ottokar: Akkor tegyük egy kicsit tisztába a tanulmányaid: A Fresnel lencse a mattüvegre érkező, onnan diffúzan szétszóródó fénysugarakat összegyűjti, és a kereső felé irányítja. Így tisztább képet eredményez a keresőben. Szvsz semmi akadálya nincs DSLR-be építeni.
A TTL-ben a kép közepén látható körkörös izé az nem a Fresnel lencse, hanem a mikroprizma (mikroraszter). Ennek a funkciója az, amit te írtál, hogy eltorzítja az léetlenségeket, ezzel segíti az élességállítást. Hátránya, hogy mélységélesség ellenőrzésére nem alkalmas, lerekeszelt objektívvel nem működik.
A Zenitekről: az E és TTL vakukezelése nem különbözik, hisz állításoddal ellentétben egyikben sincs fémlamellás zár, mindkettőben vászon redőnyzár van, 1/500sec legkisebb záridővel, 1/30sec vakuszinkronnal.
Még valami: a Fresnel lencsét Augustin Fresne
lről nevezték le, hisz az ő találmánya. Ő a XVIII.-XIX. század fordulóján élt, így nem valószínű, hogy a Zeniteken azért nem alkalmazták a Fresnel lencsét, mert nem volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem alkalmazták a fotográfiában, de ebben sem vagyok biztos.
Az, hogy a fénymérő mennyire "jó", az attól függ, hogy akinek a kezében van, mennyire tudja használni. Általánosságban tényleg azt lehet mondani, hogy a TTL fénymérő "bolondbiztosabb".
ajaxon: én 20D-n próbáltam 3.5/135-ös M42-es obit, napfénynél nem elveszett dolog használni. Persze nem olyan témákra, ahol gyors élességállításra van szükség, de nyugis témákhoz tökéletesen megfelel. A 300D keresője állítólag kicsit sötétebb, olyannal még nem találkoztam.