HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#721 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 29. 06:32

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 28., kedd - 23:07

Fehér lapra nem lehet WB-t állítani? :think: Úgy kicsi az esélye a tévedésnek.

Szürkekártyára lehet.

Szerkesztette: saen 2005. 06. 29. 06:34 -kor

#722 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 07:06

Idézet: *EX* - Dátum: 2005. jún. 28., kedd - 14:38

Általában a fehéregyensúlyt auto-n használom, és ennél a képnél is auto-n volt. A "vöröses meleg" árnyalat az alexpo miatt van.

Értem.

Nekem is nagyon tetszik ez a képed (mondjuk a többi is fantasztikus), ezért érdekelt, hogy mi a titka ezeknek a színeknek.
My photos

#723 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 29. 07:33

Idézet: saen - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 7:32

Szürkekártyára lehet.

a 18%-os szürkekártyán fényt szoktak mérni, nem? :think: (ilyen a Natgeo fotóskönyvek borítójának a belseje. :)
Az én gépem úgy tud manual WB-t, hogy egy fehér lapot elédugok, és arra állítja be.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#724 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 09:28

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 6:26

Nem is kell. Ugyanis szvsz az utólag PSP-vel v. Photoshop-pal megkozmetikázott kép már közel nem ugyanaz, mint volt. Ha én csinálok egy sz@r képet, de utána kicicomázom PSP-vel a számítógépen, akkor nem mutogathatom utána, mint az én képemet, max., mint a számítógép által "legyártott" képet, vagy valami hibrid dolgot, ami úm. nem az enyém:rolleyes: Szerintem. Én nagyon ellene vagyok az ilyesminek, szerintem abszolút nem szabadna utólagosan belepiszkálni a képekbe.  :(

Üdv: Bepe

Én is már leírtam a véleményemet, különbözőek vagyunk :)

Szerintem az utómunka teljesen normális, velejáró dolog. Régen is utómunkáztak a profi, filmes fotósok (vagyis teszik ma is), de ők nem a fotosoppal, hanem a kádban ilyen olyan lötyikkel, vegyszerekkel. De az is "fotosoppolás", csak analóg :)

De ízlések és pofonok, vannak sokan akik ellene vannak az utómunkának, csak azt nem értem, hogy miért nem mutogathatnád egy utómunkázott képet, mint saját képedet? Te csináltad. Te állítottál a színeken, vagy bármin, ahogy akartál, nem csak rányomtál egy "utómunka" gombra, és a gép csinálta ahogy épp jónak látta. Szóval ezt a részét nem értem. Persze ilyen családi, meg ilyesmi képeknél minek utómunkázni, de bizonyos "művészi" képeket nemtudom, hogyan lehetne megmunkálás nélkül elkészíteni.

Szóval a képet te készíted. Az utómunkát is. Te vágod, te "színezed", stb. A PS csak egy ESZKÖZ. És ez a lényeg :) Szóval attól még ugyanúgy a te képed, bármivel is készül az utómunka, és sajnos sok esetben mindenképp kell, főleg, ha ilyen tényleg "elvont művészi" képet akar készíteni az ember. Ja és most abszolút nem az *EX* féle képekre gondolok, teljesen más stílusra.

Bár ha jól látom, te kifejezetten arra írtad, hogy "szar képet nemszabad megdolgozni", hát az már más kérdés, én teljesen másra gondolok, nem arra, hogy feljavítani egy képet! Hanem úgymond utómunkával "befejezni", véglegesíteni. A kettő nagyon nem ugyanaz!

Szerkesztette: Joci 2005. 06. 29. 09:45 -kor

#725 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 10:53

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 8:33

a 18%-os szürkekártyán fényt szoktak mérni, nem? :think: (ilyen a Natgeo fotóskönyvek borítójának a belseje. :)
Az én gépem úgy tud manual WB-t, hogy egy fehér lapot elédugok, és arra állítja be.

Én is így tudom. A manuális WB-hez fehér lapra/falra/hóra szokás mérni. Nem?
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#726 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 10:56

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 11:53

Én is így tudom. A manuális WB-hez fehér lapra/falra/hóra szokás mérni. Nem?

