mert nem kozvetnul a melegedo reszeket hutod. :)

Ezen még elrágódom egy darabig. :)

#211 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 22:28

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 20:43

ezt most így én sem vágom

ha rossz a hővezetés, akkor hova is megy el a hő hirtelen?

#212 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 07:59

Adott egy mittomén mennyi, legyen 25 fok idle.

Ráadod a kakaót.

Van egy icipici légrés a bordád és a proci teteje között. (Szarul van feltéve)

A levegő rosszul vezeti a hőt (de vezeti rövid távon!) - így az történik, hogy a procid felfűt, mert nem azonnal veszi le róla a hőt a bordád a légrés miatt, nyilván pár mp elteltével azonban a levegő is annyira átmelegszik fölötte (itt tizedmilliméternyi levegőről beszélek), hogy elkezdi átadni a hőt a bordád aljának.. így lesz mindig egy kis gát vagy blokk, hőleadás téren, de nem fogsz 100-ra hevülni vele, annyira távol megint nincsen a borda.

Amikor terhelés vége, fordított filozófia: proci terhelése leesik -> a mag egyből lesugározza a hőt a fölötte lévő levegőnek, az tartja kicsit, és aztán végül csak átadja a bordán.

Igazából a szarul feltett hűtőborda és a CPU közötti pici levegő hőtehetetlenségét kell figyelembe venned egy jól felszerelt bordával.

Csak hogy megértsd:

Ha gyertyával melegítesz egy 10 centis rézdrótot, hamar eldobod, garantálom. Ha a gyertyát elveszed, és a drótra kettőt ráfújsz, már foghatod is kézzel újra.

Ha viszont ugyanezzel a gyertyával egy öntöttvas edényt melegítesz, várhatsz pár percet (órát?), mire el kell dobnod, mert nem tudod fogni, annyira forró. De amikor eldobod, még jó ideig kell várnod arra, hogy újra fogható hőmérsékletű legyen.

Szal egy jól feltett jó borda gyorsabban veszi át a hőt (ezáltal nem ugrik égbe a cpu hőfok terhelésnél), viszont lassabban is adja le, mert hát van benne fémanyag (ezáltal nem ugrik le olyan hirtelen a CPu hőfok, mert a még forró borda ilyenkor úgymond "visszamelegít" - szal a CPU leesne újból kis hőfokra, de a borda melegíti, és ahogy az hűl, csak úgy tud a CPU is visszahűlni).

Tedd fel újra a bordát, és picit zsírozz alá (ne nagyon).
Om mani peme hung.

#213 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 09:05

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 20:43

a sapka, plusz a ho szetoszlatasahoz szukseges hoplatni miatt. az idealis hutes a kozvetlen hutes lenne, persze nagy feluleten (no emiatt kell a szetoszlatas) - meg kell talalni a megfelelo egyensulyt.

#214 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 10:05

Szerintem a leírt jelenség jól felszerelt, jó légáramlású, kistömegű hűtőt sejtet, az reagál ilyen "hirtelen".
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#215 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 10:21

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 8:59

Adott egy mittomén mennyi, legyen 25 fok idle....

:up:

az az igazság, hogy éjjel nemigen gondoltam a felmelegedés esetére, csak a visszahülésre.
talán épp azért mert az az, ami nem egyértelmű. illetve lassabb is, mint a felmelegedés.
a melegedésben igazad van  :respect:

viszont a visszahülés sztem nem fog így menni.
ha minimális légrésed van a cpu és borda között, akkor nincs, ami levinné a hőt. a levegő nem fogja, mert nagyon jól szigetel. a légmozgás kereken 0, azon a helyen, az adott minimális légrésen semmi nem fog történni (nem fújjuk a rézdrótot :)). a cpu hőleadó felülete pedig egyrészt forró, másrészt terheletlenül is fűt, harmadrészt pedig kicsi. kizárt dolognak tartom, hogy le tudja adni hirtelen.

ja és az eset szigorúan csak nagyon minimális, vagy részleges légréssel képzelhető el.
különben a melegedés iszonyatos, az elvezetés minimális. ez használhatatlan gépet eredményezne.

Idézet

Szerintem a leírt jelenség jól felszerelt, jó légáramlású, kistömegű hűtőt sejtet, az reagál ilyen "hirtelen".

sztem ilyen nincs. annyira hirtelen ugrik, hogy ez vagy BUG, vagy direkt belekódolt "algoritmus"
35fokról 0.5sec alatt 50-re és 0.5sec alatt vissza 35-40-re....

ps: de én azt hittem a régebbi postokból (már rákérdeztem erre korábban), hogy ez általános mindenkinél.

#216 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 12:53

Idézet: freeone - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 11:05

viznel is ugorhat :)

alaplap/bios fuggo is.

#217 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 12:55

Idézet: arn - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 12:53

viznel is ugorhat :)

alaplap/bios fuggo is.

na igen, ha az alaplap érzékelése el van cs+ve, akkor bármit mutathat:)

#218 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 18:31

de aranyaiban meg jo lehet :)

#219 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 22:15

Idézet: freeone - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 13:55

na igen, ha az alaplap érzékelése el van cs+ve, akkor bármit mutathat:)

de ez nem tűnik lapfüggőnek

eddig akitől hallottam, midnenkinél gyorsan változott...

nálatok akkor nem?

#220 Felhasználó inaktív   DeadMeat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 22:17

Sziasztok az volna a kerdesem h nf3 ultra laphoz melyik samu 400-as memoriat erdemes beszerezni,ami altalaban jol huzhato?
Mar a jovo sem a regi

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.