alvaro, igazad vagyon, látszik, hogy rég foglalkoztam fotózással tevőlegesen.
ottokar, villanyászathoz hülye vagyok. Mi az a talpponti feszültség? Elméletileg a középérintkezős vakupapucs egy szabvány dolog, tehát minden középérintkezős vakut el kell tudnia villantania a gépnek.
Ennél többet nem kell tudnia, nem kell, hogy tudjon dolgozni a Pana egy Nikon középérintkezős vakuval, de el kell tudnia villantania, tehát a legalapvetőbb vezérlőjel, miszerint "na most lőj egyet csutkán, ami a csövön kifér", annak működnie kell. Vezérlés, teljesítményvaria nélkül, manuális üzemmódban EL KELL LŐNIE a vakut. És annak meg nem szabad tönkretennie fényképezőgépet. Kell egy kicsit számolgatni legfeljebb, nézni távolságot, meg megnézni a vaku hátulján, hogy 100ASA érzékenységre adott távolságra manuál üzemmódban mekkora rekeszt ír elő, azt kell beállítani a fényképezőgépen, és akkor jó lesz az expozíció. Ennyi az egész. Többet nem kell, nem kell vakuteljesítményt korrigálni, a dolgokat majd én kiszámolom, csak villantsa el. Azt meg csinálja, kipróbáltam.
Ha van konkrét aggályod az elektromossági részéről, azt mondjad, hallgatom, mert nem értek hozzá, tehát még akár igazad is lehet.
saen, az a nemrég az már elég rég volt, mert egy éve nem nagyon fotózok, ellenben az OffRoad hobbinak annál inkább áldozok időt. Másfél-két éves tekercseim vannak lehívva, kontaktolva, amikből továbbra sem nagyítottam egy fia képet sem, mert nincs rá időm. A munkám is egyre jobban leköt, de a fényképezés igénye is megvan, így döntöttem a digitgép mellett. Olyat akartam, ami szolgáltatásaiban megközelíti a filmes gépemet, lásd viszonylag normális idők, jó fényerő, jó optika, hosszú átfogással. Ezeket tök jól kiadja a Pana, tudok vele játszani, fényképezgetni, de értékén kezelem. Komoly témák kidolgozására (amire időm úgy sem lesz) megvan továbbra is az összes filmes gépem, a kis Rollei is, minden ilyen hülyeséggel együtt.
Szóval félreértés ne essék, továbbra is tartom, hogy ma a digitfotózás még csak egy drága játék. Fotózni analóggal. Fényképezgetni jó a digit is.
Szerkesztette: Targa 2005. 09. 01. 23:16 -kor