HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (138 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek III.

#921 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:52

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 21:20

... (és az olcsó DSLR-ek esetén többnyire sötétebb) a keresőben látott kép, mint amit a filmes gépednél megszokhattál

Olcsó DSLR kifejezés nekem kicsit furcsa. Amikor 150-160e elkérnek egy vázért azt nemnevezném olcsónak.
Persze értem hogy mire gondolsz, mert egy Nikon DX2-hez képest tényleg olcsó egy 300D.
De egy normális kereső azért beleférhetne a 150-be is. Pláne ha 50e körül egészjó filmes gépeket lehet kapni amiben ugye adott. Az a plusz 100e lenne a ccd meg az elektronika? Soknak tűnik.

#922 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:53

"Gondolom a TTL csak a vakuvezérlésben különbözik az E-töl. "

TTL (through the lens) a lencsén keresztül tehát ez a gép a lencsén keresztül méri a fényt pld. Az E jelzésű külső fénymérésűt jelent tehát a gépen volt egy fénymérő ráépítve, ami ugyanazt a célt szolgálta mint egy kézi fénymérő.

#923 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:58

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 21:53

TTL (through the lens) a lencsén keresztül tehát ez a gép a lencsén keresztül méri a fényt pld. Az E jelzésű külső fénymérésűt jelent tehát a gépen volt egy fénymérő ráépítve, ami ugyanazt a célt szolgálta mint egy kézi fénymérő.

Kösz a felhomályosítást. :respect:
Valóban volt a keresőben jobb oldalt egy kis fekete bólogató, a fénymérés kijelzésére..

Szerkesztette: ajaxon 2005. 06. 16. 22:01 -kor

#924 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 16. 22:08

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 22:53

:think:

Ezzel nem válaszoltál igazán.

Szóval a TTL tényleg tudja azt, amit ottokar leírt, a lencsén keresztüli, belső fénymérést. A Zenit E nem, szeléncellás fénymérő van a tetején. Ugyanazt a célt szolgálja, mint egy kézi fénymérő, ez egyértelmű, de azért annyit hozzátennék, hogy ugyanazt a célt szolgálja, mint a belső fénymérő: fényt mér. Kézi fénymérőből is van több féle, az E fénymérőjétől alaposan eltérő fajták is, nem hiszem, hogy ilyen párhuzamit lehetne vonni.

De ez az egész teljesen lényegtelen a téma tekintetében. Ugyanis az E, és a TTL közt több apróbb eltérés mellett van egy igen fontos különbség: a TTL keresője mikroprizmás, azaz van a közepén az a kör, ahol nagyon jól lehet élességet állítani. Ez az E-ből, és a DSLR-ekből hiányzik. Kb. úgy képzeld el a dolgot, mintha a TTL-el nem a középső körben, hanem a képmező szélén állítanál élességet. Semmi segítség, csak a mattüveg. Nehéz, de DSLR-nél legalább megvan az az előnyöd, hogy nem kell (annyira) spórolni a nyersanyaggal. :)
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#925 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 22:23

Kösz Studi!

Bakker ez nemigen fog összejönni. Illetve látni kellene tényleg élőben.
Azért kösz mindenkinek.

#926 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 16. 22:47

"azaz van a közepén az a kör, ahol nagyon jól lehet élességet állítani. Ez az E-ből, és a DSLR-ekből hiányzik. Kb. úgy képzeld el a dolgot, mintha a TTL-el nem a középső körben"

A körös élességállító a Fresnell lencse melynek a DSLR-ekben használható változatát még nem találták fel.  A  TL  és  E betűk ezen gépek fénymérési technikájára vonatkoznak, pont azért hangsúlyoztam mert a kolléga a vakukezeléssel hozta összefüggésbe ami teljes tévedés. Aztán megint másik rész az élességállítást segítő Fresnell lencse amit sokszor még a közepébe csiszolt mérőékkel is elláttak. Mellesleg ez a sima E-ből azért hiányzik mert akkor még nem volt. A vakukezelésük ezeknek a gépeknek meg azért különbözött mert a korábbi gépek gumivászon redőnyzárasok voltak, míg a későbbiek fémlamellások.

Mivel elég részletes fotótörténetet tanultam nekem ezt kötelező tudni.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 16. 22:52 -kor

#927 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 16. 23:08

"de azért annyit hozzátennék, hogy ugyanazt a célt szolgálja, mint a belső fénymérő: fényt mér. Kézi fénymérőből is van több féle, az E fénymérőjétől "

Csak az a különbség ha a TL-esre optikát teszel, cserélsz akkor is tökéletes lesz a fénymérés míg a külsőnél nem.Csak amikor a szeléncellás helyett a CdS (kadmiumszulfid) fotóelemet feltalálták akkor vált lehetővé hogy a gép belsejébe építsék a fénymérőt, mert akkor tudták olyan kicsire építeni.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 16. 23:31 -kor

#928 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 16. 23:21

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 23:47

A körös élességállító a Fresnell lencse melynek a DSLR-ekben használható változatát még nem találták fel.

Mit kell ezen feltalálni?! :think:
A tükör, a mattüveg és a kereső ugyanúgy működik mind analóg, mind digitális tükörreflexes gépeknél...  A Canon 1-es sorozatú DSLR-jeinek mattüvege cserélhető, csak a megfelelő, boltban kapható mikroprizmás vagy mérőékes mattüveget kell beletenni, és kész.  Nem 1-es sorozatú gépek mattüvege hivatalosan nem cserélhető, de kis ügyeskedéssel mégiscsak ki lehet szedni és vissza lehet tenni.  Pl. van egy fazon tengerentúlon, aki 1-es sorozathoz való mattüvegeket (sőt, lehet, h Nikon mattüvegeket, erre most nem emlékszem pontosan) alakít át úgy, h 300D-be be lehessen tenni őket, tőle be lehet szerezni...

