HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1821 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:07

Annyiban igaza van az előtted szólónak hogy modorossá vált ez az eltartás mintha ezt kellene csinálni ez volna a jó. Erős napsütésben melyik látszik jobban a monitor vagy az EVF? Régebben az volt a szokás hogy félkézzel tartották a gépet akkor is ha a másik kéz szabad volt. Az eltartásnál próbálj egy nagy zoommal fényképezni.

Amennyiben igaza van.
Az a helyzet, hogy én szemüveges vagyok. Ugyan az EVF-en lehet dioptriát állítani, de sajna kikapcsolásnál el is felejti. És nem szeretem levenni a szemüvegemet, márpedig nagyon rossz szemüveggel keresőbe nézni.
Nagy zoomnál mi a baj az LCD-vel? Lehet azt stabilan is tartani anélkül, hogy az EVF-et használnám.
Erős napsütésben igazad van, az oké. De ez nem azt jelenti, hogy mindig az EVF-et (vagy keresőt) kéne használni.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1822 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:30

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:22

Amennyiben igaza van.
Az a helyzet, hogy én szemüveges vagyok. Ugyan az EVF-en lehet dioptriát állítani, de sajna kikapcsolásnál el is felejti. És nem szeretem levenni a szemüvegemet, márpedig nagyon rossz szemüveggel keresőbe nézni.
Nagy zoomnál mi a baj az LCD-vel? Lehet azt stabilan is tartani anélkül, hogy az EVF-et használnám.
Erős napsütésben igazad van, az oké. De ez nem azt jelenti, hogy mindig az EVF-et (vagy keresőt) kéne használni.

A nagy zoom tele végénél jelentkeznek az eltartós "stílus" problémái, főleg egy olyan nehéz géppel, mint az FZ30. Nagy telét, azt fogni kell, a lehető legstabilabban, OIS ide vagy oda. Az eltartós stílus pedig nem a stabilitásáról híres.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1823 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:36

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:30

A nagy zoom tele végénél jelentkeznek az eltartós "stílus" problémái, főleg egy olyan nehéz géppel, mint az FZ30. Nagy telét, azt fogni kell, a lehető legstabilabban, OIS ide vagy oda. Az eltartós stílus pedig nem a stabilitásáról híres.

Hát a simán magamelé-tartós pozitúra nem is, de nem csak úgy lehet tartani a gépet.

#1824 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:37

Ekkor jön jól egy könnyebb állvány :)

#1825 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:37

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:22

Ugyan az EVF-en lehet dioptriát állítani, de sajna kikapcsolásnál el is felejti.

melyik típus ilyen szerencsétlen?  :(
amit eddig láttam, azon ez mindig egy egyszerű mechanikus tekerentyű volt

#1826 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:39

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:17

Jézusom, vége lesz ennek egyszer?!

nem, de még örülhetsz, hogy nem DSLR-rel kezdtél  :D

#1827 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:41

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:39

Úgy bizony! :up:  (halk sóhaj, halk kötőszó) :D
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1828 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:47

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:37

melyik típus ilyen szerencsétlen?  :(
amit eddig láttam, azon ez mindig egy egyszerű mechanikus tekerentyű volt

Namost úgy tűnik én vagyok a hülye.
Kipróbáltam, és rendben van az EVF. LCD-EVF váltogatásnál és a gép ki-be kapcsolásánál is. Ezek után fogalmam sincs, mi okozta korábban a problémát.
Mellesleg FZ30.

#1829 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:48

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:39

Jaja, meg is hülyülnék, ha még az optikát is nézegetnem kéne, nem is beszélve az árukról...

#1830 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:49

Egyszer biztos eljön az a pont, ahol a kezedben tartva valamelyik megvásárolandó kütyüt, megkérdezed magadtól: "ugyan már, szükségem van erre?" :)

#1831 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:51

Hisztogramm leolvasásában tudnátok valami helpet adni?

Más kérdés.
Olvastam, hogy bizonyos távolság után (mondjuk 5m) már be lehet állítani végtelenre a fokust. Ez tényleg igaz? Azt hittem, hogy a fókusz-automatika a gépben minden távolságnál be kell finomhangoljon.  :rolleyes:
Tehát szabadtéren, ahol általában az ember távoli dolgokat fényképez, elég egyszerűen végtelenre állítani a fókuszt, hogy még gyorsabban lehessen elkapni egy bizonyos dolgot?

Ehhez kapcsolódik még egy kérdés.
Vegyünk egy szituációt: kimegyek egy autóversenyre, állok az út mentén, és várom, hogy elhaladjon az autó mellettem. Durván 4-5 méterre halad el tőlem várhatóan. Ugyebár ezek az autók általában gyorsak, tehát nagy zársebességet kell alkalmazni, és lehetőleg akkor kéne "elsülnie", amikor beér a fényképezőgép látomezőjébe. Ilyenkor valahogy el kéne hagynom a fókuszálási időt. De hogy? Már nyomom félig az exponálógombot fél perccel azelőtt, hogy jönne a kocsi, beállítva arra a távolságra a fókuszt ezáltal, ahol el fog haladni a kocsi? Vagy beállítom végtelenre a fókuszt, és nem kell keresgélnie pont abban a pillanatban, amikor már fotózni kéne?