De, fehér lap kell. Haverom szokott ezzel szívni, A85-ös gépe van, amin ugye igazából csak így lehet állítani... Állandóan fehér lapot kér tőlem, amikor fotózni megyünk :)

#727 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 11:00

Megjöttek az elektropontos képeim. Van 7 csomag (mind más néven :p), de itt teljesen máshogy van. Bent vannak a csomagok a pult mögött, és a csávótól kell kérni, ő kikeresi egy lapon, alá kell írni.
Az a többi elektropontban is így van, vagy csak a tiszaújvárosiban?
Tekintsd meg a fotóimat, itt: http://vdenes.hu
Forma 1 Tippverseny: http://f1tipp.net

#728 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 29. 11:17

Idézet: Joci - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 10:56

De, fehér lap kell...

http://rawworkflow.c...ibal/index.html
Kép

http://www.cambridge...ite-balance.htm
-ZsOlTi-

#729 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 11:32

Idézet: denes44 - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 12:00

Megjöttek az elektropontos képeim. Van 7 csomag (mind más néven :p), de itt teljesen máshogy van. Bent vannak a csomagok a pult mögött, és a csávótól kell kérni, ő kikeresi egy lapon, alá kell írni.
Az a többi elektropontban is így van, vagy csak a tiszaújvárosiban?

Aláírni? Hm... Én épp az előbb voltam bent (Pécs, Interspárban levő EP), kérdezte a nevemet, előkereste, átadta, és viszlát' :) Még személyit se kért. Az igaz, hogy a megrendelés számot kellett volna tudnom, azt felkell írniuk, de így is ideadta simán. Egész jók lettek a képek.

#730 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 11:38

Ja. Van neki három lap amin rajta vannak a megrendelések. A pult mögül kikeresi, megkeresi a lapon, aláhuzza piros tollal, nekem meg alá kell írni.
És vannak ott vagy 7-en, úgyhogy tuti emlékezni fognak rám.

#731 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 06. 29. 11:53

Nem is kell. Ugyanis szvsz az utólag PSP-vel v. Photoshop-pal megkozmetikázott kép már közel nem ugyanaz, mint volt. Ha én csinálok egy sz@r képet, de utána kicicomázom PSP-vel a számítógépen, akkor nem mutogathatom utána, mint az én képemet, max., mint a számítógép által "legyártott" képet, vagy valami hibrid dolgot, ami úm. nem az enyém:rolleyes: Szerintem. Én nagyon ellene vagyok az ilyesminek, szerintem abszolút nem szabadna utólagosan belepiszkálni a képekbe.  :(

Üdv: Bepe

Pld megcsináltam ugyanazt a virágot Fuji 5500-al és Olympus 725-el. A Fuji színei jók lettek, míg a másik gép képe abnormálisan lilává tette a virágot úgyhogy aki ismeri azt mondja ilyen színű nincs. Ebben az esetben a gép egy hibáját korrigálod a PSP-vel vagy bármi mással. Mellesleg napfényen készültek a képek azonos beállításokkal közvetlen egymás után. A megrendelő csak azt követelte meg jogosan hogy olyan színűek legyenek a virágai mint a valóságban.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 29. 12:03 -kor

#732 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 12:02

nyilván fehérrel az igazi - de rakhatsz elé szürkét is, ha más nincs
az egyes alapszínek egymáshoz viszonyított aránya (és nem mennyisége) az érdekes a fehéregyensúlynál
persze ha túl sötét a lap, akkor nem fog menni, de ezt valszeg a kamera is jelzi majd

#733 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 12:08

ott bukik meg az elmélet, h már a kamerán állítgatások során is egy szoftvert vezérelsz - csak nem egérrel...
akkor meg miért más, ha ezt utólag PC-n teszed?

számtalan oka lehet az utómunka igényének:
- a gép beállításai nem voltak optimálisak (ezt a helyszínen nem mindig tudod megállapítani)
- jobb minőséget tudsz elérni, mert sokkal okosabb algoritmusokat használhatsz (pl az élesítésre különösen igaz)
- vmi oda nem illő, és sajnos elmozdíthatalan volt a képen (pl belógó villanyvezeték nagyon el tudja rontani a hangulatot)
butaság lenne ezektől elzárkózni

#734 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 12:15

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 13:08

ott bukik meg az elmélet, h már a kamerán állítgatások során is egy szoftvert vezérelsz - csak nem egérrel...
akkor meg miért más, ha ezt utólag PC-n teszed?

számtalan oka lehet az utómunka igényének:
- a gép beállításai nem voltak optimálisak (ezt a helyszínen nem mindig tudod megállapítani)
- jobb minőséget tudsz elérni, mert sokkal okosabb algoritmusokat használhatsz (pl az élesítésre különösen igaz)
- vmi oda nem illő, és sajnos elmozdíthatalan volt a képen (pl belógó villanyvezeték nagyon el tudja rontani a hangulatot)
butaság lenne ezektől elzárkózni

Így van.