#929 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 16. 23:36

Én inkább arra gondoltam hogy elektronikus működésű Fresnell lencsét nem találtak fel.

#930 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 23:40

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 0:36

Én inkább arra gondoltam hogy elektronikus működésű Fresnell lencsét nem találtak fel.

Miért kéne annak elektronikusnak lenni?

BTW, biztos, h Fresnel lencse az?  Illetve ez a Fresnel lencse az végülis ugyanaz, mint a mikroprizmás mattüvegek mikroprizmás része?

Szerkesztette: szeder 2005. 06. 16. 23:45 -kor

#931 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 16. 23:48

Holtbiztos. Ahol koncentrikus köröket látsz amik tulajdonképpen körprizmák az az. A közepébe szoktak még mérőéket is csiszolni. Feladata hogy eltorzítja felerősíti a legkisebb életlenséget is ezért könnyíti meg az élességállítást. Mellesleg többféle optikai eszköznek is szintén Fresnell lencse a neve.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 17. 00:02 -kor

#932 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 06:47

én már csak azt nem értem hogy ezen mi tud elektromos lenni
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#933 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 07:27

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 7:47

"én már csak azt nem értem hogy ezen mi tud elektromos lenni"

Én azt mondtam hogy ennek az LCD-s elektronikus változatát még nem találták fel.

#934 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 07:36

ottokar: Akkor tegyük egy kicsit tisztába a tanulmányaid: A Fresnel lencse a mattüvegre érkező, onnan diffúzan szétszóródó fénysugarakat összegyűjti, és a kereső felé irányítja. Így tisztább képet eredményez a keresőben. Szvsz semmi akadálya nincs DSLR-be építeni.
A TTL-ben a kép közepén látható körkörös izé az nem a Fresnel lencse, hanem a mikroprizma (mikroraszter). Ennek a funkciója az, amit te írtál, hogy eltorzítja az léetlenségeket, ezzel segíti az élességállítást.  Hátránya, hogy mélységélesség ellenőrzésére nem alkalmas, lerekeszelt objektívvel nem működik.

A Zenitekről: az E és TTL vakukezelése nem különbözik, hisz állításoddal ellentétben egyikben sincs fémlamellás zár, mindkettőben vászon redőnyzár van, 1/500sec legkisebb záridővel, 1/30sec vakuszinkronnal.

Még valami: a Fresnel lencsét Augustin Fresnelről nevezték le, hisz az ő találmánya. Ő a XVIII.-XIX. század fordulóján élt, így nem valószínű, hogy a Zeniteken azért nem alkalmazták a Fresnel lencsét, mert nem volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem alkalmazták a fotográfiában, de ebben sem vagyok biztos.

Az, hogy a fénymérő mennyire "jó", az attól függ, hogy akinek a kezében van, mennyire tudja használni. Általánosságban tényleg azt lehet mondani, hogy a TTL fénymérő "bolondbiztosabb".

ajaxon: én 20D-n próbáltam 3.5/135-ös M42-es obit, napfénynél nem elveszett dolog használni. Persze nem olyan témákra, ahol gyors élességállításra van szükség, de nyugis témákhoz tökéletesen megfelel. A 300D keresője állítólag kicsit sötétebb, olyannal még nem találkoztam. :(

#935 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 07:40

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 8:27

Én azt mondtam hogy ennek az LCD-s elektronikus változatát még nem találták fel.

DSLR-nek mi köze az LCD-hez? :think: Általában csak a kész képet tudod visszanézni LCD-n.

#936 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 07:49

"nem a Fresnel lencse, hanem a mikroprizma (mikroraszter)."

Pont a Fresnell lencsébe van belecsiszolva. A belső fénymérő az objektívek által a filmre  kerülő fényt méri míg a külsőnek van egy állandó látószöge. Arról nem is beszélek ha  az optika előtt expoziciónövelő szűrő v. előtétlencse van.

#937 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 07:57

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 8:49

"nem a Fresnel lencse, hanem a mikroprizma (mikroraszter)."

Pont a Fresnell lencsébe van belecsiszolva. A belső fénymérő az objektívek által a filmre  kerülő fényt méri míg a külsőnek van egy állandó látószöge. Arról nem is beszélek ha  az optika előtt expoziciónövelő szűrő v. előtétlencse van.

Attól, hogy a mikroraszter a Fresnel lencsébe van csiszolva, még nem fogják úgy hívni. :confused:

#938 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 08:56

"azért nem alkalmazták a Fresnel lencsét, mert nem volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem alkalmazták a fotográfiában, de ebben sem vagyok biztos"

Pedig már volt pentaprizma és alatta még mattüveg volt ennélfogva a kereső nagyon sötét volt.

#939 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 8:27

:omg: Hol mondtad ezt?!  :think:

#940 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 9:56

"azért nem alkalmazták a Fresnel lencsét, mert nem volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem alkalmazták a fotográfiában, de ebben sem vagyok biztos"

Pedig már volt pentaprizma és alatta még mattüveg volt ennélfogva a kereső nagyon sötét volt.

Milyen korról beszélünk? Mert a fent említett Zenit E-t 1965-ben kezdték gyártani, akkor már bőven volt Fresnel lencsés, mikroraszteres kereső.

Téma megosztása:

• (138 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.