Ha valaki már volt hasonló "gyors" eseményen, pls segítsen, hogy álljak neki ezek fényképezéséhez.
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1832 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:58

guglival keresel histogram FAQ use szavakra, számtalan oldalt találsz, kár lenne kiemelni bármelyiket

Idézet

Már nyomom félig az exponálógombot fél perccel azelőtt, hogy jönne a kocsi, beállítva arra a távolságra a fókuszt ezáltal, ahol el fog haladni a kocsi?

igen - de csak a fókuszt rögzítsd, ha lehetséges! (a manuális fókusz a legtöbb kompakt gépen inkább csak erre, a rögzítésre jó)
a fényviszonyok addig megváltozhatnak, és a legtöbb gép az expozíciós adatokat is rögzíti "féllenyomás"-kor

#1833 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 11:03

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:51

Más kérdés.
Olvastam, hogy bizonyos távolság után (mondjuk 5m) már be lehet állítani végtelenre a fokust. Ez tényleg igaz? Azt hittem, hogy a fókusz-automatika a gépben minden távolságnál be kell finomhangoljon.  :rolleyes:
Tehát szabadtéren, ahol általában az ember távoli dolgokat fényképez, elég egyszerűen végtelenre állítani a fókuszt, hogy még gyorsabban lehessen elkapni egy bizonyos dolgot?

Ehhez kapcsolódik még egy kérdés.
Vegyünk egy szituációt: kimegyek egy autóversenyre, állok az út mentén, és várom, hogy elhaladjon az autó mellettem. Durván 4-5 méterre halad el tőlem várhatóan. Ugyebár ezek az autók általában gyorsak, tehát nagy zársebességet kell alkalmazni, és lehetőleg akkor kéne "elsülnie", amikor beér a fényképezőgép látomezőjébe. Ilyenkor valahogy el kéne hagynom a fókuszálási időt. De hogy? Már nyomom félig az exponálógombot fél perccel azelőtt, hogy jönne a kocsi, beállítva arra a távolságra a fókuszt ezáltal, ahol el fog haladni a kocsi? Vagy beállítom végtelenre a fókuszt, és nem kell keresgélnie pont abban a pillanatban, amikor már fotózni kéne?

Ha valaki már volt hasonló "gyors" eseményen, pls segítsen, hogy álljak neki ezek fényképezéséhez.

Hát, bizonyos távolság után (hiperfokális távolság) be lehet, de ez az 5 méter (vagy akármennyi) azért elég durva közelítés, mivel több változóról van szó. :omg: Próbálgasd >>ezt<< a mélységélesség kalkulátort, az adatok kitöltése után a hyperfocal distance mezőben találod azt a távolságot, ahonnan már lehet végtelenre állítani.

#1834 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 11:19

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:51

Követő autófókuszt kell alkalmazni, ami tudja követni a témát még ekkora sebességnél is. Nem tudom milyen géped van, de nem véletlenül szoktak sportfotósok csúcs DSLR-ekkel fotózni...

#1835 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 05. 11:36

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:19

Követő autófókuszt kell alkalmazni, ami tudja követni a témát még ekkora sebességnél is. Nem tudom milyen géped van, de nem véletlenül szoktak sportfotósok csúcs DSLR-ekkel fotózni...

...épp ezért ezt a megoldást el is felejthetjük. :)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1836 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 11:38

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 12:19

Azért az sem mindegy, hogy milyen optika (USM, IS, stb) van azon a csúcs dSLR-en :D Mondjuk aki ilyennel lődöz, és főleg ilyen témát (sport), az valszeg nem egy kitobit rak rá ;), ami ötször körbefordul, mire élességet talál. Szóval az optika is nagyon fontos tényező, ha már SLR jött szóba. Nem elég, ha valaki megvesz egy 1D akármit ;)

#1837 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 11:54

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:36

...épp ezért ezt a megoldást el is felejthetjük. :)

Szerintem távolabbról, 20-30 méterről, út mellett állva kellene próbálkozni, amikor még az oldalirányú elmozdulás kicsi, szinte olyan, mint ha pont szembe jönne. A fókuszt pedig előre beállítani manuálisan és a gép, illetve a fotós reakcióidejét is beszámítva akkor exponálni, mikor a beállított távolsághoz ér. Próbálgatós, pepecselős munka, valószínűleg nagy hibaszázalékkal.

#1838 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 12:02

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:58

guglival keresel histogram FAQ use szavakra, számtalan oldalt találsz, kár lenne kiemelni bármelyiket

Van egy nagyon jó, szájbarágós leírásom a histogram értelmezéséről, ha van rá igény, este lefordítom magyarra, és feltöltöm valahová.

#1839 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 12:10

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 12:02

Van egy nagyon jó, szájbarágós leírásom a histogram értelmezéséről, ha van rá igény, este lefordítom magyarra, és feltöltöm valahová.

Hát, nekem valami egyszerű leírás kéne, amit meg us lehet jegyezni :)
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1840 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 12:53

Idézet: Joci - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 12:38

Azért az sem mindegy, hogy milyen optika (USM, IS, stb) van azon a csúcs dSLR-en :D Mondjuk aki ilyennel lődöz, és főleg ilyen témát (sport), az valszeg nem egy kitobit rak rá ;), ami ötször körbefordul, mire élességet talál. Szóval az optika is nagyon fontos tényező, ha már SLR jött szóba. Nem elég, ha valaki megvesz egy 1D akármit ;)

Annyira nem fontos, mint sokan hiszik. Simán tudtam egy közel 20 éves Nikon obival is jégkorongot fotózni, pedig kifejezetten lassú az AF rajta + a D70-ben sincs az az acélos AF rendszer.

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.