Ebben nagyon igazad van, hogy amikor az ember fotózik, pláne ha JPG-be, akkor az már egy szoftver által UTÓMUNKÁZOTT! kép. Ha a gép tud RAW-ba menteni, akkor csak az az igazán nyers kép, a JPG-ben már minden beállítás mentésre kerül, tehát utómunkát végez a gép is. Ha viszont RAWról van szó, akkor ott eleve elkerülhetetlen az utómunka, hiszen az egy nyers formátum, amin állítani kell, márpedig a komolyabb képeket igencsak célszerű RAW-ba menteni. Én ha tehetem RAW-ba lövök, ha már az új gépem tud ilyet :)

Úgyhogy azthiszem rövidre zártuk az utómunka témát, bár tény, hogy *EX* mindezek nélkül is csodálatos képeket tud produkálni, de lehet, hogy neki sem sikerül minden képe ilyen jóra utómunka nélkül.

#735 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 12:56

Felhők

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

Canon A400-al készültek.
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#736 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 06. 29. 12:58

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 13:02

nyilván fehérrel az igazi - de rakhatsz elé szürkét is, ha más nincs
az egyes alapszínek egymáshoz viszonyított aránya (és nem mennyisége) az érdekes a fehéregyensúlynál
persze ha túl sötét a lap, akkor nem fog menni, de ezt valszeg a kamera is jelzi majd

Tulajdonképpen a könyvekben is rosszul van megfogalmazva mert valójában a fehért alkotó színek egyensúlya ez, pld az izzólámpa fénye azért lesz vöröses mert színösszetételében a vörös nagyobb százalékban van jelen mint a többi. A szürkében minden alapszín azonos százalékban van jelen csak csökkentve. a 18%-os szürke tulajdonképpen 3x18% alapszín = 54% a fehérhez képest, ahol ez 3x 33%.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 29. 13:08 -kor

#737 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 18:31

Nikonnál biztosan szürkekártya kell, más márkáknál nem tudom, ott nincs tapasztalatom.

#738 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 18:42

Az utómunkálatokhoz szólnék még néhány szót, mert úgy látom, hogy sokan nem teljesen értik, hogy miért is kell utómunkálatokat elvégezni egy-egy adott képen.
Amikor lefényképezel valamit (digitális/analóg tök mindegy) akkor a kapott kép a legritkább esetben (kb soha) nem lesz pontos mása az adott történésnek. Technikai részletekbe most nem annyira mennék bele, de lényeg a lényeg, hogy akkor is szükséged van az utómunkálatra, ha pontosan az eredetiségre és a színhűségre törekszel. A vitának sokkal inkább arról kéne szólni, hogy mekkora mértékű belenyúlás tűrhető el a képeknél.

#739 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 19:50

Amúgy valamit nagyn elnéztek az elektropontos emberkék.
Ma két csomagot hoztam el, az egyikre 0, a másikra 250 Ft-ot írt ki a gép, amikor megrendeltem, de ők csak 50-et kértek. ;)

#740 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 20:20

Idézet: saen - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 19:42

Az utómunkálatokhoz szólnék még néhány szót, mert úgy látom, hogy sokan nem teljesen értik, hogy miért is kell utómunkálatokat elvégezni egy-egy adott képen.
Amikor lefényképezel valamit (digitális/analóg tök mindegy) akkor a kapott kép a legritkább esetben (kb soha) nem lesz pontos mása az adott történésnek. Technikai részletekbe most nem annyira mennék bele, de lényeg a lényeg, hogy akkor is szükséged van az utómunkálatra, ha pontosan az eredetiségre és a színhűségre törekszel. A vitának sokkal inkább arról kéne szólni, hogy mekkora mértékű belenyúlás tűrhető el a képeknél.

szvsz semmi probléma nincs az utómunkával, még akkor sem, ha sokat változtat a tartalmon, ha nem titkolja a készítő, hogy szerkesztette a művet

egyébként pedig (bocs, hogy saját képpel jövök :)) van pl. ez a kép:

Kép

ez a legnagyobb napsütésben készült, ahogy a nap átvilágít a függönyön. így a valóságban ezt senki sem láthatta - mivel 1/2000 záridővel és 8as blendével készült, alaposan melléfókuszálva - nem photoshoppoltam bele (kivéve azt hogy vágtam az aljából, meg kicsinyítettem). ez mennyivel jobb annál, hogy automata módban fényképezek, és photoshopban sötétítem?

Szerkesztette: qnadam 2005. 06. 29. 20:25 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39